Yang Lalu Biarkan Berlalu

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat saudaraku

‘Yang lalu biarlah berlalu. Biarkan ia pergi bersama angin semalam.’

Pasti akan ada yang cakap. ‘Daddydee cakap je senang lah. Daddydee tak melalui apa yang kami lalui.

Ya betul, bercakap memang senang tapi hati yang menanggung siapa tahu. Daddydee tak nafikan semua itu. Dan Daddydee juga pernah lalui nya. Kerana Daddydee juga manusia sama seperti saudara semua.

Hidup dalam masa lalu adalah suatu yang bodoh. Kerana ia akan membantutkan segala usaha kita. Pepatah Melayu juga ada berkata Yang baik jadikan tauladan, Yang buruk jadikan sempadan maknanya ambil pegajaran dari setiap yang kita lalui agar mematangkan kita bukannya Hidup dalam masa lalu.

Setiap yang kita lalui pasti ada sebab disebaliknya. Cuma antara kita mahu berfikir ataupun tidak untuk menilai kembali setiap yang berlaku itu.

Allah swt menguji hambanya kerana Allah swt tahu kita mampu menghadapinya.

Yang lalu, biarkan lah ia pergi,
Tinggallah daku dengan sebuah memori,
Terpahat abadi di jiwa nan sepi,
Tersemat mati dalam hati yang suci.

Yang lalu, biarkan lah ia pergi,
Tinggallah daku terus di sini,
Pergi dikau terbanglah tinggi,
Doaku bahgialah dikau nanti.

Yang lalu, biarkan lah ia pergi,
Hanya disini aku terus berdiri,
Bukan mengharap pada pengganti,
Kerna Allah swt sentiasa di hati.

Sekian. Terima kasih banyak-banyak. Semoga kita semua redha dan yang lalu biarkan berlalu.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Identity Entri ini juga
PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku... Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda

Port Makan : Puncak Mutiara Cafe

Asslamualaikum dan salam 1 inspirasi buat semua saudaraku…

Kalian semua pernah pergi tak ke Puncak Mutiara Cafe di Kg. Pelet, Bukit Mertajam Penang??

Ya, saya berkesempatan menyinggah ke situ ketika berkursus di Hotel Summit, Bukit Mertajam tempoh hari. Terima kasih buat Tuan Fazly kerana sudi menjadi pemandu pelancong kami. Kami menerjah ke sana berlima saya (tuan blog), Tuan Fendi (tuan kereta), Tuan Fazly (tuan pemandu pelancong), Tuan Irwan dan Tuan Awang.

Memang kalau pergi sendiri memang kami tak jumpa tempat ni yang agak ke dalam kawasan kampung. Memang tak berani nak masuk pun takut kena kejar dengan orang kampung tapi sebab ada pemandu pelancong berani lah kami.

Pintu Masuk….Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelet

Sampai saja kesini, lepas parking kereta, bau kambing mula menusuk hidung. Busuk?? Saya dah biasa bau kambing sebab saya pun orang kampung. (Tetiba rasa nak nyanyi lagu Orang Kampung) Bau kambing ni membuatkan kita berasa yang kita lepas dari kota.

Tempatnya memang best sangat. Aman. Dan nyaman.

Lauk Segar untuk Di Pilih
Pondok Makan yang santai

Tempat makan nya yang konsep pondok yang santai dan privacy. Kedudukan pondok tu memang jauh dan susah nak panggil waiternya. Tapi jangan risau ada butang untu kita panggil waiter yang sedia membantu dan mesra.

Kawan – kawan yang turut sama.

Antara menu best yang ada kat sana (sumber: www.puncakmutiara.com)

Air Kelapa Krital Blender (susu kambing + kelapa) (RM 7.80)
Memang best, saya order dan minum hari tu. Susu kambing segar. Terbaik.
Puncak Mutiara Special (RM 19.90)
Ini Tuan Irwan dan Tuan Awang order. Diorang kata best.
Kambing Masalla (RM 7.50)
Nanti kalau singgah nak cuba ini pula.
Ostrich Masak Pedas (RM27.90)
Insyallah..Nanti ini sasaran utama. hehehe

Saya memang suka makan di tempat ni. Insyallah nanti nak menyinggah ke sini bersama Madam Besar Saya dan Tuan Kecik.

 

Kalau berminat boleh lah menyinggah di Puncak Mutiara Cafe

Peta Puncak Mutiara Cafe

GPS Coordinate :N5.41517° E100.45613°
Address: 

Lot 179, MK 3, Kampung Pelet,
14400 Bukit Mertajam,
Pulau Pinang.
HotLine No :     1-700-81-9595
Tel No     :     604 – 522 8502 / 522 8503
Fax No     :     604 – 5228501
H/P No     :  
012 – 5175503 / 012 – 206 5003 /
012 – 286 5363
Email     :     query@puncakmutiara.com
Website     :     www.puncakmutiara.com

 

 

Sebut saja Patin Tempoyak pasti dalam kepala otak kita akan terbayang akan Negeri Pahang. Terutamanya
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Warong Pokok Ceri Jalan Beserah Kuantan adalah satu
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Sebut saja Burger Bakar yang Best di Kuantan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Mak Long Corner No

MasterChef Celebriti : Celebriti Ke-10 Terkeluar

Pada minggu ini, 3 orang celebriti masuk pusingan elimination iaitu Angah, Farouk dan Tomok.

Tema pusingan Elimination pada minggu ini adalah Lempeng.

Beri Lempeng yang dihidang oleh Farouk agak menarik dan menyelerakan. Bila tengok saya pun rasa terliur dengan kombinasi hidangan oleh Farouk. Dan hidangan beliau memang mendapat pujian dari ketiga-tiga Chef.

Angah menyajikan Lempeng Rolling Stone. Satu-satunya lempeng berkonsep Malaysia daripada ketiga-tiga hidangan. Lempeng dihidang dengan sambal bilis suatu yang agak biasa tapi menarik dan unik.

Tomok, hidangan yang kurang menarik dari segi tekstur dan sos coklat bak kata ketiga-tiga chef. Hidangannya simple tapi menarik pada pandangan saya.

Celebriti ke-10 yang tersingkir adalah Tomok. Setelah 7 kali masuk pusingan elimination minggu ini tidak bernasib baik buat Tomok.

Apapun, tahniah buat Tomok yang menjadi celebriti 7 yang terbaik dalam MasterChef Celebriti Musim Pertama.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Identity Entri ini juga
PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku... Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda

Buat dulu, Sesal kemudian….Itu lah yang jadi sekarang…

Fikir dulu, Jangan menyesal di kemudian hari
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hari ini hari rabu pasti ramai blogger akan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ubi Keling - Sedang
Posted with WordPress for BlackBerry.

Blogging Untuk Lepaskan Tension

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku

Sebagai pekerja lapan hingga lima, lima hari seminggu, hidup saya kadangkala penuh dengan jadual yang agak padat. (Agak padat kerana saya rasakan kerja sekarang agak rileks sedikit dari dahulu.)  Memang agak memenatkan. Melayan kerenah pegawai atasan dan melayan kerenah pelanggan. (Bukan ingin mengeluh sekadar berkongsi).

Blogging… Adalah salah satu cara saya melepaskan tension kerja dan kehidupan seharian saya. Dengan menulis dan membaca blog, hidup saya terasa sedikit berisi. Ya dengan blogging. 

Mungkin sekarang saya masih bersemangat untuk berblog, dan saya sendiri sampai bila saya akan terus bersemangat. Saya harap semangat ini akan kekal dan tidak akan luntur.

Mengeluarkan wang untuk hosting dan domain, bagi saya suatu yang tidak membeban setakat ini. Ya lah selagi saya masih berminat untuk berblog saya sanggup keluarkan duit walaupun duit dikeluarkan adalah lebih banyak dari duit yang masuk (income). Jealous juga melihat blogger berjaya mendapat income yang tinggi dari blogging, tapi jealous bukan buat saya ingin plagiat, atau hack mereka tapi buatkan saya lebih bersemangat untuk terus maju ke depan.

Lihatlah bagaimana blogger berjaya seperti denaihati.com, eyriqazz.com, redmummy.com, ariffshah.com dan ramai lagi. Mereka semuanya hebat-hebat belaka. (Dah join kontest eyriqazz vs denaihati)

Dengan berblog saya rasa saya lebih ramai kawan. Walaupun hakikatnya saya tidak kenal mereka secara realiti tetapi secara maya saya kenal mereka. Tak ramai pun sebenarnya blogger yang saya pernah jumpa, hanya beberapa orang sahaja. Ada yang telah berhenti blogging, ada yang masih aktif berhubung melalui facebook / twitter. Apapun semua blogger adalah hebat. Kerana tak semua orang mampu menulis. (Tulisan saya pun masih lemah)

Membaca blog dapat menambahkan sedikit ilmu. Ya, tak semua yang dalam dunia ini kita tahu. Tapi dengan berkongsi dapatlah menambahkan ilmu saya yang kurang ini.

Dalam blog, macam-macam yang kita boleh temui seperti tempat makan yang baru, tips-tips hebat (blogging, parenting, working, gadget, photograph dan lain-lain), nasihat yang berguna dan panduan hidup. Macam-macam, boleh dikatakan semua ada.  Sama ada kita mahu ataupun tidak saja. Kalau nak carilah, banyak yang boleh kita dapat.

Dunia blogging tidak pernah membosankan bagi saya walaupun sudah 4tahun berlalu. Pasang surut itu biasa, norma seorang manusia.

Sekian dulu, buat masa ini.

 

 

Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku... Bina Identiti Blog dan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... 'Wah, dah jadi blogger sekarang?' Tegur seorang kawan