Flood In Penang – Why Flood Occurred? Can We Prevent The Flood?

Flood In Penang

Copied from IEM members group.
Floods

1. Why do floods happen in Penang?

Very simple. The rivers and streams cannot contain the large volume of surface runoff generated by the rain. Every river and stream has a certain capacity – once the capacity is exceed, floods happen.

Flood in Penang
Flood in Penang

2. Why do floods happen in KL, Selangor, Kelantan, Pahang and all other places?

For the same reason.

 

3. Does development makes the flood worse?

Yes. The more concrete you have, the less chance for the water to seep into the ground and hence more water flows as surface runoff.

 

4. Are developers the main culprit?

Not necessarily. A lot of things contribute to the worsening of the floods, including you and I. When we pave our lawn with tiles instead of planting grass, we increase surface runoff. When we build roads, we increase surface runoff. When we build shopping malls, we increase surface runoff. People also make floods worse by throwing rubbish and clogging up drains and streams.

Continue reading “Flood In Penang – Why Flood Occurred? Can We Prevent The Flood?”

Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Fahami Kompenen Kereta Anda Dan Elakkan Ditipu 1> Minyak hitam Minyak hitam yg bukan sintetik
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah
Kali ini berkesempatan untuk menonton Justice League dengan wife dan anak-anak. Ikutkan kehendak abang Haiqal
Sekarang ni aku tengok banyak yang berkongsi status dan juga gambar kegembiraan mereka di media

Tombiruo: Penunggu Rimba Menarik! Tombiruo Filem Wajib Tonton

Filem Tombiruo atalha adaptasi dari novel tulisan Ramli Awang Murshid. Memang beliau antara noveles kegemaran saya. Ada beberapa novel tulisan beliau yang pernah saya baca antaranya ADAM, 9 Nyawa dan Tumbirou. Memang menarik.

Boleh dikatakan bila diumumkan Tombiruo akan difilemkan saya memang tunggu.

Tombiruo Filem Wajib Tonton

 Tonton thriller Tombiruo memang membuat aku rasa nak tonton movie ni walhal hakikatnya 10 thriller yang aku tengok cuma 1@2 je movie nya best. Terutama cerita Melayu.

Tapi ternyata Tombiruo memang tidak mengecewakan.

Tombiruo Filem Wajib Tonton
Tombiruo Filem Wajib Tonton

Mula perjalanan cerita dengan kelahiran Ejim atau Tombiruo ke dunia. Awal cerita ini pun mula dengan sesi perlawanan dua orang dengan bapa Ejim ingin membunuh ibu Ejim dengan ibunya kerana tidak mahu rahsia perkosaan beliau terbongkar.

Continue reading “Tombiruo: Penunggu Rimba Menarik! Tombiruo Filem Wajib Tonton”

Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Fahami Kompenen Kereta Anda Dan Elakkan Ditipu 1> Minyak hitam Minyak hitam yg bukan sintetik
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah
Kali ini berkesempatan untuk menonton Justice League dengan wife dan anak-anak. Ikutkan kehendak abang Haiqal
Sekarang ni aku tengok banyak yang berkongsi status dan juga gambar kegembiraan mereka di media

Harga Makanan Food Truck Mahal? Ini Pandangan Peribadi Saya

Assalamulaikum buat semua saudaraku…

Food Truck salah satu trend perniagaan makanan yang boleh dikatakan terkini di Malaysia. Kalau dulu nak dapatkan makanan di jalanan, hanya ada warung tepi jalan, penjaja atau lori pasar malam tapi kini ada food truck, lori menjual makanan yang lebih berkonsep.

Suka tengok konsep Food Truck guna Combi ni
Suka tengok konsep Food Truck guna Combi ni

Kalau dulu buat staf yang kerja di kompleks besar, contoh KLCC tiada piihan selain makan di food court dalam kompleks tu atu keluar jauh untuk cari makanan kena selera dan lebih nilai. Tapi sekarang dah ada food truck yang parking berdekatan jadi boleh beli makanan di truck pula. Kan?

Bagus Ke Perniagaan Food Truck Ni?

Sejujurnya, aku melihat food truck salah satu trend yang positif, kenapa?

Dengan adanya perniagaan food truck, peniaga ada pilihan lain untuk memilih method atau cara operasi mereka.

Jika dulu, mereka perlu mencari kedai yang berada di lokasi yang strategik dan mempunyai potensi pelanggan yang ramai. Dan satu benda yang korang kena ingat, untuk dapat satu kedai yang stratergik, harga nya juga amat tinggi. Baik sewa ataupun harga jualan bangunan tersebut.

Continue reading “Harga Makanan Food Truck Mahal? Ini Pandangan Peribadi Saya”

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Warong Pokok Ceri Jalan Beserah Kuantan adalah satu
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Sebut saja Burger Bakar yang Best di Kuantan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Mak Long Corner No
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Balik dari Pekan sempat lagi kami menyinggah untuk

Kerana Berus Di Dapur Aku Hampir Kehilangan Satu Jari

Assalamulaikum Buat Semua Saudaraku…

Lama aku tidak menulis di sini. Bukan sibuk tapi lupakan sekejap penulisan di blog. Masa yang aku ada sama je dengan masa yang kalian ada 24 jam saja. Sama…

Insyallah semua akan ‘back to track’… Akan kembali menulis di sini sekerap yang mungkin. Ini yang aku mulakan dari dulu dan akan aku cuba kekalkan ia disini.

Hampir Kehilangan Satu Jari

Rancangan asal aku cuti untuk 3 hari dari Isnin hingga Rabu kerana ada urusan yang perlu aku selesaikan tapi lain yang di rancang lain pula yang jadi nya.

Niat asal cuti untuk membantu perniagaan anak buah aku selama 3 hari tapi jadi cuti sakit selama 3 minggu.

Long Holiday
Long Holiday

Semua bermula apabila pagi Isnin 2 Oktober 2017 aku sibuk siapkan beberapa barangan berniaga di dapur. Dah semua siap barang nak berniaga, aku kemaskan semua barangan dan cuci apa yang patut.

Continue reading “Kerana Berus Di Dapur Aku Hampir Kehilangan Satu Jari”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Minggu lalu kita dikejutkan oleh kejadian seorang kanak-kanak lelaki
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Assalamualaikum dan Salam Syawal buat semua saudaraku... Hari Raya telah masuk hari ke-4, pasti ada

Fenomena Ulat Tiket Dalam Bola Sepak Malaysia

Tahniah buat pasukan Harimau Malaya dalam KL 2017. Walaupun tewas pada Thailand dengan 1-0. Kalian tetap juara dalam hati semua pennyokong dan rakyat Malaysia.

Mempamerkan aksi yang terbaik dari awal KL 2017 hingga tamat semalam. Dan dari KL 2017 kita boleh lihat penemuan wira baru dan sudah pasti nya ‘Fenomena Thanabalan’.

Kata-kata TMJ kepada semua pemain selepas tamat pelawanan.

Salute. Daulat Tuanku.

Fenomena Ulat Tiket Dalam Bola Sepak Malaysia

Walaupun bola sepak KL 2017 sudah tamat dan malam ini adalah penutup KL 2017, isu ulat tiket bukan sesuatu yang patut dipandang ringan.

Agak menyakitkan hati bila ramai yang masih lagi sedang beratur untuk mendapatkan tiket tapi sudah ada yang sewenang-wenang menjual tiket dengan harga yang berkali ganda mahal nya.

Continue reading “Fenomena Ulat Tiket Dalam Bola Sepak Malaysia”

Fahami Kompenen Kereta Anda Dan Elakkan Ditipu 1> Minyak hitam Minyak hitam yg bukan sintetik
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah
Kali ini berkesempatan untuk menonton Justice League dengan wife dan anak-anak. Ikutkan kehendak abang Haiqal
Sekarang ni aku tengok banyak yang berkongsi status dan juga gambar kegembiraan mereka di media