Category Archives: Uncategorized

Kenapa Daddydee.net Begini?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku…

Indentity

Identity

Entri ini juga terhasil dari penyertaan Tuan Sop dalam Giveaway Pertama Daddydee.net. Terima kasih pada Tuan Sop, kerana review beliau yang bermakna dan memberi inspirasi untuk saya membuat satu entri ini.

Di sini biar saya jelaskan beberapa perkataan yang biasa saya gunakan dalam blog Daddydee.net dan kenapa saya gunakan perkataan tersebut:

  1. Salam Ispirasi : Perkataan terilham semasa saya berkursus bersama Tuan SK. Dan penggunaan Salam Ispirasi diharap dapat menjadi indentiti blog in.
  2. Saudaraku : Kerana semua blogger dan pembaca blog daddydee.net adalah saya anggap bersaudara. Lagi pun kita semua sama asal usulnya dari Nabi Adam as.
  3. Tuan / Cik Puan : Perkataan ini nampak formal kan? Tidak dinafikan lagi. Perkataan ini saya gunakan kerana saya hormat semua blogger kerana Tuan-Tuan dan Cik Puan- Cik Puan memang layak dihormati.
  4. Saya : Penggunaan ganti nama saya bagi saya lebih sejuk dan sedap di baca.
  5. Sekian, Terima Kasih : Ucapan penghargaan kerana pembaziran masa yang telah tuan/cikpuan korbankan untuk membaca blog saya.

Sebenarnya, saya melakukan penulisan sebegini mengunakan perkataan dan ayat yang skima serta membosankan ini adalah kerana saya tidak tahu siapakah pembaca saya. Saya tidak tahu siapakah mereka, mungkin mereka seorang Dato’, Ustaz, Pegawai Besar, Businessman, CEO atau lain-lain. Saya juga tidak tahu range umur mereka. Jadi pendekatan selamat saya pilih. Pendekatan bahasa Melayu skima yang saya gunakan adalah untuk keselesaan semua pembaca blog Daddydee.net.

Pendekatan ini diharapkan dapat menjadikan blog saya mempunyai identiti tersendiri dengan tujuan asal saya membangunkan blog ini adalah untuk memberi inspirasi kepada diri saya dan saudara sekalian.

PS: Salah satu tips penting dalam blogging adalah indentiti blog itu sendiri.

Sekian, Terima Kasih.

Gangnam Style

PSY-Gangnam Style

PSY

Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik perhatian berjuta view dalam masa yang singkat. Balik dari kampung, sempat juga saya cari info dan layan video clip kat atas ni. Memang saya akui saya tidak faham apakah itu gangnam. Tapi bagi saya ia adalah suatu yang agak lucu.

Apakah itu Gangnam Style?

“Gangnam Style” is a Korean language colloquialism that refers to a luxurious lifestyle associated with the Gangnam district, an affluent and trendy area of Seoul. The music video depicts Psy dancing at various locations in Gangnam.The song’s theme is about “the perfect girlfriend who knows when to be refined and when to get wild.”

 

In Korean colloquialism, “오빤 강남 스타일 (Oppan Gangnam style)” may be translated as “I am (loving) the Gangnam style.” or literally translated as “I am Gangnam style.” or “A Gangnam-styled girl is my style.” because the Korean word 오빠 (oppa), which is a noun meaning “a female’s elder brother” but can be also used as a first-, second- or third-person masculine pronoun to designate a male who is elder or older than a female, is used as a first-person pronoun in this phrase and 오빤 (oppan) is an abbreviation of 오빠는 (oppaneun) which is translated as “I am” when 오빠 (oppa) is used as a first-person pronoun.

(Sumber: Wiki)

Jadi, Gangnam adalah berasal dari sebuah daerah di Seoul iaitu Gangnam. Manakala, lagu Gangnam Style adalah berkenaan ‘perfect girlfirend’, jadi patutlah video clip nya hanya menari dengan perempuan sexy saja.

PSY

PSY-Gangnam Style

Layankan video clip Gangnam Style

Lirik Gangnam Style oleh PSY

English Translation:

Oppa is Gangnam style
Gangnam style

A girl who is warm and humanle during the day
A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
A girl whose heart gets hotter when night comes
A girl with that kind of twist

I’m a guy
A guy who is as warm as you during the day
A guy who one-shots his coffee before it even cools down
A guy whose heart bursts when night comes
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

A girl who looks quiet but plays when she plays
A girl who puts her hair down when the right time comes
A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
A sensable girl like that

I’m a guy
A guy who seems calm but plays when he plays
A guy who goes completely crazy when the right time comes
A guy who has bulging ideas rather than muscles
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two
On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two

You know what I’m saying
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

Romanized:

Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil

Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
Keureon banjeon i-nneun yeoja

Naneun sana-i
Naje-neun neomankeum ttasaroun geureon sana-i
Keopi shikgido jeone wonsyas ttaerineun sana-i
Bami omyeon shimjangi teojyeobeorineun sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Jeongsu-khae boijiman nol ttaen noneun yeoja
Ittaeda shipeumyeon mukkeot-deon meori puneun yeoja
Karyeot-jiman wen-manhan nochulboda yahan yeoja
Keureon gamkakjeo-gin yeoja

Naneun sana-i
Jeomjanha boijiman nol ttaen noneun sana-i
Ttae-ga dwehmyeon wahnjeon michyeobeorineun sana-i
Keunyukboda sasangi ul-tungbul-tung-han sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

You know what i’m saying

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Bila tengok video clip Gangnam Style ini, saya hanya teringatkan video clip LMFAO-I’m Sexy and I know It yang pernah juga mencetuskan satu fenomena tak beberapa lama dulu.

Selamat Hari Merdeka dan Selamat Bercuti.

Duit Raya : Apakah Patut Kita Buat?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku…

Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan semua sihat sejahtera semuanya. Saya pun alhamdulillah sihat, cuma mood bekerja belum memuncak, mood lebih pada rindukan kampung halaman lagi.

Duit raya bagaimana? Banyak tak dapat? Saya tak dapat duit raya. Tuan Kecik saya banyak la dapat duit raya. Almaklumlah orang pertama kali beraya.

Tuan Kecik, duit raya,

Tuan Kecik nak beraya.

Saya dulu pun zaman sekolah dulu selalu juga dapat duit raya, banyaklah juga iaitu RM30. Tak banyak? Saya dapat RM30 dah cukup banyak. Kalau dapat RM50 dah terasa kaya. Kenapa? Saya nak dapat RM2 pun susah dulu. Tapi sekarang RM2 terlalu kecil.

Saya dulu duit raya saya akan simpan dalam tabung. Dan akan saya korek bila dah terdesak nak pakai duit. Simpan dalam bank, sekali setahun belum tentu saya simpan. Kekadang cemburu juga tengok kawan-kawan beli baju baru, kasut baru guna duit tabung. Tapi apakan daya saya perlu berjimat untuk kepentingan diri saya kelak.

Dulu saya agak cemburu bila kawan-kawan sibuk bercerita yang ayah mereka bukakan mereka akaun ASB, akaun Tabung Haji dan macam-macam akaun lagi. Saya pula, hanya ada tabung anak gajah dan akaun Giro. Sebab itu saja yang senang didapati dibandar tempat saya dahulu.

Sekarang, bila sudah menjadi seorang ayah, pemikiran saya tetap sama. Sama seperti zaman saya sekolah dulu. Duit raya adalah untuk disimpan untuk kegunaan pada masa depan. Jadi, duit raya Tuan Kecik saya simpan dalam akaun bank beliau. Untuk kegunaan beliau juga.

Kenapa saya berbuat demikian? Kerana saya tidak tahu apa yang akan berlaku pada zaman Tuan Kecik kelak. Saya tak tahu berapakan kadar Inflasi pada tahun 2040. Saya tak tahu berapa yuran Universiti tahun 2040. Saya tak tahu berapa harga sebungkus nasi pada tahun 2040.

Tuan Puan bagaimana? Duit raya buat apa? Menabung atau berbelanja?

Sekian, terima kasih.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Pemenang Giveaways Pertama Daddydee.net

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi….

Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah :

  1. keretahitam
  2. jebengotai
  3. budakfelda
  4. sop
  5. hafizmohd
  6. irsah
  7. akmaomar

Terima kasih atas semua peserta di atas. Sememangnya apabila di baca semua review yang dilakukan semuanya hebat-hebat belaka. Tidak dinafikan. Dan alhamdulillah dengan review jujur akan saya gunakan untuk meningkatkan blog Dadddydee.net yang tidak seberapa ini.

Senarai Pemenang Giveaway Daddydee.net

Senarai Pemenang Giveaway Daddydee.net

Pemenang Pertama : jebengotai

Pemenang Kedua : akmaomar

Tempat Ketiga :

  1. sop
  2. hafizmohd
  3. irsah

Terima kasih buat kesemua peserta. Diharapkan para peserta dapat menghantar emel kepada saya di daddydee.net[@]gmail.com dengan maklumat berikut iaitu nama penuh dan akaun bank.

*Pas wayang akan di poskan kepada Tuan JebengOtai esok. Insyallah.

pondokkecil.com

Tidak lupa juga jutaan terima kasih buat Saudara Hafizul (Pondok Kecil) yang telah menjadi penaja bersama. Terima kasih banyak-banyak.

Mohon maaf atas kelewatan pengumuman ini. Maafkan hamba.

Sekian, terima kasih.

 

Siapa Saya Esok Hari?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi…

Persoalan yang sentiasa saya tanya pada diri saya sendiri iaitu ‘Siapa Saya Esok Hari?’. Setiap malam sebelum tidur itu yang saya tanyakan pada diri.

Nama saya Zaidi dan akan selamanya Zaidi. Tidak akan bertukar kepada John dan tidak akan bertukar kepada Siti Aminah. Tidak sama sekali. Diri saya tetap selamanya saya. Insyallah.

Be Better

Be Better

Namun itu bukan jawapan kepada persoalan saya diatas tadi. Persoalan ‘Siapa Saya Esok ?’ adalah betanya siapa yang akan kita jadi esok.

Kalau hari ini kita seorang kerani tidak mungkin selamanya kita mahu jadi kerani. Kalau hari ini kita kerani biarlah esok kita bercita jadi usahawan.

Kalau hari ini kita seorang draftman tidak akan selamanya kita mahu statik disitu. Biarlah esok kita menjadi CEO. Seorang CEO syariket drafting yang berjaya. Bukan begitu?

Kalau hari ini kita tukang sapu. Biarlah esok kita menjadi pemunya syarikat pembersihan terkemuka. Kan bahagia kalau begitu?

Kalau mendaki gunung Everest pun kita mesti mahu sampai ke puncak Everest. Jadi kita akan daki juga walaupun apa saja yang jadi, sampai ke puncak atau tidak itu perkara lain. Tak pernah dibuat orang yang mahu mendaki gunung akan patah balik sebelum mendaki. Jangan sekali cipta alasan sebelum kita mencuba. Kita boleh.

Hidup ini memang indah. Hari yang kita lalui juga amat indah. Namun begitu biarlah kita indahkan lagi hari kita dengan perancangan yang teliti dan cita-cita yang tinggi. Siapa saya esok saya yang tentukan dengan usaha saya hari ini.

Ingat, Allah swt tidak akan mengubah nasib sesuatu bangsa itu kecuali kita yang mengubahnya.

Cita-cita, usaha, doa dan tawakal perlu sentiasa seiring dan seirama.

Sekian, terima kasih.

Posted with WordPress for BlackBerry.