Author Archives: DaddyDee

About DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

10 Tips Lulus Dalam Pelajaran Di Universiti

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

Hari minggu lepas sempat bertemu dengan sahabat lama, sahabat zaman sekolah menegah dulu. Lebih 16 tahun kami tidak berjumpa selepas saya ke MRSM.

16 tahun, tempoh yang lama. Hanya beberapa trademark saja yang menyebabkan saya masih kenal sahabat saya. Ya lah, bila dah kahwin sana sini kembang. Hahaha… Bukan dia saja tapi saya juga.

‘Yo, besar weh saing’ sapa saya bila lihat dia keluar dari pejabat.

‘Mu pun sama. Hahaha…’ gelak panjang sambil berjalan ke warung. Sembang punya sembang. Masuk bab seorang lagi kawan lama.

‘Wei… Panjang apa cite loni?’ Tanya saya.

‘Teruk di.  Dia down loni’

‘Kenapa pula?’

‘Aku jumpa dia. Aku tanya dia apa cite? Dia kata dia down. Belajar tak habis sekarang menanggung hutang banyak. Memang lain aku tengok dia di. Sian dia.’ Panjang Yo bercerita dengan saya.

*down = murung

Termangu… mengenangkan Panjang. Salah seorang kawan rapat saya dulu. Seorang pelajar yang pintar zaman belajar dulu. Dan berjaya ke Universiti tetapi kandas. Lagi sedih bila dia murung dek kegagalan lalu.

Ok… cukup cerita pasal saya, Yo dan Panjang. Kalau cerita memang tak habis. 16 tahun tak jumpa beb.

Tips Lulus Pelajaran Di Universiti

Tips Lulus Pelajaran Di Universiti

10 Tips Lulus Dalam Pelajaran Di Universiti

  1. Masuk universiti adalah satu kejayaan tapi ingat itu permulaan nya. Apa yang penting bagaimana penamat yang kita mahukan? Tetapkan matlamat penamat yang kita mahukan
  2. Pilih kawan yang terbaik semasa belajar di Universiti. Bukan cari kawan untuk enjoy atau have fun saja. Tapi cari kawan yang boleh push kita untuk belajar
  3. Rancang masa yang kita miliki. Jangan biarkan masa yang kita ada ditentukan oleh orang lain. Biar kita jadi tuan kepada masa kita.
  4. Jangan percaya setiap kata kawan-kawan kita terutamanya bila kawan cakap ‘Aku pun belum study’. Jangan tertipu. Kita masing masing punya otak dan otak kita berlainan. Mungkin kawan kita hanya perlu 5 minit untuk faham 1 topik tapi kita mungkin 5 minggu pun belum tentu faham. Renungkan.
  5. Time study adalah masa untuk study bukan untuk enjoy. Ada sesetengah orang cakap masa study adalah masa enjoy. No… No… Masa study adalah masa untuk study. Set the priority is study.
  6. MLM bukan satu dosa. Nak suruh suka pun tidak nak suruh benci pun tidak MLM ni, tepuk dada tanya selera. Jika masuk MLM jangan fikir nak jadi jutawan je, kencing tu tapi kalau nak ‘belajar’  meniaga dan bina networking itu satu benda yang bagus. Jutawan satu bonus jika kalian berjaya.
  7. Ambil peluang belajar meniaga. Tak kisah lah nak meniaga online ke, offline ke atau MLM ke terpulanglah tapi masa belajar ambil peluang untuk belajar rahsia berniaga. Sebab? Masa belajar banyak masa free kalau pandai urus dengan baik.
  8. Jangan takut dengan Pensyarah. Jangan takut nak berjumpa pensyarah walaupun pensyarah tu muka bengis. Sebab markah kita ada di tangan pensyarah. Jadi fikirlah sendiri.
  9. Pergi ke kelas jangan ponteng. Saya dulu kerap juga ponteng tapi ada sebabnya, apapun sebabnya saya kesal juga. Sebab masa dalam kelas walaupun tak faham sekurangnya ada input walaupun sedikit.
  10. Rendah diri, jangan sombong. Tak tahu bertanyalah pada kekawan yang lebih pandai yang lebih tahu, tanya pada senior atau tanya pada pensyarah. Buang ego be humble, tak hilang bisa ular menyusul akar. Ingat tu?
  11. Lain-lain…. sila tambah Tips Lulus Dalam Pelajaran Di Universiti

Semoga berjaya buat adik-adik pelajar sekalian.

Tips Kesihatan: Cara Membuang Black head atau White head Dengan Bahan Bahan Di Dalam Rumah

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Seperti yang kita ketahui banyak sekarang ini produk pembersih atau pencerah kulit muka terutamanya menggunakan asid sitrik dari buah limau. Asid sitrik ini mampu membersihkan dan mencerahkan kulit dan melawan kuman dalam liang kulit.

