Tips Pemilihan Tempat Latihan Industri

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Latihan ilmiah, latihan industri ataupun praktikal adalah penting bagi semua pelajar, kerana semasa praktikal inilah kita akan didedahkan dengan dunia pekerjaan yang sebenar. Tapi kekadang sikap suka ambil mudah dikalangan pelajar dan tidak sedar akan kepentingan latihan industri menyebabkan mereka memilih tempat yang kurang sesuai.

Latihan indusri

Sayang sekali apabila ilmu yang dipelajari di kolej atau universiti tidak dipraktikkan semasa latihan industri. Semasa latihan industri kita masih dalam proses belajar, dan melakukan kesilapan satu perkara biasa dan masih boleh dimaafkan. Tapi kalau dalam dunia pekerjaan sebenar, satu kesilapan mungkin akan menjadi titik perubahan dalam kerjaya kita. Beringatlah.

Kesian kekadang apabila melihat pelajar yang menuntut dalam pengajian peringkat ijazah atau diploma dalam bidang Sains Komputer, disuruh untuk membuat filing, fotostat dan data entry semata-mata. Lebih bagus sekiranya ilmu yang mereka ada digunakan untuk develop webpage, atau membangunkan satu sistem. Ini kerana, kemahiran pelajar itu tidak di gunapakai sepenuhnya.

Di sini saya ingin kongsikan sedikit, tips yang boleh diguna pakai bagi pelajar yang ingin membuat latihan industri iaitu:

  • Pilihlah syarikat yang besar ataupun establish kerana biasanya syarikat yang besar mempunyai sistem kerja yang teratur.
  • Pilih syarikat yang menjalankan perniagaan yang bersesuaian dengan jurusan yang kita ambil. Sebagai contoh; kalau saudara mengambil jurusan Sains Komputer pilihlah syarikat seperti Google Malaysia.
  • Sebolehnya pilihlah kompeni swasta daripada agensi kerajaan. Kompeni swasta biasanya akan perah keringat kita semasa latihan industri ni tapi ianya berbaloi dan suatu pengalaman yang berharga.
  • Pilihlah yang mempunyai elaun. Ianya suatu bonus bagi kita. Selain dapat ilmu kita juga mendapat elaun semasa latihan. Barulah real kerja ada gaji.
  • Hantarlah seberapa banyak permohonan kepada syarikat yang berlainan. Jangan takut tidak dilayan, kerana inilah yang akan kita lakukan apabila tamat belajar nanti.
  • Buat saja semua kerja yang disuruh (selagi tidak melanggar Hukum Agama Islam dan akta buruh) jangan merungut atau mengeluh kerana itu adalah realiti alam pekerjaan.
  • Cedoklah sebanyak mungkin ilmu yang terhidang.
  • Tunjukkan prestasi yang terbaik, jangan malas. Tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tahu. Mana tahu rezeki saudara dapat tawaran kerja terus.

Ada lagi tak? Kalau ada boleh saudara saudari pembaca tolong tambahkan.

Dan bagi majikan atau superior untuk latihan industri pula, bagilah pelajar ini peluang untuk belajar sebaiknya. Gunakan mereka sebaiknya mengikut ilmu dan kekuatan mereka, biar pelajar ini merasai dunia sebenar alam pekerjaan.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Dating berdua dengan Abang
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Kejadian buli di sekolah sebenarnya bukan lagi hal
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Saya bodoh? Ya, saya bodoh sebab itu pada
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku..... Tempoh bulan madu saya dah tamat, pengembaraan dunia
Assalamulaikum dan salam Inspirasi buat semua saudaraku... Zaman yang makin canggih dan maju ini di
(Visited 236 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

11 thoughts on “Tips Pemilihan Tempat Latihan Industri”

    1. Ya, tapi malang kekadang bila pemilihan tempat praktikal yang salah menjadikan tidak banyak ilmu alam pekerjaan yang dipelajari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.