Nasihat Ketika Urus Niaga Internet

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku…

Saudara pernah melakukan urusniaga internet? Sama ada menggunakan web seperti mudah.my, lelong, alibaba, ebay dan lain-lain ataupub forum seperti lowyat.net dan photomalaysia. Banyak lambakaan website yang memudahkan kita untuk berurus niaga samaada dalam negara atau luar negara.

Saya ingin kongsikan beberapa kes yang pernah terjadi kepada kawan saya.

Pelbagai kemudahan untuk urusniaga internet

Pelbagai kemudahan untuk urusniaga internet

Kes 1

Awal bulan lepas seorang rakan sekerja datang mengadu kepadaku, bahawa beliau telah kena tipu. Saya bertanya bagaimana ditipu? Beliau menceritakan bahawa beliau telah membeli sebuah XBox dari sebuah laman jual beli yang tak asing lagi di Malaysia iaitu Mudah.my. Xbox tersebut dijual pada harga RM800.00++, beliau yang terlalu inginkan barangan tersebut telah bank-in nilai yang dipinta oleh penjual tersebut (seorang lelaki Cina) yang konon nya berasal dari Kelantan. Kononnya barangan tersebut akan dipos selepas duit dimasukkan tapi malangnya barangan dan tracking number tidak diberikan. Bila cuba dihubungi lagi selepas itu panggilan tidak terjawab. Meranalah juga sahabat saya itu kerana kehilangan RM800++. Beliau telah membuat laporan polis. Tapi sekadar laporan sajalah, tiada lagi yang boleh diharapkan.

 Jualan tiket murah-murah. Jom melancong.

Mudahnya dengan tweckbot. Tenang sepanjang perjalanan.

Kes 2

Seorang kawan saya, juga bekas rakan sekerja saya, menceritakan bahawa  beliau telah ditipu oleh seorang penjual dari laman web yang sama. Beliau telah membeli dan membayar wang secara bank-in ke akaun penjual untuk membeli lampu kereta terpakai. Bila dah bayar, lelaki tersebut (seorang Melayu) menyatakan bayaran tidak diterima. Bila disemak dengan Bank, pihak bank meyatakan bahawa transaksi telah berjaya. Maknanya terdapat cubaan menipu disitu.

Oleh kerana telalu bengang, kawan saya cuba mendapatkan kembali wangnya dengan menjejaki lelaki tersebut dengan menggunakan no telefon, no akaun dan penama akaun tersebut. Alhamdulillah usaha beliau tidak sia-sia, lelaki tersebut berjaya dijejak dan duitnya dapat kembali.

scammer

Awas!

Kes 3

Pengalaman seorang kawan saya juga, yang membeli sebuah amplifier dari seorang penjual dari laman web yang sama dengan kes 1 & 2. Penjual dikatakan seorang lelaki India dari Penang. Kesnya sama dengan kes 2 yang mana duit yang telah di bank-in dikatakan tidak di bank-in setelah semakan di buat pihak bank menyatakan transaksi telah berjaya. Tapi malang sedikit bagi beliau apabila lelaki terbabit terus menghilang apabila didesak beberapa kali. Gagal dijejaki. Hanya laporan polis dibuat dan duitnya memanglah lesap.

 

Pengalaman Sendiri

Saya juga pernah melakukan beberapa urusniaga internet dan yang terbaru dalam tahun ini juga saya ada membeli lens Sigma 30mm dan perfume. Pembelian Len Sigma 30mm saya lakukan secara cash on delivery (COD) manakala pembelian perfume adalah melalui pos. Dan alhamdulillah kedua-dua urusniaga berjalan dengan lancar sekali.

Bagi saya urusniaga internet ini memang ada baik buruknya. Yang baiknya adalah kita berurus niaga secara yang lebih cepat dan menjimatkan masa kerana kita tidak perlu  untuk keluar ke kedai untuk memilih barangan yang ingin dibeli. Walaupun begitu, terdapat juga keburukannya iaitu penipuan, barangan tidak wujud, barang tiruan, barangan tidak sama dengan barang yang diorder dan lain-lain lagi.

Nasihat saya sekiranya ingin melakukan urusniaga internet pastikan :

 1. Lihat gambar sebenar barangan yang dijual
 2. Dapatkan indentiti penjual seperti nama syarikat, nama, no phone dan bagus juga kalau dapat salinan IC.
 3. Jangan terlalu terdesak mahukan barangan dengan harga yang terlalu murah. Risiko barangan tiruan atau rosak.
 4. Elakkan urusniaga pos, sebolehnya lakukan ‘Cash On Delivery’ (COD) terutamanya baranga mahal seperti barangan elektronik.
 5. Semasa COD, bawa seorang kawan yang expert tentang barang yang ingin kita beli untuk pastikan ketulenan dan full function barang yang nak dibeli.
 6. Test betul-betul barang yang ingin dibeli sehingga benar-benar puas hati.

Elakkan diri dari menipu orang lain dan elakkan juga dari tertipu. Saudara pernah ada pengalaman berurus niaga dalam internet tak? Boleh kita kongsikan.

Sekian terima kasih.

 

PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku... Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda
(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Sebaik-baiknya pilih keadah COD dan tempat pertemuan yang tidak tersorok. Kalau boleh bawa rakan untuk menemami.

  Alhamdulillah sepanjang saya berurus niaga didalam internet, tiada hal yang tidak diingini berlaku.

  Apa pun perlu sentiasa berhati-hati terutamanya apabila melibatkan urusniaga tunai yang agak besar.
  anif recently posted..Persiapan Hari Raya 2012 #1My Profile

  • Betul tu tuan. Saya selalu pilih dekat stesen minyak atau restoren untuk COD.

   Memang perlu berhati-hati, risiko untuk dirompak juga ada..

 2. kalau leh, memang aku cari kat tempat kawasan aku. kalau takde, baru cari online. Dan tengok keadaan, penting sangat ke sampai kene beli online ni. bukan apa..selalu yang terkena ni..dia memang kekadang cari pasal..dah tahu harga tu beratus-ratus..MINTAK sekali nombor IC dan gambar..nombor akaun bank, nama penuh, alamat dan nombor telefon…apa-apa cerita..leh report balai terus..
  titan recently posted..Komisen Pertama dari HzToursMy Profile

 3. Jangan amalkan bank in terus ke akaun penjual kebarangkalian anda di tipu adalah tinggi sebaiknya amalkan kaedah COD, saya dah banyak membuat jualan dan belian menerusi talian online kaedah COD adalah terbaik…hatta kalau buyers jauh sekalipun suruh dia mai datang beli..elakkan penipuan.
  keretahitam recently posted..NASA Hantar Robotik ke Planet MarikhMy Profile

 4. Saya suka beli barang secara dalam talian. Tapi bukan di mudahdotmy tu. kat ebay lebih selamat. Walaupun risiko ditipu masih ada, kaedah pembayaran guna paypal mengurangkan risiko itu. Buat carian profile penjual. Kalau ada rekod buruk pasti ada yang bercerita samada di forum, blog, tweeter mahupun fb.