Cara Menggantikan MCB Di Rumah

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Saya bukan orang elektrik dan memang takut dengan elektrik. Walaupun ada pengalaman bekerja dengan 132kV dan 235kV tapi itu bukan satu pengalaman yang memberi kekuatan pada saya untuk bermain dengan elektrik. Berpengalaman dalam projek transmission line dan dalam bidang maintanance sekarang ini bermain dengan Low Voltage untuk tukar MCB (Miniature Circuit Breaker) di rumah memang saya agak takut.

Rupa MCB - sumber google.com
Rupa MCB – sumber google.com

Saya memang tidak pernah tahu cara menggantikan MCB di rumah. Tapi dek kerana tidak tahan plug top dan extension kabel bahagian dapur yang selalu saja terbakar dan menyebabkan trip satu rumah, saya bertanyakan pada seorang kawan yang orang elektrik. Beliau mencadangkan saya meniaktaraf MCB di rumah saya dari 20amp kepada 32amp.

Hasil dari sedikit tunjuk ajar secara teori yang diberikan di pejabat oleh kawan saya tentang cara menggantikan MCB. Saya cuba memberanikan diri unutk menggantikan MCB, mulanya saya dapatkan MCB di kedai hardware berdekatan. Harga MCB 32amp saya dapatkan dalam harga RM7.00 untuk satu unit. Saya beli untuk 4 unit MCB.

Cara Menggantikan MCB Di Rumah

1. Matikan semua perkakasan elektrik di rumah terlebih dahulu. Jangan matikan di main switch untuk elakkan barangan elektrik rosak. Selepas semua pekakasan dimatikan baru matikan di main switch.

Rupa MCB sebelum dibogelkan
Rupa MCB sebelum dibogelkan

2. Bukakan skru penutup dan tanggalkan penutup MCB. Sekarang boleh lihat kabel-kabel berseliratan.

Rupa yang selepas dibogelkan
Rupa yang selepas dibogelkan

3. Longgarkan skru pengikat basbar pada bahagian bawah MCB. Untuk tanggalkan basbar, kesemua skru setiap unit MCB mesti dilonggarkan. Kemudian keluarkan basbar.

Rupa basbar MCB
Rupa basbar MCB
Rupa Basbar yang melekat pada MCB
Rupa Basbar yang melekat pada MCB. Basbas yang berwarna coklat tembaga.

4. Longgarkan skru kabel pada bahagian atas MCB dan tanggalkan MCB tersebut. Untuk tanggalkan MCB, kita perlu menarik klip keselamatan pada bahagian bawah MCB.

5. Selepas tanggalkan MCB lama dan masukkan MCB baru yang ingin dinaiktaraf atau digantikan.

6. Ketatkan kabel pada bahagian atas dan pasangkan klip keselamatan dengan kemas agar MCB tidak terjatuh dan kemas.

Pastikan kabel benar benar ketat
Pastikan kabel benar benar ketat

7. Selepas semua MCB yang ingin digantikan selasai diganti, pasangkan semula basbar dan ketatkan kembali basbar dan pasangkan semula penutup.

8. Hidupkan kembali semua switch dan boleh hidupan kembali semua pekakasan elektrik dirumah kita.

Berapa lama masa diambil untuk gantikan MCB? Tak lama pun sebenarnya. Dalam 30 minit boleh siapkan semua kerja jika tiada masalah.

Sedikit lagi tips tambahan yang saya ingin kongsikan berkaitan dengan MCB ini adalah:

  • Pastikan basbar adalah seperti gambar iaitu kepiangan cooper diatas bukannya loop menggunakan kabel. Kerana terdapat juga kes yang mana basbar menggunakan kabel, ini adalah bahaya.
  • Kabel tidak diketatkan. Selepas selesai saya menggantikan MCB di rumah saya dapati rumah saya tiada elektrik selepas diperiksa rupanya terdapat kabel yang tercabut. Kabel ini tidak diketatkan oleh pemaju asal. Selama 5 tahun rumah ini didiami dengan kabel MCB tidak diketatkan. Nasib baik tiada apa yang berlaku. Keadaan sebegini boleh menyebabkan litar pintas dan kebakaran.
  • Pastikan kabel tidak bersentuh satu sama lain.

Selamat mencuba…

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Jika saya ditanya penting ke floor trap? Jawapan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Posted with WordPress for BlackBerry.

Floor trap penting ke? Perlu pasang floor trap?

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Jika saya ditanya penting ke floor trap? Jawapan saya adalah penting. Dan jika ditanya perlu pasang floor trap? Jawapan saya perlu pasang floor trap dan guna floor trap. Bukan letak buat hiasan tapi penutupnya dibuka untuk beri aliran air yang laju.

Floor trap adalah amat penting dan sangat berguna. Tidak kira floor trap jenis apa sekali pun sama ada jenis PVC atau stainless steel ia sama saja.

Floor Trap tidak kira apa bentuk, rupa, bahan atau harga fungsi nya amat penting sekali
Floor Trap tidak kira apa bentuk, rupa, bahan atau harga fungsi nya amat penting sekali

Ramai yang menganggap komponen kecil ini tidak berguna dan menyusahkan. Ramai peniaga di lot kedai di bawah seliaan saya dapati membuka floor trap ini. Alasan mereka floor trap ini menyusahkan dan menyebabkan air mengalir perlahan.

Floor trap sebenarnya berfungsi memerangkap sebarang sampah dari memasuki saluran paip air buang dan menyebabkan saluran paip air buang tersumbat. Sampah yang tersangkut di floor trap perlu dibersihkan seeloknya setiap hari.

Jika floor trap tidak digunakan akan menyebabkan paip saluran air buang akan tersumbat. Jika bernasib baik, paip yang tersumbat akan kembali lancar selepas menggunakan pelocok dan mengunakan sedikit bahan kimia yang sesuai. Dan lebih bertuah jika paip perlu dipotong dan digantikan kerana telah rosak atau saluran yang makin mengecil.

Floor trap harganya tidak mahal. Untuk floor trap jenis PVC boleh didapati dengan harga RM3.00 saja. Tapi jika floor trap tidak digunakam dan menyebabkan saluran paip air buang tersumbat kita perlu membayar kos yang tinggi sehingga boleh mencecah RM1,000 tengok pada jenis kes.

Jadi jangan ingat komponen kecil dan murah seperti floor trap ini tidak penting. Fikir dulu sebelum melakukan tindakan yang tidak patut.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Saya bukan orang elektrik dan memang takut dengan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Posted with WordPress for BlackBerry.

Hati Yang Baik

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Dalam minggu lepas, kejadian ni terjadi semasa saya nak masukkan duit untuk membayar hutang kereta menggunakan Cash Deposit Machine (CDM) di Petaling Jaya. Ketika saya sedang memasukkan duit, datang seorang uncle Cina untuk mengeluarkan duit dari mesin ATM.

Dari rupa dan gayanya saya rasa uncle itu adalah pengemis dan bukan warga Malaysia. Saya tak pelik kerana ini bukan kali pertama saya jumpa pengemis ada akaun bank.

Terkial-kial menggunakan ATM dan mukanya seperti kecewa. Selang beberapa ketika, masuk seorang amoi muda.

‘Can you help me? I want to withdrawn 10 dollar.’ tanya uncle pada amoi tersebut.

‘I dont think this ATM can withdrawn 10 dollar. 50 dollar can. Let’s me try.’ Amoi itu bersetuju menolong uncle tersebut.

‘Your account balance 30 dollar. Let’s me try to withdrawn 10 dollar. Can’t withdrawn uncle. Sorry.’

‘It’s okay’

‘You need 10 dollar uncle? Here 10 dollar’. Kelihatan amoi muda itu menghulurkan RM10 kepada uncle itu.

‘Thanks you’ kata uncle tersebut sambil berlalu dari situ.

Terdengar perbualan mereka berdua ketika saya masih sedang menggunakan CDM. Saya puji sikap amoi itu yang ringan tulang membantu dan bersedekah walaupun tak kenal siapa uncle itu.

Saya puji sifat positif amoi itu, yang berbaik sangka pada uncle itu. Hebat sungguh. Saya tabik pada amoi itu. Kan bagus kalau semua orang mempunyai hati yang baik seperti amoi itu. Berbaik sangka pada semua orang.

Saya pun tidak sebaik amoi itu. Saudara bagaimana?

Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah
Kali ini berkesempatan untuk menonton Justice League dengan wife dan anak-anak. Ikutkan kehendak abang Haiqal
Bulan Ramadhan adalah bulan 1,000 rahmat di dalam nya. Ganjaran pahala berlipat kali ganda bagi
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Lama sudah saya tak menulis di sini, disebabkan

Wordless Wednesday : Tips Jika Floor Trap Tersumbat

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hari ini hari rabu pasti ramai blogger akan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ubi Keling - Sedang