Salam Lebaran

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi…

Daddydee.net ingin mengingatkan pada semua saudara saudari sekalian yang ingin pulang ke kampung halaman supaya:
1. Pastikan rumah dalam keadaan selamat dengan semua tingkap dan pintu di kunci
2. Pastikan semua peralatan elektrik ditutup.
3. Pastikan langganan akhbar dihentikan.
4. Pesan pada jiran tetangga tentang ketiadaan anda.
5. Isi borang pulang ke kampung yang disediakan oleh PDRM bagi memudahkan anggota PDRM memantau.
6. Pastikan kenderaan anda telah diservis dan dalam keadaan selamat.
7. Pastikan semua barangan peribadi/dokumen peribadi dibawa bersama.
8. Pastikan tubuh badan anda sihat dan cergas sebelum memulakan perjalanan. Kalau letih atau mengantuk rehatlah seketika.
9. Pastikan anda memandu secara berhemah dan jangan ikutkan nafsu. Kampung halaman tetap di sana, janji kita selamat sampai.
10. Pastikan memandu mengikut had laju yang ditetapkan. OPS Selamat banyak speed trap, bukan highway saja jalan bandar pun ada. Hati-hati.

Saya doakan perjalanan saudara saudari selamat sampai ke destinasi yang di tuju dan ceria menyambut Aidilfitri bersama keluarga tersayang.

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari daddydee. Mohon maaf zahir dan batil sekira ada tulisan dan layanan daddydee buat saudara saudari kurang senang. Ampunkan saya.

Daddydee sudah away dari laptop jadi blogging guna blackberry saja selepas ini secara live blogging saja. Jumpa lagi di lain masa.

PS : Projek baru belum dapat dibangunkan lagi insyallah selepas raya.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Syawal buat semua saudaraku... Hari Raya telah masuk hari ke-4, pasti ada
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku.... Yeahhh.... Esok hari raya. Esok hari raya. Esok
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Alhamdulillah saya telah selamat berada di Ipoh, tahun

Ukur Baju Di Badan Sendiri

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Sudaraku…

Hari Raya Aidilfitri sudah menghampiri, Ramadhan pula sudah dekat penghujung bakal meninggalkan kita lagi.

Pasti ramai yang sibuk membeli belah untuk persiapan raya pada saat akhir. Ya lah semua kalau boleh mahu ditukar kepada yang baru. Selain pakaian baru yang sedondon dan berkodi-kodi itu. Pasti ada juga yang nak tukar langsir, tukar perabot, tukar cat, tukar itu tukar ini. Sebolehnya semua mahu baru.

Tapi dalam tukar semuanya baru. Jangan lupa juga untuk servis kereta bagi yang memandu sendiri ke kempung. Memastikan kereta dalam keadaan baik sebelum meneruskan perjalanan adalah amat penting. Membuat persediaan perjalanan yang selamat.

hutang
Terbeban dek Hutang

Yang muda pula pasti sibuk mahu bergaya sakan, sibuk tukar aksesori kereta. Pasang itu pasang ini. Macam macam lagi. Ya lah, nak bergaya sakan dengan sahabat di kampung.

Tapi ingatlah,dalam sibuk membeli belah, menukar itu ini yang baru. Pastikan kita mengukur baju pada badan sendiri. Berbelanjalah mengikut kemampuan kita. Jangan berlebih-lebih dan membazir. Ingat, membazir itu amalan syaitan.

Jangan terlalu seronok berbelanja. Swap sana swap sini tidak terhingga. Selepas raya tepuk dahi bila melihat jumlah hutang yang melambung. Cukuplah berbelanja setakat termampu. Janji kita bahagia. Biarlah bersederhana saja.

Semua ini nasihat untuk diri saya juga.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi... Saudara semua sudah habis bershopping ke? Ke bershopping last minute? Petang
Assalamualaikun dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Bulan Ramadhan sudah masuk ke fasa kedua, sudah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku... Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda

Nasihat Ketika Urus Niaga Internet

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku…

Saudara pernah melakukan urusniaga internet? Sama ada menggunakan web seperti mudah.my, lelong, alibaba, ebay dan lain-lain ataupub forum seperti lowyat.net dan photomalaysia. Banyak lambakaan website yang memudahkan kita untuk berurus niaga samaada dalam negara atau luar negara.

Saya ingin kongsikan beberapa kes yang pernah terjadi kepada kawan saya.

