Kesihatan: 5 Petua Untuk Kurangkan Peluh Di Ketiak

“Bagaimana nak hilangkan peluh?”

Agak susah nak jawab soalan ni sebenarnya sebab semua orang berpeluh cuma ada yang terlalu mudah berpeluh, saya sendiri mudah berpeluh. Buat kerja sikit peluh bagai nak rak.

Kurangkan Peluh Di Ketiak
Kurangkan Peluh Di Ketiak

Peluh yang terlalu banyak pasti akan menganggu aktiviti harian kita. Ya lah peluh terlalu banyak kekadang membuatkan kita rasa rimas, malu dan rendah diri untuk berdepan dengan orang ramai.

Jika anda seorang yang mempunyai berat badan yang berlebihan, keadaan akan bertambah buruk biasanya. Lemak yang banyak dalam badan menyebabkan sukar untuk menyingkirkan haba dalam badan.

Sedikit perkongsian bagaimana kita dapat kurangkan peluh di ketiak.

Continue reading “Kesihatan: 5 Petua Untuk Kurangkan Peluh Di Ketiak”

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Seperti yang kita ketahui banyak sekarang ini produk
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menghisap Vape: Vape dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Bagaimana Ramadhan kali ini? Pasti lebih hebat dari
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Jeans Skinny adalah salah satu trends yang sedang

Tips Kesihatan: Cara Membuang Black head atau White head Dengan Bahan Bahan Di Dalam Rumah

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Seperti yang kita ketahui banyak sekarang ini produk pembersih atau pencerah kulit muka terutamanya menggunakan asid sitrik dari buah limau. Asid sitrik ini mampu membersihkan dan mencerahkan kulit dan melawan kuman dalam liang kulit.

Cara Membuang Black Head
Cara Membuang Black Head

Garam pula mempunyai kebolehan anti-bakteri boleh membuka liang kulit dan menyingkirkan kuman.

Gabungan dua bahan yang boleh di dapati dari dapur rumah ini sangat membantu.

Cara Membuang Black head atau White head Dengan Bahan Bahan Di Dalam Rumah

Bahan-bahan

  1. Sea Salt- 1 sudu besar
  2. Lemon- 1/2 sudu kecil
  3. Water- 1 sudu kecil

Cara-Caranya

  1. Letakkan bahan-bahan di dalam mangkuk dan campurkan kesemua.
  2. Aplikasikan bahan campuran tadi pada bahagian hidung dan muka. Kawasan yang mahu dibersihakan dari White Head dan Black Head
  3. Urutkan sekeliling kawasan yang di sapu selama 2-4 minit.
  4. Basuh muka dengan air suam. Tunggu sebentar dan basuk dengan air sejuk supaya liang roma kembali tertutup.
  5. Ulang 1-2 kali seminggu.

Selamat mencuba.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan mendekat, kurang dari 24jam kita akan mula
Jangan lupa asal usul
Dulu pernah buat satu entri 'Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri, Ini Penyelesaiannya', ingat

Hukum Menghisap Vape?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Menghisap Vape: Vape dan Iphone?
Menghisap Vape: Vape dan Iphone?

Saya pernah menulis tentang kesan rokok elektronik suatu masa dulu (macam lama sangat je… hahaha) dalam bulan Jun 2013, dan kini rokok elektronik atau Vape kembali menjadi kegilaan ramai. Ramai juga sahabat sekeliling saya mula menghisap Vape?

Vape sesuatu yang seasonal bagi saya hanya bagi sesetengah kaki vape tegar je yang setia. Ini pandangan peribadi saya.

Saya pernah melihat Vape menjadi suatu kegilaan pada tahun 2008-2009, kembali timbul pada akhir 2012 dan kini ia kembali lagi pada tahun 2015. (Dah macam Tora datang lagi je… hahaha…)

Hukum Menghisap Vape?

Hari ini ramai yang kaki Vape bising, apabila Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengeluarkan kenyataan berikut:

Dr. Zulkifli melalui entri di laman facebooknya memaklumkan, mengikut hukum Islam, penggunaan e-rokok atau vapor itu sama seperti rokok sebenar.

Jelas beliau, bedasarkan kenyataan, pakar menunjukkan, ia memudaratkan malah boleh menjadi lebih mudarat daripada merokok.

“Jumlah nikotin dalam e-rokok ini berbeza bergantung kenyataan tertulis dalam labelnya.¬† Ia boleh mengandungi antara 6-8mg dalam setiap 1ml cecair (mg/ml), yang dilabelkan berkepekatan rendah. Ada juga yang mengandungi 16-18mg/ml (berkepekatan tinggi) atau 24-36mg/ml (berkepekatan ekstra tinggi).

“Namun harus diketahui bahawa jika semua 60mg nikotin diserap dalam darah, ia berpotensi untuk membunuh seorang dewasa yang tidak merokok. Jumlah ini bersamaan dengan 30-40 batang rokok konvensional,” jelasnya.

Justeru katanya, berdasarkan daripada kenyataan tersebut dan juga nas yang dinyatakan maka Irsyad Fatwa ke-63 berpendapat bahawa penggunaan rokok elektronik juga hukumnya adalah haram. (petikan Astro Awani)

Hukum Menghisap Vape
Hukum Menghisap Vape

Menghisap Vape menjadi Trending

Ramai sekarang ini yang telah mula ‘Vape-On’, ia menjadi satu trending sekarang ini. Sana sini orang ‘Vape-On’. Dari hotel lima bintang sampai ke kedai mamak semua main Vape saja sekarang ini.

Dan yang paling best saya pernah terlihat perisa ‘Sirap Bandung’ pun ada. Hebat… Hahaha… Sangat hebat. Adakah perisa Cendol Bakar Banting pun ada?

Apa pandangan pembaca blog Daddydee.net tentang Vape ini?

Assalamualaikun dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Bulan Ramadhan sudah masuk ke fasa kedua, sudah
Tahukah anda 10 tahun dari sekarang mungkin ramai diantara kita akan bekerja dari rumah ?.
Jangan lupa asal usul
Dulu pernah buat satu entri 'Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri, Ini Penyelesaiannya', ingat

10 Tips Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Bagaimana Ramadhan kali ini? Pasti lebih hebat dari tahun sebelumnya kan? Begitulah hendaknya. Saya juga harapkan Ramadhan kali ini lebih baik buat saya walaupun sedikit sepi sebab jauh dari keluarga tersayang.

Setiap kali Ramadhan banyak pertandingan yang dibuka, sama ada kita saja mahu rebut atau tidak. Mengejar pahala untuk akhirat atau nikmat dunia yang sementara, sebaiknya biar akhirat dapat dunia pun dapat. Untuk akhirat pastinya amal ibadat kita.

Kurma untuk berbuka dan sahur
Kurma untuk berbuka dan sahur

Mana kala pertandingan nafsu adalah pertandingan buffet di hotel-hotel dan restoran-restoran, pertandingan air pelbagai warna di bazar ramadhan, pentandingan kuih berseri seri di bazar dan banyak lagi lah. Memang menggoda nafsu makan yang telah berpuasa seharian di siang hari.

Saya pun suka pertandingan ni. Kalau dapat air tembikai satu jug pun boleh licin kena sebat. Haus kan.

Kalau buffet lagilah semua pun mahu sebat. Sana sini semua nampak sedap nampak mengiurkan bagkitkan nafsu makan.

Tepuk dada tanya selera.

10 Tips Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan

  1. Amalkan berbuka dan sahur dengan kurma (saya selalu ambil 3 biji setiap kali). Kenapa kurma? Salah satu sebab ia adalah sunnah Rasulullah dan satu lagi kurma mampu kenyangkan perut.
  2. Banyakkan minum air kosong. Bukan teh ais, bukan satu jug air tembikai. Ambil air manis tidak salah tapi lebihkan air kosong.
  3. Ambil nasi/bihun atau karbohidrat mengikut keperluan. Mungkin 1/2 pinggan atau segenggam nasi sudah cukup. Terpulang pada keperluan individu. Sebaiknya lebihkan protien dalam pengambilan makanan.
  4. Sahur lebihkan makanan yang lebih serat. Contoh seperti roti wholemeal, brown rice dan lain-lain. Saya cukup dengan 2 keping roti wholemeal dengan peanut butter.
  5. Rehat sekejap pada tengahari. Ambil masa antara 15-30 minit untuk rehat.
  6. Berhenti makan sebelum kenyang. Bukan makan sampai pecah perut terutama semasa berbuka… Saya dulu pun makan sampai pecah perut, lepas tu nak terawikh pun tak larat dan malas. Tau lah dah berpuasa seharian tapi masa berbuka tu bukan masa untuk balas dendam. Jadi kawal nafsu tu, ambil pada jumlah yang kita perlukan.
  7. Solat sunat terawikh jangan tinggal. Sebaiknya berjemaah. Solat sunat terawikh boleh bantu bakar kalori dalam badan kita. Tapi niat utama adalah ibadah.
  8. Kalau rajin dan ada kesempatan, lakukan senaman ringan. Tak payah pergi gym pun tak mengapa. Cukup buat push-up, cruch, squat dan lain-lain yang sesuai.
  9. Tidur awal. Sebaiknya sebelum jam 12 tengah malam. Supaya senang bangkit sahur keesokkannya.
  10. Elakkan tidur selepas bersahur. Badan akan lesu kalau tidur selepas subuh. Lagipun seperti kata orang tua-tua, buka pintu rezeki biar awal pagi.