Cara Membuang Black Head

Cara Membuang Black Head

Garam pula mempunyai kebolehan anti-bakteri boleh membuka liang kulit dan menyingkirkan kuman.

Gabungan dua bahan yang boleh di dapati dari dapur rumah ini sangat membantu.

Cara Membuang Black head atau White head Dengan Bahan Bahan Di Dalam Rumah

Bahan-bahan

  1. Sea Salt- 1 sudu besar
  2. Lemon- 1/2 sudu kecil
  3. Water- 1 sudu kecil

Cara-Caranya

  1. Letakkan bahan-bahan di dalam mangkuk dan campurkan kesemua.
  2. Aplikasikan bahan campuran tadi pada bahagian hidung dan muka. Kawasan yang mahu dibersihakan dari White Head dan Black Head
  3. Urutkan sekeliling kawasan yang di sapu selama 2-4 minit.
  4. Basuh muka dengan air suam. Tunggu sebentar dan basuk dengan air sejuk supaya liang roma kembali tertutup.
  5. Ulang 1-2 kali seminggu.

Selamat mencuba.

Gian Bakat Muda Dari Filipina

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Lagu ‘Ed Sheeran – Thinking Out Louds’ adalah antara lagu kegilaan remaja masa kini. Ramai yang suka dengan bait bait indah dalam lagu ni. Saya sendiri pun suka akan melodi lagunya.

Siapa sangka, kanak-kanak comel berusia 9 tahun iaitu, Gian Ale mampu menggoda juri The Voice Kids Philippine Seasons 2 dengan lagu ‘Thinking Out Louds’ ini.

Dengan yakin Gian melangkah ke pentas dengan gitar di tangan. Memulakan petikan gitar dan di iringi alunan suaranya yang lunak. Kanak-kanak dari Tagbilaran City, Bohol telah berjaya memukau audien dan juri dengan persembahannya.

Gian Bakat Muda Dari Filipina – Baru berusia 9 tahun

Saksikan aksi Gian Ale

5 Bas Ekspress Terbaik Kuantan-Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Sudah 6 bulan saya menunggang bas ekspress setiap hari Jumaat dan Ahad. Jumaat ke Kuala Lumpur dan Ahad kembali ke Kuantan.

Sampai bila saya nak menunggang bas ekspress? Sampai saya dapat tukar semula ataupun dapat kerja lain.

Terminal Sentral Kuantan

Terminal Sentral Kuantan

Promo Diri Sendiri: Kalau ada yang memerlukan Civil Engineer atau ada maklumat tentang jawatan kosong sebagai Civil Engineer boleh tinggalkan komen saya akan hubungi tuan/puan. Prefer area KL, Putrajaya and Selangor. Any post site engineer, project engineer or design engineer. Thanks.

Berbalik kepada tajuk hari ini ‘5 Bas Ekspress Terbaik Kuantan-Kuala Lumpur’ apa yang saya kongsikan ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri. Dan saya tulis senarai ini buat mereka yang memilih untuk turun atau naik di Jalan Pekeliling, Kuala Lumpur.

Untuk yang nak naik atau turun di Terminal Bas Bersepadu anda ada lebih banyak pilihan jadi senarai ini mungkin bukan buat anda.

5 Bas Ekspress Terbaik Kuantan-Kuala Lumpur

  1. Bulan Restu – ini pilihan utama saya. Memang saya akan dapatkan tiket bas Bulan Restu baru yang lain. Sebabnya adalah tempat duduk yang luas (seat 2+1), banyak trip – setiap jam ada trip (tapi hanya sampai 7.30 malam saja) dan laju (berhenti sekejap saja di Petronas Karak biasanya). Tapi satu masalah tiket hanya boleh dibeli di Kaunter dan sehala saja. Tiada online ticket.
  2. Transnasional – ini pilihan kedua saya jika tiada Bulan Restu. Sebabnya banyak trip, tepat masa, berdisiplin, pandu berhemah, boleh beli online dan beli tiket dua hala. Tapi seat memang keras, kecil dan kurang selesa. Untuk lelaki berat 90kg seperti saya memang tak selesa untuk duduk double seat tapi tak mengapa boleh pilih ‘skyview’ yang 1 seat.
  3. Pusliner – sama dengan Transnasional lagipun dua jenama ini dan Nice adalah bawah satu syarikat. Cuma saya elakkan bas Double Decker sebab tiada Skyview. Tapi kalau tiada pilihan saya tetap pilih Plusliner.
  4. Etika Ekspress – Hanya sekali saja mencuba. Memang selesa bas nya. Seat luas. Tapi masalah adalah tak banyak trip.
  5. Sani Ekspess – ini antara yang tebaik sebenarnya tapi saya jarang ambil kerana Sani hanya turun di Terminal Bas Bersepadu dan saya lebih suka turun di Jalan Pekeliling.

