Tips DSLR : Viewfinder Jadi Blur

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Minggu lepas masa nak shot gambar anak saya di Taman Jaya, PJ saya dapati viewfinder jadi blur. Saya dah gelabah, takkan dah buat hal DSLR ni. Kalau nak ada masalahpun janganlah masa dekat dengan musim Raya ni. Baru plan nak tangkap gambar Si Kecil saya beraya buat kali ke-2 guna DSLR tu. Ingat boleh lah melaram dengan dua geng baru.

VIEWFINDER
VIEWFINDER

DSLR kalau meragam dia punya kos servis pun boleh tahan juga. Mula terbayang-bayang duit akan terbang untuk baiki DSLR ni.

Teknik SEO Merah Jambu
Pelaras untuk viewfinder
Pelaras untuk viewfinder
Biar DR FB Membantu anda

Tapi alhamdulillah selepas saya cari sedikit info pasal DSLR ni saya akhirnya saya temui masalahnya. Dan nasib baik penyelesainya pun juga senang iaitu dengan laraskan sahaja pelaras (saya bulatkan) yang dekat dengan eyepiece viewfinder. Laras sehingga viewfinder jelas.

Kalau viewfinder jadi blur cubalah laraskan pelaras sebelah eyepiece. OK thanks.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang
(Visited 22 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

10 thoughts on “Tips DSLR : Viewfinder Jadi Blur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge