Pelaburan : Modal Besar atau Modal Kecil?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Perlukan modal besar atau modal kecil yang diperlukan untuk melabur? Itulah soalan yang kerap ditanyakan kepada saya apabila berkongsi tentang pelaburan unit amanah.

Pelaburan

Pandangan jujur saya, modal besar atau modal kecil bukan soalnya. Tapi apa yang penting bagi saya adalah bermula dari sekarang. Bermula dengan apa yang kita ada, tidak kira kecil atau besar.

Kalau kita ada modal yang kecil, mulakan segera dengan modal itu. Dan sekiranya mempunyai lebihan tambahkan lagi, dan lebih molek sekiranya pelaburan tambahan dilakukan secara kosistan. Bermula dengan modal kecil dan penambahan yang kosistan pastinya akan membuahkan satu pulangan yang lumayan kelak.

Jika memiliki modal besar untuk kick off pelaburan, itu lagi baik. Dan sebaiknya, penambahan secara kosistan turut dilakukan.

Ingat, pelaburan hari ini adalah untuk persediaan kita di hari kelak. Bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

13 thoughts on “Pelaburan : Modal Besar atau Modal Kecil?”

  1. Mulakan langkah pertama. Kalau tuan berminat dengan unit amanah boleh kita berjumpa dan saya kongsikan. Keputusan di tangan tuan.

    1. Unit Amanah mana saya PM tuan dalam facebook. hehehe

     Pelaburan emas memang menarik dan lagi menarik jika ia adalah emas fizikal.

 1. sgt setuju dgn Dee. oleh kerana pelaburan unit trust ni berkait rapat dengan jangkamasa pelaburan, maka bermula di umur muda amatlah bagus sekali. Bayangkan jika objektif pelaburan adalah untuk persaraan ataupun dana pendidikan anak, amat banyak unit yg telah terkumpul sedari mula melabur sehingga objektif pelaburan tercapai. Unit ini lah yang menentukan nilai pelaburan bila masa duit tu nak digunakan telah sampai. Jadi jangan menangguhkan niat kita untk membuat perancangan kewangan.

  Budak Felda: hang mintalah advice dr Dee ni ttg perancangan kewangan tu. Dia ni konsultan Unit Trust berlesen ni..
  sohoque recently posted..Piala Suzuki AFF 2012: Harimau Malaya Tersungkur KalahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.