Jom Kurus Tanpa Ada Diet Khusus… Hidup Sihat Hanya Kawal Makan Dan Senaman

Aku memang jenis malas bersenam sebenarnya, dari zaman belajar memang aku malas senaman. Sekadar sesekali jogging je tu pun kalau rajin. Tapi zaman belajar makan banyak pun berat badan tak naik pun.

Tahun 2014 badan aku naik ketara, cecah 110kg sebab masa ni aku langsung tak ada senaman. Isnin hingga Jumaat aku kerja dan Sabtu Ahad aku kelas dari jam 8.00 pagi hingga jam 5.00 petang. Badan penat dengan kerja dan belajar, makan pula selera lain macam. Hahaha…

Tahun 2015, aku buat medical check up dan terkejut apabila kolesterol aku tinggi. Cuak aku masa tu. Risau.

Continue reading “Jom Kurus Tanpa Ada Diet Khusus… Hidup Sihat Hanya Kawal Makan Dan Senaman”

Muay Thai sekarang ini semakin mendapat liputan meluas di dunia. Kalau tengok pun TV1 pun
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Bagaimana Ramadhan kali ini? Pasti lebih hebat dari
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya

Jatuh Cinta Pada Muay Thai

Muay Thai sekarang ini semakin mendapat liputan meluas di dunia. Kalau tengok pun TV1 pun dah mula siarkan Max Muay Thai. Muay Thai adalah senibela diri yang berasal dari Thailand.

Jatuh cinta pada muay thai
Jatuh cinta pada muay thai

Kalau pada pandangan mata kasar mungkin nampak perlawanan Muay Thai sememangnya ganas dan ngeri. Biasa akan lihat perlawanan memang akan ada KnockOut dan berdarah biasanya. Semua tu bukan tipu memang ianya benar.

Membesar dalam keadaan abah yang memang minat Muay Thai jadi memang aku terdedah pada Muay Thai. Dan memang aku tak rasa pun Muay Thai tu ganas atau ngeri. Bagi aku sukan Muay Thai memang menarik dan menguji ketahanan fizikal pemain.

Continue reading “Jatuh Cinta Pada Muay Thai”

Aku memang jenis malas bersenam sebenarnya, dari zaman belajar memang aku malas senaman. Sekadar sesekali
Semalam sempat menonton filem The Founder. Filem ni memang dah lama ada dalam koleksi tapi
Dari dulu memang aku suka kan 'martial art', boleh kata dari kecil dari umur aku

Harga Diri Yang Tinggi

Untuk menjadi seorang yang cemerlang, seseorang itu perlu meletakkan harga diri yang tinggi. Dalam hidup ini, tinggi diri kita mungkin akan dibenci oleh orang sekeliling kita. Jika terlalu merendah diri kita juga mungkin akan ditindas.

Apakah itu Harga Diri?

Harga Diri adalah pandangan seseorang terhadap dirinya sendiri tentang keupayaan dirinya untuk mencapai kecemerlangan dalam hidup. Seseorang yang memiliki harga diri yang tinggi merasakan dia mampu, layak dan berupaya untuk mencapai kecemerlangan.

Harga diri sendiri
Harga diri sendiri

Manakala orang yang tidak mempunyai harga diri, sentiasa memandang rendah, kerdil dan ragu pada kemampuan diri sendiri.

Continue reading “Harga Diri Yang Tinggi”

Aku bukan lah pakar dalam bab pemakanan dan kesihatan. Apa yang aku tulis adalah berdasarkan
Ramai yang tanya 'Apa kau buat boleh kurus camni?'. Jawapan aku mudah saja 'Nekad'. Pendek
Kalau dilihat rakyat Malaysia semakin ramai yang suka melancong, tak kiralah dalam atau luar negara.

Bahaya Penyakit Kemurungan

Biasa sudah kita dengar akan penyakit kemurungan, tapi tahukah kita betapa bahayanya penyakit kemurungan ni?

Masih ingatkan beberapa kes bunuh diri artis terkemuka seperti Chris Cornnel, Chester Bennington, Chris Benoit dan Robbin William yang dikaitkan dengan masalah kemurungan.

Apakah itu penyakit kemurungan?

Penyakit kemurungan adalah penyakit yang disebabkan oleh perasaan sedih dan murung yang melampau biasanya berlanjutan sehingga 2 minggu. Biasanya pesakit akan berada dalam keadaan lemah semangat, tidak bermaya, tidak berselera untuk makan, sukar tidur atau terlebih tidur. Semua hal kegemaran juga akan menjadi hambar bagi pesakit. Mengasingkan diri dari kelompok orang ramai, lebih suka bersendiri. Fikiran yang bercelaru, merasakan masa depan yang kian kelam dan gelap dan tiada keyakinan diri.

Penyakit Kemurungan

Continue reading “Bahaya Penyakit Kemurungan”

Aku bukan lah pakar dalam bab pemakanan dan kesihatan. Apa yang aku tulis adalah berdasarkan
Ramai yang tanya 'Apa kau buat boleh kurus camni?'. Jawapan aku mudah saja 'Nekad'. Pendek
Kalau dilihat rakyat Malaysia semakin ramai yang suka melancong, tak kiralah dalam atau luar negara.

Pengalaman Membeli Barang Menggunakan Shopee… Mudah Dan Cepat Dengan Shopee…

Sebelum ini banyak saya melakukan pembelian atas talian baik dari dalam Malaysia dan juga luar Negara. Ada beberapa web belian atas talian yang saya sering gunakan seperti Mudah, Zalora, Lazada dan Facebook.

Untuk Mudah dan Facebook banyak yang saya deal secara Cash On Delivery (COD) untuk elakkan penipuan (scam), ada juga yang by postage bila saya yakin dengan penjual nya.

Rapid charge
Rapid charge Yang dibeli menggunakan shopee

Tips untuk deal secara postage, adalah penting untuk:

  1. Pastikan penjual itu mempunyai rating yang bagus. Nak dapatkan rating ni senang je kena lah rajin tanya lah ya.
  2. Pastikan nama penjual dengan nama dalam akaun sama. Kalau dia cakap masuk ke akaun bini dia ke, laki dia ke atau abah dia ke. Abaikan lah.
  3. Dapatkan gambar ic atau pengenalan diri untuk kepastian. Kalau dia guna syarikat dapatkan salinan SSM.
  4. Kalau boleh gambar barang yang nak dijual tu ada ‘watermark’. Kalau aku lebih suka ‘watermark’ jenis tulisan tangan atau kad pengenalan dia atau bisnes kad dia.

Continue reading “Pengalaman Membeli Barang Menggunakan Shopee… Mudah Dan Cepat Dengan Shopee…”

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Saya memang minat pada outdoor gear walaupun dah
Ramai yang tanya 'Apa kau buat boleh kurus camni?'. Jawapan aku mudah saja 'Nekad'. Pendek
Kalau dilihat rakyat Malaysia semakin ramai yang suka melancong, tak kiralah dalam atau luar negara.