Persiapan Sebelum Sertai Larian

Saya mula mula agak risau untuk sertai larian ni, ya lah umur dah 3 siri dan tahap fitness memang dah merundum.

Nak berlari pun mengah. Semput bai.

Persiapan Sebelum Sertai Larian
Persiapan Sebelum Sertai Larian

Semua baju dah sempit. Seluar kecik pun dah mencekik dah. Badan dah ‘roy’.

Ini apa yang saya lakukan sebelum untuk sertai larian:

  • Kuatkan azam dan semangat untuk berubah.
  • Sebaiknya cari partner atau bauddy yang boleh motivated kan kita untuk terus disiplin. Saya main sesorang je, buddy saya secara virtual guna Nike+.
  • Disiplinkan diri untuk lakukan senaman ringan setiap hari.
  • Jogging 3 kali seminggu. Set kan milestone berlainan setiap kali. Setkan secara menaik mungkin hari petama 1km, hari kedua 1.5km dan seterusnya.
  • Mula jaga pemakanan dan lebihkan minum air kosong. Cuba amalkan makanan sihat walaupun tak seberapa nak sihat, aku makan kedai. Layan je.
  • Ajak kekawan yang minat berlari untuk sama sama sertai larian. Lagi ramai lagi meriah woi.

Tak rugi untuk sertai aktiviti sihat ni. Badan sihat dan boleh hilangkan stress.

Memang best sebenarnya sertai larian. Jangan takut untuk berlari sesorang pun. Insyallah nanti ada la partner tu.

Keep on running.

Biasa sudah kita dengar akan penyakit kemurungan, tapi tahukah kita betapa bahayanya penyakit kemurungan ni?
Sebelum ini banyak saya melakukan pembelian atas talian baik dari dalam Malaysia dan juga luar
Bila aku melihat remaja sekeliling aku hari ini aku rasa aku semakin tua. Semakin dunia
Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
(Visited 49 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

One thought on “Persiapan Sebelum Sertai Larian”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.