Selepas Setahun Menggunakan Servis NetKL

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

8 Mei 2012 adalah hari pertama saya memiliki blog self-host wordpress iaitu daddydee.net selepas selama 3 tahun menggunakan blog blogspot. Walaupun memula agak terkial-kial nak menggunakan wordpress ni, lama-lama terasa lebih syok dan senang.

Saya memilih menggunakan servis netKL, saya memilih plan mygold yang berharga RM100.00 untuk setahun. Bagi saya sudah mencukupi dengan 1.5 GB (1500MB) Storage Space, 20 GB Monthly Bandwidth dan lain-lain lagi.

NetKL
NetKL –  Perkhidmatan yang memuaskan dan berbaloi

Bagi saya, servis NetKL amat memuaskan, dan dengan harga yang agak berpatutan. Setakat saya menggunakan servis NetKL seingat saya ada dua kali berlakunya server down. Saya tidak boleh access ke blog saya sepanjang masalah ini, dan alhamdulillah tidak sampai 24 jam semua masalah diselesaikan. Kalau mengalami sebarang masalah boleh terus hubungi mereka insyallah akan segera diambil tindakan oleh mereka. Boleh hubungi mereka melalui emel ataupun facebook NetKL.

Saya juga pernah emelkan masalah yang saya hadapi dengan blog saya dan ternyata mereka amat cekap menyelesaikan masalah. Saya amat berpuas hati dengan mereka.

Servis NetKL - blog menggunakan wordpress
blog menggunakan wordpress

Selepas bertukar platform dari blogspot ke wordpress, saya merasakan tidak akan berpaling lagi, memang seronok dan syok berblog menggunakan wordpress. Saya pun masih lagi belajar sedikit demi sedikit untuk menguasai ilmu wordpress.

Berblog dengan wordpress memang senang untuk update entri blog, boleh melakukan update blog dimana saja dan bebila saja yang kita suka. Kerana ada aplikasi wordpress yang boleh di install ke smart phone anda. Senang untuk update blog di mana saja yang kami suka. Kalau dulu semasa menggunakan blogspot, untuk update entri hanya boleh digunakan dengan emel yang mana agak rumit bagi saya. WordPress memang banyak memudahkan.

Kalau yang berminat untuk berpindah dari blogspot ke wordpress boleh mencuba menggunakan servis NetKL, murah dan memuaskan.

 

Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku... Bina Identiti Blog dan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bulan ini adalah bulan yang agak murah rezeki
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.. Apa khabar semua? Hari ini hanya ingin berkongsi

Tips Tingkatkan Trafik Blog

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Tengahari ini, buat aktiviti biasa iaitu blogwalking, dan banyak blog berbicara tentang pagerank. Banyak blog juga yang telah menaik pageranknya seperti blog Tuan Donnyien yang telah naik ke pagerank 3. Blog saya juga telah dikembalikan ke pagerank 2 selepas kena rejam kembali ke pagerank 1 selama beberapa bulan. Alhamdulillah sekian lama berusaha hasilnya terbukti dan satu kepuasan.

Tingkatkan Trafik Blog
Tingkatkan Trafik blog

Salah satu cara untuk meningkatkan pagerank adalah dengan tingkatkan trafik blog. Hari ini saya ingin berkongsi beberapa tips untuk tingkatkan trafik blog yang saya gunakan:

  • Kualiti Entri – Apabila entri yang kita hasilkan adalah berkualiti pembaca pasti akan terus menerus membaca blog kita. Sebolehnya entri di hasilkan dengan olahan kita sendiri. Cuba elakkan copy paste, entri  yang dihasilkan oleh buah fikiran kita itu lebih berkualiti sebenarnya. Mesti berani menulis dan sentiasa cuba memperbaiki mutu penulisan.
  • Blogwalking –  Ini adalah cara tradisional untuk meningkatkan trafik blog. Apabila blogwalking sebolehnya cuba tinggalkan jejak dengan meninggalkan komen. Dan pastikan komen adalah berkaitan dengan entri, luangkan sedikit masa untuk membaca entri tersebut. Saya juga suka kaedah ini.
  • Ping Blog – Terdapat banyak laman web ping percuma yang boleh anda gunakan ada yang Malaysia (busuk.org dan apesal.com) dan ada juga yang antarabangsa. Boleh cuba cari dengan bantuan Google.
  • Laman Sosial – Sebarkan blog anda di kalangan kawan-kawan di laman sosial seperti facebook dan twitter. Gunakan ayat-ayat penggoda agar dapat menarik kawan-kawan anda untuk membaca blog anda.
  • SEO – Ini adalah kaedah yang terbaik iaitu dengan memastikan setiap entri blog anda adalah mesra SEO (Search Engine Optimiser). Apabila entri anda adalah mesra SEO dan sentiasa berada di page pertama dengan keyword tertentu pastinya akan ramai pengunjung yang akan bertenggek di blog anda. Ini semestinya akan membantu tingkatkan trafik blog anda. Saya pun tidak pandai sangat dengan SEO, boleh merujuk dengan 10 blogger terbaik Malaysia untuk tips SEO ni.
  • Jenama Blog – Mantapkan jenama blog anda dengan kaedah anda sendiri. Apabila jenama blog sudah mantap seperti denaihati, abangensem, ariffshah dan earncent pasti pengunjung tak putus-putus datang. Lihatlah blog mereka yang saya sebutkan ada saja pengunjung setia mereka.

