Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…

Dulu aku rasakan memang sukar untuk turun berat badan. Selera makan aku pun memang lain macam beb. Pantang jumpa yang sedap aku akan sapu habis. Hahahaha…

Rancang dan Buat
Rancang dan Buat

Dulu aku aktif dalam gym, hari-hari angkat besi dumbell dan lakukan rutin. Berat badan aku berkembang dari 82kg ke 88kg. Tapi otot aku makin padat dan staminat agak ok.

Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…

Sejak akhir bulan Januari 2018 aku kembali aktif ke gym, kali ini bukan gym besi aku pilih muay thai gym. Aku sertai keluarga Pejuang Muay Thai di Senawang, Negeri Sembilan.

Continue reading “Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Alhamdulillah sudah sampai kita ke separuh Ramadhan kita lalui,
Dari dulu memang aku suka kan 'martial art', boleh kata dari kecil dari umur aku
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan mendekat, kurang dari 24jam kita akan mula

Kesihatan: 5 Petua Untuk Kurangkan Peluh Di Ketiak

“Bagaimana nak hilangkan peluh?”

Agak susah nak jawab soalan ni sebenarnya sebab semua orang berpeluh cuma ada yang terlalu mudah berpeluh, saya sendiri mudah berpeluh. Buat kerja sikit peluh bagai nak rak.

Kurangkan Peluh Di Ketiak
Kurangkan Peluh Di Ketiak

Peluh yang terlalu banyak pasti akan menganggu aktiviti harian kita. Ya lah peluh terlalu banyak kekadang membuatkan kita rasa rimas, malu dan rendah diri untuk berdepan dengan orang ramai.

Jika anda seorang yang mempunyai berat badan yang berlebihan, keadaan akan bertambah buruk biasanya. Lemak yang banyak dalam badan menyebabkan sukar untuk menyingkirkan haba dalam badan.

Sedikit perkongsian bagaimana kita dapat kurangkan peluh di ketiak.

Continue reading “Kesihatan: 5 Petua Untuk Kurangkan Peluh Di Ketiak”

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Seperti yang kita ketahui banyak sekarang ini produk
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menghisap Vape: Vape dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Bagaimana Ramadhan kali ini? Pasti lebih hebat dari

Tips Kesihatan: Cara Membuang Black head atau White head Dengan Bahan Bahan Di Dalam Rumah

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Seperti yang kita ketahui banyak sekarang ini produk pembersih atau pencerah kulit muka terutamanya menggunakan asid sitrik dari buah limau. Asid sitrik ini mampu membersihkan dan mencerahkan kulit dan melawan kuman dalam liang kulit.

Cara Membuang Black Head
Cara Membuang Black Head

Garam pula mempunyai kebolehan anti-bakteri boleh membuka liang kulit dan menyingkirkan kuman.

Gabungan dua bahan yang boleh di dapati dari dapur rumah ini sangat membantu.

Cara Membuang Black head atau White head Dengan Bahan Bahan Di Dalam Rumah

Bahan-bahan

  1. Sea Salt- 1 sudu besar
  2. Lemon- 1/2 sudu kecil
  3. Water- 1 sudu kecil

Cara-Caranya

  1. Letakkan bahan-bahan di dalam mangkuk dan campurkan kesemua.
  2. Aplikasikan bahan campuran tadi pada bahagian hidung dan muka. Kawasan yang mahu dibersihakan dari White Head dan Black Head
  3. Urutkan sekeliling kawasan yang di sapu selama 2-4 minit.
  4. Basuh muka dengan air suam. Tunggu sebentar dan basuk dengan air sejuk supaya liang roma kembali tertutup.
  5. Ulang 1-2 kali seminggu.

Selamat mencuba.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan mendekat, kurang dari 24jam kita akan mula
9 Mei 2018 yang lalu jadi tanggal penting dalam sejarah Negara Malaysia apabila Parti Barisan
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk

Hukum Menghisap Vape?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Menghisap Vape: Vape dan Iphone?
Menghisap Vape: Vape dan Iphone?

Saya pernah menulis tentang kesan rokok elektronik suatu masa dulu (macam lama sangat je… hahaha) dalam bulan Jun 2013, dan kini rokok elektronik atau Vape kembali menjadi kegilaan ramai. Ramai juga sahabat sekeliling saya mula menghisap Vape?

Vape sesuatu yang seasonal bagi saya hanya bagi sesetengah kaki vape tegar je yang setia. Ini pandangan peribadi saya.

Saya pernah melihat Vape menjadi suatu kegilaan pada tahun 2008-2009, kembali timbul pada akhir 2012 dan kini ia kembali lagi pada tahun 2015. (Dah macam Tora datang lagi je… hahaha…)

Hukum Menghisap Vape?

Hari ini ramai yang kaki Vape bising, apabila Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengeluarkan kenyataan berikut:

Dr. Zulkifli melalui entri di laman facebooknya memaklumkan, mengikut hukum Islam, penggunaan e-rokok atau vapor itu sama seperti rokok sebenar.

Jelas beliau, bedasarkan kenyataan, pakar menunjukkan, ia memudaratkan malah boleh menjadi lebih mudarat daripada merokok.

