Pekara Yang Perlu Saya Fikirkan Sebelum Membeli Kereta

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Kereta adalah pengangkutan yang menjadi pilihan ramai masyarakat sekarang. Memiliki kereta boleh dikatakan impian ramai orang. Terutama memiliki kereta mewah bagi yang mampu.

kereta sport

Saya juga mengimpikan untuk memiliki kereta mewah. Saya tak nafikan saya cukup bernafsu dan melihat kereta sport / mewah seperti Mazda RX-8, Subaru Impreza, Nissan Skyline, BMW dan lain-lain. Meleleh juga saya melihat kereta besar-besar ni.

Ramai antara kita akan teruja apabila melihat kereta besar. Bagi saya ianya tidak boleh disangkal lagi kerana hampir kesemua perniagaan MLM mengumpan dan menarik minat ahli baru dengan menggunakan kereta mewah. Betul tak?

sport car

Saya sering diajukan soalan oleh kawan dan saudara berkenaan kereta antaranya ‘Kenapa tak beli kereta?’, ‘Bila nak beli kereta?’, ‘Kau tak nak beli kereta ke?’ dan bermacam lagi. Jawapan saya pula adalah ‘Cukuplah ada motosikal, senang dalam KL yang jalan selalu jam’. Malas nak memanjangkan persoalan itu. Biarkan soalan itu mati di situ.

sport car

Cukuplah dengan satu kereta yang dianggap sebagai ‘family car’. Bukan tidak ingin memiliki dua kereta seperti orang lagi tapi ianya bukan keperluan buat masa ini. Sekiranya pekerjaan saya memerlukan saya travel menggunakan kereta sendiri, kemungkinan saya akan mendapatkannya. Tapi tidak sekarang.

Bagi saya untuk memiliki kereta seseorang perlu memikirkan keadaan status poket untuk:

  • membayar bayaran pinjaman kereta,
  • insuran serta cukai jalan setiap tahun,
  • bayaran senggaraan tetap kereta,
  • harga petrol
  • kos pembaikan kereta sekiranya rosak (walaupun insurans cover)
  • kos aksesori (pimp my ride)

Ukur kereta dengan poket sendiri. Sekiranya mampu adalah dipersilakan. Jangan terlalu ghairah untuk memiliki kereta tanpa mengukur dengan kemampuan kita, parah nantinya. Anda mungkin akan terjerat dalam masalah kewangan.

Apapun, pilihan adalah ditangan kita semua. Kita yang memilih mana yang kita mahu. Kita yang memilih jalan hidup ini. Semuanya kita menentukan, tepuk dada tanya hati.

Sekian.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Siapakah Mustapha Kamal Artaturk? Kenal kah kita dengan Mustapha
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Sekadar ingin berkongsi salah satu movie yang bagi saya
Seorang nelayan di botnya sedang menjala ikan di sungai terlihat seorang lelaki di tepi sungai
(Visited 67 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

5 thoughts on “Pekara Yang Perlu Saya Fikirkan Sebelum Membeli Kereta”

  1. Nah adalah lebih baik untuk mempunyai sebuah kereta biasa bahawa orang-orang kereta mahal.Setakat ini satu-satunya perkara yang saya lihat ialah bahawa jika mereka boleh mengurangkan kereta yang tidak makan gas terlalu banyak.Tips hebat!
    chanikacha recently posted..gun accessories My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.