Mengapa Saya Tolak Menjadi Guru Tuisyen

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Sekadar berkongsi pengalaman saya suatu ketika dulu yang ingin menjadi guru tuiyen tapi saya terpaksa tolak pada peringkat akhir.

Saya pernah dapat offer untuk menjadi guru tuisyen part time dulu, tapi saya menolaknya di saat akhir. Masa itu saya baru berpindah dari tapak projek di Kuala Terengganu ke pejabat baru di Kuala Lumpur, perpindahan yang paling nekad pernah saya buat dengan menerima tawaran dengan potongan gaji hampir 15%. Bukan tambahan gaji tapi potongan gaji. Saya tetap terima kerana saya nak ubah laluan kerjaya saya.

Guru Tuisyen
Guru Tuisyen – Ajar yang terbaik

Tapi kehilangan 15% dari jumlah gaji lama, dengan perpindahan dari kota ke kota metropolitan yang kos sara hidup berlipat kali ganda. Maka saya nekad untuk mencari kerja part time, masa itu masih bujang jadi komitmen masa lebih banyak lapang. Saya memilih untuk menjadi guru tuisyen part time.

Saya memohon kerja tersebut dan berjaya. Tawaran telah saya terima tapi keputusan belum saya buat. Saya tenung dalam diri saya, saya ni tak lah pandai sangat. Bengong, gila, bengis dan sombong memang sudah sinonim dnegan saya. Mampukah saya mendidik mereka.

Sedangkan saya cuba adik saya dan anak buah saya, saya lihat seorang saja yang berjaya faham apa yang saya sampaikan dari 5 orang. Maknanya peratusan kejayaan saya adalah 20% sahaja. Ini kerana, pendekatan saya adalah dengan mengajak mereka berfikir dengan saya bukan menyuap mereka.

Matlamat asal saya hanya wang, tapi matlamat ibu bapa dan pelajar sudah pastinya A dan ilmu. Setelah saya fikirkan, saya rasa keikhlasan saya untuk mengajar pada masa itu adalah kurang kerana matlamat saya adalah wang. Ilmu memang elok dikongsi tapi kalau tidak ikhlas bagaimana?

Guru Tuisyen
Guru Tuisyen

Tenung punya tenung akhirnya saya menolak untuk jawatan guru tuisyen itu. Bukan kerana saya tidak mampu mengajar, bagi saya baik Math, Add Math, Sejarah atau Fizik bukan masalah bagi saya. Tapi kesediaan dan keikhlasan saya untuk mengajar itu yang tiada. Matlamat wang saya mungkin akan tercapai tapi bagaimana dengan matlamat ibu bapa dan pelajar?

Bagi saya dalam mengajar tidak kita umur audien kita sama ada kanak-kanak, remaja atau adult, keikhlasan dalam mengajar itu perlu ada. Keikhlasan dalam mengajar pasti akan membuatkan suasana pembelajaran itu lebih menyeronokkan dan capai matlamat bersama.

Dragon Ball z semamangnya salah satu komik besar yang banyak mempengaruhi diri aku, dan ramai
2017 dah melabuhkan tirainya. Dan 2018, langkah baru akan mulakan dengan rentak baru. Sejarah hanya
Bila sebut Jumanji aku teringat zaman tonton guna VHF. Memang best filem Jumanji akibat satu
Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah
(Visited 61 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

4 thoughts on “Mengapa Saya Tolak Menjadi Guru Tuisyen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.