Bunga Pahar Terbesar

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Bunga pahar begitu sinonim dengan adat perkahwinan orang Melayu. Itu jugalah yang dijadikan motif dalam Anjung Pengantin MARA 2012 yang telah tamat pada semalam 30 Disember 2012, iaitu Bunga Pahar Terbesar. Bunga Pahar Terbesar ini telah diiktiraf oleh Malaysia Books Of Record dan dijayakan dengan kerjasama MARA Wilayah Persekutuan dan GiatMARA.

Bunga Pahar Terbesar
Bunga Pahar Terbesar

Dalam majlis penutup yang telah berlangsung tengahari tadi sepasang pengantin baru iaitu, Kamal Firdaus dan pasangannya, Siti Nor Aishah telah diraikan dengan penuh adat istiadat Melayu. Pasangan Raja Sehari ini telah diarak dari Jalan Raja Laut melalui Jalan Sultan Ismail dan Jalan Tengku Abdul Rahman sebelum kembali ke Jalan Raja Laut menaiki Pumpkin Ride.

Pengantin diarak dalam pumpkin ride
Pengantin diarak dalam pumpkin ride
pumpkin ride
pumpkin ride

Pumpkin Ride ini adalah satu ciptaan oleh GiatMARA.

Selesai diarak, pasangan pengantin disajikan dengan persembahan silat dari Persatuan Silat Sendeng. Semoga semangat waja akan abadi dalam diri kedua mempelai mengharungi dunia rumah tangga. Majlis selepas itu diteruskan lagi dengan majlis menepung tawar dan makan beradat.

Semoga pasangan pengantin tersebut akan kekal bahagia selamanya. Saya doakan istana cinta yang mereka bina akan kekal utuh selamanya.

Satu rekod baru, iaitu bunga pahar terbesar telah dicatatkan dalam Malaysia Book Of Records. Mengikut maklumat yang saya perolehi bunga pahar itu berketinggian 6 meter dan menggunakan sebanyak 7000++ kumtum bunga pahar. Tahniah pada semua yang terlibat.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Anda kenal Sop Nama Saya? Ok Sop tengah
Ramai yang tanya 'Apa kau buat boleh kurus camni?'. Jawapan aku mudah saja 'Nekad'. Pendek
Kalau dilihat rakyat Malaysia semakin ramai yang suka melancong, tak kiralah dalam atau luar negara.

Cinta : Hargailah Sebelum Ianya Pergi

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

cinta
cinta

Hawa dicipta dari tulang rusuk Adam. Hawa diciptakan untuk mendampingi dan melengkapkan hidup Adam. Sebab itulah, pasangan suami isteri akan melengkapkan kekurangan masing-masing.

Dalam kehidupan ini, kita sering melihat akan kecacatan atau kekurangan pasangan kita / orang lain. Jarang sekali kita nampak kekurangan diri sendiri. Kita sering mengharapkan kesempurnaan dari pasangan sedangkan kita sendiri tidak sempurna. Sebenarnya tiada manusia yang sempurna Kerana yang sempurna hanya Allah swt.

Kenapa mesti kita mencari kecacatan? Kenapa kita tidak mencari kelebihan dan kekuatan pasangan kita?

Support Blue Support Volkswagen

 Brainstrom dan Menang

Terimalah seadanya, itu adalah sebaiknya. Bersama, Insyallah kita lebih kuat dan teguh. Hidup rumah tangga pasti ada pasang surut nya. Bertoleransi, bertolak ansur pasti cinta dan kasih sayang akan kekal selamanya.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudarku... Dalam hubungan cinta suami isteri, anak anugerah yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Capatnya masa berlalu, dua permata saya sudah makin
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tips Hidup Berjauahan dengan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Tengahari semalam, selepas saya melakukan rutin kerja saya,
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Biasa kita dengar ayat 'Disebalik kejayaan seorang lelaki

Pentingnya Populariti

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat Saudaraku…

Popular? Ramai yang mahu popular. Mahu menjadi seorang popular pasti cita-cita ramai orang. Apa pentingnya populariti?

Saudaraku sekalian bagaimana? Mahu jadi popular ke? Saya tak mahu popular. Begini sudah cukup.

Memang ramai yang mendapat durian runtuh hasil populariti. Sebagai contoh ramai blogger yang mendapat pendapatan yang tinggi dari blog dek kerana populariti seperti penmerah, benashaari, eyriqazz, redmummy dan ramai lagi.

popular,
Lebih menyerlah dari biasa

Ya lah, mana tahu kot rezeki saudaraku sekalian seperti blogger cantik Hanis Zulaikha yang telah berjaya menjadi pelakon. Ya tak?

Memang populariti penting dalam dunia sekarang tidak dapat dinafikan. Populariti memainkan peranan dalam pengaruh seseorang.

Kekadang bila sudah popular ada juga yang mula menggunakan populariti yang mereka ada dijalan yang salah. Sampaikan ada yang menganggap kita semua perlu hormat kepada mereka kerana mereka lebih popular.

Saya sendiri menjadi mangsa dalam keadaan seperti ini, yang mana saya perlu melayan aduan yang bukan-bukan dari penyewa yang berstatus ‘Dato dan Datin’. Bila bercakap dengan kita insan biasa bagai langsung tiada rasa hormat? Cara minta bantuan bagaikan satu arahan? Pening mahu melayan permintaan yang bukan-bukan dari mereka. Dan paling memanaskan hati bila terselit kata-kata penghinaan dan cacian di situ.

Sebenarnya saya hanya yang menurut perintah. Saya tiada kuasa membuat keputusan. Saya hanya mengikut arahan pihak atasan.

Tidak kurang juga yang menjaja populariti mereka untuk mendapatkan projek. Sampai kekadang sanggup mencantas rezeki orang lain. Menabur pasir dalam periuk nasi orang. Keji bukan?

Itulah yang terjadi bila populariti tidak digunakan pada jalan yang betul.

Jika popular adalah wawasan saudara semua, teruskanlah. Terus mengejar wawasan hidup saudara itu. Sekiranya sudah popular, jadilah insan popular yang berjasa yang dikenang disebut seluruh ceruk dunia kerana kebaikannya. Jadilah hebat seperti Ustaz Don atau Ustaz Azhar Idrus yang popular kerana  pendekatan yang digunakan untuk mendidik seluruh umat Islam di Malaysia.

Tapi, jangan kesal kalau tidak popular, dan jangan terdesak untuk popular sampai gadai maruah diri. Tidak popular tidak apa, biarlah orang lain kenal kita kerana kebaikan kita.

Sekian, terima kasih.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Identity Entri ini juga
PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku... Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda

Kejamnya Manusia : Harimau Pun Tak Sekejam Manusia

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat saudaraku…

Pagi ini, belek-belek HMetro jumpa tajuk ini..DERA HINGGA PECAH USUS antara petikannya adalah:

KUANTAN: “Saya tidak akan memaafkannya dan tidak sesekali menerimanya semula,” kata Norhidayah Ahmad, 22, ibu kepada bayi berusia lapan bulan yang disahkan doktor pecah usus dipercayai akibat didera teman lelaki ibu kandungnya itu.

Norhidayah yang juga ibu tunggal berkata, dia tidak menyangka teman lelakinya berusia 19 tahun itu sanggup mendera Mohamad Adam Mikhail Abdullah kerana kekasihnya itu sangat menyayangi anaknya.

“Selepas apa yang berlaku, dia tidak boleh terlepas daripada perbuatannya.
Saya mahu dia rasa azab yang Adam rasa,” katanya yang ditemui di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini, semalam.

Norhidayah berkata, dia hanya menyedari ada sesuatu yang tidak kena terhadap Adam apabila anaknya itu kelihatan tidak bermaya dan muntah-muntah ketika dia pulang dari tempat kerja, awal pagi kelmarin.
Sebelum itu, Norhidayah meninggalkan Adam kepada suspek ketika keluar bekerja di tapak ekspo di hadapan Terminal Makmur, di sini, jam 8 malam Isnin lalu dan pulang semula ke bilik sewa pada jam 3 pagi kelmarin.
(Sumber : HMetro)
Dulu saya pernah kongsikan statistik penderaan kanak-kanak yang sememanya tengah meruncing di negara kita. Sekali lagi saya tampalkan disini statistik tersebut :
statistik penderaan kanak-kanak di malaysia
Statistik penderaan kanak-kanak di Malaysia

Kenapa kejam sangat manusia hari ini? Tiadakah perasaan perikemanusian dalam diri mereka walaupun secebis? Mengapakah sanggup mereka mengorbankan dan mencederakan insan kecil yang masih tidak mengerti? Salah apakah mereka?

Sedangkan Harimau pun sanggup melawan sang Buaya untuk mempertahankan nyawa anaknya.

harimau
Keluarga harimau
Harimau vs Buaya
Harimau vs Buaya
Terkaman Harimau
Harimau terkam Buaya
harimau vs buaya
Serangan Sang Harimau
Serangan harimau
Selamat keluarga harimau

Inikan pula kita manusia yang dikurniakan akal fikiran. Dan merupakan sebaik-baik ciptaan Allah swt. Tugas kita di dunia ini sebagai khalifah di bumi Allah bukan untuk membuat kehancuran.

Tidakkah kita mampu berfikir sejenak sebelum melakukan satu-satu tindakan? Kita semua ada akal fikiran.