Dalam hidup ini kita perlu kekal cergas untuk terus bersaing. Dan amalan cara hidup yang sihat adalah amat perlu.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan datang lagi, semua umat Islam telah bermula
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan mendekat, kurang dari 24jam kita akan mula
Dulu pernah buat satu entri 'Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri, Ini Penyelesaiannya', ingat

Seluar Jeans Skinny Boleh Jejas Prestasi Seks?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Jeans Skinny adalah salah satu trends yang sedang melular kebelakangan ni. Ramai golongan muda mudi suka pakai jeans skinny jeans yang kononnya untuk kelihatan lebih sexy dan bergaya sebab nampak kaki slim bukan bagak. Pakai jeans skinny baru lah lebih rock macam Steven Tylor (Aerosmith), Kirk Hammet (Metallica) dan juga Amy Search, baru lebih phewitttttt…. Tapi persoalannya adakah jeans skinny boleh jejas prestasi seks?

'Gua lagi sexy dari lu' kata Kirk
‘Gua lagi sexy dari lu’ kata Kirk

Orang Malaysia terutamanya orang Melayu amat mementingkan prestasi seks, percaya atau tidak itu adalah kenyataan. Boleh kata kunci utama yang di cari oleh pengguna internet Malaysia? Dan lihat berapa ramai yang menjual ‘ubat kuat’ yang kononnya boleh meningkatkan prestasi seks di internet sekarang ini baik blog mahupun laman sosial? Pembeli ubat kuat ramai ke, mesti ramai pembeli sebab itu ramai juga penjualnya. Lagipun orang kita lebih suka membeli ‘ubat kuat’secara online mahupun offline daripada berjumpa doktor sakit tuan atau puan. Apa pun nasihat saya jika sakit jumpa doktor. TITIK.

Seluar Jeans Skinny Boleh Jejas Prestasi Seks?

Rahsia Hubungan Seks
Rahsia Hubungan Seks

Seluar jeans skinny memang membahayakan kesihatan baik lelaki mahupun perempuan, terutama kepada organ seks kita.

 

Untuk lelaki, pemakaian jeans skinny yang telalu lama akan menyebabkan buah zakar (testis) berpintal, lemah pundi kencing dan jangkitan pada saluran kencing. Apabila seluar terlalu ketat (skinny jeans) dipakai, ia akan menyebabkan saraf terhalang dengan sperma tidak dapat bergerak secara bebas. Jika keadaan terlalu kritikal boleh menyebabkan saluran tersimpul dan memerlukan pembedahan pemotongan saluran berkenaan di lakukan. Dan jika lebih bernasib baik, buah zakar itu kemungkinan perlu dibuang jika keadaan terlalu mudarat.

Skinny jeans boleh bahayakan kelelakian dan jejas prestasi seks
Skinny jeans boleh bahayakan kelelakian dan jejas prestasi seks

Selain itu, pemakaian seluar ketat boleh menyebabkan penghasilan jumlah sperma yang rendah. Selain itu pemakaian seluar ketat akan menyebabkan suhu buah zakar meningkat, di mana menurut kajian suhu normal buah zakar adalah 36.5 darjah cecius. Penghasilan sperma yang baik dan sihat memerlukan pengudaraan dan suhu yang sempurna.

Bagi perempuan pula, pemakaian jeans skinny akan menyebabkan jangkitan kulat pada faraj. Kesan ini adalah sama bagi pengguna G-String yang boleh mengakibatkan jangkitan kulat pada faraj.

Oleh itu, fikirkan kesihatan sebelum berfesyen. Jangan kerana menjadi hamba fesyen kita menderita di kemudian hari.

PS : Pak cik pakai baju pagoda dengan kain pelikat je. Nyaman gitu.

 

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua... Bila isteri membebel Hari ini,
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sedikit perkongsian yang saya ambil dari page Dr.MAZA
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saat Berkasih Sungguh Indah - Ke mana saja