Patin Tempoyak Temerloh Di Kuala Lumpur

Sebut saja Patin Tempoyak pasti dalam kepala otak kita akan terbayang akan Negeri Pahang. Terutamanya daerah Temerloh yang memang top dek kerana Patin Tempoyak.

Sampai ada kawan kawan saya yang sanggup untuk ride or drive ke Temerloh untuk nikmati Patin Tempoyak. Fuh… Memang berhantu beb. Lain macam sebenarnya Patin Tempoyak Temerloh ni.

Anak-anak yang memang gemar akan gulai tempoyak
Anak-anak yang memang gemar akan gulai tempoyak

Saya pun bukan penggemar patin tempoyak sebenarnya. Tapi bila duduk di Pahang dulu, ada peluang mendekati kegemaran orang setempat, dan akibat hype nya Patin Tempoyak Temerloh ni lain macam, jadi saya cuba juga. Yup… Memang patin tempoyak memang sedap.

Continue reading “Patin Tempoyak Temerloh Di Kuala Lumpur”

Ketagihan Media Sosial. Racun Perosak Masa Kini.

Ketagihan media sosial antara virus yang sedang tersebar luas dalam masyarakat di dunia hari ini. Tak kira usia, jantina, bangsa dan warganegara, semua menghadapi masalah yang sama.

Media sosial ni banyak baik nya tapi lagi banyak keburukan nya. Perhatikan kerosakan sebuah organisasi sebab media sosial, tak kurang roboh nya suatu rumah tangga sebab media sosial. Banyak hal yang telah terjadi yang dilaporkan.

mari mari tuan puan akak adik abang dengar ini cerita,
ambil teropong kaca mata tengok jenguk dipersila
nak panggil waras susah tak baik kalau gelar gila
ni kes sebelanga susu rosak akibat dua tiga tiitik nila
bila masuk kerja tak pernah on time
lepas masuk kerja dia terus on line

Lirik lagu Amboi oleh Altimet

Ketagihan Media Sosial: Laki bini tak sibuk peluk handpohone.
Ketagihan Media Sosial: Laki bini tak sibuk peluk handpohone.

Continue reading “Ketagihan Media Sosial. Racun Perosak Masa Kini.”

Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang

‘Ah… Nanti aku buat lah’, ‘Aku tahulah apa aku nak buat’, ‘Nanti-nantilah’…. Ini antara alasan yang kerap aku berikan. Bukan tak tahu buat atau tiada masa tapi SIFAT MALAS yang membesar dalam diri pada dan ketika itu.

Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri

Tak kira dalam dunia pekerjaan atau belajar sifat suka bertangguh kelak akan memakan diri. Tak percaya sudah. Aku dah rasa dan lalui, aku percaya ramai juga percaya akan benda ini.

Zaman belajar biasa kawan akan cakap macam ni ‘Ala… Assignment ni nanti boleh buat. Aku pun belum buat lagi’. Bila dengar kawan cakap macam tu apa lagi terus tutup buku dan follow kawan merempit.

Hello… Kawan… Otak kau dengan dia tak share!!!

Dia mungkin perlukan 30 minit untuk faham satu tajuk. Kau mungkin perlukan 30 hari untuk fahamkan tajuk tu. Tu pun kalau faham.

Lagi satu kena ingat, pointer kau dan dia bukan kongsi. Kalau dia dapat 4.0 dia punya, kalau kau dapat 2.0 pun kau punya bukan boleh kongsi or puratakan.

Continue reading “Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang”

4 Sebab Kenapa Perlu Tonton Fast And Furious 8

Dom Is Back. Seperti yang saya katakan dalam entri sebelum ini, Fast And Furious 8 adalah antara movie yang saya tunggu pada tahun 2017 ni.

Fast And Furious 8
Fast And Furious 8

Bila tengok poster movie seperti kat atas ni tulis ‘Family No More’┬ámemang buat aku teruja untuk tonton salah satu movie kegemaran aku ni. Memang kalau tengok thriller pun dah boleh agak memang akan ada spin off.

Continue reading “4 Sebab Kenapa Perlu Tonton Fast And Furious 8”

Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Alhamdulilah, hari ni dapat berbual bersama seorang hebat. Seorang yang banyak jatuh bangun dalam dunia peniagaan. Walaupun hanya berbual hanya seketika tapi ada beberapa perkara yang boleh saya kongsikan disini.

Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang
Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang

Perbualan mula nya adalah tentang ramainya usahawan muda yang bersemangat untuk memulakan bisnes, tapi kenapa ramai usahawan yang tumbang di separuh jalan. Walaupun usahawan bukan bidang yang saya mahir tapi minat mendorong saya merapat dengan ramai usahawan usahawan hebat. Dan banyak ilmu yang saya dapat ari mereka.

Continue reading “Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang”