Apa Itu Wai khru? Tarian Pembuka Dalam Muaythai

Kalau biasa tengok perlawanan Muay Thai, real Muay Thai Fighting Competition bukan MMA atau setara dengan nya, pasti biasa tengok ada tarian sembah yang dilakukan oleh Fighter Fighter Muay Thai. Tarian inilah yang dipanggil Wai khru.

Waikru
Waikru

Apa Itu Wai khru?

Dulu aku sendiri ingatkan waikru adalah tarian untuk membakar semangat dan sindir pihak lawan (menganjing). Rupanya tidak. Sangkaan aku salah sama sekali.

Wai khru juga bukan persembahan semata tapi Wai khru adalah penghormatan kepada guru mereka. Dalam setiap gerak langkah Waikru ada makna yang tersendiri.

The wai khru ceremony is a Thai ritual in which students pay respects to their teachers in order to express their gratitude and formalize the student–teacher relationship.

Sumber: wiki

Kalau biasa tengok ada pelbagai dalam gerak Wai khru, ada yang ber’make up’, dayung sampan, memanah dan lain lain. Wai khru ada seni yang tersendiri, dalam lembut ada kerasnya. Menarik sebenarnya wai khru ni kalau boleh menghayatinya.

Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
9 Mei 2018 yang lalu jadi tanggal penting dalam sejarah Negara Malaysia apabila Parti Barisan
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk
Takeo Kukuchi jenama fesyen di Jepun Jenama fesyen Jepun Takeo Kikuchi
Eddie Putra adalah salah satu photografer yang amat aku segani. Dia memang antara legend lah.
(Visited 18 times, 1 visits today)

Author: DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge