Port Makan Best Di Kuantan: Santai Restoran & Kafe Tanjung Lumpur

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Sebut saja port makan best di Kuantan, Tanjung Lumpur pasti menjadi sebutan. Tanjung Lumpur memang sinonim sebagai port makan antara yang terbaik di Kuantan, baik dari segi harga mahupun rasa dan pilihan dari kuih muih, udang celup tepung, ikan bakar sampailah ke tomyam. Memang banyak port makan terbaik boleh di pilih.

Restoran & Kafe Santai Tanjung Lumpur

Kali ini, saya memilih untuk menjamu selera di Restoran & Kafe Santai Tanjung Lumpur, bersama dengan sahabat jauh, Mr Palmarum dari Bandung, Indonesia. Dari jauh turun ke Kuantan kerana kerja beliau, jadi di kesempatan yang ada saya bawa ke tempat yang istemewa ini.

Motto restoran ini iaitu ‘Tenang, Damai, Menyelerakan’ bagi saya adalah amat tepat sekali. Melangkah saja masuk ke dalam kawasan restoren pasti kagum dengan konsep yang dibuat, pelbagai tempat makan boleh pilih samaada nak makan atas pondok buluh, dalam batu, gazebo, atas meja batu dan macam-macam lah.

Santai Restoren & Cafe
Santai Restoren & Cafe
20150515_224149

Konsep di dalam Restoran & Kafe Santai Konsep di dalam Restoran & Kafe Santai

Menu pun ada banyak pilihan yang boleh di buat dari ikan bakar, dan aneka masakan tom yam. Mr Palmarum memilih untuk order Mee Celup manakala saya memilih nasi putih bersama kari hijau (green curry  – bukan mak kau hijau ya.) dengan udang goreng butter. Bersama minuman cuppacino untuk Mr Pal dan necafe tarik untuk saya.

Bersembang dan bertukar buah fikir tidak sampai 15 minit makanan yang kami order sampai. Mungkin orang pun tak ramai lagi masa ini. Boleh katakan servis mereka agak cekap.

Mr. Pal mencuba terlebih dahulu Mee Celupnya. Terus dia memuji. Kata memang sedap dan kena dengan seleranya. Antara yang terbaik pernah di rasanya.

Mr Pal menjadi model Mee Celup
Mr Pal menjadi model Mee Celup

Saya pula mencuba Kari Hijau – memang sedap terasa lemak santan dan pedas yang ala-ala saja. Tidak terlalu pedas dan memang sedap. Memang membuatkan saya menghirup kuahnya.

Udang goreng butter pula memang terasa udang yang mereka guna masih lagi segar. Terasa juicy. Telur goreng dengan butter dia pun sedap. Cuma sedikit terasa manis. Mungkin mereka gunakan susu.

Kari Hijau yang sedap
Kari Hijau yang sedap
Udang Goreng Butter yang terasa fresh udang nya
Udang Goreng Butter yang terasa fresh udang nya

Secara keseluruhan, memang kena dengan selera saya. Rasa makanan dan suasana memang sangat mendamaikan. Sesuai dengan namanya ‘Santai’ memang menjamu selera dengan santainya pada malam itu.

Harga makanan pun bagi saya tidak terlalu mahal. Total makanan yang kami order RM 31.50. Dengan harga yang memuaskan, suasana yang mendamaikan, menu yang menyelerakan memang antara port makan best di Kuantan.

Sata Kuala Kemaman: Warung Otak-Otak Che Wan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Hujung minggu lalu, sempat ke Kemaman, Terengganu untuk melawat adik saya yang sedang belajar di sana. Dari tiada aktiviti di Kuantan baik saya melawat adik saya. Sambil bertanya khabar boleh juga saya berjalan di sekitar Kemaman.

Warung Otak-Otak Che Wan
Warung Otak-Otak Che Wan

Bila sampai Kemaman, macam biasa lah target utama pastinya otak-otak Kuala Kemaman, lama tak merasa otak-otak Kuala Kemaman yang famous. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman ambila masa lebih kurang 45 minit saja. Tak jauh mana pun.

Kali ini, saya memilih untuk ke Warung Otak-Otak Che Wan, memang layan otak-otak dia. Panas dan juicy, lemak kelapa dan rasa ikan yang segar dan padu. Sedap beb.

Tapi kalau layan otak-otak tak sah kalau tak layan Pulut Bakar kan? Perfect partner katakan. Pulut bakar pun sedap, dah memang tempatnya. Pulut lemak, serunding ikan pun banyak di isi dalam tu, sedap pula tu. Memang gelojoh la saya menelan nya.

Nasib baik tak tak ada jual yang frozen kalau tak memang saya bungkus bawa balik ke Kuala Lumpur. Tu pun dah tapau untuk makan kat Kuantan. Kat kedai dah dekat 10 biji saya telan bawa balik lagi. RM5 je untuk 10 biji otak-otak. Gelojoh kan?

Kolestrol confirm naik la. Kalau timbang naik juga kilo tu kot. Nasib baik kerja di Kuantan kalau kerja di Kemaman memang hari hari makan otak-otak. Heheheh…. Time ni je dapat makan otak-otak bukan selalu dapat makan.

Kat sini juga mudah, tak payah pergi kedai lain semua ada dari otak-otak, pulut bakar, keropok dan bermacam hasil laut. Mudah kan?

Rupa Sata Kuala Kemaman
Rupa Sata Kuala Kemaman
Sos Keropok Pun Ada Dijual
Sos Keropok Pun Ada Dijual
Keropok Lekor Sedang Dibungkus
Keropok Lekor Sedang Dibungkus

Dah sampai sini boleh la jenguk-jenguk ‘Monica Bay’.

Diet saya minta maaf, terpaksa saya ‘cheat day’. (Hari-hari pun cheat day) hahahaha.. Nanti saya repeat lagi ke Warung Otak-Otak Che Wan.

Nanti saya continue Diet Atkins saya di Kuantan bukan di Kemaman. Hahahah

Workout-workout….

Pengalaman Pertama Mencuba Fuel Shack

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Diet bersenam, sesekali tibai juga makanan fast food. Sudah lama tahu berkenaan Fuel Shack ni tapi belum pernah sempat mencuba. Kebetulan hari tu saja bawa anak dan isteri berjalan di KLCC weekend lepas, sambil cari barang untuk putera dan puteri hamba. Walaupun yang dapat hanya untuk adik Afina saja, Abang Haiqal tunggu ya turn abang nanti.

Ini kali pertama kami mencuba Fuel Shack.

Sememang nya konsep Fuel Shack ni bagus yang mana semua pelanggan boleh melihat bagaimana makanan disediakan oleh Pekerja Fuel Shack. Tengok menu Fuel Shack memang mengujakan memang mengiurkan jiwa dan raga.

Rahsia Bisnes Burger

Oleh kerana saiz Fuel Shack agak besar, kami hanya ambil 1 set Aloha Chicken sahaja. 1 set di makan oleh suami isteri, sweet gitu. Jangan ingat zaman bercinta je boleh buat, zaman dah kahwin pun boleh tau kalau nak semarakan cinta suami isteri. Nak atau tak saja? Kan?

20150509_174350
Aloha Chicken Dari Fuel Shack

Dari segi persembahan dia memang agak menarik bagi saya, patty isi ayam yang tebal dengan potongan nenas yang juicy dicampur pula dengan keju ditambah sos yang meleleh. Memang memikat jiwa. Lihat dari rupa memang menggoda.

Apabila di suap ke mulut, saya sedikit kecewa. Rasa patty isi ayam agak kurang rasanya (seperti isi ayam yang lama). Atau memang rasanya begitu. Dan memang rasa tu tidak kena dengan saya.

Kehadiran potongan nenas tu memang menaikan markah Aloha Chicken ni.

Dari segi yang lain – Saiz Fries tu terlalu sedikit bagi saya. Mungkin boleh di kaji semula. Fries dia memang dah sedap – better than other like KFC or McDonalds in my opinion.

Mencuba Fuel Shack
Mencuba Fuel Shack

Apapun lepas ni mungkin akan cuba lagi untuk menu Fuel Shack yang lain pula.

Seeyaaa….. Ke Tanjung Lumpur malam ni, cari makanan ala Thai.