Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang

‘Ah… Nanti aku buat lah’, ‘Aku tahulah apa aku nak buat’, ‘Nanti-nantilah’…. Ini antara alasan yang kerap aku berikan. Bukan tak tahu buat atau tiada masa tapi SIFAT MALAS yang membesar dalam diri pada dan ketika itu.

Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri

Tak kira dalam dunia pekerjaan atau belajar sifat suka bertangguh kelak akan memakan diri. Tak percaya sudah. Aku dah rasa dan lalui, aku percaya ramai juga percaya akan benda ini.

Zaman belajar biasa kawan akan cakap macam ni ‘Ala… Assignment ni nanti boleh buat. Aku pun belum buat lagi’. Bila dengar kawan cakap macam tu apa lagi terus tutup buku dan follow kawan merempit.

Hello… Kawan… Otak kau dengan dia tak share!!!

Dia mungkin perlukan 30 minit untuk faham satu tajuk. Kau mungkin perlukan 30 hari untuk fahamkan tajuk tu. Tu pun kalau faham.

Lagi satu kena ingat, pointer kau dan dia bukan kongsi. Kalau dia dapat 4.0 dia punya, kalau kau dapat 2.0 pun kau punya bukan boleh kongsi or puratakan.

Continue reading “Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang”

4 Sebab Kenapa Perlu Tonton Fast And Furious 8

Dom Is Back. Seperti yang saya katakan dalam entri sebelum ini, Fast And Furious 8 adalah antara movie yang saya tunggu pada tahun 2017 ni.

Fast And Furious 8
Fast And Furious 8

Bila tengok poster movie seperti kat atas ni tulis ‘Family No More’┬ámemang buat aku teruja untuk tonton salah satu movie kegemaran aku ni. Memang kalau tengok thriller pun dah boleh agak memang akan ada spin off.

Continue reading “4 Sebab Kenapa Perlu Tonton Fast And Furious 8”

Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Alhamdulilah, hari ni dapat berbual bersama seorang hebat. Seorang yang banyak jatuh bangun dalam dunia peniagaan. Walaupun hanya berbual hanya seketika tapi ada beberapa perkara yang boleh saya kongsikan disini.

Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang
Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang

Perbualan mula nya adalah tentang ramainya usahawan muda yang bersemangat untuk memulakan bisnes, tapi kenapa ramai usahawan yang tumbang di separuh jalan. Walaupun usahawan bukan bidang yang saya mahir tapi minat mendorong saya merapat dengan ramai usahawan usahawan hebat. Dan banyak ilmu yang saya dapat ari mereka.

Continue reading “Kenapa Ramai Usahawan Kita Tumbang”

Review Power Rangers The Movie

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Semakin lama semakin slow pula nak tulis review me-review ni. Bukan saja review filem, cerita pasal makanan pun slow. Eh eh rasanya memang saya dah slow menaip sekarang ini. Hahaha… Tapi mulai April 2017 ni ada hasrat baru, seminggu akan cuba publish sekurangnya 4 entri. Kita cuba 4 dulu sebab April kan. Hahahaha.

Power Ranger The Movie
Power Ranger The Movie

2017 ni memang tahun yang agak hype bagi saya teruja nak tonton banyak movie yang best di panggung sekarang ini. Hahaha… Paling tak sabar nak tengok Fast 8 minggu depan, dan juga filem filem perang antara Marvel dan DC.

Continue reading “Review Power Rangers The Movie”

Makan MatBulat Meatball Sedap Dan Berbaloi

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Dah lama tak menulis pasal makanan. Hihihi. Bukan tak menulis pasal makanan maknanya saya tak makan. Makan tetap kena makan untuk hidup. Tapi lama tak menulis pasal makanan walhal banyak tempat makan best yang saya telah terjah di Negeri Sembilan ni. Insyallah lepas ini akan cuba tulis satu entri pasal makanan setiap minggu. Yummy.

Bila sebut saja meatball, pasti ramai yang teringatkan IKEA. Yup, meatball IKEA memang famous dan ramai yang ke IKEA untuk makan meatball. Saya pernah dua kali cuba tak salah tapi lama dulu tahun 2012 saya kira di IKEA Damansara.

Tapi hari ni saya bukan nak cerita Meatball IKEA tapi MatBulat Meatball. Bukan dalam mall mewah tapi di tepi jalan saja.

MatBulat Meatball Sedap Dan Berbaloi

‘Sedap la meatball ni. Lagi sedap dari IKEA punya. Padat. Sayang Sarawak belum ada’ Itu kata-kata sahabat saya dari Sarawak ketika saya bawa dia makan MatBulat Meatball.

Meatball yang Sedap
Meatball yang Sedap

Mula-mula ajak dia makan meatball dia memang gembira sebab ingat saya ajak ke IKEA tapi saya ajak dia ke tepi jalan saja. Jalan Pantai Murni (Lokasi Matbulat Meatball Pantai Dalam), gerai MatBulat Meatball di sana.

Matbulat Meatball ni memang keluaran bumiputera, dan isi daging nya memang padat. Yang penting dagingnya tidak kejong, lembut je bila dimakan. Paling sedap bila dimakan panas-panas.

Continue reading “Makan MatBulat Meatball Sedap Dan Berbaloi”