Harga Rokok Dijangka Naik Lagi

Rokok...
Rokok…

Menurut penganalisis, berdasarkan anggaran kenaikan duti cukai itu harga sekotak mengandungi 20 batang rokok dijangka naik kira-kira 60 sen. TA Securities, dalam laporan analisisnya menjangka kerajaan akan mengumumkan kenaikan sebelum pembentangan bajet 2013 pada 28 September ini bagi mengelak peniaga menyorok rokok.

(Sumber : Berita Harian)

 

Harga rokok dijangka akan mengalami kenaikan harga sebanyak 60 sen bagi sekotak 20 batang rokok. Berita ini pasti akan merisaukan perokok tegar.

Tapi dari pengalaman lalu kawan-kawan saya (perokok tegar) yang merokok, kenaikan harga rokok akan memberi kesan sementara bagi mereka. Kesan sementara tersebut ialah :

  • Kurang mengisap rokok. Kurang jumlah batang. Bukan berhenti.
  • Beli rokok yang harga lebih murah.
  • Kurang membeli rokok. Lebihkan paw kawan punya rokok.
  • Kurang makan, sebab nak save duit untuk beli rokok.

Itu adalah antara kesan sementara yang biasa saya lihat kawan-kawan saya apabila harga rokok naik. Kenapa saya katakan kesan sementara adalah kerana kebanyakan mereka akan kembali kepada tabiat asal dalam masa 2-3 bulan. Ini kerana, perokok tegar memang sukar untuk mengubah tabiat merokok mereka. Tetapi akan berubah sekiranya terpaksa.

Sesetengah kawan saya ada yang sanggup tak makan asalkan dapat rokok. Ini kes kritikal dimana ketagihan yang tahap melampau. Tak dapat rokok sehari bagai nak hilang nyawa. Ada kawan saya zaman belajar sanggup gulung kertas bakar dan hisap untuk hilangkan gian merokok sebab rokok habis stok. Hurmm… Macam-macam ragam mereka.

Apapun, saya tak nampak kenaikkan harga rokok ini akan mengurangkan jumlah perokok pun. Malah dari pemerhatian saya, jumlah perokok biasanya meningkat bukan berkurangan. Ini kerana sudah menjadi trend, pelajar sekolah dalam lingkungan umur 12 tahun akan mula mengenali dan mendekati rokok.

Dan apa yang lebih mengecewakan pelajar sekolah sekarang seolah berbangga kalau orang lain lihat mereka menghisap rokok. Zaman saya dulu, biasanya merokok sembunyi-sembunyi. Dalam semak, dalam jambat, bawah jambatan memang jadi port untuk merokok.

Apapun, tahniah buat perokok kerana mereka antara penyumbang besar pendapatan kilang rokok. Tanpa mereka tak kaya tokey rokok.

 

Jom Buat Duit Dengan Says.

 Checkup Kereta Guna Twiteer Dan Facebook

Samsung Galaxy S3….Murah!Murah!

Swipe dan Menang.

Assalamulaikum dan salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Bulan Ramadhan bulan 1000 rahmat, tersembunyi pelbagai kebaikan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua... Pertamanya, saya ingin meminta maaf jika entri ini, Kawasan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Pasti masih ada yang tertanya-tanya jual rokok elektronik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda

Who Is Nick Vujicic?

nick vujicic
Nick’s childhood

Meet Nick Vujicic, pronounced ‘Vooy-cheech’. Born in 1982 in Brisbane, Australia, without any medical explanation or warning, Nicholas Vujicic came into the world with neither arms nor legs. Imagine the shock his parents felt when they saw their first-born brand new baby boy for the first time, only to find he was what the world would consider imperfect and abnormal. A limbless son was not what nurse Dushka Vujicic, and her husband Pastor Boris Vujicic had been expecting. How would their son live a normal happy life? What could he ever do or become when living with such a massive disability? Little did they or anyone else know that this beautiful limbless baby would one day be someone who would inspire and motivate people from all walks of life. God uses Nick to touch lives and bring the hope of Jesus Christ to people across the globe.

Throughout his childhood, Nick dealt not only with the typical challenges of school and adolescence such as bullying and self-esteem issues; but also struggled with depression and loneliness.  He constantly questioned why he was different than all the other kids surrounding him; why he was the one born without arms and legs. He wondered what the purpose behind his life was, or if he even had a purpose. According to Nick, the victory over his struggles throughout his journey, as well as the strength and passion he has for life can be credited to his faith in God. His family, friends and the many people he has encountered along the way have also encouraged him.

Nick Vujicic, http://www.lifewithoutlimbs.org/

After school, Nick went on with further study and obtained a double Bachelor’s degree, majoring in Accounting and Financial Planning from Griffith University in Logan, Australia. By the age of 19, Nick started to fulfill his dream of being able to encourage other people and bring them the gospel of Jesus through motivational speaking and sharing his testimony about how God changed his life and gave him a future and a hope. “I found the purpose of my existence, and also the purpose of my circumstance. There’s a purpose for why you’re in the fire.” Nick wholeheartedly believes that there is a purpose in each of the struggles we each encounter in our lives, and that our attitude towards those struggles, along with our faith and trust in the Lord can be the keys to overcoming the challenges we face.

Today, this limbless young man has accomplished more than most people accomplish in a lifetime. Nick made the massive move from Brisbane, Australia to California, USA in 2007, where he is the President and CEO of a non-profit organization, Life Without Limbs. Since his first speaking engagement back when he was 19, Nick has traveled around the world, sharing his story with millions of people, speaking to a range of different groups such as students, teachers, youth, businessmen and women, entrepreneurs, and church congregations of all sizes.  He has also told his story and been interviewed on various televised programs worldwide. “If God can use a man without arms and legs to be His hands and feet, then He will certainly use any willing heart!”

Nick Vujicic

(Credit to : http://www.lifewithoutlimbs.org/)

 

 

 

I really admired this guy, Nick Vujicic. If i was him, i don’t think i can be strong to continue my life, but Nick Vujicic really really awesome and strong guy. For me, he is real superhero in this world.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Bagaimanakan diri kita hari ini? Adakah hari ini
Natalia Partyka Natalia Partyka is one of the athlete in Olympic London 2012,

Bersama Kita Membantu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat ilahi yang maha esa. Malam ini daddydee masih lagi mampu untuk menaip dan masih lagi bernafas. Tulang empat kerat juga masih sihat dan masih boleh meligat. Sampai bila? Walallahualam…daddydee tak tahu, cuma diharapkan nikmat sihat tidak ditarik.

Dalam entri sebelum ini daddydee berkongsi satu video Nick Vujicic, seorang insan yang hebat. Dan daddydee percaya ramai lagi insan hebat diluar sana. Dan daddydee juga percaya saudara semua juga adalah insan yang hebat.

 

 

Dalam meronda-ronda dalam dunia blog (blogwalking), menggunakan list blog di blog lama, saya menyinggah di blog KakCik Seroja. Dalam seronok membaca entri dari KakCik Seroja saya tertarik pada gambar di sidebar blog KakCik. Dan gambar itu adalah seperti dibawah:

Abil dan Gee
Saudara Abil dan isteri, Gee

Dan saya singgah ke blog saudara Abil Fikri, blog Warkah Buat Isteri. Dan ini adalah petikan dari header blog Warkah Buat Isteri:

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Siapa sangka dalam sekelip mata atas kehendak Allah s.w.t & ujian dariNya, isteri tercinta telah di serang asma pada Jun 2011 yang telah menyebabkan beliau mengalami kerosakan pada saraf otak. Blog ini adalah sebagai rentetan kehidupan saya & isteri. Dear, blog ini warkah buat tatapan you apabila you sembuh nanti. Warkah ini adalah bukti kasih sayang takkan pudar (InsyaAllah). Kepada pembaca, doa & semangat dari kalian sangat kami perlukan.

 

Bila saya baca entri blog Warkah Buat Isteri, tersentuh hati saya dan tak malu saya katakan airmata saya bergenang. Untuk lebih lanjut, bolehlah saudaraku rujuk pada blog Warkah Buat Isteri.

Apapun, pada saudaraku yang hebat, yang sudi membantu bagi meringankan beban pasangan ini, bolehlah berbuat demikian melalui:

Nama : Abil Fikri Ahmad
Bank: CIMB Bank
Account No: 0506-0040577-52-1
H/P No : 016-2634258

Dan samalah kita berdoa kehadrat ilahi agar Saudari Fauziah akan kembali sihat. Dan Saudara Abil Fikri akan terus tabah menghadapi dugaan ini. Amin.

 

Jom Selamatkan Penyu

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Tengahari semalam, selepas saya melakukan rutin kerja saya,
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Biasa kita dengar ayat 'Disebalik kejayaan seorang lelaki
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Memang sudah jadi rutin kami, suami isteri setiap hujung
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... cinta Hawa dicipta dari

Real Superhero

Enjoy of this video. There are something from this superhero would like to share with us.

Take ur time, enjoy the show.

 

After watch this video, I wake up. Wake up from my long longs sleep. Wake up from my rubbish dream. I wake up as a new guy. This superhero has been inspired me so much.

Thanks Nicholas James Vujicic. And also thanks fo Tuan Shamsuddin Kadir who has share with me this awesome video.

 

SEO Eyriqazz vs Denaihati… Let’s pushing up. Never give up to try and try to set in the first page of google search. Be the SUPERHERO for our life and ourself.

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat Semua Saudaraku Sempena tahun ke dua nya, Cik Tomato
Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat semua Success...Impian kita Contest SEO
Assalamualaikum dan Salam 1 Ispirasi buat semua saudaraku. Makin hebat makin mantap. Itu saja yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat semua Saudaraku sekalian.   Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati makin

Eyriqazz vs Denaihati : Blogger hebat yang menjadi inspirasi

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat semua

kejayaan, success
Success…Impian kita

Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati semakin merancak sekarang ni. Para blogger sibuk update entri untuk Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati untuk menjadi first page dalam carian google dan memenangi hadiah yang cukup hebat yang ditawarkan oleh penganjur.

Seperti yang kita tahu, blogger denaihati ataupun eyriqazz sememangnya blogger yang hebat. Dari jumlah follower mahupun income blog.

Dan ramai lagi blogger lain yang hebat kat Malaysia ni seperti titan, ciktom, rohaizad, ariffshah, redmummy, abangensem, haniszulaikha dan ramai lagilah.

Jom menangi pelbagai hadiah menarik.

 

Daddydee pula hanyalah blogger picisan. Blogger kecilan saja.

Cemburu? Jealous? Ya, memang saya cemburu dengan kejayaan mereka.

iPhone5…Jadi antara yang pertama memilikinya.

 

Kejayaan mereka semua menjadi sumber inspirasi buat saya untuk terus maju dalam dunia blogging. Untuk terus berusaha, dan berusaha untuk mencapai puncak kejayaan dalam dunia blogging.

Sentiasa berusaha tanpa jemu untuk berjaya.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat Semua Saudaraku Sempena tahun ke dua nya, Cik Tomato
Enjoy of this video. There are something from this superhero would like to share with
Assalamualaikum dan Salam 1 Ispirasi buat semua saudaraku. Makin hebat makin mantap. Itu saja yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat semua Saudaraku sekalian.   Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati makin