Category Archives: personal

Jangan Malu Untuk Belajar

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Dating berdua dengan Abang Haiqal

Dating berdua dengan Abang Haiqal

Petang tadi, hanya berdua bermadu cinta, membelai kasih sayang antara papa dan anak sulungnya. Memang sering kali saya bersama Aabang Haiqal meluangkan masa bersama bila mama dan adik Afina tidak dapat bersama.

Tadi kami menuju ke Taman Metropolitan Kepong, saja nak bawa Abang Haiqal merasa main layang-layang. Tiba di bulatan Jalan Ipoh, abang Haiqal yang dari tadi membebel tukar topik perbualan sekejap.

Abang: Tu bas sekolah baru ke?
Papa: Bukan. Tu bukan bas sekolah
Abang : Owh… Bukan ke. Bas sekolah warna kuning. Tu apa?
Papa: Tu bas express la abang.
Abang: owhhhhh…. bas ex….. ahhhh haiqal tak tahu la.

Dengar papa dia gelak je. Abang sambung lagi.

Abang: Haiqal tak tahu la…. jangan la suka je. Nanti Haiqal belajar la.

Jangan Malu Untuk Belajar

Tersenyum apabila mengingatkan teletah Abang Haiqal. Memang itulah antara kerenah dan teletah abang Haiqal yang membuatkan kami sentiasa tertawa dan senyum. Dia dan Adik Afina memang madu dan penawar dalam hidup kami.

Benar cakap orang tua ‘Anak kecil tidak pandai berbohong’. Itulah yang terjadi, Abang Haiqal tanpa malu untuk mengaku dia tidak tahu dan bernjanji untuk belajar.

Tapi tidak bagi sesetengah orang dewasa. Tidak mahu mengaku tidak tahu, tidak pandai. Malah tidak mahu mengaku salah.

Tidak tahu mereka redah juga sudahnya menyusahkan orang lain. Dan lebih parah apabila tidak tahu tapi berlagak pandai. Malu untuk mengaku tidak tahu.

Sebaiknya dalam hidup ini jangan malu untuk belajar. Belajarlah sampai akhir nyawa kita. Belajar dan belajar tanpa jemu. Insyallah kita akan jadi manusia yang lebih baik.

Ingat jangan malu untuk belajar dan jangan malu mengaku tidak tahu.

Impian Untuk Miliki Perpustakaan Mini dan Small Office

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku….

Buku di Big Bad Wolf

Buku di Big Bad Wolf

Sememangnya menjadi impian Pakcik dari sejak zaman belajar lagi untuk ada sebuah Perpustakaan MIni dan Small Office di rumah. Angan-angan yang pakcik simpan sejak dari dulu lagi.

Nak kata pakcik rajin membaca tidak juga tapi pakcik rajin membeli buku. Dekat rumah rasanya dah boleh dua shelf buku bacaan tidak termasuk dengan buku rujukan zaman belajar dan juga novel-novel isteri pakcik.

Pakcik baca novel cinta? Tolong tepi sikit ya. Da bangka agaknya pakcik ni tak reti dah nak feel novel cinta. Novel Ramli Awang Murshid – itu memang fevret pakcik selain novel indie. Hehehehe

Lagipun pakcik sebolehnya nak juga terapkan minat membaca dalam diri anak-anak pakcik. Biar bila mereka lihat rumah ada mini library mereka pun akan turut minat untuk membaca buku. Melentur buluh biar dari rebungnya betul tak? Dok gitu?

Big Bad Wolf Memang Jahat

Tahun 2014, kali ke-2 pakcik ke Big Bad Wolf di Mines, Serdang. Tahun lepas pakcik dah pergi sekali.

Big Bad Wolf memang jahat sekali kalau pakcik pergi tak habis RM100 memang tak sah, memang patut namanya Big Bad Wolf. Memang hangus poket pakcik. Buku tahun lepas tak habis baca lagi tapi tahun ni pakcik tambah lagi koleksi. (Tahun ni tu 2014 tau….Feel 2015 masih tak rasa lagi ni)

Ancuran Big Bad Wolf tahun 2014 lebih baik dari 2013. Semakin meningkat dari tahun ke tahun. Apa yang penting harga bukunya memang menarik sekali walaupun jenuh nak cari satu buku. Hahahaha

Big Bad Wolf 2014

Big Bad Wolf 2014

Big Bad Wolf memang menjadi antara sumber utama buku-buku yang bakal pakcik susun dalam perpustakaan mini dan small office pakcik nanti. *Pakcik masih angan-angan*

Konsep Perpustakaan Mini dan Small Office

Tiada konsep yang canggih tapi cukuplah kalau dapat ada satu ruang kecil yang berukuran 8 kaki x 8 kaki untuk menempatkan sebuah meja tulis dan satu kerusi serta satu shelf book dan rak fail. Disertakan dengan warna tona cat yang lembut untuk menaikan mood membaca. Pencahayaan menggunalan satu lampu meja dan juga lapu LED T-5.

Konsep Small Office di Rumah (Sumber dari google)

Konsep Small Office di Rumah (Sumber dari google)

Konsep ringkas tapi cukup untuk memberikan ruang yang selesa dan fokus semasa menelaah. Memang dari dulu saya impikan semua ini.

Insyallah akan saya jadikan ianya kenyataan di tahun 2015.

Tips Merawat Resdung

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Tetiba hari ni pakcik nak jadi doktor, tapi doktor kampung je la. Pakcik sekolah malas dulu tu tak dapat nak ambil jurusan doktor. Impian yang terpadam. Hehehehe. Tapi pakcik pun lemah dengan darah jadi memang tak layak nak jadi doktor ni.

Tips Merawat Resdung

Apa itu Resdung? Resdung adalah gambaran kepada pelbagai penyakit hidung.  Antara punca resdung adalah kerana pembiakan bakteria atas hidung dan rongga sekellingnya.

Orang yang menghidapi resdung yang kritikal akan merasa gatal-gatal, hidung beringus dan hidung tersumbat.

Tips Merawat Resdung

Daun Pandan

Pakcik pun selalu berasa gatal-gatal bila resdung menyerang, kadang-kadang hidung beringus. Masalah pakcik adalah pakcik malas nak pergi berubat – nak pakai rokok resdung yang popular dalam rawatan tradisional resdung. Senang cerita pakcik malas la.

Tengok penyakit resdung pakcik dah kritikal. Isteri pakcik kongsikan tips merawat resdung dengan pakcik hari ni pakcik share dengan kalian. Ya.

Barang yang diperlukan adalah:

  • Daun pandan
  • Limau nipis – beberapa biji.

 

Tips Merawat Resdung

Limau Nipis

Caranya adalah:

  • Daun pandang dipotong halus. Kalau boleh sehalus mungkin. Jumlah daun pandan ikut keperluan nak guna.
  • Ambil limau nipis potong dua atau empat dan perahkan limau untuk dapatkan jus nya dan gaul dengan daun pandan tersebut.
  • Biarkan bahan tersebut beberapa minit. Biarkan ianya sebati.
  • Ambil bahan tersebut dan sapukan dimuka dan bahagian kritikal resdung terutama hidung, kening dan pipi.

Awas! Anda akan rasa sedikit pedih.

Untuk lebih kesan kena buat secara berulang kali.

Tips merawat resdung

Bancuhan yang telah sedia

Selepas mengikut tips megawatt resdung ni. Alhamdulillah, kurang sikit masalah resdung pakcik.

Selamat mencuba ya.

Talian Untuk Info Banjir

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Belum lagi isu banjir di Pantai Timur reda kita dikejutkan pula dengan kehilangan pesawat AirAsia Indonesia – QZ8501 dari Surabaya ke Singapura. Memang banyak sekali incident yang berlaku pada tahun 2014 ini.

Untuk mangsa banjir atau saudara yang ingin dapatkan malumat info banjir boleh hubungi talian-talian berikut untuk maklumat:

Talian Info Banjir Kelantan

Talian Info Banjir Kelantan

Talian Info Banjir Terengganu

Talian Info Banjir Terengganu

Talian Info Banjir Pahang

Talian Info Banjir Pahang

Bersama kita manafaatkan kemudahan ini untuk dapatkan info banjir yang tepat bukannya fitnah yang bertaburan di whatapps dan laman sosial.

Bersama kita mendoakan saudara kita semua agar selamat dan sejahtera hendaknya.

Media Tidak Menggambarkan Hal Sebenar Di Kelantan

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Pertamanya saya mohon pada semua pembaca blog Daddydee.net ini agar bersama mengangkat tangan mendoakan agar kesemua mangsa banjir di Pantai Timur, terutamanya di Kelantan agar sentiasa berada di bawah rahmat-Nya dan semoga mereka semua akan bersabar menghadapi ujian ini.

Banjir di Kelantan

Jalan Dah bagai sungai

Sedikit Gambar Banjir di Tumpat

Kerosakan harta benda

Sedih dan kecewa kerana media kita masih ada sentimen tertentu. Laporan dalam media tidak menggambarkan hal sebenar di Kelantan sekarang ini. Kalau tengok berita bagai isu Banjir di Kelantan seperti banjir biasa. Seperti tiada apa apa walhal jumlah mangsa mencecah 90,000 orang mangsa.

Kenapa hal sebenar tidak dilaporkan? Memang sukar digambarkan apabila kawasan tanah tinggi tiba-tiba di landa banjir besar. Jika di kawasan Hulu banjir pasti lambat atau cepat kawasan hilir pula akan menyusul. Itu yang terjadi kini, jika sekarang ini kawasan Kuala Krai mula surut dan kini kawasan Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu pula.

Ada yang menafikan dengan menyatakan bekalan makanan semua cukup. Tapi hakikatnya ada mangsa banjir yang hampir 4 hari tidak menjamah makanan. LEbih sedih apabila melihat keadaan orang tua dan anak kecil.

Lagi menyulitkan apabila tiada bekalan elektrik dan tiada liputan talian telefon. Semalam seharian saya sendiri tidak dapat menghubungi kampung halaman. Risau juga hanya jam 12 tengah malam semalam baru dapat membuat panggilan ke kampung.

Bekalan minyak petrol juga sudah terhad di kawasan kampung saya, kebanyakan jalan menghubungkan kawasan saya ke bandar Kota Bharu sudah di tenggelami air. Bekalan makanan juga terhad. Risau sangat tak tergambar dengan kata-kata sebenarnya hanya mampu panjatkan doa buat mereka disana.

Dapat maklumat kawan-kawan di sana juga banyak harta benda yang rosak teruk, jalan juga rosak. Kawasan Bandar Tumpat memang di tenggelami air banjir.

Gambar Selepas Banjir Di Kelantan:

Selepas Banjir

Semoga semua mangsa tabah menghadapi semua ujian ini.

Buat semua yang terlibat dalam aktiviti menyelemat anda semua adalah wira terhebat. Terima kasih.

PS: Saya tak dapat bayangkan kalau saya adalah mangsa. Dan buat media tolonglah laporkan hal sebenar

Juara Pencetus Ummah Musim Ke 2

Assalammualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Semalam telah berlangsung Mimbar Akhir Pencetus Ummah Musim Ke-2, yang menyaksikan persaingan empat Pencetus Ummah iaitu PU Lokhman, PU Yusof, PU Faiz dan PU Azman. Mereka berempat ni boleh kata sama hebat sama handal.

Persembahan PU Pu memang amat mantap sekali. Kegemaran saya persembahan dari PU Faiz yang menggunakan pendekatan puitis yang padu. Kalau dengar memang bunyi cam lagu balada 90-an pun ada, bait-bait kata-kata yang indah sekali tapi ada maksud tersirat dan padat.

PU Azman pula persembahan yang bersahaja dan sinis tapi padu menusuk ke kalbu. PU Yusof memang satu persembahan yang tidak dapat di sangkal lagi, seorang motivator yang hebat dengan gaya persembahan dan bahasa yang meyakinkan. Begitu juga dengan PU Lokhman.

Keputusan Mimbar Akhir Pencetus Ummah Musim Ke-2 menyaksikan PU Azman muncul sebagai Juara Pencetus Ummah Musim ke-2. PU Faiz di tempat kedua diikuti dengan PU Yusof dan PU Lokhman.

Keputusan Pencetus Ummah Musim ke-2

Keputusan Pencetus Ummah Musim ke-2

Pengadil pun leh tahan juga hebatnya dengan Kak Beth, UKE, DMFK dan Opick. Persembahan pembukaan oleh PU Hafiz juga memang mantap, dan juga persembahan selingan dari UKE, Mawi ft Hazama & Dali serta Opick.

Tazkirah UKE memang padu, menyayangi anak Yatim, betapa sinisnya masyarakat kita memandang anak yatim dan orang miskin. Perkongsian pengalaman hidup beliau yang membuatkan saya menitiskan air mata.

PS: Kecewa dengan Astro masih tiada signal masa hujan lebat. Kacau sekejap feel nonton.