Tiada Kejayaan Yang Mudah : Ianya Terletak Pada Diri Kita

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Jangan pernah takut gagal.
Jangan pernah takut gagal.

Kejayaan adalah suatu yang amat indah kalau dapat dicapai tapi banyak juga kesakitan dan kesukaran yang perlu dihadapi sebelum ianya dicapai. Tiada kejayaan yang mudah. Ya, tiada kejayaan yang mudah.

Percaya atau tidak itulah hakikatnya. Bukan senang untuk berjaya. Tanyalah sesiapa saja yang sudah berjaya pasti mereka menyatakan banyak yang mereka korbankan dalam hidup mereka untuk berada ditempat mereka sekarang. Kecuali mereka adalah keturunan orang berada atau politik.

Kejayaan yang mudah menggunakan kroni? Tidak salah pada pandangan saya menggunakan kroni sebagai loncatan untuk berjaya. Ya, sebagai loncatan sahaja bukan bergantung penuh. Tapi ramai orang sekarang adalah bergantung penuh pada kroni, apabila mandat kroni itu habis maka mereka akan turut sama jatuh bergolek.

Kejayaan Bergantung Pada Usaha Kita
Kejayaan Bergantung Pada Usaha Kita

Sebaiknya, jangan bergantung terus kepada kroni. Kerana itu akan memberikan kelebihan pada kita. Ia juga memberi lebih kepuasan apabila kita berjaya. Merasai nikmat sebenar mengenggam kejayaan setelah banyak perih yang dilalui.

Saya sebenarnya cukup sedih apabila melihat ramai bangsa kita yang sibuk menjaja sana sini kononnya mereka adalah kroni itu ini. Mereka boleh mendapatkan segala yang mereka mahu. Kejayaan dan wang adalah amat mudah bagi mereka kononnya. Tapi kadang-kala habuk pun tidak kelihatan. Senang cerita ali baba, sembang saja.

Capailah kejayaan dengan hasil kudrat dan keringat kita sendiri. Hasil usaha diri kita sendiri. Insyallah ianya pasti suatu yang amat bermakna sekali. Ayuh kawan, berusaha mengubah nasib diri kita.

Gagal hari ini bukan gagal selamanya. Berjaya hari ini bukanlah kejayaan yang abadi jika ia tidak dikekalkan momentumnya.

-Mat Jedi (daddydee.net), 26 Mac 2013-

PS: Sedang mendalami ilmu pelan tindakan kecemasan dan SEO. Dua yang tidak berkaitan tapi penting.

<br />

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Melihat dari sudut pandang yang berbeza adalah amat
Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Budak Kampung Yang 'Bodoh'... 'Bodo mung' dah lali
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Apakah matlamat tukar kerja?
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara yang ke 57. Alhamdulillah
(Visited 33 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

12 thoughts on “Tiada Kejayaan Yang Mudah : Ianya Terletak Pada Diri Kita”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.