EPL : Perpindahan Pemain 2012 dan Keputusan Minggu ke-3

Assalamualaikum dan salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Arsenal
Arsenal

English Premier League (EPL) sudah masuk minggu ke-3 sebenarnya, dan baru kali ini saya sempat update berkenaan EPL. Apa yang menarik pada minggu ini adalah dengan berakhirnya jendela perpindahan pemain. Dan sememangnya agak kecewa apabila tiada lagi pemain baru yang dibawa masuk oleh Arsene Wenger selain dari Santi Cazorla, Oliver Giroud dan Lukas Podolski yang menggantikan tonggak utama Arsenal iaitu Robin Van Persie (Man Utd) dan Alex Song (Barcalona). Selain itu, pemain lain seperti Nicklas Bendtner (Juventus), Park Chu Young (Celta Vigo) dan Ryo Miyachi (Wigan) telah dipinjamkan ke kelab lain.

Santi Cazorla
Santi Cazorla

Kecewa kerana saya mengharapkan untuk melihat Yann M’villa, Leonardo Damiao, Essien ataupun Cabeye. Tapi saya tetap yakin dengan keputusan Arsene Wenger untuk tidak membawa pemain lain. Kerana Arsenal telah mempunyai pemain yang berkualiti seperti Mikel Arteta, Ramsey, Rocisky, Diaby dan bintang dalam pembikinan seperti Wilshere, Gibbs, Jenkinson dan Oxlade Chamberlain.

Podolski
Podolski

Jika, kita melihat dari perpindahan pemain, QPR paling banyak membawa masuk pemain baru antaranya Park Jing Sung, Jose Bosingwa, Julio Cesar, Stephane M’bia, Estaban Grenero, Hoilett, Fabio, Andrew Johnson, Diakite’ dan lain-lain.

Perpindahan Pemain Masuk di Kelab Lain:

  • Aston Villa – Jordan Bowery, Ashley Westwood, Christian Benteke, Joseph Bennett, Ron Vlaar.
  • Chelsea – César Azpilicueta, Victor Moses, Oscar, Eden Hazard, Thorgan Hazard
  • Everton – Bryan Oviedo, Matthew Kennedy, Vadis Odjidja-Ofoe, Kevin Mirallas, Steven Pienaar, Steven John Naismith
  • Fulham – Kieran Richardson, Dimitar Berbatov, Ashkan Dejagah, Hugo Rodallega, Sascha Riether, Mladen Petric
  • Liverpool – Samed Yesil, Nuri Sahin, Oussama Assaidi, Joe Allen, Fabio Borini
  • Manchester City – Scott Sinclair, Richard Wright, Maicon, Matija Nastasic, Javi Garcia, Jack Rodwell
  • Manchester United – Alexander Büttner, Robin Van Persie, Sean Goss, Nick Powell, Shinju Kagawa
  • Newcastle United – Anita, Curtis Good, Gael Bigirimana, Romain Amalfitano
  • Norwich City – Harry Kane, Sebastien Bassong, Javier Garrido, Michael Turner, Robert Snodgrass
  • Reading – Stuart Taylor, Nicky Shorey, Danny Guthrie, Pavel Pogrebnyak
  • Southampton – Gaston Ramirez, Maya Yoshida, Emmanuel Mayuka
  • Stoke City – Charlie Adam, Steven Nzonzi, Michael Kightly, Maurice Edu
  • Sunderland – Danny Rose, Adam Johnson, Steven Fletcher, Louis Saha, Carlos Jimenez Cuellar
  • Swansea – Ki Sung-Yueng, Michu, Pablo, Kyle Bartley, Jonathan De Guzman
  • Tottenham Hotspur – Hugo Lloris, Clint Dempsey, Moussa Dembele, Emmanuel Adebayor, Jan Vertonghen
  • West Brom Albromich – Goran Popov, Romelu Lukaku, Markus Rosenberg
  • West Ham – Yossi Benayoun, Andrew Carroll, Matthew Jarvis, Alou Diarra, James Collins, Modibo Maíga, Jussi Jaaskelainen
  • Wigan – Arouna Koné, Ryo Miyaichi, Ivan Ramis, Fraser Fyvie

 (Untuk senarai penuh  : Soccernet)

 

Senarai Keputusan EPL Minggu Ke-3 :

 
West Ham West Ham 3 – 0 Fulham Fulham
Swansea Swansea 2 – 2 Sunderland Sunderland
Tottenham Tottenham 1 – 1 Norwich Norwich
West Brom West Brom 2 – 0 Everton Everton
Wigan Wigan 2 – 2 Stoke City Stoke City
Man City Man City 3 – 1 QPR QPR
Liverpool Liverpool 0 – 2 Arsenal Arsenal
Newcastle Newcastle 1 – 1 Aston Villa Aston Villa
Southampton Southampton 2 – 3 Man Utd Man Utd
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Selepas kekalahan kepada Chelsea 2-1 pada hari Ahad
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu ini, English Premier League masuk mingu ke-23,

Tutorial : Recover FIle yang Telah Terpadam

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku sekalian…

Pernahkah saudara mengalami tekanan jiwa apabila fail penting telah ter’delete’? Ataupun fail lama yang sudah di ‘delete’ ingin digunakan kembali? Saya akui saya kerap kali mengalami masalah ini samaada fail kerja mahupun fail peribadi. Yang menderita adalah apabila ia melibatkan fail kerja atau sebarang assigment.

Hari ini saya ingin kongsikan satu software percuma yang boleh digunakan untuk recover file yang telah hilang dari drive kita iaitu Pandora Recovery. Untuk menmuat turun software Pandora Recovery.

Bagi saya penggunaan Pandora Recovery ini amat senang dan membantu.

1. Apabila, ikon Pandora Recovery di klik. Paparan berikut akan keluar.

Pandora Recovery
Paparan Tetingkap Pandora Recovery

Boleh klik ‘exit wizard’ saja. Kalau mahu ikut arahanya  pun boleh.

 

2. Pilih Drive

drive, pandora recovery
Pilih drive

Pilih ‘drive’ atau hardisk (pada sebelah kiri seperti mana dalam bulatan didalam gambar di atas) yang mana tersimpannya fail/data yang telah hilang yang ingin di recover (internal ataupun external). Percubaan yang saya lakukan ke atas ‘pendrive’ juga berjaya. Tuan-puan boleh cuba juga.

 

3. Collecting Data

collecting data, pandora recovery
Collecting Data – Scanning

Apabila ‘drive’ sudah dipilh, Pandora Recovery akan melakukan pengumpulan data-data yang terdapat dalam drive tersebut sama ada fail itu masih wujud atau telah hilang.

 

4. Paparan Fail/Data yang di kumpul

Senarai Data/Fail, pandora recovery
Senarai Data/Fail

Paparan seperti di atas akan kelihatan. Fail yang masih wujud dan telah ter ‘delete’ dipaparkan. Biasanya fail yang telah di ‘delete’ akan tersenarai di bawah ‘Unlocated Files’ (seperti dibawah). Jadi pilih dan semaklah senarai dalam ‘Unlocated Files’ untuk mencari fail yang telah hilang.

Unlocated files
Unloacated Files

 

5. Recovery

Recovery Icon

Apabila sudah memilih file yang mahu di recover jadi langkah seterusnya adalah dengan mengklik ‘Ikon Recovery’ (Seperti dalam gambar di atas). Selepas ‘Recovey Icon’ diklik tetingkap ‘Recover’ akan dipaparkan. Di tetingkap ‘Recover’, kita boleh memilih lokasi drive atau folder yang mahu kita simpankan fail yang mahu di recover. Sila pastikan drive yang ingin disimpan mempunyai kapasiti ruang yang mencukup untuk proses recover.

Apabila drive untuk recover telah dikenal pasti, boleh lah terus klik button ‘Recover Now’. Selepas itu, fail yang dipilih akan direcover ke lokasi yang telah kita tetapkan.

Recovery Back

 

Peringatan : Proses recover ini tidak dapat menjamin fail anda dapat digunakan sepenuhnya. Ada kemungkinan kerosakan pada fail yang direcover akan terjadi.

Selain dari Pandora Recovery terdapat juga software recovery yang berbayar seperti  Recovery My File. Software yang berbayar pasti akan lebih terjamin keberkesanannya. Tetapi untuk saya cukuplah sekadar Pandora Recovery.

PS: Percubaan pertama untuk menaip entri tutorial. Maaf jika ada silap maklumat.

Sekian, terima kasih.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Tukarkan ke PDF Kekadang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang

Gangnam Parody

The best Gangnam Parody. Just stay toon.

Sekadar humor di hujung minggu.

PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
Arsene Wenger Tinggalkan Arsenal Arsène Wenger telah mengeluarkan kenyataan berikut: "Selepas
Jujur je aku mengaku memang aku buta pasal ilmu kereta, terutama bab dalam bahagian enjin.
Sempena ulangtahun ke-50 Big Mac, satu kolabrasi andara McDonald's x G-Shock telah berlaku. Dua syarikat

Gangnam Style

PSY-Gangnam Style
PSY

Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik perhatian berjuta view dalam masa yang singkat. Balik dari kampung, sempat juga saya cari info dan layan video clip kat atas ni. Memang saya akui saya tidak faham apakah itu gangnam. Tapi bagi saya ia adalah suatu yang agak lucu.

Apakah itu Gangnam Style?

“Gangnam Style” is a Korean language colloquialism that refers to a luxurious lifestyle associated with the Gangnam district, an affluent and trendy area of Seoul. The music video depicts Psy dancing at various locations in Gangnam.The song’s theme is about “the perfect girlfriend who knows when to be refined and when to get wild.”

 

In Korean colloquialism, “오빤 강남 스타일 (Oppan Gangnam style)” may be translated as “I am (loving) the Gangnam style.” or literally translated as “I am Gangnam style.” or “A Gangnam-styled girl is my style.” because the Korean word 오빠 (oppa), which is a noun meaning “a female’s elder brother” but can be also used as a first-, second- or third-person masculine pronoun to designate a male who is elder or older than a female, is used as a first-person pronoun in this phrase and 오빤 (oppan) is an abbreviation of 오빠는 (oppaneun) which is translated as “I am” when 오빠 (oppa) is used as a first-person pronoun.

(Sumber: Wiki)

Jadi, Gangnam adalah berasal dari sebuah daerah di Seoul iaitu Gangnam. Manakala, lagu Gangnam Style adalah berkenaan ‘perfect girlfirend’, jadi patutlah video clip nya hanya menari dengan perempuan sexy saja.

PSY
PSY-Gangnam Style

Layankan video clip Gangnam Style

Lirik Gangnam Style oleh PSY

English Translation:

Oppa is Gangnam style
Gangnam style

A girl who is warm and humanle during the day
A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
A girl whose heart gets hotter when night comes
A girl with that kind of twist

I’m a guy
A guy who is as warm as you during the day
A guy who one-shots his coffee before it even cools down
A guy whose heart bursts when night comes
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

A girl who looks quiet but plays when she plays
A girl who puts her hair down when the right time comes
A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
A sensable girl like that

I’m a guy
A guy who seems calm but plays when he plays
A guy who goes completely crazy when the right time comes
A guy who has bulging ideas rather than muscles
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two
On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two

You know what I’m saying
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

Romanized:

Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil

Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
Keureon banjeon i-nneun yeoja

Naneun sana-i
Naje-neun neomankeum ttasaroun geureon sana-i
Keopi shikgido jeone wonsyas ttaerineun sana-i
Bami omyeon shimjangi teojyeobeorineun sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Jeongsu-khae boijiman nol ttaen noneun yeoja
Ittaeda shipeumyeon mukkeot-deon meori puneun yeoja
Karyeot-jiman wen-manhan nochulboda yahan yeoja
Keureon gamkakjeo-gin yeoja

Naneun sana-i
Jeomjanha boijiman nol ttaen noneun sana-i
Ttae-ga dwehmyeon wahnjeon michyeobeorineun sana-i
Keunyukboda sasangi ul-tungbul-tung-han sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

You know what i’m saying

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Bila tengok video clip Gangnam Style ini, saya hanya teringatkan video clip LMFAO-I’m Sexy and I know It yang pernah juga mencetuskan satu fenomena tak beberapa lama dulu.

Selamat Hari Merdeka dan Selamat Bercuti.

  'Lap tingkap ye makcik' 'Aaah...Lap Tingkap' 'Tak takut makcik?' 'Apa nak takut. Dah bertahun

Duit Raya : Apakah Patut Kita Buat?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku…

Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan semua sihat sejahtera semuanya. Saya pun alhamdulillah sihat, cuma mood bekerja belum memuncak, mood lebih pada rindukan kampung halaman lagi.

Duit raya bagaimana? Banyak tak dapat? Saya tak dapat duit raya. Tuan Kecik saya banyak la dapat duit raya. Almaklumlah orang pertama kali beraya.

Tuan Kecik, duit raya,
Tuan Kecik nak beraya.

Saya dulu pun zaman sekolah dulu selalu juga dapat duit raya, banyaklah juga iaitu RM30. Tak banyak? Saya dapat RM30 dah cukup banyak. Kalau dapat RM50 dah terasa kaya. Kenapa? Saya nak dapat RM2 pun susah dulu. Tapi sekarang RM2 terlalu kecil.

Saya dulu duit raya saya akan simpan dalam tabung. Dan akan saya korek bila dah terdesak nak pakai duit. Simpan dalam bank, sekali setahun belum tentu saya simpan. Kekadang cemburu juga tengok kawan-kawan beli baju baru, kasut baru guna duit tabung. Tapi apakan daya saya perlu berjimat untuk kepentingan diri saya kelak.

Dulu saya agak cemburu bila kawan-kawan sibuk bercerita yang ayah mereka bukakan mereka akaun ASB, akaun Tabung Haji dan macam-macam akaun lagi. Saya pula, hanya ada tabung anak gajah dan akaun Giro. Sebab itu saja yang senang didapati dibandar tempat saya dahulu.

Sekarang, bila sudah menjadi seorang ayah, pemikiran saya tetap sama. Sama seperti zaman saya sekolah dulu. Duit raya adalah untuk disimpan untuk kegunaan pada masa depan. Jadi, duit raya Tuan Kecik saya simpan dalam akaun bank beliau. Untuk kegunaan beliau juga.

Kenapa saya berbuat demikian? Kerana saya tidak tahu apa yang akan berlaku pada zaman Tuan Kecik kelak. Saya tak tahu berapakan kadar Inflasi pada tahun 2040. Saya tak tahu berapa yuran Universiti tahun 2040. Saya tak tahu berapa harga sebungkus nasi pada tahun 2040.

Tuan Puan bagaimana? Duit raya buat apa? Menabung atau berbelanja?

Sekian, terima kasih.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum... Hari ni daddydee.net ingin berkongsi pengalaman tentang ASB Loan yang telah lama dilancarkan oleh
Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat Saudaraku Sekalian. Kalau dulu saya pernah berbicara tentang 'loan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Hari Raya bakal menjelma tidak sampai lagi 10