Pelajar Sekolah Di Benarkan Membawa Handphone

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi…

Juara masterchef selebriti malaysia, dato fazli
Juara Masterchef Selebriti Malaysia

Tadi menyempat menonton Buletin Utama seketika sebelum menonton kemenangan Dato’ Fazley sebagai 1st Malaysia’s MasterChef Celebriti. Tahniah Dato’ Fazley. Tahniah juga buat Angah Raja Lawak. Saya tak nak ambil port sangat perihal perhimpunan oren ke, hijau ke, pink ke, merah ke, biru ke, kelabu ke, atau berwarna-warna suram sekalipun sebab bagi saya itu tidak seberapa menarik perhatian saya. Saya lebih suka kalau warta berita di Malaysia memaparkan realiti sebenar kehidupan rakyat kita dari fantasi yang dikejar bagai menembak bulan dengan lastik. Belum tentu akan kena. Sekadar membuang masa kami yang menonton.

Walau apa pun cara yang digunakan untuk menyembunyikan fakta. Lama-lama semua akan ketahuan jua. Kerana rakyat kini lebih banyak pilihan, bukan bergantung 100% surat khabar atau media massa arus perdana semata-mata. Fikir-fikirkan lah. Rakyat sekarang sudah bijak menilai.

Maaf, terpanjang pula pengenalan dan terpesong pula dari tajuk. Berbalik kepada tajuk asal, tadi saya terlihat ada satu usul untuk membenarkan pelajar sekolah membawa handphone ke sekolah. 

Dark Knight arise…Tak sabar nak layan.

Wow, ini sudah hebat. Kalau zaman saya belajar dulu, handphone tidak dibenarkan sama sekali. Pelajar yang membawa handphone, boleh dirampas handphone nya dan hanya akan dikembalikan kepada ibu bapa pelajar. Tapi sekarang, pelajar dibenarkan membawa handphone. Mungkin zaman sudah berubah.

Ini memang bagus sekali. Kenapa saya kata bagus :

  1. Memudahkan ibu bapa, girlfriend dan boyfriend untuk menghubungi pelajar. Cikgu mengajar didepan, pelajar dibelakang akan sibuk lah berfesbuk atau ber’YM’. Dan mungkin juga ber’viber’. Hehehe
  2. Memudahkan pelajar untuk mencari maklumat yang diperlukan di alam maya. Silap hari bulan budak lelaki layan ‘redtube’ dibelakang.
  3. Memudahkan pelajar merakam apa jua gambar atau video yang diperlukan. (Pasti lebih banyak 3gp pelajar akan boleh didapati di pasaran gelap)
  4. Memudahkan pelajar untuk lebih berlagak dengan cikgu-cikgu kerana mereka pakai iPhone5 manakala cikgu hanya pakai Nokia 3310.
  5. Memberi tekanan moral kepada pelajar yang tidak mampu memiliki handphone canggih. (Jarang pelajar mampu mengambil tekanan menjadi pendorong untuk lebih maju)
  6. Menambahkan bebanan kepada cikgu dan pengawas untuk mencari handphone yang hilang.

Itu saja yang saya mampu senaraikan setakat ini.

Unifi… Internet terlaju di Malaysia.

Secara peribadinya, memang saya tak setuju dengan usul ini. Kerana saya tak rasa ianya membantu proses pembelajaran pun. Saya rasa ianya akan lebih kepada mengganggu kosentrasi pelajar itu sendiri untuk belajar. Ada baiknya kalau larangan membawa handphone di kekalkan. Ini kerana pelajar ke sekolah adalah untuk belajar bukan untuk bergaya. Untuk akses internet rasanya semua sekolah sekarang sudah dilengkapi dengan makmal komputer yang canggih dan boleh digunakan oleh pelajar. Malah sesetengah sekolah juga ada komputer di dalam perpustakaan.

Budak sekarang pun sudah tak kenal akan BUKU SIFIR. 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Pada zaman saya sekolah dahulu, di kawasan luar
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku. .... Perlawanan akhir Pestabola Merdeka antara Malaysia lawan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku...... 31 Ogos sudah berlalu, sambutan Hari Merdeka Malaysia

Buku Jutawan – Untuk Jutawan Saja Ke??

Assalamualaikum dan Salam 1Inspirasi buat semua sahabat….

Hal ini terjadi dua tiga minggu lepas, di MPH Bookstore, Mid Valley. Ketika itu saya sedang membelek buku-buku di bahagian pengurusan, dan adalah buku-buku jutawan di bahagian tersebut. Masa saya menyelak satu buku berkenaan pelaburan saham, datang dua orang perempuan Melayu. Dan saya dengan perbualan mereka :

“Ini buku-buku jutawan saja ni. Dah kita kesebelah sana, sini untuk orang yang nak jadi jutawan saja. Kita nak cari buku exam kan?”

Lalu mereka bergerak ke bahagian sebelah, dan saya lihat mereka membelek buku Tips Lulus Ujian kalau tak silap. Mungkin mereka ni nak ambil ujian untuk kemasukan ke sektor awam.

Sentap hati daddydee bila dengar mereka kata buku tu untuk jutawan je, pasal daddydee pun orang makan gaji je. 

Tamat disitu.

Menangi pelbagai hadiah menarik dari Ambank.

Jadilah yang pertama memiliki iPhone5. 

————————————————————————————

Jutawan menurut definisi dari Kamus Dewan adalah bermaksud orang yang mempunyai wang (harta benda) yang jumlahnya (nilainya) berjuta-juta ringgit.

Dalam dunia ini, semua orang mahu jadi jutawan. Daddydee pun mahu jadi jutawan. (Kalau rezeki, insyallah) Semua orang mahukan wang yang banyak, yang berjuta-juta. Hidup mewah dan kaya raya mesti impian semua orang. Ramai sangat orang yang suka kalau dapat jadi kaya, dapat jadi jutawan.

jutawan,
Mungkin beginilah rupa wang yang berjuta-juta.

Siapa tak mahu jadi jutawan angkat tangan? Mesti kalian tipu kan.

Jom kita buat duit tabung.

HyppeTV….Memang hype.

Internet terlaju di Malaysia

Kalau tak ramai yang mahu jadi jutawan tiadalah orang yang kena tipu dek skim cepat kaya, tiadalah orang yang kena tipu dek saham internet, tiadalah orang yang kena tipu dek MLM dan bermacam-macam skim lagilah. Sebab ramai yang nak jadi jutawan lah, banyak skim penipu yang di buat.

Dan bila pasal skim ini biasanya kita akan dibutakan mata dek kereta mewah seperti BMW mata setan, Mercedes mata belalang, AUDI R3, Nissan Skyline dan pelbagai lagi. Dan gambar wajib dalah berdiri depan kereta mewah tersebut ataupun berdiri tepi pintu kereta mewah terbut. Dan biasanya no pendaftaran akan di hitamkan. (Kenapa?? Wallahualam…) Mungkin itu kereta mereka dan mungkin juga bukan. Kalau pun kereta mereka, dah habis loan ke? Kalau beli cash daddydee, tabik mereka. Terutama yang MLM ni.

Kalau tak ramai nak jadi jutawan, tiadalah buku-buku, ebook-ebook dan seminar panduan jutawan begitu banyak ditulis. Saya pun ada membeli beberapa buah buku jutawan dan juga ebook AbangEnsem.

Sebenarnya buku, ebook atau seminar jutawan ini bukan untuk jutawan tapi untuk kita semua yang ingin berubah. Membaca buku, ebook dan seminar itu tidak akan membuat kita menjadi jutawan. Buku itu tidak mengajar kita secara A to Z tentang cara untuk menjadi jutawan. Tetapi buku tersebut ditulis untuk panduan kita, sebagai panduan kita. Memberikan kita idea untuk berfikir dengan lebih jauh dan lebih positif. Bukan hanya terperap dalam minda yang sama kelompok yang sama.

Sebenarnya bila kita duduk dalam keadaan yang terlalu selesa dan tidak ingin berubah, itulah menyebabkan diri kita tidak maju. Orang yang berjaya selalu merancang apa yang mereka akan lakukan dan lakukan apa yang mereka rancang. Walk the Talk and Never talk, wait and see.

