Jual Rokok Elektronik Salah ?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku….

Pasti masih ada yang tertanya-tanya jual rokok elektronik salah ke? Jawapanya adalah denda tidak melebihi RM 3,000.00 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali adalah denda yang menanti bagi kesalahan menjual atau mengedar cecair nikotin rokok elektronik.

Rokok Elektronik adalah salah

Rokok Elektronik salah – Elemen dalam Rokok Elektronik

Petikan akhbar adalah seperti berikut:

BENTONG — Penjualan rokok e-elektronik bukan sahaja salah di sisi undang-undang malah pengguna produk itu turut terdedah kepada pelbagai penyakit kronik.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, penjualan bahan dan produk itu adalah salah mengikut Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

“Mereka yang didapati bersalah menjual dan mengedar produk itu dan cecair nikoton untuk kegunaan rokok e-elektronik boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali,” katanya.

Sumber Kosmo

Adakah Rokok Elektronik ini merbahaya? Jawapanya ada dalam petikan di bawah yang berbunyi:
Rokok Elektronik adalah salah?

Rokok Elektronik salah? – Smoker Heaven

VIENNA 4 Sept. – Rokok elektronik sebelum ini dianggap sebagai alternatif yang selamat kepada tabiat merokok. Bagaimanapun, satu penyelidikan terbaru menunjukkan ia juga mampu merosakkan paru-paru bagi mereka yang menggunakannya.
Alat itu didapati mengakibatkan kekurangan oksigen yang diserap oleh darah hingga mengakibatkan peningkatan segera dalam rintangan udara paru-paru.
Secara purata, kesan itu akan berlarutan selama 10 minit, kata sebuah laporan yang dibentangkan pada Kongres Tahunan Persatuan Pernafasan Eropah (ERS) di Vienna.
Sama seperti rokok biasa, rokok elektronik turut membebaskan nikotin melalui wap berbanding asap dan ia mencetuskan banyak perdebatan tentang keselamatan untuk menggunakannya.
Kira-kira 650,000 perokok dipercayai menggunakan rokok elektronik yang menyerupai rokok sebenar dalam usaha membuang tabiat buruk itu.
Bagaimanapun buat masa ini, kebanyakan alat itu diimport dari China dan dipercayai tidak menjalani pemeriksaan keselamatan sebelum ia dijual.
Profesor Christina Gratziou yang mempengerusikan Jawatankuasa Kawalan Tembakau ERS berkata, mereka belum pasti sama ada produk yang mengandungi nikotin tidak diluluskan itu lebih selamat berbanding rokok sebenar walaupun ia didakwa kurang berbahaya.
Lagi satu Artikel :

PEROKOK yang menggunakan rokok elektronik atau rokok-e kini didapati terdedah kepada bahaya bahan-bahan kimia beracun. Rokok-e yang menawarkan campuran cecair nikotin, perisa dan bahan-bahan kimia lain tanpa asap ini terbukti tidak 100 peratus selamat.

Satu kajian saintifik mendapati rokok-e mengandungi karsinogen dan bahan-bahan kimia bertoksik seperti diethylene glycol.

Syarikat-syarikat Britain yang menjual rokok-rokok ini bagaimanapun mendakwa rokok-rokok standard itu tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya dan toksin berkarsinogenik.

Namun, Pentadbiran Perubatan dan Makanan Amerika Syarikat (AS) yang telah menguji 19 variasi rokok elektronik telah mengeluarkan surat amaran tentang tahap keselamatan produk-produk ini.

Meskipun rokok-e diharamkan di sesetengah negara seperti Kanada, ia boleh didapati dengan mudah melalui pelbagai laman web Britain. Malah, sebahagiannya juga mengandungi perisa seperti strawberi dan karamel yang dibimbangi boleh menarik minat pengguna kanak-kanak.

“Kami mengesyorkan sesiapa yang ingin berhenti merokok agar mencuba produk nikotin perubatan lain seperti gula-gula getah atau inhalator yang telah diuji selamat dan berkesan,” kata Deborah Arnott, Pengarah Action on Smoking and Health AS. – Independent

Sumber Kosmo
Apapun, terpulang pada diri masing-masing untuk membuat pilihan untuk merokok atau tidak samada menggunakan rokok atau rokok elektronik. Tepuk dada tanya selera. Mana satu selera pilihan anda.
Rokok Elektronik adalah salah? - Rokok elektronik keluaran EdSylver

Rokok Elektronik salah – Rokok Elektronik keluaran EdSylver

Satu lagi berita gembira buat pengedar rokok elektronik iaitu ‘Peningkatan permintaan terhadap rokok elektronik yang sentiasa meningkat iaitu 30% setahun sejak ianya mula diperkenalkan pada tahun 2007, ianya telah dilaporkan  oleh EdSylver (syarikat pengeluar rokok elektronik).’
Jadi bagi pengedar rokok elektronik terpulang kepada anda menentukannya. Untuk mengaut keuntungan ketika inilah kerana permintaan memang sedang meningkat. Kalau ikut undang-undang, penjualan rokok elektronik salah, jadi berani buat berani tanggung. Betul tak?
(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. bg lazaac rokok elektronik ker tak elektronik ker, salah jer dari sudut agama… dari sudut lain, selalunya org ‘langgar’ jer.. syukur la lazaac tak membesar dalam keadaan ingin cuba merokok.. kalau dlu pernah cuba xtaw skrg ni gian mcm mana daa… :p
    Lazaac recently posted..iATKOS Mountain Lion 10.8.2My Profile