Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri Ini Cara Penyelesaian nya

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Selepas beberapa tahun berbakti pada diri aku, kira-kira 7 tahun berjasa Alarm Kereta Toyota Vios 2007, 1st gen Toyota Vios mula meragam. Rasa pun dah lama tak tukar bateri remote alarm.

Ketika turun melawat kawasan masa nak lock kereta tetiba remote tak berfungsi, berkali kali tekan baru memberi respons. Alhamdulillah.

Dua hari selepas itu sekali lagi dia buat hal, time nak unlock kereta tak boleh sampai ke sudah. Panik juga… Dah la malam. Mana aku nak cari bateri remote tengah malaam ni.

Vios 2007 kesayangan ku
Vios 2007 kesayangan ku

Selepas dua kali kena aku dah mula serik. Esoknya sempat pergi ke kedai di Seremban masa lunch aku pergi tukar bateri remote alarm kereta sekali. Kereta Vios model aku menggunakan Cobra Alarm System. Rasanya Kereta Honda tahun yang sama juga menggunakan sistem yang sama.

Ingat selepas tukar 2 biji bateri segala masalah telah selesai.

Rupanya tidak, Sabtu dan Ahad pada minggu itu kereta aku tersadai dua hari di parking kerana remote tidak berfungsi.

Dalam kepala otak mula membayangkan kepingan wang kertas yang bakal hangus dek kerana Alarm kereta yang dah rosak.

Bertenang seketika, lantas aku mencari sedikit info mengenai Cobra Alarm System. Rupanya bukan aku sahaja yang kena. Ramai pengguna telah kena masalah ini alarm kereta tak berfungsi selepas tukar bateri.

Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri Ini Cara Penyelesaian nya

Cobra Alarm System
Cobra Alarm System
  1. Tengok pada remote alarm ada dua button. Yang besar adalah button A dan yang kecil adalah button B.
  2. Duduk dekat sebelah pemandu dan serapat mungkin dengan pintu kereta.
  3. Tekan button A dan B dengan serentak dalam masa beberapa saat dan perhatikan akan ada kerlipan LED warna merah secara amat laju. Tekan hingga kerlipan LED itu berhenti.
  4. Tekan button A sebanyak dua kali. Tengok sama ada alarm kereta anda berfungsi atau tidak. Alarm saya berfungsi, Alhamdulillah.
  5. Kalau tidak berfungsi mungkin kena cuba kaedah lain atau kena hubungi pihak Cobra untuk bantuan.

Harap ia dapat membantu penguna lain.

Plan Celcom First Pembohong….

Semalam saja Up satu status di Facebook pasal bengang dengan Plan Celcom First, yup berkenaan Celcom First. Boleh kata semalam sesi meluah perasaan di Facebook. Hahaha…

Ini adalah bulan kedua, saya kena benda ni, dan rasanya akan proceed hingga selamanya kalau servis level Celcom masih lagi macam ni. Dan ini kali kedua saya bermasalah dengan Celcom dulu tahun 2008.

Sememangnya saya memang banned Celcom dari hidup saya. Pernah pengalaman guna Celcom Pospaid pada tahun 2008 gitu kalau tak silap. Kes masa tu kes kita set kredit limit tapi tiada langsung notification pasal kita sudah exceed kredit limit.

Plan Celcom First Pembohong

Ok, balik pada kes yang baru ni pula guna Plan Celcom First. Ya, Celcom antara yang menawarkan Plan yang murah. RM85 sebulan dapat 10gb data (5gb weekdays dan 5gb weekend) dan Unlimited Calls.

10gb besar tu. Walaupun split kepada dua weekend dan weekday tapi masih mengecewakan. Yes, mengecewakan.

Semalam dapat mesej notification kali kedua pada bulan kedua, saya guna Plan Celcom First ni sudah 3 bulan.

Continue reading “Plan Celcom First Pembohong….”

31 Ogos Pengalaman Pertama Sertai Perbarisan

Bila sebut 31 Ogos dua perkara utama yang bermain difikiran adalah Merdeka dan Cuti Umum. Dan pada pagi 31 Ogos macam biasa tercongok depan Tv tengok perbarisan.

Tidak pernah terfikir langsung akan sertai perbarisan suatu hari nanti.

Kenapa? Sebab saya paling malas kawad. Asal ada kawad memang liat la nak sertai persatuan tersebut. Tapi terjebak juga sertai Kadet BOMBA zaman sekolah dulu. Hehehe…

31 Ogos - Hari Kemerdekaan Malaysia
31 Ogos – Hari Kemerdekaan Malaysia

Tapi untuk sertai perbarisan pada 31 Ogos memang langsung tak terfikir. Kali ini memang tak boleh elak. Arahan dari boss besar suruh semua turun berbaris pada kali ini. Nak atau tidak terpaksalah turun. Nama pun arahan tiada pilihan.

Continue reading “31 Ogos Pengalaman Pertama Sertai Perbarisan”

Bagaimana Kita Melihat Dunia Di Hadapan Kita?

Stress? Semua orang ada stress.

Masalah? Semua orang ada masalah.

Marah? Semua orang ada perasaan marah.

Biasa kita dengar Motivasi Pagi kan? Baik dari DMFK, Ustaz-Ustaz atau pakar-pakar motivasi. Bila tengok mereka bercerita bagai tiada masalah? Betul tak? Adakah mereka tiada masalah?

Jawapannya tidak sama sekali. Mereka juga ada masalah. Soalnya adalah bagaimana mereka menangani masalah yang mereka hadapi itu? Cara nak selesaikan setiap masalah yang ada.

Bagaimana Kita Melihat Dunia Di Hadapan Kita?
Bagaimana Kita Melihat Dunia Di Hadapan Kita?

Continue reading “Bagaimana Kita Melihat Dunia Di Hadapan Kita?”

Menang Disanjung Kalah Dihukum

Kenyataan yang memang sukar lagi diubah terutamanya dalam mentaliti orang kita, iaitu:

Menang Disanjung Kalah Dihukum

Sudah menjadi kebiasaan dalam hidup di dunia ini, saat kita diatas kita disanjung bagai raja, dipuja umpama dewa. Tapi satu kesilapan bagai tiada lagi ampun, hitam lebur segala jasa.

Menang Disanjung Kalah Dihukum
Menang Disanjung Kalah Dihukum

Pandang saja kiri dan kanan. Pasti penuh perkara sebegini disekeliling kita. Ya, hanya disekeliling kita.

Continue reading “Menang Disanjung Kalah Dihukum”