Persiapan Sebelum Sertai Larian

Saya mula mula agak risau untuk sertai larian ni, ya lah umur dah 3 siri dan tahap fitness memang dah merundum.

Nak berlari pun mengah. Semput bai.

Persiapan Sebelum Sertai Larian
Persiapan Sebelum Sertai Larian

Semua baju dah sempit. Seluar kecik pun dah mencekik dah. Badan dah ‘roy’.

Ini apa yang saya lakukan sebelum untuk sertai larian:

  • Kuatkan azam dan semangat untuk berubah.
  • Sebaiknya cari partner atau bauddy yang boleh motivated kan kita untuk terus disiplin. Saya main sesorang je, buddy saya secara virtual guna Nike+.
  • Disiplinkan diri untuk lakukan senaman ringan setiap hari.
  • Jogging 3 kali seminggu. Set kan milestone berlainan setiap kali. Setkan secara menaik mungkin hari petama 1km, hari kedua 1.5km dan seterusnya.
  • Mula jaga pemakanan dan lebihkan minum air kosong. Cuba amalkan makanan sihat walaupun tak seberapa nak sihat, aku makan kedai. Layan je.
  • Ajak kekawan yang minat berlari untuk sama sama sertai larian. Lagi ramai lagi meriah woi.

Tak rugi untuk sertai aktiviti sihat ni. Badan sihat dan boleh hilangkan stress.

Memang best sebenarnya sertai larian. Jangan takut untuk berlari sesorang pun. Insyallah nanti ada la partner tu.

Keep on running.

Ramai yang tanya 'Apa kau buat boleh kurus camni?'. Jawapan aku mudah saja 'Nekad'. Pendek
Kalau dilihat rakyat Malaysia semakin ramai yang suka melancong, tak kiralah dalam atau luar negara.
Aku memang jenis malas bersenam sebenarnya, dari zaman belajar memang aku malas senaman. Sekadar sesekali
Muay Thai sekarang ini semakin mendapat liputan meluas di dunia. Kalau tengok pun TV1 pun
(Visited 58 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

One thought on “Persiapan Sebelum Sertai Larian”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.