Buat yang nak memilih Trip Bas Ekspress Kuantan-Kuala Lumpur elakkan One Ekspress. 3 kali saya mencuba bas ini – kali pertama ok walaupun agak lambat berlepas tapi dua lagi trip memang mimpi ngeri kerana lambat sangat sebab bas rosak. Dan mereka seperti tiada bas ‘back-up’.

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Pejam celik pejam celik sudah 6 bulan saya jadi ‘weekend husband’. 6 bulan juga saya duduk panjat Bas setiap Jumaat dan Ahad. Penat memang tak usah cerita. Memang penat.

Dari Bulan Restu, Transmasional, Plusliner dan One Express semua saya dah panjat. Dah macam pelanggan tetap.

Hari ini saya nak kongsikan ’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’.

’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’:

  • Lepak dengan kawan-kawan – ini salah satu cara habiskan waktu malam tapi saya elakkan kawan satu pejabat. Saya lebih pilih untuk lepak dengab kawan lama atau kawan baru kenal. Saya lebih memilih kawan yang minat nak bertukar pendapat dan pandangan terutama yang ada minat yang sama. Bukan tak mahu bual kosong tapi lebih baik bermatlamat.
  • Tonton TV – dulu suka juga melangak depan tv dari lepas maghrib sampai jam 12 malam. Yang paling saya minat sekaeang ialah CSI:Cyber. Tapi asyik dengan tv bosan juga.
  • Solat Berjemaah – saya bukan seorang yang alim. Saya cuma manusia biasa, Hamba Allah swt seperti kalian yang merantau di dunia ini. Sesiapa yang kenal saya tahu saya bagaimana. Solat berjemaah membantu menghilangkan stress dan menenangkan jiwa. Tak percaya boleh cuba. Wudhuk, Solat dan Zikir itu kunci Ketenangan.
  • Baca buku – ini adalah antara teman setia saya sejak menjadi weekend husband. Memang tak ada satu huku pun lagi saya habis sepanjang tempoh ini. Sebab saya bukan menelaah tqpi saya baca secara santai yang mana sesuai dengan saya pada ketika itu. Bilik saya dah macam mini library.

Kitab SEO Terhebat – Dapatkan hari ini.

  • Belajar masak – masak bukan untuk perempuan saja tau, lelaki pun boleh masak dan hebat memasak. Tak percaya cubalah. Tak rugi belajar masak. Jika dulu ‘Nak memikat suami, pikatlah perutnya’, saya nak ubah mentaliti ini kepada ‘Kalau mahu tawan Isteri dan Mertua, tawanlah selera mereka’.
  • Menulis buku – ini juga aktiviti baru buat saya. Jika dulu hanya blog dan sosial media kini saya cuba formalkan idea idea saya ke sebuah naskah. Hal ini masih dalam peringkat projek.
  • Membaca Al Quran – weekend husband masa terluang makin banyak jadi saya ambil sedikit masa untuk ubati hati dan rohani saya.
  • Berblog – walaupun menulis di blog memang hobby saya tapi sukar sekarang ini untuk saya secara kosisten update blog ini dan blog lain. Sebab penyakit Malas dan Malaas. Insyallah cuba mencari momentum terbaik untuk kembali kosistenkan diri.
  • Bersenam – ini adalah aktiviti baru saya – bersenam di Gym. Baru tak baru jika dulu hanya saya buat setiap.weekend kini saya jadikan aktiviti ini sebagai rutin saya. Saya cuba kekalkan kosistensi saya untuk habiskan sekurangnya 1 jam untuk workout di gym. Kenapa Gym? Nanti saya ceritakan.

  • Berniaga – malam masa saya dah terluang jadi saya penuhi masa itu untuk perniagaan saya. Malamlah masanya saya COD barang dengan pelanggan saya. Sesiapa yang sekitar Kuantan nak dapatkan baju Superheroes Original, nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule (FB: MAH Shopz), yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan (Unit Trust) serta khidmat nasihat kejuruteraan terutama untuk menang sebutharga boleh personally whatapps ke 0182477971 (zaidi). Insyallah saya cuba membantu.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Itu adalah antara aktiviti saya buat masa sekarang. Jika ada kekawan sekitar Kuantan yang ada projek NGO yang hebat dan perlukan tenaga, boleh hubungi saya. Insyallah saya sedia bersama.

Hidup ini terlalu singkat untuk biarkan masa itu berlalu begitu saja. Do the best.