Tapi ingat, tiada jalan mudah untuk menjadi jutawan.

 Samsung S3 Murah…Murah…

PS: Teringin masuk kelas seminar hebat seperti Dr Azizan.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Bagaimanakan diri kita hari ini? Adakah hari ini
Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat Saudaraku Sekalian... Sebelum ini, saya ada membicarakan tentang angan-angan.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya mahu jadi jutawan, ya saya menyimpan cita-cita

Bersama Kita Membantu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat ilahi yang maha esa. Malam ini daddydee masih lagi mampu untuk menaip dan masih lagi bernafas. Tulang empat kerat juga masih sihat dan masih boleh meligat. Sampai bila? Walallahualam…daddydee tak tahu, cuma diharapkan nikmat sihat tidak ditarik.

Dalam entri sebelum ini daddydee berkongsi satu video Nick Vujicic, seorang insan yang hebat. Dan daddydee percaya ramai lagi insan hebat diluar sana. Dan daddydee juga percaya saudara semua juga adalah insan yang hebat.

 

 

Dalam meronda-ronda dalam dunia blog (blogwalking), menggunakan list blog di blog lama, saya menyinggah di blog KakCik Seroja. Dalam seronok membaca entri dari KakCik Seroja saya tertarik pada gambar di sidebar blog KakCik. Dan gambar itu adalah seperti dibawah:

Abil dan Gee
Saudara Abil dan isteri, Gee

Dan saya singgah ke blog saudara Abil Fikri, blog Warkah Buat Isteri. Dan ini adalah petikan dari header blog Warkah Buat Isteri:

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Siapa sangka dalam sekelip mata atas kehendak Allah s.w.t & ujian dariNya, isteri tercinta telah di serang asma pada Jun 2011 yang telah menyebabkan beliau mengalami kerosakan pada saraf otak. Blog ini adalah sebagai rentetan kehidupan saya & isteri. Dear, blog ini warkah buat tatapan you apabila you sembuh nanti. Warkah ini adalah bukti kasih sayang takkan pudar (InsyaAllah). Kepada pembaca, doa & semangat dari kalian sangat kami perlukan.

 

Bila saya baca entri blog Warkah Buat Isteri, tersentuh hati saya dan tak malu saya katakan airmata saya bergenang. Untuk lebih lanjut, bolehlah saudaraku rujuk pada blog Warkah Buat Isteri.

Apapun, pada saudaraku yang hebat, yang sudi membantu bagi meringankan beban pasangan ini, bolehlah berbuat demikian melalui:

Nama : Abil Fikri Ahmad
Bank: CIMB Bank
Account No: 0506-0040577-52-1
H/P No : 016-2634258

Dan samalah kita berdoa kehadrat ilahi agar Saudari Fauziah akan kembali sihat. Dan Saudara Abil Fikri akan terus tabah menghadapi dugaan ini. Amin.

 

Jom Selamatkan Penyu

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Tengahari semalam, selepas saya melakukan rutin kerja saya,
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Biasa kita dengar ayat 'Disebalik kejayaan seorang lelaki
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Memang sudah jadi rutin kami, suami isteri setiap hujung
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... cinta Hawa dicipta dari

Eyriqazz vs Denaihati : Blogger hebat yang menjadi inspirasi

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat semua

kejayaan, success
Success…Impian kita

Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati semakin merancak sekarang ni. Para blogger sibuk update entri untuk Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati untuk menjadi first page dalam carian google dan memenangi hadiah yang cukup hebat yang ditawarkan oleh penganjur.

Seperti yang kita tahu, blogger denaihati ataupun eyriqazz sememangnya blogger yang hebat. Dari jumlah follower mahupun income blog.

Dan ramai lagi blogger lain yang hebat kat Malaysia ni seperti titan, ciktom, rohaizad, ariffshah, redmummy, abangensem, haniszulaikha dan ramai lagilah.

Jom menangi pelbagai hadiah menarik.

 

Daddydee pula hanyalah blogger picisan. Blogger kecilan saja.

Cemburu? Jealous? Ya, memang saya cemburu dengan kejayaan mereka.

iPhone5…Jadi antara yang pertama memilikinya.

 

Kejayaan mereka semua menjadi sumber inspirasi buat saya untuk terus maju dalam dunia blogging. Untuk terus berusaha, dan berusaha untuk mencapai puncak kejayaan dalam dunia blogging.

Sentiasa berusaha tanpa jemu untuk berjaya.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat Semua Saudaraku Sempena tahun ke dua nya, Cik Tomato
Enjoy of this video. There are something from this superhero would like to share with
Assalamualaikum dan Salam 1 Ispirasi buat semua saudaraku. Makin hebat makin mantap. Itu saja yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat semua Saudaraku sekalian.   Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati makin

Eyriqazz vs Denaihati : Pengalaman adalah Guru Terbaik

Assalamualaikum dan Salam 1 Ispirasi buat semua saudaraku.

Makin hebat makin mantap. Itu saja yang boleh saya ungkapkan apabila melihatkan kerancakan Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati ni. Memang cukup hebat, ya siapa tak nak menang hadiah hebat. Makin ramai blogger yang update mengenai kontest ini untuk terus berada di 1st page google.

Blog saya, belum tahu lagi. Tapi saya sememangnya kosong ilmu HTML dan SEO ini. Memang bukan bidang saya. Saya tidak pernah belajar perihal HTML dan SEO ini secara formal.

SEO
SEO

Saya terjebak dalam dunia blogging ini pun secara tidak sengaja, iaitu pada tahun 2007, dengan bermula daripada menggunakan blogspot.com, memang lama saya berblog menggunakan nama domain blogspot sebelum beralih kepada domain sendiri pada 2011 dan membuat satu blog menggunakan hosting pada 2012 (wujudnya daddydee.net yang baru berusia 3bulan).

Ianya bermula apabila saya berkerja di Bandar Selesa Jaya, Johor, selama hampir setahun. Saya tinggal dan kerja di sana, yang mana pejabat adalah rumah dan pejabat saya. Tinggal seorang macam orang gila. Siang malam mengadap internet saja.

Dek kerana sudah bosan main limewire, chatting, online gaming, saya cuba explore pekara baru dalam internet ini, dan terjumpa blogspot.com, terus saja saya register. Memang awal saya menulis memang saya tidak tahu apa yang patut saya tulis. Rasa malu, takut dan segan untuk menulis masa itu terlalu menebal pada masa itu. Kalau dibaca balik tulisan saya memang agak kelakar.

Samsung Galaxy S3 hanya pada RM999.

Selepas bertahun setia dengan blogspot.com, saya beralih pula kepada domain sendiri. Itupun setelah beratus entri yang saya baca menyarankan blogger mempunyai domain dan hosting sendiri, termasuklah dalam entri Tuan Eyriqazz dan Tuan Denaihati.  Nak memulakan hosting sendiri belum bersedia lagi saya rasa pada masa itu. Sebab memang saya tak reti ilmu HTML dan SEO, saya tau pakai blogspot je. Nak berhijrah kepada wordpress dan hosting sendiri rasa berat je.

Bulan Mei 2012, setelah beribu kali berfikir. Saya mengeluarkan sedikit wang untuk memilikki hosting sendiri. Maknanya saya akan menggunakan perisian baru iaitu wordpress. Memang saya gamble saja lakukan ini. Memang saya kosong sungguh. Tapi alhamdulillah sikit sikit saya belajar, dan pengalaman memang mengajar saya untuk lebih maju.

Tujuan saya sertai kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati tiada lain melainkan untuk mencuba pengalaman baru. Ini adalah pertama kali saya sertai kontest SEO. Tanpa ilmu SEO. Saya main redah je.

Pengalaman adalah guru terbaik saya. Yang mengajar saya untuk terus mencuba dan mencuba. Dalam hidup ini sememangnya kita kena mengambil risiko. Tiada kejayaan tanpa suatu pengorbanan.

Hidup Harus Berani Mencuba. Jangan pernah bosan untuk mencuba dan mencuba.

Enjoy of this video. There are something from this superhero would like to share with
Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat semua Success...Impian kita Contest SEO
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat semua Saudaraku sekalian.   Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati makin