Itu adalah sedikit tips yang baik yang boleh digunakan untuk tingkatkan trafik blog. Ada juga tips keji yang boleh digunakan untuk meningkatkan trafik blog tetapi saya tidak sarankan iaitu :

  • Keyword lucah – Gunakan keyword yang lucah seperti rogol, bogel, telanjang, naked, sexy girl, porn dan macam-macam lagi. Ada juga blogger yang mengunakan keyword lucah dalam entri mereka tetapi entri bukanlah lucah.
  • Entri Lucah – Entri yang menggunakan gambar lucah/sexy, video ataupun cerita lucah sebagai pengisian blog.
  • Tajuk entri lucah – Gunakan tajuk entri seperti rogol pelajar, aksi telanjang pelakon dan perlbagai tajuk lagi. Sama juga seperti keyword lucah ada juga blogger yang menggunakan tajuk entri lucah bagi tingkatkan trafik blog walaupun entri sebenarnya tidak berkaitan.
TIngkatkan Trafik Blog - Kalau trafik blog sebegini kan best sampai jem. Hehehe
TIngkatkan Trafik Blog – Kalau trafik blog sebegini kan best sampai jem. Hehehe

Tapi tips-tips diatas ini saya sarankan elakkan. Jangan buat begini, walaupun ianya mampu tingkatkan trafik blog. Gunakan kaedah yang betul dan tepat. Insyallah ada trafik yang berkungjung ke blog kita.

Seperti yang saya tulis dalam entri buat duit melalui blog, tulislah ilmu yang bermanafaat dan berguna yang pastinya akan menghasilkan pendapatan yang halal dan mendapat saham positif untuk hari akhirat. Dalam mencari kebahgiaan dunia pastikan kita tidak terlepas mengejar kedamaian akhirat jua. Semoga kita bersama mendapat manafaatnya.

'Untung lah jadi blogger. Masyuk.' 'Best jadi blogger dapat banyak sponsor' Malah, banyak lagi bila
Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku... Bina Identiti Blog dan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... 'Wah, dah jadi blogger sekarang?' Tegur seorang kawan

Pentingnya Jenama Blog

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

Bagi seorang blogger, blog adalah merupakan satu medan perkongsian minda dan juga aset mereka. Blog boleh menjadi salah satu sumber pendapatan yang penting dalam kehidupan seorang blogger jika mereka berjaya.

Jenama blog - Tonjolkan dirimu
Jenama blog

Bina jenama blog, adalah suatu perkara yang penting dalam kehidupan seorang blogger. Blog perlu dijenamakan bagi memastikan ianya mempunyai daya tarikan yang tersendiri hasil daripada idea mereka sendiri, bukannya hanya dengan copy paste sahaja.

Jenama blog biasanya dijenamakan mengikut acuan penulisnya. Terpulang kepada penulis itu sendiri untuk menjenamakannya. Pentingkah jenama blog? Bagi saya, ianya satu elemen penting dalam dunia blogging.

Mengapa jenama itu penting? Sebgai contoh, dalam kehidupan seharian kita, biasanya kita lebih percaya dan yakin dengan sesuatu produk berjenama, sebagai contoh bila sahaja menyebut ayam goreng pasti ramai yang akan mengingatkan KFC. Walaupun masih banyak jenama ayam goreng diluar sana, ini kerana ayam goreng lebih sinonim dengan KFC.

Itulah sebabnya kenapa jenama itu penting, sama juga dalam dunia blogging. Jenama blog perlu bagi menarik lebih ramai pembaca. Sebagai contoh dalam dunia blogging, terdapat beberapa blogger yang berjaya menberikan jenama kepada blog mereka pada pandangan saya, ataranya:

  • Denaihati.com – Selain dari nama blog yang unik dan mudah di ingati, blog denaihati begitu sinonim dengan tagline ‘Hidup Untuk Memberi’
  • Earcent – Seperti yang telah diketahui ramai blog Tuan Titan ini memang sinonim dengan gaya penulisan yang sempoi dan bersahaja tetapi ada ‘kick’ yang tersendiri. ‘CENDOL’ adalah trademark blog earncent.
  • zarulumbrella – Siapa tidak kenal dengan The Singing Blogger.
  • lifewithoutlimbs – suatu yang unik didengar dan menjadi tanda tanya siapa lifewithoutlimbs? Beliau adalah Nick Vujicic, seorang yang dilahirkan tiada tangan dan kaki tapi mempunyai semangat luar biasa. Beliaulah orang yang menjenamakan lifewithoutlimbs. Beliau bukan OKU tapi IDOLA.

Seperti contoh yang saya nyatakan di atas terdapat pelbagai cara untuk kita menjenamakan blog kita antaranya:

  • Nama domain yang unik
  • Tagline yang cacthy
  • Gaya tulisan yang menarik dan kreatif
  • Idea yang inovatif

Pembaca akan lebih tertarik dengan blog yang mempunyai jenama yang tersendiri. Apabila ini berlaku, untuk menjana duit daripada blog bukan lagi suatu fantasi. Ianya pastinya satu realiti apabila blog kita sudah mempunyai nilai trafik yang tinggi.

Saya juga masih lagi dalam usaha untuk men jenama blog daddydee.net, apabila penjenamaan sudah berjaya insyallah untuk mejadi 10 blogger terbaik Malaysia bukan lagi satu mimpi.

Assalamulaikum Buat Semua Saudaraku... Lama aku tidak menulis di sini. Bukan sibuk tapi lupakan sekejap
Tahniah buat pasukan Harimau Malaya dalam KL 2017. Walaupun tewas pada Thailand dengan 1-0. Kalian
"Abg, sy biasa dengar beberapa pantang larang dalam hutan..macam jgn kencing merata-rata, jgn bercakap besar
Chelsea bersedia untuk memecahkan rekod perpindahan dengan Real Madrid telah bersetuju untuk lepaskan Alvaro Morata.