Untung Pelajar Sekarang

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua…

PRU13 semakin hampir, dan entri ini bukan propaganda untuk PRU13. Saya tidak sokong mana-mana dan tidak dibayar mana-mana pihak. Entri ini adalah pendapat peribadi saya.

Untung pelajar sekarang banyak kemudahan yang kerajaan sediakan sebenarnya. Kalau dibandingkan zaman saya belajar dahulu dengan kini memang jauh bezanya.

Untung pelajar sekarang - Belajarlah rajin rajin
Untung pelajar sekarang – Belajarlah rajin rajin

Dulu nak beli buku ke apa pun, korek la tabung gajah ke apa. Korek lah serdak serdak balance PTPTN untuk beli buku rujukan. Kadang-kala fotokopi saja. Kini kerajaan sediakan insentif baucer buku RM250. Agak besar tu sebenarnya, kalau buku rujukan mungkin boleh dapat dalam 2 buah. Kalau buku motivasi tulisan John C. Maxwell, Napeleon Hill dan seangkatannya boleh la dapat 4-5 buah. Kira bagus dapat membantu.

Tapi saya tidak faham apabila ramai juga pelajar yang sibuk menjual baucer ini untuk dapatkan wang tunai. Kenapa mesti dijual, kenapa tidak digunakan? Kan lagi baik jika kemudahan yang disediakan ini digunakan sebaiknya.

Mahasiswa sekarang juga dapat kemudahan Kad 1Siswa yang mana membolehkan pelajar membeli barangan keperluan dengan harga diskaun di premis yang terpilih. Bagi saya ini lagi satu penjimatan dan kemudahan yang bagus yang ditawarkan kerajaan. Untung pelajar sekarang, kerajaan banyak sediakan kemudah yang membantu meringankan beban pelajar.

Bagi yang ingin menyambung pelajaran ke peringkat sarjana juga kerajaan ada menyediakan beberapa skim yang dapat membantu pelajar untuk meneruskan pelajaran. Untuk yang bekerja dengan swasta atau yang tidak bekerja, MyBrain15 ada disediakan. Mereka boleh memohon untuk melanjutkan pelajaran.

Memang untung pelajar sekarang, banyak kemudahan sudah disediakan. Cuma mahu atau tidak mahu sahaja untuk terus belajar.

Memang bertambah untung pelajar sekarang jika PTPTN dapat mengurangkan kadar servis caj mereka. Itu sangat membantu semua orang.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kalau dulu peminjam tegar PTPTN disenarai hitam oleh
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku..... Tempoh bulan madu saya dah tamat, pengembaraan dunia
Assalamulaikum dan salam Inspirasi buat semua saudaraku... Zaman yang makin canggih dan maju ini di
(Visited 35 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

4 thoughts on “Untung Pelajar Sekarang”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.