Pelbagai kemudahan untuk urusniaga internet
Pelbagai kemudahan untuk urusniaga internet

Kes 1

Awal bulan lepas seorang rakan sekerja datang mengadu kepadaku, bahawa beliau telah kena tipu. Saya bertanya bagaimana ditipu? Beliau menceritakan bahawa beliau telah membeli sebuah XBox dari sebuah laman jual beli yang tak asing lagi di Malaysia iaitu Mudah.my. Xbox tersebut dijual pada harga RM800.00++, beliau yang terlalu inginkan barangan tersebut telah bank-in nilai yang dipinta oleh penjual tersebut (seorang lelaki Cina) yang konon nya berasal dari Kelantan. Kononnya barangan tersebut akan dipos selepas duit dimasukkan tapi malangnya barangan dan tracking number tidak diberikan. Bila cuba dihubungi lagi selepas itu panggilan tidak terjawab. Meranalah juga sahabat saya itu kerana kehilangan RM800++. Beliau telah membuat laporan polis. Tapi sekadar laporan sajalah, tiada lagi yang boleh diharapkan.

 Jualan tiket murah-murah. Jom melancong.

Mudahnya dengan tweckbot. Tenang sepanjang perjalanan.

Kes 2

Seorang kawan saya, juga bekas rakan sekerja saya, menceritakan bahawa  beliau telah ditipu oleh seorang penjual dari laman web yang sama. Beliau telah membeli dan membayar wang secara bank-in ke akaun penjual untuk membeli lampu kereta terpakai. Bila dah bayar, lelaki tersebut (seorang Melayu) menyatakan bayaran tidak diterima. Bila disemak dengan Bank, pihak bank meyatakan bahawa transaksi telah berjaya. Maknanya terdapat cubaan menipu disitu.

Oleh kerana telalu bengang, kawan saya cuba mendapatkan kembali wangnya dengan menjejaki lelaki tersebut dengan menggunakan no telefon, no akaun dan penama akaun tersebut. Alhamdulillah usaha beliau tidak sia-sia, lelaki tersebut berjaya dijejak dan duitnya dapat kembali.

scammer
Awas!

Kes 3

Pengalaman seorang kawan saya juga, yang membeli sebuah amplifier dari seorang penjual dari laman web yang sama dengan kes 1 & 2. Penjual dikatakan seorang lelaki India dari Penang. Kesnya sama dengan kes 2 yang mana duit yang telah di bank-in dikatakan tidak di bank-in setelah semakan di buat pihak bank menyatakan transaksi telah berjaya. Tapi malang sedikit bagi beliau apabila lelaki terbabit terus menghilang apabila didesak beberapa kali. Gagal dijejaki. Hanya laporan polis dibuat dan duitnya memanglah lesap.

 

Pengalaman Sendiri

Saya juga pernah melakukan beberapa urusniaga internet dan yang terbaru dalam tahun ini juga saya ada membeli lens Sigma 30mm dan perfume. Pembelian Len Sigma 30mm saya lakukan secara cash on delivery (COD) manakala pembelian perfume adalah melalui pos. Dan alhamdulillah kedua-dua urusniaga berjalan dengan lancar sekali.

Bagi saya urusniaga internet ini memang ada baik buruknya. Yang baiknya adalah kita berurus niaga secara yang lebih cepat dan menjimatkan masa kerana kita tidak perlu  untuk keluar ke kedai untuk memilih barangan yang ingin dibeli. Walaupun begitu, terdapat juga keburukannya iaitu penipuan, barangan tidak wujud, barang tiruan, barangan tidak sama dengan barang yang diorder dan lain-lain lagi.

Nasihat saya sekiranya ingin melakukan urusniaga internet pastikan :

  1. Lihat gambar sebenar barangan yang dijual
  2. Dapatkan indentiti penjual seperti nama syarikat, nama, no phone dan bagus juga kalau dapat salinan IC.
  3. Jangan terlalu terdesak mahukan barangan dengan harga yang terlalu murah. Risiko barangan tiruan atau rosak.
  4. Elakkan urusniaga pos, sebolehnya lakukan ‘Cash On Delivery’ (COD) terutamanya baranga mahal seperti barangan elektronik.
  5. Semasa COD, bawa seorang kawan yang expert tentang barang yang ingin kita beli untuk pastikan ketulenan dan full function barang yang nak dibeli.
  6. Test betul-betul barang yang ingin dibeli sehingga benar-benar puas hati.

Elakkan diri dari menipu orang lain dan elakkan juga dari tertipu. Saudara pernah ada pengalaman berurus niaga dalam internet tak? Boleh kita kongsikan.

Sekian terima kasih.

 

PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku... Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda

Saya Sudah Outdated Kah?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi…

Saudara semua sudah habis bershopping ke? Ke bershopping last minute?

Petang tadi, saya, wife dan tuan kecik keluar mengambil biskut yang ditempah dengan kawan my wife. Balik dari mengambil tempahan kami pergi ke satu mall terkemuka di bandar Kuala Lumpur. Khabarnya, mall tersebut di miliki oleh pak Arab.

Niatnya hanya mahu membeli hadiah untuk my wife. Tapi biasalah, ada saja yang terlencong, saya bukan saja beli hadiah untuk my wife tapi turut beli baju untuk tuan kecik dan adik di kampung.

My wife kata mall tu biasa dikunjungi oleh anak-anak orang kaya. Memang pun apa yang saya lihat mereka semua dengan pakaian yang berjenama. Saya pun pakai baju berjenama juga, baju M7 yang dimenangi dalam Giveaway JebengOtai.

Apa yang cukup buat saya rasa kaget dan tergamam adalah bila kami menyinggah ke KFC untuk beli dan suapkan Tuan Kecik, Kentang Putar KFC. Masuk saja KFC saya lihat penuh beberapa meja dengan remaja Melayu. Tempat mereka berkumpul agaknya.

Kuburan Band
Kuburan Band.

Pakaian mereka membuatkan saya tertanya pada diri saya apakah yang mereka banggakan sebenarnya? Dengan lelaki yang hanya bersinglet (badan bukan sasa pun), seluar koyak, bersubang sebelah, bertindik di mulut dan rambut berwarna warni. Perempuan pula dengan seluar pendek, make up ala gothic, rambut cam pelangi, bersinglet dan bertindik di hidung dan mulut. Berjumpa lelaki perempuan bebas bersalam peluk siap cium pipi lagi. Mungkin int trend mereka dan fesyen mereka sekarang.

Dan yang paling membuatkan kami terasa malu adalah remaja lelaki terbabit tanpa segan silu nya membeli KFC dan makan dalam premis terbabit di sudut tersembunyi. Mata saya tak rasa mereka itu John, Rajamuthu atau Ah Chong tapi saya yakin mereka semua ada nama yang cukup indah yang tertera perkataan ‘Bin’ antara nama mereka dan bapa mereka bukannya ‘Anak Lelaki’. Dan saya yakin juga dalam Kad Pengenalan berwarna biru mereka ada tertulis ‘Islam’ sama seperti saya.

Apakah tiada terdetik di hati mereka untuk berpuasa? Atau mereka tidak dididik untuk berpuasa? Sedangkan bangsa lain pun tahu di bulan Ramadhan semua umat Islam sedang berpuasa, inikan pula kita umat Islam takkan kita lupa sekarang adalah Ramadhan.

Bakal peneraju negara di masa depan sudah makin alpha dan hanyut dalam arus kemodenan. Minda mereka terus dijajah oleh manisfesto Barat yang dicanang dalam hiburan mereka. Dalam Pemimpin kita sibuk mencanang pembentukan 1Malaysia dan bulan Kemerdekaan, anak remaja Melayu kita masih lagi di jajah. Di jajah minda nya walaupun dari segi zahir kita bagaikan sudah merdeka. Tapi minda remaja kita terus di jajah oleh pengaruh barat.

Sudah 55 tahun negara kita merdeka tetapi bilakah minda orang Melayu kita terutamanya akan Merdeka? Merdeka dari segala aspek dan sudut.

Saya doakan agar mereka semua akan Merdeka.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikun dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Bulan Ramadhan sudah masuk ke fasa kedua, sudah
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Setiap kali tiba satu Ramadhan mercun pun akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Alhamdulillah misi untuk mencari putu bambu telah berjaya

Tips Untuk Memilih Kursus Yang Tepat

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku….

membuat keputusan
Mana Satu Harus Di Pilih

Mana Satu Patut Saya Pilih?  Memilih kursus yang tepat bukan senang. Situasi membuat keputusan pasti sukar untuk semua orang. Ya lah, takut-takut keputusan yang diambil adalah tidak benar. Tidak tepat. Kita juga yang akan menanggung akibatnya nanti. Pernah ke saudaraku menghadapi situasi begini? 

Apa yang ingin saya kongsikan ini bukan kisah saya, tapi dilema seorang pelajar yang bertanyakan pendapat saya dalam memilih bidang yang ingin disambung.

Suatu hari, seorang pelajar perempuan ini telah datang bersama bapanya kepada saya untuk menjadi saksi. Semasa berborak rancak, bapa pelajar ini telah mengajukan satu soalan pada saya:

‘Saya nak minta pandangan. Anak saya ini ada masalah. Dia mendapat dua tawaran. Dia tak tahu untuk memilih. Tawaran pertama adalah Kursus Membaikpulih Komputer di Dungun, Terengganu dan Tawaran kedua adalah Kursus Seni Grafik di MMU.’

Saya bertanya kembali kepada pelajar tersebut

‘Mana satu yang adik minat? Adakah adik suka kerja angkat CPU, cuci habuk, wiring sikit-sikit, main coding mungkin? Atau adik suka duduk memerah idea kreatif?

memilih
Mana Satu Harus Ku Pilih

Adik tu menjawab ‘Saya pun tak tahu?’.

Lalu saya menjawab kembali

‘Sejujur dari hati, saya tak nasihatkan perempuan untuk berada dalam bidang senggaraan. Baik ambil bidang seni kreatif, kalau adik minat seni dan berbakat. Dan kalau saya akan memilih Seni Grafik sebab saya minat dan saya suka. Lagipun bagi saya potensi Seni Grafik boleh pergi lebih jauh terpulang kepada kreativiti kita dan usaha kita. Tapi yang paling penting minat. Tepuk dada tanya hati.

Pelajar itu dan ayahnya mengucapkan terima kasih pada saya selepas selesai berurusan dan berlalu. Saya doakan beliau akan membuat keputusan yang tepat untuk masa depan beliau.

Bukan beliau saja yang menghadapi situasi begitu. Saya juga pernah suatu masa dulu. Jujur saya katakan bidang yang saya ceburi bukan minat saya pun, saya main ambil saja tanpa membuat kajian mendalam sebelum itu. Tapi alhamdulillah saya makin meminati bidang yang saya ceburi.

Ini nasihat saya bagi pelajar yang ingin membuat keputusan untuk memilih kursus apa :

  1. Kaji market pasaran semasa. Apakah bidang yang mempunyai permintaan yang tinggi semasa kini dan masa akan datang? Pastikan kita memilih kursus yang releven dengan pasaran.
  2. Cuba membuat penilaian sebaiknya. Rujuk kepada kaunselor ataupun pensyarah untuk membantu anda.
  3. Ambil bidang yang kita minati. Bila kita ada minat semangat untuk belajar lain sikit dan lebih berkobar-kobar. Memilih kursus yang kita meminati membuatkan kita lebih fokus dalam belajar dan kerja nanti.
  4. Jangan pernah rasa rendah diri jika kursus yang kita dapat adalah bukan yang kita mahu dan kursus dilabel sebagai ‘low standard’. Mereka yang anggap kursus yang ditawarkan ‘low standard’ adalah ‘low standard’ sebenarnya. Kalau kursus itu tidak ada potensi universiti atau kolej tidak akan menawarkannya. Tapi jangan pula mendabik dada atau menyombong pula.
  5. Jika kursus yang kita ambil bukan kursus yang kita minati. Kenalilah, minatilah dan cintailah. Orang selalu kata tak kenal maka tak cinta. Jadi minati bidang yang kita ambil walaupun kita tak suka. Barulah hati ikhlas untuk belajar.
  6. Solat Hajat dan Istiqarah. Insyallah mujarab dan mustajab.
  7. Dalam setiap apa yang kita lakukan jangan lupa tips paling penting iaitu Usaha, Doa dan Tawakal.

Itu saja nasihat buat kali ini. Mungkin ada yang tertinggal cuma ini yang mampu saya coretkan setakat ini. Diharap dapat membantu.

Ingat, masa depan kita, kita yang tentukan. 

Terima kasih banyak-banyak.

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Kejadian buli di sekolah sebenarnya bukan lagi hal
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Saya bodoh? Ya, saya bodoh sebab itu pada
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku..... Tempoh bulan madu saya dah tamat, pengembaraan dunia
Assalamulaikum dan salam Inspirasi buat semua saudaraku... Zaman yang makin canggih dan maju ini di