Foto Yang Menarik Dihasilkan Dari Dalam Rumah

Bila tengok foto yang menarik di bawah ini tiada siapa sangka foto ini dihasilkan dari dalam rumah sahaja. Sekali tengok memang aku sangkakan ia dihasilkan dengan menggunakan kereta Audi memecut 250km/h.

Tapi bila tengok rahsia belakang tabir baru tahu foto yang menarik dihasilkan dari dalam rumah saja. Memang awesome sangat.

Teknik foto yang amat menarik.

Continue reading “Foto Yang Menarik Dihasilkan Dari Dalam Rumah”

Benarkah Duit ASB Akan Dibekukan Apabila Pemilik Meninggal Dunia?

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Benarkah duit ASB akan hangus bila kita meninggal?
Benarkah duit ASB akan dibekukan bila kita meninggal?

Semalam buat pertama kalinya saya melakukan urusan Amanah Saham Bumiputera (ASB) di Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), selama bertahun-tahun jadi pelanggan ASB saya hanya berurusan di Pejabat Pos dan Bank-Bank.

Memang tak banyak cawangan ASNB kalau nak bandingkan dengan Pejabat Pos. Dan semalam pun nak dapatkan parking pun punya la susah terpaksa menapak jauh juga.

Sememangnya senang berurusan di ASNB ni sebab orang pun tak ramai. Tak macam di Pejabat Pos atau Bank yang perlu menunggu turn sampai berpuuh-puluh dan beratus-ratus. Hahahah…

Duit ASB Akan Dibekukan Apabila Pemilik Meninggal Dunia?

Semasa nak buka buku akaun ASB dulu, ramai yang cakap kat saya yang duit dalam ASB akan beku bila kita meninggal kelak. Dan ya aku percaya sangat.

Continue reading “Benarkah Duit ASB Akan Dibekukan Apabila Pemilik Meninggal Dunia?”

Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pengalaman pertama menjadi peniaga jalanan yang bakal aku ceritkan ini mungkin tidaklah sebegitu hebat cerita malam pertama atau cerita malam jumaat atau cerita main dengan makcik.

Alhamdulillah, 31 Januari 2016 jam 7 malam adalah malam pertama aku meniaga. Bukan meniaga restoren 5 bintang, bukan juga kontraktor G7 tapi sekadar peniaga jalanan. Tampak lekeh dan langsung tidak glamer.

Jadi Peniaga Jalanan Memang Seronok
Jadi Peniaga Jalanan Memang Seronok

Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan

Selama ini saya hanya jadi pembeli, tidak pernah menjadi peniaga face to face. Bukan tak pernah langsung, sebab biasa juga buat Takaful secara face to face, dan masa menjalani latihan kerjaya kena meniaga di pasar pagi pun pernah dan kalau masa kecil dulu lagilah kerap.

Cuma bila dah dewasa, dan memulakan perniagaan pada skala yang kecil yang saya setup dari A to Z, memang sesuatu yang menyeronokkan.

Continue reading “Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan”

Perasaan Menjadi Usahawan Atau Peniaga

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi…

Dari kecil emang aku didedahkan dengan meniaga. Tolong ma abah berniaga. Ya, menolong ma abah berniaga pakaian dan kerepek dari pasar malam ke pasar malam. Dari situ aku belajar peritnya dunia perniagaan ni.

Tapi dalam usia yang kecil aku hanya tahu memerhati tapi tidak mengerti. Ya lah, pahit getir mana ada orang tua cerita pada anaknya. Kau sendirilah menilainya.

Perasaan Menjadi Usahawan Atau Peniaga

Sejujurnya aku tak banyak lakukan research, tak lakukan eksperiment yang mendalam tentang bidang perniagaan ni. Aku banyak main redah saja. Untung sabut timbul untung batu tenggelam.

Pengalaman Jual Baju Superheroes Secara Online

Bila dah besar ada juga aku cuba berniaga. Aku cuba menjual koleksi baju superheroes yang aku dapat dari kawan di US. Direct dari US. Idea ini datang serta merta sebab minat aku terhadap dunia komik.

Jadikan semuanya boleh - Perasaan jadi usahawan
Jadikan semuanya boleh

Continue reading “Perasaan Menjadi Usahawan Atau Peniaga”

Pengalaman Membeli Rumah Sendiri

Assalamulaikum…

Tahun 2017, jadi satu lembaran baru dalam hidup saya. Alhamdulillah, kunci rumah yang saya dan isteri beli pada tahun 2015 telah siap di bina. Ambil masa setahun lebih untuk siap, beli dulu bulan Jun 2015 dan siap pada Disember 2016.

Pengalaman Membeli Rumah Sendiri

Sebenarnya kami mecari rumah dalam tempoh yang agak lama. Ya, memang amat lama. Dari tahun 2010 mencari rumah dengan pelbagai pesta dan pameran rumah dah pergi, semua show unit dah masuk. Tapi banyak yang menyebabkan kami tidak membuatkan keputusan.

Lama kan 5 tahun kami ambil masa untuk mengambil tindakan untuk membeli rumah. Jadikan ini sempadan.

Continue reading “Pengalaman Membeli Rumah Sendiri”