Semoga kes sebegini tidak lagi berulang. Pukul untuk mengajar tidak mengapa tapi janganlah sampai memudaratkan. Dalam Islam pun menyarankan merotan anak yang berusia 7 tahun yang masih enggan solat. 

Kasihilah anak-anak kita sebagaimana kita dikasihi oleh ibu bapa dan masyarakat semasa kita kecil. Kalau kita tidak dikasihi tidak mungkin kita akan membesar sampai ke usia sekarang. Tidak gitu ke?

Sekian, terima kasih.

 

 

 

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... 10 Cara Habiskan Masa
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya masa comel bersama
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Dalam minggu ini kita dikejutkan oleh beberapa siri
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Pengalaman adalah satu pembelajaran yang paling berguna dalam

Rumah Tangga : Tips Bila Keluar Dengan Kawan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Saudaraku Sekalian.

Alhamdulillah. Badan makin sihat. Walaupun kepala masih stim je. Macam baru lepas telan ubat batuk. Selsema memang suatu yang menyiksakan.

Dek kerana selsema Kursus Jom Kurus tak dapat saya join. Maaf PuanBee. Nak update blog untuk kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati pun tak diupdate.

 

 Ayuh bersama kita selamatkan penyu.

 

Bila search keyword Eyriqazz vs Denaihati tiada pun blog daddydee.net yang naik. Dan blog no 1 untuk keyword Eyriqazz vs Denaihati silih berganti. Makin rancak nampaknya kontest Eyriqazz vs Denaihati ni serancak mood nak sambut bulan Ramadhan. Bagi yang belum habis ganti puasa, cepatlah ganti.

Broadband terlaju di Malaysia.

Berbalik kepada tajuk entri kali ini iaitu Tips Bila Keluar Denagan Kawan. Saya walaupun dah kahwin selalu juga keluar minum dengan kawan-kawan (lelaki saja), lepak sampai awal malam, sampai pukul 11 hingga 12 malam. Kalau zaman bujang biasalah sampai 3 pagi. Semenjak dah berkahwin ni, control lah sikit ya tingkah laku.

Biasanya lepak dengan kawan-kawan lama ini buatkan kita tak sedar masa berlalu, dan kekadang boleh terlajak masa dek kerana rancak bersembang. Terlupa sekejap isteri di rumah.

Sesetengah Isteri akan selalu call. Bukan sebab jealous. Tapi sebab sayangkan suami. Takut apa-apa jadi pada suami. Ya lah, malam hari, macam-macam boleh terjadi.

Jadi dalam situasi begini ada tips nya, supaya kita ingat dan supaya tak bergaduh dengan bini. Merana kalau gaduh dengan bini ni. Hehehe

Tipsnya adalah :

  1. Letakkan handphone kita ditempat yang mudah di lihat dan kita sedar. Seperti atas meja. Walaupun pakai 3310 mahupun Samsung Galaxy S3, letak je atas meja, bukan mahu menunjuk tapi senang, dan mudahkan kita terperasan apabila ada call atau SMS dari bini masuk.
  2. Kuatkan volume bunyi handphone. Kuatkan bunyi handphone supaya kita boleh sedar akan bunyi handphone kita apabila call atau SMS dari bini masuk.
  3. Tukar bunyi ringtone. Tukar bunyi ringtone kepada bunyi yang unik, seperti suara kerbau ke, bunyi belalang mengawan ke, bunyi bas brek emergency ke atau mana-mana bunyi yang unik. Janji bila ringtone itu berbunyi kita boleh sedar.
  4. Kuncikan jam. Kuncikan jam bukan untuk kita nak bangun tidur saja. Tapi nak bangunkan kita supaya sedar kita dah janji dengan isteri untuk balik pada sekian waktu. Bersembang dengan kawan ni memang syok. Ralik bak kata orang Kelate.

Itu antara tips bila keluar dengan kawan yang boleh diguna pakai ketika kita keluar bersama kawan tanpa membawa bini. Bila bawa bini lain pula tipsnya, nanti saya kongsikan.

Tips ini bukan tunjukkan kita takut bini. Tapi sayangkan bini. Bukan senang nak pujuk bini / isteri merajuk ni. Dan susah orang lelaki kalau isteri merajuk.

Bukan cam lirik lagu ‘Madu Tiga’:

Isteri tua merajuk
Balik kerumah isteri muda
Kalau dua-dua merajuk
Ana kahwin tiga

Bukan semua orang mampu nak kahwin tiga. Kalau mampu dan berani, apa salahnya. Baik halal dari yang haram.

Sekian, terima kasih.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hari terbaca satu post di laman sosial yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Ginseng Untuk Lelaki Sebut
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Benar kata orang tua, Untuk Memikat Hati Suami
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Suami Baran? Saya juga suami yang baran di