Harga Rokok Dijangka Naik Lagi

Rokok...
Rokok…

Menurut penganalisis, berdasarkan anggaran kenaikan duti cukai itu harga sekotak mengandungi 20 batang rokok dijangka naik kira-kira 60 sen. TA Securities, dalam laporan analisisnya menjangka kerajaan akan mengumumkan kenaikan sebelum pembentangan bajet 2013 pada 28 September ini bagi mengelak peniaga menyorok rokok.

(Sumber : Berita Harian)

 

Harga rokok dijangka akan mengalami kenaikan harga sebanyak 60 sen bagi sekotak 20 batang rokok. Berita ini pasti akan merisaukan perokok tegar.

Tapi dari pengalaman lalu kawan-kawan saya (perokok tegar) yang merokok, kenaikan harga rokok akan memberi kesan sementara bagi mereka. Kesan sementara tersebut ialah :

 • Kurang mengisap rokok. Kurang jumlah batang. Bukan berhenti.
 • Beli rokok yang harga lebih murah.
 • Kurang membeli rokok. Lebihkan paw kawan punya rokok.
 • Kurang makan, sebab nak save duit untuk beli rokok.

Itu adalah antara kesan sementara yang biasa saya lihat kawan-kawan saya apabila harga rokok naik. Kenapa saya katakan kesan sementara adalah kerana kebanyakan mereka akan kembali kepada tabiat asal dalam masa 2-3 bulan. Ini kerana, perokok tegar memang sukar untuk mengubah tabiat merokok mereka. Tetapi akan berubah sekiranya terpaksa.

Sesetengah kawan saya ada yang sanggup tak makan asalkan dapat rokok. Ini kes kritikal dimana ketagihan yang tahap melampau. Tak dapat rokok sehari bagai nak hilang nyawa. Ada kawan saya zaman belajar sanggup gulung kertas bakar dan hisap untuk hilangkan gian merokok sebab rokok habis stok. Hurmm… Macam-macam ragam mereka.

Apapun, saya tak nampak kenaikkan harga rokok ini akan mengurangkan jumlah perokok pun. Malah dari pemerhatian saya, jumlah perokok biasanya meningkat bukan berkurangan. Ini kerana sudah menjadi trend, pelajar sekolah dalam lingkungan umur 12 tahun akan mula mengenali dan mendekati rokok.

Dan apa yang lebih mengecewakan pelajar sekolah sekarang seolah berbangga kalau orang lain lihat mereka menghisap rokok. Zaman saya dulu, biasanya merokok sembunyi-sembunyi. Dalam semak, dalam jambat, bawah jambatan memang jadi port untuk merokok.

Apapun, tahniah buat perokok kerana mereka antara penyumbang besar pendapatan kilang rokok. Tanpa mereka tak kaya tokey rokok.

 

Jom Buat Duit Dengan Says.

 Checkup Kereta Guna Twiteer Dan Facebook

Samsung Galaxy S3….Murah!Murah!

Swipe dan Menang.

Assalamulaikum dan salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Bulan Ramadhan bulan 1000 rahmat, tersembunyi pelbagai kebaikan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua... Pertamanya, saya ingin meminta maaf jika entri ini, Kawasan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Pasti masih ada yang tertanya-tanya jual rokok elektronik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda
(Visited 28 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

22 thoughts on “Harga Rokok Dijangka Naik Lagi”

 1. ada kekurangan dan ada kelebihan dibuat begitu.

  kebaikan – masyarakat malasyia lebih sihat dan mengurangkan perokok tegar dan masalah sosial (perokok).

  keburukan – rokok seludup akan lebih berleluasa dan merugikan pendapatan negara.

  tobacco adalah antara sumber pendapatan negara terbesar melalui cukai dan menyediakan puluhan ribu ruang pekerjaan kepada rakyat tempatan dan luar.

  kena fikirkan strategi bagi mengatasi masalah merokok dengan lebih efisyen dan berhemah. dari aspek kemasyarakatan dan pendapatan negara. memang betul memeningkan dari dulu lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.