Hot Keyword : Rokok Elektronik

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

Rokok elektronik memang menjadi satu fenomena sekarang ini. Ramai yang mula beralih dari rokok kepada rokok elektronik (e-cig). Dalam minggu ni saya telah menulis satu artikel iaitu Rokok Elekronik : Pandangan Saya, ternyata ianya menjadi hot keyword bagi blog daddydee.net pada minggu ini.

keyword
Hot Keyword daddydee.net – sumber dari nuffnang
keyword2
Hot Keyword daddydee.net – sumber dari Google Analytics

Sebenarnya saya menulis entri Rokok Elektronik : Pandangan Saya, adalah untuk berkongsi pandangan saya tentang perihal rokok elektronik ni. Ternyata ianya mengundang pelbagai respon antaranya:

  1. Pandangan dari Tuan Edy – skadar brkongsi pndapat tntang rokok elektronik (e-cig). ‘e-cig’ berfungsi sbg wap air yg dari cecair (e-liquid) yg mrupakan dari bahan: (1) PG(propylene glycol) yg slamat dgunakan dan di iktiraf U.S. Food and Drug Administration, (2) VG(vegetable glycerin) yg mrupakn dr minyak tumbuhan2, selalu dgunakan utk perasa, ingredient utk kek, produk kecantikan dan kulit. (3) Nikotin. wlupun ada nikotin, tp pngguna bleh memlih utk nikotin rendah atau tiada nikotin. Brbanding rokok yg mngandungi racun, bahan kimia, nikotin, dll, e-cig hanya mngndungi bahan2 trsebut shj. kalau nk sebut tntang nikotin, buahan2 spt tomato pun ade sdikit nikotin, prlukah farmasi shj yg bleh mngeluarkan? Untuk perokok tegar agak ssah utk trus brhenti dn perlukan alternatif, wlaupun segelintir org ckp snang. tepuk dada tanya selera. siapa perokok tegar faham sy ckp. ni ada video doktor pakar brkata tentang e-cig.
    http://www.youtube.com/watch?v=x_MAOyU3ybk&feature=player_embedded*kalau e-cig ni ada tax, baru legal agaknye. hahaha
  2. Pandangan dari Tuan hairulazniSebelum ni memang tak tahu pasal e-cig ni..dalam seminggu dua lepas ada sorang kawan yang tunjuk benda ni..tapi tak berminat pun..alang2 nak hisap,baik hisap rokok betul..baru ada feel..haa..haa..
  3. Pandangan dari effortlabkalau dah namanya rokok, memang ada kesan. mungkin kesannya kita akan rasa dalam tempoh yg lama. pucuk pangkal perokok tu sendiri. hakikatnya, seorang perokok susah nak berhenti sebab nikotin dah sebati dalam badan. bila kurang nikotin, badan jadi lemah.
  4. Pandangan dari Tuan PuteraUtara – as salam… , ni pulak komen aq , aq seorang perokok tegar , dari dulu lg aq berniat nk benti merokok ni , penah aq berenti , tp selama beberapa hari je , lps tu sangkut balik, bg yg hisap rokok tu tahu la cm ne rasa nya klu x hisap beberapa hari , tp bila aq hisap rokok eletronik ni , aq memang dh x igt dh kat rokok tembakau , itu baru seminggu aq hisap rokok eletronik ni , klu sebulan , bau hasap rokok tembakau pun busuk , ini bukan aq yg kata , tp org yg dh lama hisap rokok eletronik ni , bg yg bg komen pasal rokok dan x de pengalaman merokok , jng sembang pandai la…

Terima kasih atas semua pandangan tersebut. Saya amat menghargai pendapat dan pandangan mereka. Ada lagi dua tiga komen dan bolehlah rujuk pada link.

Saya memang bukan perokok tapi saya dikelilingi perokok. Baik dari keluarga mahupun kawan-kawan memang majoritinya merokok. Saya jenis yang tidak kisah berkawan dengan perokok, asalkan mereka tidak mengajak saya. Malu untuk belajar merokok di usia yang sudah petang ini. Lagipun, saya sudah melihat kesan merokok itu sendiri.

Berbalik kepada rokok elektronik yang telah menjadi hot keyword bagi blog saya pada minggu ini, sebenarnya apa yang saya tulis sebelum ini adalah pandangan peribadi saya berdasarkan pengalaman beberapa sahabat terdekat saya yang pernah mengguna rokok elektronik ini dan pembacaan saya. Saya memang bertanyakan pandangan mereka selepas menggunakan rokok elektronik ini. Jawapan mereka ternyata sama, mungkin rokok elektronik tidak sesuai dengan jiwa mereka.

Saya faham lain orang lain citarasa, lain pandangan, lain rentaknya. Apapun, buatlah pilihan terbaik dalam hidup ini. Hidup adalah tentang membuat pilihan.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Pasti masih ada yang tertanya-tanya jual rokok elektronik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Entri saya sebelum ini, Rokok Elektronik : Pandangan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Rokok e-cigerette kini dilihat menjadi satu fenomena dan
(Visited 14 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

8 thoughts on “Hot Keyword : Rokok Elektronik”

    1. Itu yang susah nak bendung. Ada saya tulis tentang ini tp x publish lg. Isap rokok tak berbau cikgu nak kira rokok juga ke?

    1. Mungkin juga tuan. Tapi kesan lain saya rasa tetap ada itu sebaiknya.

      Sebab ada rumors dari kawan kerja KKM memang rokok ini ada side effect dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge