Author Archives: DaddyDee

About DaddyDee

Penulisan untuk perkongsian ilmu dan memberi inspirasi kepada diri dan pembaca sekalian. Blog kecil ini hanyalah salah satu sumber perkongsian dari penulis.

Tips Hidup Berjauhan Dengan Keluarga

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Tips Hidup Berjauahan dengan Keluarga

Tips Hidup Berjauahan dengan Keluarga

Hidup berjauhan dengan keluarga bagi saya memang satu cabaran yang memerlukan pengorbanan dan kesefahaman yang tinggi. Kepercayaan dalam perhubungan juga perlu.

Saya setelah hampir 5 tahun hidup berkeluarga tidak pernah berjauahan dari isteri dan anak-anak. Sentiasa bersama. Kecuali jika ada mesyuarat atau kursus di luar kawasan terpaksalah berjauhan dengan isteri dan anak-anak.

Tapi kali ini saya ditugaskan untuk bertugas di Pantai Timur, Isteri masih lagi berkerja di Ibu Kota. Mengenangkan kesian juga memikirkan Isteri saya yang terpaksa menjadi ‘SuperMom’. Saya tabik pada isteri saya dan juga wanita di luar sana. Mereka semua hebat. Bukan memuji tapi hakikat. Mereka mampu menguruskan anak-anak dan rumah tangga dengan sempurna walau tiada suami di sisi. Kalau saya belum tentu dapat saya lakukannya dengan sempurna.

Paling mencabar adalah bila berjauhan dengan anak. Itu yang paling saya rindukan. Rindukan teletah si abang yang becok dan ragam si adik yang sekarang ini cuba merangkak. Si Abang sempat membesar di depan mata saya setiap hari tapi tidak Si Adik, saya rindukan untuk merakam setiap detik mereka berdua membesar dengan mata saya.

Anak adalah penawar segalanya bagi saya. Pengarang jantung yang terutama dalam kehidupan saya sekarang ini. Isteri pula adalah permaisuri dalam kehidupan.

Tips Hidup Berjauhan Dengan Keluarga

Sedikit tips saya ingin kongsikan bagi mengeratkan hubungan kekeluargaan bagi mereka yang hidup berjauhan dengan keluarga:

  1. Kerapkan berhubung dengan keluarga sama ada call, whatapps, atau sms. Kalau boleh video call lagi cantik.
  2. Pastikan kita memberikan nafkah yang cukup buat keluarga kita. Utamakan mereka.
  3. Luangkan masa sebaiknya apabila kita pulang untuk bersama mereka dengan aktiviti yang best. Bawalah anak isteri ke taman permainan atau taman tema.
  4. Belanjalah anak isteri dengan special dinner atau lunch. Sesekali bagi ‘reward’ buat Isteri terutamanya yang telah banyak berkorban
  5. Terapkan lebih banyak elemen kejutan buat Isteri dengan berikan hadiah atau lain-lain. Eratkan dan segarkan hubungan cinta antara suami isteri.
  6. Lafazkan kata-kata cinta bukan lagi pendam. Kalau zaman bercinta boleh bilang ‘I love you’ setiap saat takkan tak boleh kepada isteri. Lafazkan seikhlas hati.
  7. Bawalah anak isteri bercuti jika berkesempatan dan berkemampuan.
  8. Banyakkan berdoa kepada Allah swt agar anak isteri kita sentiasa di bawah lindung Nya.

Hidup ini indah, indahkan lah dengan momen yang terbaik.

Jangan Malu Untuk Belajar

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Dating berdua dengan Abang Haiqal

Dating berdua dengan Abang Haiqal

Petang tadi, hanya berdua bermadu cinta, membelai kasih sayang antara papa dan anak sulungnya. Memang sering kali saya bersama Aabang Haiqal meluangkan masa bersama bila mama dan adik Afina tidak dapat bersama.

Tadi kami menuju ke Taman Metropolitan Kepong, saja nak bawa Abang Haiqal merasa main layang-layang. Tiba di bulatan Jalan Ipoh, abang Haiqal yang dari tadi membebel tukar topik perbualan sekejap.

Abang: Tu bas sekolah baru ke?
Papa: Bukan. Tu bukan bas sekolah
Abang : Owh… Bukan ke. Bas sekolah warna kuning. Tu apa?
Papa: Tu bas express la abang.
Abang: owhhhhh…. bas ex….. ahhhh haiqal tak tahu la.

Dengar papa dia gelak je. Abang sambung lagi.

Abang: Haiqal tak tahu la…. jangan la suka je. Nanti Haiqal belajar la.

Jangan Malu Untuk Belajar

Tersenyum apabila mengingatkan teletah Abang Haiqal. Memang itulah antara kerenah dan teletah abang Haiqal yang membuatkan kami sentiasa tertawa dan senyum. Dia dan Adik Afina memang madu dan penawar dalam hidup kami.

Benar cakap orang tua ‘Anak kecil tidak pandai berbohong’. Itulah yang terjadi, Abang Haiqal tanpa malu untuk mengaku dia tidak tahu dan bernjanji untuk belajar.

Tapi tidak bagi sesetengah orang dewasa. Tidak mahu mengaku tidak tahu, tidak pandai. Malah tidak mahu mengaku salah.

Tidak tahu mereka redah juga sudahnya menyusahkan orang lain. Dan lebih parah apabila tidak tahu tapi berlagak pandai. Malu untuk mengaku tidak tahu.

Sebaiknya dalam hidup ini jangan malu untuk belajar. Belajarlah sampai akhir nyawa kita. Belajar dan belajar tanpa jemu. Insyallah kita akan jadi manusia yang lebih baik.

Ingat jangan malu untuk belajar dan jangan malu mengaku tidak tahu.

Bonus ASB Sikit, Apa Perlu Buat?

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pendapatan ASB Sikit

Pendapatan ASB Sikit

Apa khabar semua? Layan monday blues lagi ke? Hehehehe… Kerja-kerja ya.

Bonus ASB dah diagihkan, kalian semua macamana? Sudah semak berapa bonus ASB yang dapat tahun ni? Pakcik punya malas nak pergi beratur dekat pejabat Pos yang tentunya no giliran beratus sebab ramai yang nak kemaskini buku. Lagipun pakcik tau dah berapa bonus pakcik dengan simpanan yang pakcik kayo tu. Almaklum lah duit simpanan sejoota setengah rupiah tu memang tak pakcik usik. Jadi tak perlu tergesa-gesa, duit pakcik ado sejoota setengah rupiah.

Sekarang ini ramai yang sibuk beratur kat pejabat Pos sebab nak keluarkan duit bonus ASB, yalah awal tahun banyaklah perbelanjaan nak pakai. Nak bayar yuran anak sekolah, beli baju anak sekolah lah. Macam-macam lah.

Ramai juga kawan-kawan pakcik yang mengeluh sebab bonus ASB sikit. Yang buat simpanan tetap setiap bulan tu mungkin tak mengeluh tapi yang buat ASB loan pasti terkesan. Ya lah ada yang kata bonus ASB sikit tak cover montly yang kena bayar kat bank.

Berapa Bonus ASB 2014?

Bonus ASB 2014

Bonus ASB 2014 (sumber Astro Awani)

Mungkin disebabkan oleh ekonomi yang agak goyah sekarang ini, bonus ASB 2014 juga menurun berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Kalau dilihat dari jadual di sebelah pendapatan dari 1990 sehingga 2014 terdapat penurunan yang mana pada tahun 2014 dividen ASB adalah 7.50 dan bonus sebanyak 1.00.

Dividen ASB 7.50 adalah sama seperti tahun 2010 dulu tapi pada 2010 bonus adalah lebih tinggi dari tahun ini.

Bagi yang masih tidak tahu cara pengiraan pendapatan ASB boleh baca disini.

Secara ringkas pengiraan pendapatan ASB adalah dividen dikira dari purata minima simpanan ASB selama setahun. Manakala bonus adalah purata minima terendah bagi tempoh 10 tahun.

Konsep ASB tetap sama dengan unit amanah saham (unit trust) yang lain diluar sana. Jumlah pendapatan simpanan adalah berkadaran dengan masa. Makin lama kita simpan makin meningkatlah pendapatan simpanan tersebut.

Pelbagaikan Simpanan

Pada pandangan pakcik, sebaiknya pelbagaikan simpanan kita. Jangan bergantung pada satu sumber. Betul orang kata kalau ekonomi jatuh semua akan terkesan tapi bila simpan di banyak tempat kesan dia akan berbeza.

Contoh: ASB mungkin melabur dalam kompeni A,B dan C yang mana pendapatan dia adalah D, manakala Unit Trust P mungkin melabur dalam kompen V, W, X dan Y yang pendapatannya Z.

Jadi kalau kita melabur dalam ASB saja pendapatan kita akan dapat D, manakala kalau melabur dalam Unit Trust P saja pendapatan akan kita dapat Z. Dan kalau kita melabur keduanya kita akan merasa D & Z sekali gus. Mana pilihan kalian? Pakcik akan pilih dua-dua sebab pakcik tamak.

Sebenarnya banyak skim simpanan yang menawarkan pulangan lumayan diluar sana, sama ada kita punyai keberanian atau tidak saja. Tapi jangan pula terpelosok dalam skim cepat kaya, itu pakcik tak campur tau.

PS: Kalau ada yang berminat nak tau pasal Unit Trust boleh contact pakcik kat contact form. Nanti kita PM-PM ya.

Impian Untuk Miliki Perpustakaan Mini dan Small Office

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku….

Buku di Big Bad Wolf

Buku di Big Bad Wolf

Sememangnya menjadi impian Pakcik dari sejak zaman belajar lagi untuk ada sebuah Perpustakaan MIni dan Small Office di rumah. Angan-angan yang pakcik simpan sejak dari dulu lagi.

Nak kata pakcik rajin membaca tidak juga tapi pakcik rajin membeli buku. Dekat rumah rasanya dah boleh dua shelf buku bacaan tidak termasuk dengan buku rujukan zaman belajar dan juga novel-novel isteri pakcik.

Pakcik baca novel cinta? Tolong tepi sikit ya. Da bangka agaknya pakcik ni tak reti dah nak feel novel cinta. Novel Ramli Awang Murshid – itu memang fevret pakcik selain novel indie. Hehehehe

Lagipun pakcik sebolehnya nak juga terapkan minat membaca dalam diri anak-anak pakcik. Biar bila mereka lihat rumah ada mini library mereka pun akan turut minat untuk membaca buku. Melentur buluh biar dari rebungnya betul tak? Dok gitu?

Big Bad Wolf Memang Jahat

Tahun 2014, kali ke-2 pakcik ke Big Bad Wolf di Mines, Serdang. Tahun lepas pakcik dah pergi sekali.

Big Bad Wolf memang jahat sekali kalau pakcik pergi tak habis RM100 memang tak sah, memang patut namanya Big Bad Wolf. Memang hangus poket pakcik. Buku tahun lepas tak habis baca lagi tapi tahun ni pakcik tambah lagi koleksi. (Tahun ni tu 2014 tau….Feel 2015 masih tak rasa lagi ni)

Ancuran Big Bad Wolf tahun 2014 lebih baik dari 2013. Semakin meningkat dari tahun ke tahun. Apa yang penting harga bukunya memang menarik sekali walaupun jenuh nak cari satu buku. Hahahaha

Big Bad Wolf 2014

Big Bad Wolf 2014

Big Bad Wolf memang menjadi antara sumber utama buku-buku yang bakal pakcik susun dalam perpustakaan mini dan small office pakcik nanti. *Pakcik masih angan-angan*

Konsep Perpustakaan Mini dan Small Office

Tiada konsep yang canggih tapi cukuplah kalau dapat ada satu ruang kecil yang berukuran 8 kaki x 8 kaki untuk menempatkan sebuah meja tulis dan satu kerusi serta satu shelf book dan rak fail. Disertakan dengan warna tona cat yang lembut untuk menaikan mood membaca. Pencahayaan menggunalan satu lampu meja dan juga lapu LED T-5.

Konsep Small Office di Rumah (Sumber dari google)

Konsep Small Office di Rumah (Sumber dari google)

Konsep ringkas tapi cukup untuk memberikan ruang yang selesa dan fokus semasa menelaah. Memang dari dulu saya impikan semua ini.

Insyallah akan saya jadikan ianya kenyataan di tahun 2015.

Tips Merawat Resdung

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Tetiba hari ni pakcik nak jadi doktor, tapi doktor kampung je la. Pakcik sekolah malas dulu tu tak dapat nak ambil jurusan doktor. Impian yang terpadam. Hehehehe. Tapi pakcik pun lemah dengan darah jadi memang tak layak nak jadi doktor ni.

Tips Merawat Resdung

Apa itu Resdung? Resdung adalah gambaran kepada pelbagai penyakit hidung.  Antara punca resdung adalah kerana pembiakan bakteria atas hidung dan rongga sekellingnya.

Orang yang menghidapi resdung yang kritikal akan merasa gatal-gatal, hidung beringus dan hidung tersumbat.

Tips Merawat Resdung

Daun Pandan

Pakcik pun selalu berasa gatal-gatal bila resdung menyerang, kadang-kadang hidung beringus. Masalah pakcik adalah pakcik malas nak pergi berubat – nak pakai rokok resdung yang popular dalam rawatan tradisional resdung. Senang cerita pakcik malas la.

Tengok penyakit resdung pakcik dah kritikal. Isteri pakcik kongsikan tips merawat resdung dengan pakcik hari ni pakcik share dengan kalian. Ya.

Barang yang diperlukan adalah:

  • Daun pandan
  • Limau nipis – beberapa biji.

 

Tips Merawat Resdung

Limau Nipis

Caranya adalah:

  • Daun pandang dipotong halus. Kalau boleh sehalus mungkin. Jumlah daun pandan ikut keperluan nak guna.
  • Ambil limau nipis potong dua atau empat dan perahkan limau untuk dapatkan jus nya dan gaul dengan daun pandan tersebut.
  • Biarkan bahan tersebut beberapa minit. Biarkan ianya sebati.
  • Ambil bahan tersebut dan sapukan dimuka dan bahagian kritikal resdung terutama hidung, kening dan pipi.

Awas! Anda akan rasa sedikit pedih.

Untuk lebih kesan kena buat secara berulang kali.

Tips merawat resdung

Bancuhan yang telah sedia

Selepas mengikut tips megawatt resdung ni. Alhamdulillah, kurang sikit masalah resdung pakcik.

Selamat mencuba ya.

Talian Untuk Info Banjir

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Belum lagi isu banjir di Pantai Timur reda kita dikejutkan pula dengan kehilangan pesawat AirAsia Indonesia – QZ8501 dari Surabaya ke Singapura. Memang banyak sekali incident yang berlaku pada tahun 2014 ini.

Untuk mangsa banjir atau saudara yang ingin dapatkan malumat info banjir boleh hubungi talian-talian berikut untuk maklumat:

Talian Info Banjir Kelantan

Talian Info Banjir Kelantan

Talian Info Banjir Terengganu

Talian Info Banjir Terengganu

Talian Info Banjir Pahang

Talian Info Banjir Pahang

Bersama kita manafaatkan kemudahan ini untuk dapatkan info banjir yang tepat bukannya fitnah yang bertaburan di whatapps dan laman sosial.

Bersama kita mendoakan saudara kita semua agar selamat dan sejahtera hendaknya.