Duhai Pemandu Malaysia Memandulah Dengan Mata Dan Hati

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Bulan Ramadhan ini saya lihat jalan semakin sesak dan pemandu kenderaan 4 tayar ke atas semakin mengganas dan tidak sabar saya lihat. Jalan raya pasti akan sesak di sekitar ibu kota bermula jam 4 petang. Bertambah sesak kerana banyak jalan raya yang ditutup kerana Bazar Ramadhan dan orang parking merata kerana nak ke Bazar Ramadhan.

Kami penunggang motosikal bukan mat rempit
Kami penunggang motosikal bukan mat rempit

Sempena 14 Ramadhan 1434, saya sebagai penunggang tegar motosikal di ibu kota ini memohon pada semua pemandu supaya memandulah dengan mata dan hati, jangan pandu ikut nafsu, ikut nafsu nak beli martabak best di bazar Ramadhan dan ikut nafsu amarah.

Jana pendapatan dari rumah?
Tingkatkan jualan biar Doktor FB bantu.

Kami tahu pemandu semua lapar kerana berpuasa, kami penunggang motosikal pun berpuasa juga. Tuan/puan pemandu nak sampai cepat, kami penunggang pun nak sampai cepat. Tuan/puan pemandu nak sampai dengan selamat ke rumah, samalah juga dengan kami.

Perihatin dan kasihanlah kami penunggang motosikal ini, memandulah dengan mata dan hati. Jika nak masuk simpang atau tukar lane, bagilah singnal dahulu kemudian pandang guna cermin sisi dan belakang, jika selamat baru lah ambil tindakan masuk simpang atau tukar lane. Nak berhenti kecemasan pun sama juga. Amalkan balik apa yang pernah kita belajar di sekolah memandu dulu.

Jangan Jadi Begini
Jangan Jadi Begini – Memandulah dengan Mata dan Hati

Lagi satu, semasa memandu fokuslah tuan/puan, janganlah guna smartphone semasa memandu, baik surfing internet mahupun menjawab call. Fokus dulu pada pemanduan.

Nak Belajar Memandu

Akhir kata dari saya penunggang motosikal, bersamalah kita berhati-hati memandu dengan cermat sepanjang masa bukan di bulan Ramdhan dan Syawal sahaja. Jangan kita jadi sebahagian dari statistik kemalangan jalan raya musim perayaan. Terima kasih.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

23 thoughts on “Duhai Pemandu Malaysia Memandulah Dengan Mata Dan Hati”

  1. Harap sangat pemandu kat luar tu yg perasan dia sorang nak cepat nak balik rumah, baca entri ni…

    mmg tak nafi, itu jugak yg berlaku kat area gombak ni…ramai yg bawak kenderaan lebih teruk berbnding bukan bulan puasa…

    sama2 kita audit diri
    hafizmd recently posted..Carilah Cermin Yang Jujur!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.