5 Tips Elak Membazir Di Bulan Ramadhan… Kawal Nafsu Bang…

Bulan Ramadhan adalah bulan 1,000 rahmat di dalam nya. Ganjaran pahala berlipat kali ganda bagi sesiapa yang mengejarkan nya. Buat saja baik pahala sudah dijanjikan tapi bulan Ramadhan lagi berlipat ganda pahala nya.

Bulan Ramadhan pasti banyak tempat akan menganjurkan solat terawikh, qiamulail, tadarus, bersedekah dan lain-lain lagi. Bagi syarikat pula banyak yang ambil peluang di bulan Ramadhan untuk menganjurkan program khidmat masyarakat (CSR).

Bestnya bulan Ramadhan ni kalau kita hargai. 

Namun begitu, dalam kita mengejar 1,000 kebaikan di bulan Ramadhan, bulan Ramadhan jugalah bulan yang banyak berlaku pembaziran makanan.

Elakkan Membazir Di Bulan Ramadhan
Elak Membazir Di Bulan Ramadhan

Betul tak situasi ni yang sering terjadi pada kita di bulan puasa:

  • Ambil banyak makanan bila makan buffet, sampai penuh meja. Tapi tak makan sebab kenyang air.
  • Banyak juadah yang dibeli di bazar Ramadhan akhirnya ke tong sampah. Sebab tak larat nak habiskan
  • Belanja dari RM15 sehari kepada RM50 sehari. Sekali masuk bazar Ramadhan RM50 tu kecil je.

Mungkin tak bagi kalian tapi ya bagi aku. Sering jadi beb. Hahahah…

5 Tips Elak Membazir di Bulan Ramadhan

Ini tips untuk elak membazir

  1. Rancang sebaiknya apakah juadah yang diperlukan untuk berbuka dan bersahur. Mungkin cukup 1 lauk, 1 sayur, nasi, buah kurma dan air. So, kalau masak, masak cukup apa yang nak makan je. Kalau beli, beli apa yang nak makan. Aku dulu beli je nasi dan lauk untuk berbuka dan asingkan nasi dan lauk supaya tak basi. Lauk dan nasi aku bahagi separuh separuh, separuh untuk berbuka dan separuh untuk sahur. Ngam tak?
  2. Kalau berbuka / iftar di hotel, jangan perak’ sangat. Semua nak hentam je. Ambil yang perlu dan teringin saja. Ni apa yang aku buat. Jangan ambil nasi, nasi kat rumah pun ada. Kalau nak nasi pun ambil sikit je. Sebab korang mesti terbeliak tengok lauk yang banyak dan semua korang nak rasa kan. Jadi, jangan ambil nasi dan ambil sikit setiap lauk yang korang nak rasa. Kalau aku kat hotel kegemaran aku adalah salad. Yummy…
  3. Kalau nak pergi bazar ramadhan tu kalau boleh siapkan list. Contoh kalau nak beli tepung pelita RM3.00, Murtabak RM3.00 dan air tebu RM5.00, dalam poket jangan ada lebih dari RM11.00 dan terus jalan ke kedai yang korang mahu je. Tak payah window shopping, bawa duit ‘ngam-ngam’ saja. 
  4. Kalau nak lagi jimat, jangan masuk terus bazar Ramadhan beb. Nafsu tak tergoda, mata korang pun tak melilau tengok juadah dan tengok benda yang mengurangkan pahala. Hahaha… Duduk rumah je beb.
  5. Cuma korang ingat orang di negara luar sana cam Somalia yang tak cukup makanan nya. Cuba timbulkan rasa simpati pada mereka yang disana yang kurang makanan nya. Kita ni makanan berlebih sampai buang ke tong sampah, mereka makanan pun tak ada. Dengan duduk rumah dan masak saja simple simple (ala ala healthy food gitu. Rebus kukus bakar saja) boleh juga AKU KURUS. Turunkan berat badan aku dari 100kg ke 80kg ke, kan? Bulan puasa kita kasi kurus dulu. Bulan raya kita kasi fit semula dan up kan stamina, harapnya target tahun 2017 untuk join at least 2 marathon tercapai. Tahun 2016, 1 marathon je tu pun 5km je.

Apa pun, harapnya kita dapat kawal nafsu kita semua. Elak membazir beb. Membazirkan amalaan syaiton.

Kalau boleh tahun 2017 ni kita ubah semua situasi yang tadi, elak membazir di bulan Ramadhan ni. Good luck all buddy.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Lama sudah saya tak menulis di sini, disebabkan
Dimanakah letaknya nilai sebuah perkahwinan?? Adakah nilai hantaran yang tinggi itu adalah nilai sebuah perkahwinan.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hari terbaca satu post di laman sosial yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Isu Bauksit Di Kuantan kini telah menjadi isu

Memilih Pekerjaan? Kerja Kerajaan atau swasta?

Konfliks dalam memilih haluan kerja. Aku rasa ramai yang menghadapi menda camni. Aku pun menghadapi situasi seperti ini. Nak memilih antara kerja kerajaan atau swasta. Aku dua-dua penah aku lalui dan pandangan aku dua-dua ada pro and con dia.
Kerja Kerajaan atau swasta?
Kerja Kerajaan atau swasta?
Ini adalah pandangan peribadi aku, bagi yang masih konfius nak pilih kerja kerajaan atau swasta?

Continue reading “Memilih Pekerjaan? Kerja Kerajaan atau swasta?”

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Apakah matlamat tukar kerja?
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk
Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas situasi saya agak kelam kabut, keadaan

Benarkah Ada KWSP Cerah Masa Depan?

“Kenapa kerja situ? Bukan ada KWSP pun. Berapa Sen sangat lah gaji. Tiada KWSP tiada masa depan nanti”

“Nak beli rumah pun nanti susah tau. Pastu kalau ada KWSP dah pencen nanti boleh la renovate rumah cantik-cantik tak pun beli kereta besar”

Ada KWSP Cerah Masa Depan?
Ada KWSP Cerah Masa Depan?

Benarkah Ada KWSP Cerah Masa Depan?

Continue reading “Benarkah Ada KWSP Cerah Masa Depan?”

Bulan Ramadhan adalah bulan 1,000 rahmat di dalam nya. Ganjaran pahala berlipat kali ganda bagi
Konfliks dalam memilih haluan kerja. Aku rasa ramai yang menghadapi menda camni. Aku pun menghadapi
Sebut saja Patin Tempoyak pasti dalam kepala otak kita akan terbayang akan Negeri Pahang. Terutamanya
Ketagihan media sosial antara virus yang sedang tersebar luas dalam masyarakat di dunia hari ini.

Patin Tempoyak Temerloh Di Kuala Lumpur

Sebut saja Patin Tempoyak pasti dalam kepala otak kita akan terbayang akan Negeri Pahang. Terutamanya daerah Temerloh yang memang top dek kerana Patin Tempoyak.

Sampai ada kawan kawan saya yang sanggup untuk ride or drive ke Temerloh untuk nikmati Patin Tempoyak. Fuh… Memang berhantu beb. Lain macam sebenarnya Patin Tempoyak Temerloh ni.

Anak-anak yang memang gemar akan gulai tempoyak
Anak-anak yang memang gemar akan gulai tempoyak

Saya pun bukan penggemar patin tempoyak sebenarnya. Tapi bila duduk di Pahang dulu, ada peluang mendekati kegemaran orang setempat, dan akibat hype nya Patin Tempoyak Temerloh ni lain macam, jadi saya cuba juga. Yup… Memang patin tempoyak memang sedap.

Continue reading “Patin Tempoyak Temerloh Di Kuala Lumpur”

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Warong Pokok Ceri Jalan Beserah Kuantan adalah satu
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Sebut saja Burger Bakar yang Best di Kuantan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Mak Long Corner No
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Balik dari Pekan sempat lagi kami menyinggah untuk

Ketagihan Media Sosial. Racun Perosak Masa Kini.

Ketagihan media sosial antara virus yang sedang tersebar luas dalam masyarakat di dunia hari ini. Tak kira usia, jantina, bangsa dan warganegara, semua menghadapi masalah yang sama.

Media sosial ni banyak baik nya tapi lagi banyak keburukan nya. Perhatikan kerosakan sebuah organisasi sebab media sosial, tak kurang roboh nya suatu rumah tangga sebab media sosial. Banyak hal yang telah terjadi yang dilaporkan.

mari mari tuan puan akak adik abang dengar ini cerita,
ambil teropong kaca mata tengok jenguk dipersila
nak panggil waras susah tak baik kalau gelar gila
ni kes sebelanga susu rosak akibat dua tiga tiitik nila
bila masuk kerja tak pernah on time
lepas masuk kerja dia terus on line

Lirik lagu Amboi oleh Altimet

Ketagihan Media Sosial: Laki bini tak sibuk peluk handpohone.
Ketagihan Media Sosial: Laki bini tak sibuk peluk handpohone.

Continue reading “Ketagihan Media Sosial. Racun Perosak Masa Kini.”

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... 'Nanti dah besar, dah ada anak, tahulah kamu.'
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Berperang dengan diri -
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Hidup saya memang saya jadikan secawan kopi jadi
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Bagaimanakan diri kita hari ini? Adakah hari ini