Hati Yang Baik

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Dalam minggu lepas, kejadian ni terjadi semasa saya nak masukkan duit untuk membayar hutang kereta menggunakan Cash Deposit Machine (CDM) di Petaling Jaya. Ketika saya sedang memasukkan duit, datang seorang uncle Cina untuk mengeluarkan duit dari mesin ATM.

Dari rupa dan gayanya saya rasa uncle itu adalah pengemis dan bukan warga Malaysia. Saya tak pelik kerana ini bukan kali pertama saya jumpa pengemis ada akaun bank.

Terkial-kial menggunakan ATM dan mukanya seperti kecewa. Selang beberapa ketika, masuk seorang amoi muda.

‘Can you help me? I want to withdrawn 10 dollar.’ tanya uncle pada amoi tersebut.

‘I dont think this ATM can withdrawn 10 dollar. 50 dollar can. Let’s me try.’ Amoi itu bersetuju menolong uncle tersebut.

‘Your account balance 30 dollar. Let’s me try to withdrawn 10 dollar. Can’t withdrawn uncle. Sorry.’

‘It’s okay’

‘You need 10 dollar uncle? Here 10 dollar’. Kelihatan amoi muda itu menghulurkan RM10 kepada uncle itu.

‘Thanks you’ kata uncle tersebut sambil berlalu dari situ.

Terdengar perbualan mereka berdua ketika saya masih sedang menggunakan CDM. Saya puji sikap amoi itu yang ringan tulang membantu dan bersedekah walaupun tak kenal siapa uncle itu.

Saya puji sifat positif amoi itu, yang berbaik sangka pada uncle itu. Hebat sungguh. Saya tabik pada amoi itu. Kan bagus kalau semua orang mempunyai hati yang baik seperti amoi itu. Berbaik sangka pada semua orang.

Saya pun tidak sebaik amoi itu. Saudara bagaimana?

Dragon Ball z semamangnya salah satu komik besar yang banyak mempengaruhi diri aku, dan ramai
2017 dah melabuhkan tirainya. Dan 2018, langkah baru akan mulakan dengan rentak baru. Sejarah hanya
Bila sebut Jumanji aku teringat zaman tonton guna VHF. Memang best filem Jumanji akibat satu
Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah
(Visited 16 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

9 thoughts on “Hati Yang Baik”

  1. Salam manis dari Ummi..

    Peti dinaik naik seberangnya,
    Terbuka alas berkarat tepi;
    Hati yang baik baik orangnya,
    Jika ikhlas bersirat budi.

    Buah delima masaknya lecur,
    Diberilah timun hendak setimba;
    Sudah lama tidak ku tegur,
    Marilah berpantun di teratak hamba.:D
    UmmiKami recently posted..Pantun Masam-masam Manis….My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge