Eratkan Hubungan : Bawa Si Kecil Ke Taman

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Memang sudah jadi rutin kami, suami isteri setiap hujung minggu biasanya akan membawa si kecil ke taman. Selain untuk mengajar si kecil kami tentang perihal dunia, boleh juga kami mengeratkan lagi hubungan cinta kami suami isteri. Kan sweet gitu?

Eratkan Hubungan Suami Isteri

Betul sebenarnya dengan meluangkan masa ke luar bersama keluarga adalah perlu untuk mengeratkan lagi hubungan cinta, kasih sayang dan kekeluargaan dalam keluarga kita. Itu sebab kalau sebuah famili yang dengna melakukan aktiviti reunion atau gathering.

Keluar bersama keluarga ke taman, air terjun atau pantai adalah salah satu cara untuk eratkan hubungan suami isteri dan keluarga. Lagi pun ini, cara ini tidak memerlukan kos yang tinggi. Tidak perlu ke luar negara dan passport, dalam Malaysia pun banyak tempat menarik.

Ketahui Punca Penceraian

Si kecil saya memang lasak, kalau bawa ke Taman Tasik Titiwangsa memang berpeluh saya dah macam orang jogging dibuatnya sebab semua permainan hendak dicuba. Disebabkan bulan puasa lagi pun untuk mengelakkan jam kami buat keputusan untuk bawa si kecil ke Taman Jaya, Petaling Jaya saja. Sambil itu saya juga nak test lens Canon 50mm 1.4 saya.

Siap Untuk Ke Taman photo besiap_zps63608def.jpg
Si Kecil yang excited nak ke taman

Si kecil saya memang excited kalau nak ke taman. Tahu saja nak ke taman memang dia lah yang akan bising dan heboh satu rumah. Kalau ke shopping mall, dia akan buat muka bosan. hahaha

Ini adalah kerenah si kecil saya di taman:

Buai Laju laju photo afifmainbuaian_zps50d65e80.jpg
Buai laju laju
Tunggang Kuda photo tunggangkuda_zps94ae6397.jpg
Tunggang kuda pula
jonkit photo haiqaljongkit_zps5ee719ca.jpg
Haigal main jongkang jongkit
Ready untuk gelongsor photo ready_zps42e910e3.jpg
Ready untuk gelongsor
Rahsia Emas
Bergayut photo gayut_zps53720f08.jpg
Muka gayat masa bergayut
Happy time photo gelungsurlaju_zpsbbdd1883.jpg
Budak yang suka ke taman

Semua gambar ini di ambil menggunakan lens 50mm 1.4 dan semuanya tanpa edit. Sebab saya tidak pandai guna adobe photoshop.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saat Berkasih Sungguh Indah - Ke mana saja
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Ginseng Untuk Lelaki Sebut
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Benar kata orang tua, Untuk Memikat Hati Suami
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Suami Baran? Saya juga suami yang baran di

Lens Baru DSLR: 50mm 1.4 dan 28mm 1.8

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Dua minggu lepas saya ambil dua lens baru DSLR saya, tambahlah lagi dua lens dalam koleksi saya. Jadi sekarang ini saya ada 3 prime lens dan 1 kits lens 18-55mm.

SIGMA 30MM
SIGMA 30MM yang setia dengan saya.
Kitlens dengan convertor
Kitlens dengan convertor

Kenapa sampai banyak sangat prime lens? Semasa saya mula berjinak dengan DSLR saya membeli DSLR dengan kits lens 18-55mm. Selepas belajar sedikit ilmu DSLR ni saya mula tertarik dengan prime lens, jadi saya dapatkan Sigma 30mm 1.4. Nak beli lens Canon masa itu memang saya tidak mampu.

Teknik SEO Merah Jambu
Buat Duit Dengan Baju Kurung
LENS 50MM DAN 28MM
LENS 50MM DAN 28MM

Memang saya sering gunakan prime lens daripada zoom lens. Saya lebih suka hasil dari prime lens cuma kelemahanya adalah tak boleh zoom. Dan disebabkan dapat offer harga yang menarik untuk Canon 50mm 1.4 dan Canon 28mm 1.8 saya terus tak tunggu lama. Terus sambar dua lens ini.

Sekarang tengah timbang-timbang nak tukar theme blog pula, ada idea tak?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Memang sudah jadi rutin kami, suami isteri setiap hujung
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua saudaraku.... Sedikit gambar yang saya sempat bidik dari Bandar
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya mahu jadi jutawan, ya saya menyimpan cita-cita

Foto Hebat Dari Kawika Singson

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Saya cukup tertarik dengan satu karya seni fotografi dari photographer Kawika Singson dari Hawaii. Saya memang impikan untuk mengambil gambar-gambar lanskap suatu hari nanti tapi mungkin susah untuk capai seperti Kawika Singson. Ini adalah foto hebat dari Kawika Singson:

 

Belajar Seni Foto Perkahwinan
Belajar Seni SEO dengan Kitab Teknik SEO Merah Jambu

 

Dan foto hebat dari Kawika Singson yang paling menari perhatian saya adalah foto volcano dibawah ini:

Vocano dari Kawika Singson
Vocano dari Kawika Singson

Dan ini adalah gambar ketika Kawika Singsong mengambil gambar volcano di atas:

Kawika Singson

Saya memang tak sanggup buat seperti Kawika Singson ini buat. Memang hebat dan saya salute habis. Untuk lebih banyak foto hebat dari Kawika Singson boleh lah ke web beliau.

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Dua minggu lepas saya ambil dua lens baru
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sedih dan kecewa dengan kekalahan pasukan Harimau Malaya
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua saudaraku... Tahniah, Tahniah, Tahniah. Tahniah buat pasukan Harimau Malaya.
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Sekarang ini masih ramai yang menilai dari warna

Beautiful Malaysia – Beca

Beca 1 photo C360_2013-05-09-21-52-49_zpsdbe4e260.jpg
Beca – banyak jasanya
Beca photo C360_2013-05-09-23-07-04_zpsaf90ed2f.jpg
Beca tua – is you

Beca tua yang banyak jasanya.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Beautiful Malaysia, of course Malaysia is a beautiful
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Inilah kerja saya kalau bosan, tiada apa yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tuan baru diperlukan bagi  barang DSLR Canon iaitu Lens
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Teringat komen mamamurai dalam entri saya sebelum ini iaitu

Preview : Canon PowerShot N

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Kalau sebelum ini, saya ada menulis tentang speksifikasi Samsung Galaxy Camera yang bakal memudahkan para blogger dan pengguna sosial lain untuk upload terus gambar ke interner kerana kemudahannya yang menyokong pelan data. Kini satu lagi kamera compact yang menarik minat saya iaitu Canon PowerShot N, walaupun tiada sokongan pelan data kamera ini mempunyai sambungan WIFI. Jadi setiap foto tetap boleh diambil boleh di upload terus ke internet ataupun smartphone anda. Hebat bukan?

Canon PowerShot N
Canon PowerShot N

Saiz Canon PowerShot N iaitu 79 x 60 x 29 mm, pastinya memudahkan ianya dibawa kemana saja. Dan dijadikan teman mesra dimana saja anda berada. Skrin LCD yang boleh di condongkan (tilt), akan membantu kita menyerlahkan lagi kreativiti semasa menangkap gambar di sudut-sudut yang sukar. Pasti ianya suatu yang menyeronokan.

Canon PowerShot N
Canon PowerShot N

Speksifikasi Canon PowerShot N adalah seperti berikut:

  • Max Resolution : 4000 x 2248
  • Effective Pixels : 12.1 mega pixel
  • Sensor Typer : CMOS
  • Processor : DIGIC 5
  • ISO : Auto, 80-6400
  • File Format : JPEG 2.5
  • Focal Length : 28 – 224 mm
  • Optical Zoom : 8x
  • LCD : Tilting
  • Screen Size : 2.8 in
  • Max Aperture : F3.0-F5.9
  • Max Shutter Speed : 1/2000 sec
  • Built In Flash : Yes (LED)
  • USB : 2.0
  • Wireless : Built In

Canon PowerShot N memang menarik bagi saya kerana kemampuannya untuk mengambil gambar dari sudut sukar. Lagi pula, dengan saiz nya yang kecil memang banyak membantu. Walaupun ramai mengatakan DSLR mampu menyerlahkan kreativiti kita pada tahap optimum, tapi tidak selalu kita berjalan dengan membawa DSLR. Jadi kamera compact seperti Canon PowerShot N sudah pasti menjadi pilihan hati.

Saya bukanlah photographer tapi sekadar minat mengambil gambar, terutama potret keluarga. Saya belum lagi handal seperti blogger ini, blogger ini dan blogger ini. Saya masih belajar. Sekadar sedikit perkongsian dari saya.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Canon telah mengumumkan dua lagi baby DSLR nya
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Majlis Perkahwinan Khairul dan Nita di Tanjung Api,