Call Center Public Bank Yang Teruk

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua…

Call Center Public Bank Yang Teruk
Call Center Public Bank Yang Teruk

Sememangnya saya dah lama jadi pengguna Public Bank dan berasa selesa dengan Public Bank walaupun ‘Sistem Online Banking’ sistem paparan yang tak menarik berbanding CIMB dan Maybank.

Memang tiada masalah dengan Public Bank selama ini. Sama je rasanya dengan Maybank ke CIMB ok je rasa.

Bank Islam dulu pernah ada pengalaman dengan mereka, yang terakhir adalah membuat pinjaman peribadi tapi langsung tiada maklum balas. Call tanya loan approve ke tak pun tak dapat maklum balas.

Continue reading “Call Center Public Bank Yang Teruk”

Nilai Sebuah Perkahwinan

Dimanakah letaknya nilai sebuah perkahwinan??
Adakah nilai hantaran yang tinggi itu adalah nilai sebuah perkahwinan. Kalau dilihat dari trend hantaran kahwin sekarang rata-rata adalah plus minus 10k. Tapi ramai yang letak 10k. 10k leh kata satu nilai yang biasa baik di bandar mahupun luar bandar.
Nilai Sebuah Perkahwinan
Nilai Sebuah Perkahwinan

Continue reading “Nilai Sebuah Perkahwinan”

Remaja Ini Cedera Kerana Vape Meletup

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Seorang remaja lelaki berusia 16 tahun dari Canada tercedera kerana Vape meletup. 

Remaja lelaki ini menggunakan Vape, Phantom e-cigarette buatan syarikat dari China iaitu Wotofo dari Shenzhen China.

Vape Meletup: Seorang Remaja Cedera
Vape Meletup: Seorang Remaja Cedera

Continue reading “Remaja Ini Cedera Kerana Vape Meletup”

10 Cara Menjimatkan Petrol Di Musim Perayaan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Cuti Musim Perayaan Tahun Baru Cina ini pasti ramai yang ambil peluang untuk pulang ke kampung kan?

Ya lah cuti 4 hari dari Sabtu sampai Selasa. Saya sendiri ambil cuti terus seminggu sebab ada urusan yang perlu diselesaikan pada minggu tersebut. Harapnya semua berjalan lancar.

Hari ini saya nak kongsikan tips untuk menjimatkan petrol walaupun harga minyak turun pada 1 Februari 2016.

Cara menjimatkan petrol
Cara menjimatkan petrol

10 Cara Menjimatkan Petrol Di Musim Perayaan

  • Memandu mengikut had laju. Memandu mengikut had laju yang di tetapkan sebenarnya dapat menjimatkan minyak kerana setiap kali kita memecut penggunaan minyak adalah meningkat. Mengikut kajian memandu dengan kelajuan 100km/h dan 120km/h pada jarak yang sama memberi perbezaan sehingga 15% penggunaan petrol.
  • Elakkan memecut secara mendadak dan brek mengejut, mengikut kajian tindakan ini dapat meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 20%.
  • Periksa keadaan tayar. Keadaan tayar yang kurang angin akan meningkatkan penggunaan petrol. Kekurangan 2 psi tekanan angin tayar akan meningkatkan pengunaan petro sebanyak 1%.
  • Gunakan penyaman udara secara berhemah. Dalam keadaan sejuk elakkan menggunakan penyaman udara, penggunaan penyaman udara juga akan meningkatkan penggunaan petrol sebanyak 10-20%.
  • Pastikan tingkap tertutup.  Memandu dengan tingkap terbuka pada ketika kelajuan tinggi akan meningkatkan pengunaan petrol sebanyak 10%.
  • Servis kereta secara tetap secara berkala. Pastikan kereta kita diservis mengikut jadual yang ditetapkan bagi memastikan kecekapan enjin berada di dalam keadaan terbaik.
  • Gunakan Cruise Control. Memandu dengan halaju yang tetap adalah menjimatkan minyak.
  • Buang beban yang berlebihan. Pastikan tiada barangan yang tidak diperlukan terutama ketika memandu jauh. Kereta yang mempunyai bebanan yang tinggi akan meningkatkan pengunaan petrol.
  • Elakkan kereta dalam idle terlalu lama, lebih baik mematikan enjin dari membiarkan kereta dalam keadaan idle terutama di lampu isyarat.
  • Pilih kereta yang menjimatkan petrol berdasarkan fuel comsumption setiap kenderaan.

Semoga entri ini dapat memberi manafaat pada semua pembaca diluar sana.

Selamat memandu dan hati hati memandu. Semoga perjalanan anda selamat pergi dan balik.

Kenapa Perlu Melabur? Matlamat Kewangan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Kenapa perlu melabur? Tanyalah diri anda masing-masing.

’emmmm’, ‘ahhhhh’…. Masih buntu nak menjawabnya?

Dari kecil kita di ajar untuk menabung? Betul kan? Kenapa kita di ajar untuk menabung? Perlukah kita menabung?

Kenapa Perlu Melabur
Kenapa Perlu Melabur

Saya tak tahu orang lain. Tapi dari kecil saya sendiri di ajar oleh ma abah saya untuk usaha sendiri untuk membeli barang yang saya mahu. Sebagai contoh; untuk beli komik Juara Wira dan Pendekar Laut kegemaran saya, saya perlu kumpul duit belanja sekolah. Ikat perut tak makan untuk beli komik.

Kenapa Perlu Melabur?

Jawapannya sama dengan contoh saya diatas untuk beli komik.

Pelaburan dilakukan dengan sesuatu sasaran, sesuatu matlamat. Berikut contoh-contoh matlamat pelaburan

  • Rumah impian – jadi kita memilih untuk gandakan duit kita untuk membeli rumah melalui pelaburan
  • Pendidikan – kita tidak tahu berapakah kos pendidikan di masa depan. Untuk anak anak kita terutamanya. Kos yang hari ini RM10,000 boleh jadi berjumlah RM30,000 suatu masa nanti? Mustahilkah? Tidak bukan
  • Wang Persaraan – Ini juga sesuatu yang penting kita tidak tahu bila kita akan bersara jadi sebaiknya rancang wang persaraan mulai hari ini.

Jadi, saya tanya semula. ‘Kenapa perlu Melabur?’

Jawapan ada pada diri anda. Apa yang anda mahukan di masa depan itulah matlamat pelaburan anda.

Jangan pernah rasa rugi untuk melabur. Jangan pernah rasa lewat untuk melabur. Kerana lebih rugi jika kita langsung tidak bertindak.