“Jumlah nikotin dalam e-rokok ini berbeza bergantung kenyataan tertulis dalam labelnya.¬† Ia boleh mengandungi antara 6-8mg dalam setiap 1ml cecair (mg/ml), yang dilabelkan berkepekatan rendah. Ada juga yang mengandungi 16-18mg/ml (berkepekatan tinggi) atau 24-36mg/ml (berkepekatan ekstra tinggi).

“Namun harus diketahui bahawa jika semua 60mg nikotin diserap dalam darah, ia berpotensi untuk membunuh seorang dewasa yang tidak merokok. Jumlah ini bersamaan dengan 30-40 batang rokok konvensional,” jelasnya.

Justeru katanya, berdasarkan daripada kenyataan tersebut dan juga nas yang dinyatakan maka Irsyad Fatwa ke-63 berpendapat bahawa penggunaan rokok elektronik juga hukumnya adalah haram. (petikan Astro Awani)

Hukum Menghisap Vape
Hukum Menghisap Vape

Menghisap Vape menjadi Trending

Ramai sekarang ini yang telah mula ‘Vape-On’, ia menjadi satu trending sekarang ini. Sana sini orang ‘Vape-On’. Dari hotel lima bintang sampai ke kedai mamak semua main Vape saja sekarang ini.

Dan yang paling best saya pernah terlihat perisa ‘Sirap Bandung’ pun ada. Hebat… Hahaha… Sangat hebat. Adakah perisa Cendol Bakar Banting pun ada?

Apa pandangan pembaca blog Daddydee.net tentang Vape ini?

Assalamualaikun dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Bulan Ramadhan sudah masuk ke fasa kedua, sudah
Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
9 Mei 2018 yang lalu jadi tanggal penting dalam sejarah Negara Malaysia apabila Parti Barisan
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk

10 Tips Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Bagaimana Ramadhan kali ini? Pasti lebih hebat dari tahun sebelumnya kan? Begitulah hendaknya. Saya juga harapkan Ramadhan kali ini lebih baik buat saya walaupun sedikit sepi sebab jauh dari keluarga tersayang.

Setiap kali Ramadhan banyak pertandingan yang dibuka, sama ada kita saja mahu rebut atau tidak. Mengejar pahala untuk akhirat atau nikmat dunia yang sementara, sebaiknya biar akhirat dapat dunia pun dapat. Untuk akhirat pastinya amal ibadat kita.

Kurma untuk berbuka dan sahur
Kurma untuk berbuka dan sahur

Mana kala pertandingan nafsu adalah pertandingan buffet di hotel-hotel dan restoran-restoran, pertandingan air pelbagai warna di bazar ramadhan, pentandingan kuih berseri seri di bazar dan banyak lagi lah. Memang menggoda nafsu makan yang telah berpuasa seharian di siang hari.

Saya pun suka pertandingan ni. Kalau dapat air tembikai satu jug pun boleh licin kena sebat. Haus kan.

Kalau buffet lagilah semua pun mahu sebat. Sana sini semua nampak sedap nampak mengiurkan bagkitkan nafsu makan.

Tepuk dada tanya selera.

10 Tips Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan

  1. Amalkan berbuka dan sahur dengan kurma (saya selalu ambil 3 biji setiap kali). Kenapa kurma? Salah satu sebab ia adalah sunnah Rasulullah dan satu lagi kurma mampu kenyangkan perut.
  2. Banyakkan minum air kosong. Bukan teh ais, bukan satu jug air tembikai. Ambil air manis tidak salah tapi lebihkan air kosong.
  3. Ambil nasi/bihun atau karbohidrat mengikut keperluan. Mungkin 1/2 pinggan atau segenggam nasi sudah cukup. Terpulang pada keperluan individu. Sebaiknya lebihkan protien dalam pengambilan makanan.
  4. Sahur lebihkan makanan yang lebih serat. Contoh seperti roti wholemeal, brown rice dan lain-lain. Saya cukup dengan 2 keping roti wholemeal dengan peanut butter.
  5. Rehat sekejap pada tengahari. Ambil masa antara 15-30 minit untuk rehat.
  6. Berhenti makan sebelum kenyang. Bukan makan sampai pecah perut terutama semasa berbuka… Saya dulu pun makan sampai pecah perut, lepas tu nak terawikh pun tak larat dan malas. Tau lah dah berpuasa seharian tapi masa berbuka tu bukan masa untuk balas dendam. Jadi kawal nafsu tu, ambil pada jumlah yang kita perlukan.
  7. Solat sunat terawikh jangan tinggal. Sebaiknya berjemaah. Solat sunat terawikh boleh bantu bakar kalori dalam badan kita. Tapi niat utama adalah ibadah.
  8. Kalau rajin dan ada kesempatan, lakukan senaman ringan. Tak payah pergi gym pun tak mengapa. Cukup buat push-up, cruch, squat dan lain-lain yang sesuai.
  9. Tidur awal. Sebaiknya sebelum jam 12 tengah malam. Supaya senang bangkit sahur keesokkannya.
  10. Elakkan tidur selepas bersahur. Badan akan lesu kalau tidur selepas subuh. Lagipun seperti kata orang tua-tua, buka pintu rezeki biar awal pagi.

Dalam hidup ini kita perlu kekal cergas untuk terus bersaing. Dan amalan cara hidup yang sihat adalah amat perlu.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan mendekat, kurang dari 24jam kita akan mula
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk