1ST Giveaways BudakFelda.Com : Siapakah beliau?

Assalamualaikum dan Salam Ispirasi Buat semua saudaraku sekalian…

Budak Felda? Ya, BudakFelda. Kalau tak kenal lagi boleh lah berkenalan dengan beliau budakfelda.com. Secara jujur saya ingin berkenalan sangat dengna blogger seperti beliau dan jika diberikan kesempatan saya memang ingin bersua empat mata dengan blogger hebat seperti beliau, jebengotai, irsah, denaihati, hafizul, titan dan lain-lain.

Ya lah, dari alam maya, dari alam blog kita bawa ke dunia nyata, mengeratkan perhubungan silaturahim antara kita. Bak kata orang tua-tua ‘tak kenal maka tak cinta’. Bak kata orang-orang MLM pula ‘Ini bukan sistem piramid tapi networking’. Menambah network dalam dunia maya dan nyata sememanya indah. Indah dunia ini jika kita bersatu dan bermasyarakat. Kita blogger juga bersatu. Bukan begitu?

1st Giveaways BudakFelda

Bersempena giveaway pertama dari budakfelada disini saya kongsikan serba sedikit tentang blog budakfelda adalah merupakan antara blog awal yang saya jalinkan network apabila saya buat blog daddydee.net. Dan alhamdulillah, beliau juga ada mempelawa saya untuk menulis diblog budakfelda. Setakat ini hanya 2 entri saya sumbangkan ke blog budakfelda. Bagi saya itu adalah satu penghormatan daripada beliau kerana sudi menjemput saya untuk menulis disana. Insyallah lepas ini akan ada lagi entri saya yang akan menempel disana.

Pencapaian blog budakfelda juga amat mengkagumkan bagi saya antaranya:

  • Alexa.com – pencapaian ranking alexa sedang mencanak naik. Suatu pencapaian yang amat membanggakan. Kalau semalam saya tengok ranking beliau adalah 300k ++ dan hari ini adalah 290,801. Penangan giveaways agaknya.
Alexa blog budakfelda
budakfelda.com 

  •  Pagerank – pagerank budakfelda.com adalah 2, samalah dengan blog daddydee.net. Tapi mungkin budakfelda akan pecut meninggalkan daddydee.net selepas ini.
Kenapa saya suka melepak di blog budakfelda, kerana mestilah pertama nya sebab saya telah menjadi penulis jemputan disana. Hehehe… Gurau saja. Sebenarnya banyak juga ilmu yang saya dapat dari blog budakfelda antara entri beliau yang mengancam bagi saya adalah:
Dari entri-entri beliau juga saya rasakan yang beliau ini merupakan salah seorang dari jutaan The Reds fans, You’ll Never Walk Alone. Dan juga salah seorang blogger yang perihatin dengna dua entri beliau yang membantu blogger lain iaiut Projek EQQ dan Save Jejai. Blogger we are unite.
Kesimpulan yang dapat saya tuliskan di sini ialah blog budakfelda.com adalah bukan blog budak-budak banyak ilmu yang penulis kongsikan dengan pembaca blog beliau. Dan saya yakin juga yang beliau bukanya budak.
Pada saudara semua jangan lepaskan peluang untuk turut sama menyertai  1st Giveaways BudakFelda.Com. Syaratnya pun cukup mudah iaitu:
  1. Diwajibkan buatkan satu entri khas di blog. Tajuk mesti ada keyword ini “1ST Giveaways BudakFelda.Com” – contoh tajuk : 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Bajet Macho.
  2. Diwajibkan buat review di alexa saya. Klik banner review alexa di atas. Bagi mewujudkan “win-win situation” saya akan kembali review blog anda di alexa.
  3. Tinggalkan link review dan entri penyertaan anda di ruangan komen.
  4. Tidak dibenarkan sama sekali mengunakan blog contest.
  5. Penaja yang terlibat dibenarkan turut serta dalam giveaways ini.
  6. Tarikh tutup adalah pada 11:59 malam 23hb September 2012.
  7. Di akhir entri masukkan

“Mari memeriahkan 1ST Giveaways BudakFelda.Com yang ditaja oleh cahayacinta.com, pondokkecil.com, awanpagi.com, ecadwinkyasha.com, elqashrinqaisara.blogspot.com, daddydee.net serta Fivio.com selaku penaja utama.”

 

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku.... Yeahhh.... Esok hari raya. Esok hari raya. Esok
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Kering idea punya pasal, jadi saya nak riak
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Duit raya oh duit raya... mana nak cari
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Hari Raya bakal menjelma tidak sampai lagi 10

Kenapa Daddydee.net Begini?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku…

Indentity
Identity

Entri ini juga terhasil dari penyertaan Tuan Sop dalam Giveaway Pertama Daddydee.net. Terima kasih pada Tuan Sop, kerana review beliau yang bermakna dan memberi inspirasi untuk saya membuat satu entri ini.

Di sini biar saya jelaskan beberapa perkataan yang biasa saya gunakan dalam blog Daddydee.net dan kenapa saya gunakan perkataan tersebut:

  1. Salam Ispirasi : Perkataan terilham semasa saya berkursus bersama Tuan SK. Dan penggunaan Salam Ispirasi diharap dapat menjadi indentiti blog in.
  2. Saudaraku : Kerana semua blogger dan pembaca blog daddydee.net adalah saya anggap bersaudara. Lagi pun kita semua sama asal usulnya dari Nabi Adam as.
  3. Tuan / Cik Puan : Perkataan ini nampak formal kan? Tidak dinafikan lagi. Perkataan ini saya gunakan kerana saya hormat semua blogger kerana Tuan-Tuan dan Cik Puan- Cik Puan memang layak dihormati.
  4. Saya : Penggunaan ganti nama saya bagi saya lebih sejuk dan sedap di baca.
  5. Sekian, Terima Kasih : Ucapan penghargaan kerana pembaziran masa yang telah tuan/cikpuan korbankan untuk membaca blog saya.

Sebenarnya, saya melakukan penulisan sebegini mengunakan perkataan dan ayat yang skima serta membosankan ini adalah kerana saya tidak tahu siapakah pembaca saya. Saya tidak tahu siapakah mereka, mungkin mereka seorang Dato’, Ustaz, Pegawai Besar, Businessman, CEO atau lain-lain. Saya juga tidak tahu range umur mereka. Jadi pendekatan selamat saya pilih. Pendekatan bahasa Melayu skima yang saya gunakan adalah untuk keselesaan semua pembaca blog Daddydee.net.

Pendekatan ini diharapkan dapat menjadikan blog saya mempunyai identiti tersendiri dengan tujuan asal saya membangunkan blog ini adalah untuk memberi inspirasi kepada diri saya dan saudara sekalian.

PS: Salah satu tips penting dalam blogging adalah indentiti blog itu sendiri.

Sekian, Terima Kasih.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Mulai esok pasti ramai yang akan mula bercuti
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu ini adalah minggu yang agak kelam kabut
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Buat duit dengan Nuffnang, bukan lagi fantasi, sudah

EPL : Perpindahan Pemain 2012 dan Keputusan Minggu ke-3

Assalamualaikum dan salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Arsenal
Arsenal

English Premier League (EPL) sudah masuk minggu ke-3 sebenarnya, dan baru kali ini saya sempat update berkenaan EPL. Apa yang menarik pada minggu ini adalah dengan berakhirnya jendela perpindahan pemain. Dan sememangnya agak kecewa apabila tiada lagi pemain baru yang dibawa masuk oleh Arsene Wenger selain dari Santi Cazorla, Oliver Giroud dan Lukas Podolski yang menggantikan tonggak utama Arsenal iaitu Robin Van Persie (Man Utd) dan Alex Song (Barcalona). Selain itu, pemain lain seperti Nicklas Bendtner (Juventus), Park Chu Young (Celta Vigo) dan Ryo Miyachi (Wigan) telah dipinjamkan ke kelab lain.

Santi Cazorla
Santi Cazorla

Kecewa kerana saya mengharapkan untuk melihat Yann M’villa, Leonardo Damiao, Essien ataupun Cabeye. Tapi saya tetap yakin dengan keputusan Arsene Wenger untuk tidak membawa pemain lain. Kerana Arsenal telah mempunyai pemain yang berkualiti seperti Mikel Arteta, Ramsey, Rocisky, Diaby dan bintang dalam pembikinan seperti Wilshere, Gibbs, Jenkinson dan Oxlade Chamberlain.

Podolski
Podolski

Jika, kita melihat dari perpindahan pemain, QPR paling banyak membawa masuk pemain baru antaranya Park Jing Sung, Jose Bosingwa, Julio Cesar, Stephane M’bia, Estaban Grenero, Hoilett, Fabio, Andrew Johnson, Diakite’ dan lain-lain.

Perpindahan Pemain Masuk di Kelab Lain:

  • Aston Villa – Jordan Bowery, Ashley Westwood, Christian Benteke, Joseph Bennett, Ron Vlaar.
  • Chelsea – César Azpilicueta, Victor Moses, Oscar, Eden Hazard, Thorgan Hazard
  • Everton – Bryan Oviedo, Matthew Kennedy, Vadis Odjidja-Ofoe, Kevin Mirallas, Steven Pienaar, Steven John Naismith
  • Fulham – Kieran Richardson, Dimitar Berbatov, Ashkan Dejagah, Hugo Rodallega, Sascha Riether, Mladen Petric
  • Liverpool – Samed Yesil, Nuri Sahin, Oussama Assaidi, Joe Allen, Fabio Borini
  • Manchester City – Scott Sinclair, Richard Wright, Maicon, Matija Nastasic, Javi Garcia, Jack Rodwell
  • Manchester United – Alexander Büttner, Robin Van Persie, Sean Goss, Nick Powell, Shinju Kagawa
  • Newcastle United – Anita, Curtis Good, Gael Bigirimana, Romain Amalfitano
  • Norwich City – Harry Kane, Sebastien Bassong, Javier Garrido, Michael Turner, Robert Snodgrass
  • Reading – Stuart Taylor, Nicky Shorey, Danny Guthrie, Pavel Pogrebnyak
  • Southampton – Gaston Ramirez, Maya Yoshida, Emmanuel Mayuka
  • Stoke City – Charlie Adam, Steven Nzonzi, Michael Kightly, Maurice Edu
  • Sunderland – Danny Rose, Adam Johnson, Steven Fletcher, Louis Saha, Carlos Jimenez Cuellar
  • Swansea – Ki Sung-Yueng, Michu, Pablo, Kyle Bartley, Jonathan De Guzman
  • Tottenham Hotspur – Hugo Lloris, Clint Dempsey, Moussa Dembele, Emmanuel Adebayor, Jan Vertonghen
  • West Brom Albromich – Goran Popov, Romelu Lukaku, Markus Rosenberg
  • West Ham – Yossi Benayoun, Andrew Carroll, Matthew Jarvis, Alou Diarra, James Collins, Modibo Maíga, Jussi Jaaskelainen
  • Wigan – Arouna Koné, Ryo Miyaichi, Ivan Ramis, Fraser Fyvie

 (Untuk senarai penuh  : Soccernet)

 

Senarai Keputusan EPL Minggu Ke-3 :

 
West Ham West Ham 3 – 0 Fulham Fulham
Swansea Swansea 2 – 2 Sunderland Sunderland
Tottenham Tottenham 1 – 1 Norwich Norwich
West Brom West Brom 2 – 0 Everton Everton
Wigan Wigan 2 – 2 Stoke City Stoke City
Man City Man City 3 – 1 QPR QPR
Liverpool Liverpool 0 – 2 Arsenal Arsenal
Newcastle Newcastle 1 – 1 Aston Villa Aston Villa
Southampton Southampton 2 – 3 Man Utd Man Utd
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Selepas kekalahan kepada Chelsea 2-1 pada hari Ahad
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu ini, English Premier League masuk mingu ke-23,

Tutorial : Recover FIle yang Telah Terpadam

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku sekalian…

Pernahkah saudara mengalami tekanan jiwa apabila fail penting telah ter’delete’? Ataupun fail lama yang sudah di ‘delete’ ingin digunakan kembali? Saya akui saya kerap kali mengalami masalah ini samaada fail kerja mahupun fail peribadi. Yang menderita adalah apabila ia melibatkan fail kerja atau sebarang assigment.

Hari ini saya ingin kongsikan satu software percuma yang boleh digunakan untuk recover file yang telah hilang dari drive kita iaitu Pandora Recovery. Untuk menmuat turun software Pandora Recovery.

Bagi saya penggunaan Pandora Recovery ini amat senang dan membantu.

1. Apabila, ikon Pandora Recovery di klik. Paparan berikut akan keluar.

Pandora Recovery
Paparan Tetingkap Pandora Recovery

Boleh klik ‘exit wizard’ saja. Kalau mahu ikut arahanya  pun boleh.

 

2. Pilih Drive

drive, pandora recovery
Pilih drive

Pilih ‘drive’ atau hardisk (pada sebelah kiri seperti mana dalam bulatan didalam gambar di atas) yang mana tersimpannya fail/data yang telah hilang yang ingin di recover (internal ataupun external). Percubaan yang saya lakukan ke atas ‘pendrive’ juga berjaya. Tuan-puan boleh cuba juga.

 

3. Collecting Data

collecting data, pandora recovery
Collecting Data – Scanning

Apabila ‘drive’ sudah dipilh, Pandora Recovery akan melakukan pengumpulan data-data yang terdapat dalam drive tersebut sama ada fail itu masih wujud atau telah hilang.

 

4. Paparan Fail/Data yang di kumpul

Senarai Data/Fail, pandora recovery
Senarai Data/Fail

Paparan seperti di atas akan kelihatan. Fail yang masih wujud dan telah ter ‘delete’ dipaparkan. Biasanya fail yang telah di ‘delete’ akan tersenarai di bawah ‘Unlocated Files’ (seperti dibawah). Jadi pilih dan semaklah senarai dalam ‘Unlocated Files’ untuk mencari fail yang telah hilang.

Unlocated files
Unloacated Files

 

5. Recovery

Recovery Icon

Apabila sudah memilih file yang mahu di recover jadi langkah seterusnya adalah dengan mengklik ‘Ikon Recovery’ (Seperti dalam gambar di atas). Selepas ‘Recovey Icon’ diklik tetingkap ‘Recover’ akan dipaparkan. Di tetingkap ‘Recover’, kita boleh memilih lokasi drive atau folder yang mahu kita simpankan fail yang mahu di recover. Sila pastikan drive yang ingin disimpan mempunyai kapasiti ruang yang mencukup untuk proses recover.

Apabila drive untuk recover telah dikenal pasti, boleh lah terus klik button ‘Recover Now’. Selepas itu, fail yang dipilih akan direcover ke lokasi yang telah kita tetapkan.

Recovery Back

 

Peringatan : Proses recover ini tidak dapat menjamin fail anda dapat digunakan sepenuhnya. Ada kemungkinan kerosakan pada fail yang direcover akan terjadi.

Selain dari Pandora Recovery terdapat juga software recovery yang berbayar seperti  Recovery My File. Software yang berbayar pasti akan lebih terjamin keberkesanannya. Tetapi untuk saya cukuplah sekadar Pandora Recovery.

PS: Percubaan pertama untuk menaip entri tutorial. Maaf jika ada silap maklumat.

Sekian, terima kasih.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Tukarkan ke PDF Kekadang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang

Gangnam Parody

The best Gangnam Parody. Just stay toon.

Sekadar humor di hujung minggu.

PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
13 April 2018, sudah dikeluarkan di Jepun jam G-Shock edisi logam penuh berwarna Gold dan
Semalam sempat menonton filem The Founder. Filem ni memang dah lama ada dalam koleksi tapi
Kalau biasa tengok perlawanan Muay Thai, real Muay Thai Fighting Competition bukan MMA atau setara