Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pengalaman pertama menjadi peniaga jalanan yang bakal aku ceritkan ini mungkin tidaklah sebegitu hebat cerita malam pertama atau cerita malam jumaat atau cerita main dengan makcik.

Alhamdulillah, 31 Januari 2016 jam 7 malam adalah malam pertama aku meniaga. Bukan meniaga restoren 5 bintang, bukan juga kontraktor G7 tapi sekadar peniaga jalanan. Tampak lekeh dan langsung tidak glamer.

Jadi Peniaga Jalanan Memang Seronok
Jadi Peniaga Jalanan Memang Seronok

Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan

Selama ini saya hanya jadi pembeli, tidak pernah menjadi peniaga face to face. Bukan tak pernah langsung, sebab biasa juga buat Takaful secara face to face, dan masa menjalani latihan kerjaya kena meniaga di pasar pagi pun pernah dan kalau masa kecil dulu lagilah kerap.

Cuma bila dah dewasa, dan memulakan perniagaan pada skala yang kecil yang saya setup dari A to Z, memang sesuatu yang menyeronokkan.

Continue reading “Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan”

Perasaan Menjadi Usahawan Atau Peniaga

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi…

Dari kecil emang aku didedahkan dengan meniaga. Tolong ma abah berniaga. Ya, menolong ma abah berniaga pakaian dan kerepek dari pasar malam ke pasar malam. Dari situ aku belajar peritnya dunia perniagaan ni.

Tapi dalam usia yang kecil aku hanya tahu memerhati tapi tidak mengerti. Ya lah, pahit getir mana ada orang tua cerita pada anaknya. Kau sendirilah menilainya.

Perasaan Menjadi Usahawan Atau Peniaga

Sejujurnya aku tak banyak lakukan research, tak lakukan eksperiment yang mendalam tentang bidang perniagaan ni. Aku banyak main redah saja. Untung sabut timbul untung batu tenggelam.

Pengalaman Jual Baju Superheroes Secara Online

Bila dah besar ada juga aku cuba berniaga. Aku cuba menjual koleksi baju superheroes yang aku dapat dari kawan di US. Direct dari US. Idea ini datang serta merta sebab minat aku terhadap dunia komik.

Jadikan semuanya boleh - Perasaan jadi usahawan
Jadikan semuanya boleh

Continue reading “Perasaan Menjadi Usahawan Atau Peniaga”

Pengalaman Membeli Rumah Sendiri

Assalamulaikum…

Tahun 2017, jadi satu lembaran baru dalam hidup saya. Alhamdulillah, kunci rumah yang saya dan isteri beli pada tahun 2015 telah siap di bina. Ambil masa setahun lebih untuk siap, beli dulu bulan Jun 2015 dan siap pada Disember 2016.

Pengalaman Membeli Rumah Sendiri

Sebenarnya kami mecari rumah dalam tempoh yang agak lama. Ya, memang amat lama. Dari tahun 2010 mencari rumah dengan pelbagai pesta dan pameran rumah dah pergi, semua show unit dah masuk. Tapi banyak yang menyebabkan kami tidak membuatkan keputusan.

Lama kan 5 tahun kami ambil masa untuk mengambil tindakan untuk membeli rumah. Jadikan ini sempadan.

Continue reading “Pengalaman Membeli Rumah Sendiri”

Dividen ASB 2016 Rendah, Peminjam ASB Loan Rugi Teruk. Mestikah Jual ASB Loan?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku.

Dividen ASB 2016 telah diumumkan dan menunjukkan penurunan dari agihan dividen tahun 2015. Hal ini telah mengejutkan dan membuatkan ramai orang marah. Anda tak marah?

Dividen ASB dari 1990 hingga 2015
Dividen ASB dari 1990 hingga 2015

Saya pun marah tapi memang saya dah faham risiko pelaburan. Jadi, telan sajalah. Asam garam pelaburan memang ada untung rugi nya. INGAT YA.

Continue reading “Dividen ASB 2016 Rendah, Peminjam ASB Loan Rugi Teruk. Mestikah Jual ASB Loan?”

Plan Celcom First Pembohong….

Semalam saja Up satu status di Facebook pasal bengang dengan Plan Celcom First, yup berkenaan Celcom First. Boleh kata semalam sesi meluah perasaan di Facebook. Hahaha…

Ini adalah bulan kedua, saya kena benda ni, dan rasanya akan proceed hingga selamanya kalau servis level Celcom masih lagi macam ni. Dan ini kali kedua saya bermasalah dengan Celcom dulu tahun 2008.

Sememangnya saya memang banned Celcom dari hidup saya. Pernah pengalaman guna Celcom Pospaid pada tahun 2008 gitu kalau tak silap. Kes masa tu kes kita set kredit limit tapi tiada langsung notification pasal kita sudah exceed kredit limit.

Plan Celcom First Pembohong

Ok, balik pada kes yang baru ni pula guna Plan Celcom First. Ya, Celcom antara yang menawarkan Plan yang murah. RM85 sebulan dapat 10gb data (5gb weekdays dan 5gb weekend) dan Unlimited Calls.

10gb besar tu. Walaupun split kepada dua weekend dan weekday tapi masih mengecewakan. Yes, mengecewakan.

Semalam dapat mesej notification kali kedua pada bulan kedua, saya guna Plan Celcom First ni sudah 3 bulan.

Continue reading “Plan Celcom First Pembohong….”