Category Archives: personal

Aksi Berani Mati : Salute Pada Alpha Parkour

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Parkour adalah satu seni yang berasal dari Perancis yang bermaksud pergerakan antara 2 titik secepat dan sepantas mungkin dengan menggunakan semua kebolehan badan. Parkour ni di asaskan oleh David Belle – beliau bergandingan dengan Paul Walker dalam filem Brick Mansion. Antara filem lain beliau adalah B-13 dan B-13: Ultimatum.

Aksi Berani Mati: David Belle Pengasas parkour

Aksi Berani Mati: David Belle Pengasas parkour

Saya mula minat seni parkour ni sejak menonton filem Yamakasi dan kemudian filem B-13. Memang mengujakan cara permainan mereka. Nyata bukan senang.

Ada juga pernah terfikir nak join sukan parkour ni, tapi bila memikir kan yang badan saya yang keras bagai batu konkrit yang boleh jatuh berderai, retak seribu. Dan berat badan umpama keluli besi yang padu, saya rasa elok saya lupakan saja impian.

Dan tidak saya sangka seni parkour juga dah pesat berkembang di Malaysia, salah satu ialah Alpha Parkour. Memang mengujakan, mendadak mereka berkembang. Bagi saya ia sesuatu yang sihat.

Antara aksi Alpha Parkour yang mengujakan adalah di bangunan terbiar ini:

Tapi aksi berani mati, mereka yang memang saya salute adalah di Jambatan Putrajaya ini:

Memang terbaik. Salute. Yang berminat boleh tengok banyak lagi aksi Alpha Parkour di page mereka.

Ingat, mereka ini terlatih dan profesional jangan sewenangnya tiru mereka.

Saya memang tak sebab takut pada ketinggian.

Makan Mahal Di Terengganu

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Dulu sering dengar keluhan kawan-kawan rapat ‘Makan Mahal di Terengganu, serik doh aku’. Tapi saya rasa biasa saja. Harga yang reasonable, munasabah.

Rahsia 50 Usahawan Berjaya

Saya tidak pernah lagi kena harga yang melampau, sepanjang saya bekerja di Kuala Terengganu dulu pada tahun 2008-2009. Makanlah di mana pun, sarapan Nasi Dagang Ikan Aya ke, Nasi Lemak ke, Nasi Minyak ke, bagi saya harga nya kebanyakkan masih munasabah.

Mahal Makan Di Terengganu

Mahal Makan Di Terengganu

Makan ICT, bukan makan komputer atau PC ya sahabat. Tapi makan ICT, makan ikan celup tepung di Teluk Ketapang atau Pantai Tok Jembal, belum pernah kena caj melampau. Ada juga nak ‘overprice’ tapi kami kaunter balik. Sebab tau harga kerana hari-hari makan. Hehehehe…

Port kegemaran lain tepi UMT – sambil cuci mata usha awek UMT. Hehehe… Masa ni bujang lagi ya. Jangan marah Puan Bini.

Tapi bila makan di Kemaman hari tu, bukan Warung Otak-Otak Che Wan, sebelum ke kedai Che Wan, saya dan adik makan dulu tengahari di kedai lain. Terlopong juga la bila makan 2 orang nasi campur, lauk ayam dan daging lagi 1 lauk daging dengan paru kena harga RM24. Belum masuk air lagi.

Tapi bayar je la, apa boleh buat. Langkah kiri saya hari tu. Salah masuk kedai.

‘Serik doh wei’

Buat kedai tu, maaf itu yang terakhir saya makan di kedai anda. Bukan berkira tapi harga tak padan dengan makanan. Sedap mahal saya tak kisah tapi sebaliknya.

Dia bukan soal makan mahal di Terengganu tapi sikap sesetengah peniaga yang suka mengambil kesempatan dan nak untung cepat. Bukan saja di Terengganu tapi di mana-mana pun ada, ini bukan soal negeri tapi soal individu dan atitud peniaga itu sendiri.

Jujurlah dalam berniaga.

Rahsia Usahawan Internet

Sata Kuala Kemaman: Warung Otak-Otak Che Wan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Hujung minggu lalu, sempat ke Kemaman, Terengganu untuk melawat adik saya yang sedang belajar di sana. Dari tiada aktiviti di Kuantan baik saya melawat adik saya. Sambil bertanya khabar boleh juga saya berjalan di sekitar Kemaman.

Warung Otak-Otak Che Wan

Warung Otak-Otak Che Wan

Bila sampai Kemaman, macam biasa lah target utama pastinya otak-otak Kuala Kemaman, lama tak merasa otak-otak Kuala Kemaman yang famous. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman ambila masa lebih kurang 45 minit saja. Tak jauh mana pun.

Kali ini, saya memilih untuk ke Warung Otak-Otak Che Wan, memang layan otak-otak dia. Panas dan juicy, lemak kelapa dan rasa ikan yang segar dan padu. Sedap beb.

Tapi kalau layan otak-otak tak sah kalau tak layan Pulut Bakar kan? Perfect partner katakan. Pulut bakar pun sedap, dah memang tempatnya. Pulut lemak, serunding ikan pun banyak di isi dalam tu, sedap pula tu. Memang gelojoh la saya menelan nya.

Nasib baik tak tak ada jual yang frozen kalau tak memang saya bungkus bawa balik ke Kuala Lumpur. Tu pun dah tapau untuk makan kat Kuantan. Kat kedai dah dekat 10 biji saya telan bawa balik lagi. RM5 je untuk 10 biji otak-otak. Gelojoh kan?

Kolestrol confirm naik la. Kalau timbang naik juga kilo tu kot. Nasib baik kerja di Kuantan kalau kerja di Kemaman memang hari hari makan otak-otak. Heheheh…. Time ni je dapat makan otak-otak bukan selalu dapat makan.

Kat sini juga mudah, tak payah pergi kedai lain semua ada dari otak-otak, pulut bakar, keropok dan bermacam hasil laut. Mudah kan?

Rupa Sata Kuala Kemaman

Rupa Sata Kuala Kemaman

Sos Keropok Pun Ada Dijual

Sos Keropok Pun Ada Dijual

Keropok Lekor Sedang Dibungkus

Keropok Lekor Sedang Dibungkus

Dah sampai sini boleh la jenguk-jenguk ‘Monica Bay’.

Diet saya minta maaf, terpaksa saya ‘cheat day’. (Hari-hari pun cheat day) hahahaha.. Nanti saya repeat lagi ke Warung Otak-Otak Che Wan.

Nanti saya continue Diet Atkins saya di Kuantan bukan di Kemaman. Hahahah

Workout-workout….

Kepelbagaian Cara Berdakwah

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pertamanya, saya tabik buat semua saudara saya yang sanggup luangkan masa untuk berdakwah yang mana saya sendiri belum mampu jadi seperti mereka, belum mampu untuk meluangkan masa untuk lakukan dakwah. Insyallah suatu hari nanti.

Kepelbagaian Cara Dakwah yang menarik orang muda

Kepelbagaian Cara Dakwah yang menarik orang muda

Melihat kepelbagaian cara berdakwah yang mereka gunakan saya ‘respect’, bukan senang untuk berada di stesen LRT untuk mengajak masyarakat untuk mendekati Islam. Bukan mudah untuk mendekati golongan geladangan yang jijik di mata masyarakat, bukan semua orang faham akan AIDS dan mendekati golongan ini, bukan semua orang berani mendekati pekerja sosial untuk berdakwah. Tapi itulah yang saudara saya, Tuan Hamli Hamdan dan Pertubuhan Amal Firdausi lakukan. Tabik bro.

Begitu juga dengan seorang sahabat yang aktif berjuang untuk golongan asnaf, turun naik pejabat kerajaan untuk membantu orang lain. Bukan untuk diri sendiri. Dan saya percaya yang dia tolong itu tiada pun tali persaudaraan malah bukan kenalan. Itu pasti. Tapi kemurniaan hati untuk membantu dan berjuang untuk orang lain yang langsung tidak dia kenali. Hebat.

Begitu juga bila melihat ramai artis di Malaysia yang mula aktif berdakwah, sebelum ini biasa dengan kumpulan dari Indonesia saja yang menyanyikan lagu dakwah, bila melihat Kumpulan Khalifah turut menggunakan medium muzik untuk berdakwah. Muzik tetap keras tapi lagu penuh 1001 makna yang padu.

Saya percaya dengan kepelbagaian cara berdakwah yang digunakan akan membantu orang Islam terutamanya lebih memahami tentang Islam, dan menggalakkan golongan muda mendekati Islam.

Semoga syiar Islam di Malaysia akan terus berkembang.

Hangout With My Boy

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

My family, my wife and my kids – they are my everything. Nothing more important than they. This is my priority. 

To be weekend husband not my choice. Hard for me to leave my kids and my wife in Kuala Lumpur while I’m working in Kuantan. Really miss the moment how my kid to grow in front of me. To see both of them smile, laugh and cry. Damn…. Unlucky me.

Actually before I had transferred to Kuantan, i spend 1 whole day in weekend to hangout with my boy. We spend a day with full of joy at the mall, park or etc. Leaving my wife and my daughter home. Hahahhaa….

This time i bring my boy to Mid Valley Mega mall, his favorites spot. Not at Toys’r’Us, not the playground but at the walk way between Mid Valley and the Garden – the fountain spot. This his favorite since baby.

20150505_163958

See the smile on his face….

20150505_164053

Now Enjoy the Show

After enjoy the fountain show, i bring my prince to the Secret Recipes (Ok… this is last month not today). Bring my cake’s monster to cake’s palace, he enjoy the walnut chocolate cakes. Just a piece for both of us. Sweet daddy, right? 

20150505_170308

My monster with the cake

20150505_170041

Hangout with my boy – with my family and see they smile is the sweetest moment for me. To see my family happy. To see my kids grow up.

Sorry my wife – you still the Queen of My Heart but the Chart goes down to no 2 now. Both of out diamond takes the 1st place. Hehehehe

Pengalaman Pertama Mencuba Fuel Shack

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Diet bersenam, sesekali tibai juga makanan fast food. Sudah lama tahu berkenaan Fuel Shack ni tapi belum pernah sempat mencuba. Kebetulan hari tu saja bawa anak dan isteri berjalan di KLCC weekend lepas, sambil cari barang untuk putera dan puteri hamba. Walaupun yang dapat hanya untuk adik Afina saja, Abang Haiqal tunggu ya turn abang nanti.

Ini kali pertama kami mencuba Fuel Shack.

Sememang nya konsep Fuel Shack ni bagus yang mana semua pelanggan boleh melihat bagaimana makanan disediakan oleh Pekerja Fuel Shack. Tengok menu Fuel Shack memang mengujakan memang mengiurkan jiwa dan raga.

Rahsia Bisnes Burger

Oleh kerana saiz Fuel Shack agak besar, kami hanya ambil 1 set Aloha Chicken sahaja. 1 set di makan oleh suami isteri, sweet gitu. Jangan ingat zaman bercinta je boleh buat, zaman dah kahwin pun boleh tau kalau nak semarakan cinta suami isteri. Nak atau tak saja? Kan?

20150509_174350

Aloha Chicken Dari Fuel Shack

Dari segi persembahan dia memang agak menarik bagi saya, patty isi ayam yang tebal dengan potongan nenas yang juicy dicampur pula dengan keju ditambah sos yang meleleh. Memang memikat jiwa. Lihat dari rupa memang menggoda.

Apabila di suap ke mulut, saya sedikit kecewa. Rasa patty isi ayam agak kurang rasanya (seperti isi ayam yang lama). Atau memang rasanya begitu. Dan memang rasa tu tidak kena dengan saya.

Kehadiran potongan nenas tu memang menaikan markah Aloha Chicken ni.

Dari segi yang lain – Saiz Fries tu terlalu sedikit bagi saya. Mungkin boleh di kaji semula. Fries dia memang dah sedap – better than other like KFC or McDonalds in my opinion.

Mencuba Fuel Shack

Mencuba Fuel Shack

Apapun lepas ni mungkin akan cuba lagi untuk menu Fuel Shack yang lain pula.

Seeyaaa….. Ke Tanjung Lumpur malam ni, cari makanan ala Thai.