Blogging Untuk Lepaskan Tension

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku

Sebagai pekerja lapan hingga lima, lima hari seminggu, hidup saya kadangkala penuh dengan jadual yang agak padat. (Agak padat kerana saya rasakan kerja sekarang agak rileks sedikit dari dahulu.)  Memang agak memenatkan. Melayan kerenah pegawai atasan dan melayan kerenah pelanggan. (Bukan ingin mengeluh sekadar berkongsi).

Blogging… Adalah salah satu cara saya melepaskan tension kerja dan kehidupan seharian saya. Dengan menulis dan membaca blog, hidup saya terasa sedikit berisi. Ya dengan blogging. 

Mungkin sekarang saya masih bersemangat untuk berblog, dan saya sendiri sampai bila saya akan terus bersemangat. Saya harap semangat ini akan kekal dan tidak akan luntur.

Mengeluarkan wang untuk hosting dan domain, bagi saya suatu yang tidak membeban setakat ini. Ya lah selagi saya masih berminat untuk berblog saya sanggup keluarkan duit walaupun duit dikeluarkan adalah lebih banyak dari duit yang masuk (income). Jealous juga melihat blogger berjaya mendapat income yang tinggi dari blogging, tapi jealous bukan buat saya ingin plagiat, atau hack mereka tapi buatkan saya lebih bersemangat untuk terus maju ke depan.

Lihatlah bagaimana blogger berjaya seperti denaihati.com, eyriqazz.com, redmummy.com, ariffshah.com dan ramai lagi. Mereka semuanya hebat-hebat belaka. (Dah join kontest eyriqazz vs denaihati)

Dengan berblog saya rasa saya lebih ramai kawan. Walaupun hakikatnya saya tidak kenal mereka secara realiti tetapi secara maya saya kenal mereka. Tak ramai pun sebenarnya blogger yang saya pernah jumpa, hanya beberapa orang sahaja. Ada yang telah berhenti blogging, ada yang masih aktif berhubung melalui facebook / twitter. Apapun semua blogger adalah hebat. Kerana tak semua orang mampu menulis. (Tulisan saya pun masih lemah)

Membaca blog dapat menambahkan sedikit ilmu. Ya, tak semua yang dalam dunia ini kita tahu. Tapi dengan berkongsi dapatlah menambahkan ilmu saya yang kurang ini.

Dalam blog, macam-macam yang kita boleh temui seperti tempat makan yang baru, tips-tips hebat (blogging, parenting, working, gadget, photograph dan lain-lain), nasihat yang berguna dan panduan hidup. Macam-macam, boleh dikatakan semua ada.  Sama ada kita mahu ataupun tidak saja. Kalau nak carilah, banyak yang boleh kita dapat.

Dunia blogging tidak pernah membosankan bagi saya walaupun sudah 4tahun berlalu. Pasang surut itu biasa, norma seorang manusia.

Sekian dulu, buat masa ini.

 

 

Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku... Bina Identiti Blog dan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... 'Wah, dah jadi blogger sekarang?' Tegur seorang kawan

Pertandingan Tupai Melompat : Kesan Kata Negetif

Assalamualaikum dan Salam Juara buat Saudaraku Sekalian…

Izinkan saya untuk berkongsi satu cerita bersama dengan Tuan-Tuan dan Cik Puan-Cik Puan.

Ceritanya bermula begini….

Di dalam hutan sana, telah diumumkan bahawa akan diadakan satu pertandigan iaitu pertandingan lumba dan melompat sepanjang 10km melalui pokok-pokok balak pada ketinggian 100m dari aras tanah. Pertandingan ini diadakan oleh Raja Tupai bagi mencari pewaris kerajaan nya dan juga menantu baginda. Raja Tupai mempunyai seekor anak yang cukup sexy dan cantik ala-ala JLo.

Pertandingan Tupai

Seluruh alam telah diwar-warkan. Banyak yang turut serta. Ada dari Malaysia dan juga negara luar seperti Afrika, Brazil, Germany, Portugal dan lain-lain lagi. Beratus ekor tupai telah mengambil bahagian. Dan lagi ramai yang menjadi penonton dengan muka pucat lesi kerana ini pertama kali diadakan pertandingan seumpama ini pada ketinggian 100m dari tanah. (Sungguh hebat pertandingan ini tapi hebat lagi pertandingan SEO Eyriqazz vs Denaihati )

“Beta bangga dengan keberanian tuan-tuan sekalian. Ingat pemenang akan menjadi menantu dan pewaris kerajaan beta.” Raja Tupai memulakan ucapan aluannya dengan penuh semangat.

“Semua bersedia, ke garisan dan MULA!!!!” Jerit Raja Tupai memulakan perlumbaan.

Bersungguh-sungguh para peserta berlari dan melompat dari dahan ke dahan. Ada juga yang jatuh dan mati. Ya, jatuh pada ketinggian yang amat tinggi.

Melihat keadaan tupai yang mati dalam keadaan ngeri. Ramai penyokong mula menjerit.

“Jangan teruskan. Kamu akan mati. Hadiahnya tidak seberapapun, nyawa kamu lagi penting!!”. Jeritan mematah semangat mula kedengaran.

Mendengar jeritan itu, makin ramai tupai yang hilang kosentrasi dan mula jatuh seekor demi seekor.

“Bodoh!!! Bergadai nyawa sedangkan kamu tahu kamu tidak akan berjaya”. Jerit seekor penonton lain lagi.

Mendengar jeritan itu makin ramai yang jatuh. Hanya tinggal 20 ekor saja lagi yang meneruskan saingan.

“Kamu berusaha pun, Puteri yang cantik belum tentu mahukan kamu!!!” Jerit penonton lagi.

Makin ramai yang jatuh dan gagal meneruskan saingan itu. Hanya kelihatan seekor saja tupai yang meneruskan saingannya. Bagaikan tidak peduli apa yang diperkatakan oleh penonton.

Berulang-ulang kata negetif dilontarkan kepada peserta. Moral peserta kelihatan mula terjejas. Ramai yang mula goyang dan tertewas dek kata-kata negetif.

Tupai itu makin menghampiri garisan penamat. Dan telah berjaya menamatkan saingan itu dengan jayanya. Maka, tupai itu semakin popular dan akan menjadi pewaris Raja Tupai.

“Tuan, boleh saya tanya, bagaimana tuan dapat menghabiskan perlumbaan ini?? Sedangkan semua yang lain telah gagal??” Seekor wartawan tupai bertanyakan tupai yang menang. Tupai yang menang bagai tidak dengar dan tidak mempedulikannya.

“Tuan….” Panggil wartawan tupai itu, mahukan jawapan pada soalannya.

Tetiba cuit seekor tupai lain dari belakang, mencuit tupai wartawan.

“Usah tanya dia, dia tidak akan jawab sebab dia tidak dengar. Dia pekak.”  Terang tupai tadi pada tupai wartawan.

Melihat pada cerita diatas tupai itu menang kerana dia pekak. Manakala, tupai yang lain telah gagal kerana telah terpengaruh dek kata-kata negetif para penonton. Tengoklah kesan kata negetif pada tupai. Dan cuba andaikan kita adalah tupai tersebut, adakah kita akan merasai kesan kata negetif? Adakah kita?

Sama juga dalam hidup kita, pekakkan telinga apabila mendengar kata negetif, anggapkan itu cabaran untuk kita lebih berjaya. Ambil semua benda dari sudut yang positif.

Dan elakkan melontarkan kata-kata negetif pada orang lain. Bersama kita membantu memajukan diri dan masyarakat.

Sekian.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Berperang dengan diri -
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kejayaan tidak mengenal siapa, tapi siapa yang mahukan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Sering kali kita menyatakan nanti lah dulu, biarlah,
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tahniah buat semua adik-adik yang baru mendapat keputusan

Euro 2012 : Kemaraan Spain

Assalamulaikum dan Salam Juara Buat Saudaraku Sekalian

Semalam menyaksikan pasukan yang saya pilih untuk Kontest Juara Euro 2012 anjuran Tuan Denaihati telah tersingkir iaitu Perancis. Ini bermakna saya juga telah terkeluar dari kontest ini. Tapi tidak mengapa, masih satu lagi kontest SEO iaitu ‘Eyriqazz vs Denaihati’. Teman-teman dah join ke?

Tahniah buat pasukan Spain yang telah layak. Tahniah juga buat Portugal dan Germany. Malam ini penentuan antara Italy dengan England pula.

Semi final Euro 2012, Portugal akan bertemu dengan Spain. Manakala Germany akan bertemu samaada Italy ataupun England.

Perlawanan antara Spain dan Perancis bagi saya, Spain memang layak menang. Spain mempamerkan satu corak permainan yang cantik dan menarik. Dan yang paling penting Spain bermain sebagai satu pasukan seperti Germany.

Kalau di lihat pergerakan Spain lebih teratur dan terancang. Dan pergerakan adalah satu pasukan bukannya bergantung pada individu semata-mata seperti Perancis yang lebih mengharapkan Frank Ribery.

Kehebatan sebenar Karim Benzema memang tiada. Kalau dibandingkan Karim Benzema dengan Theiry Henry memang terlalu jauh sangat. Kemasukan Samir Nasri pun masih gagal mengubah corak permainan Perancis, dan rasanya semalam bukan prestasi sebenar Samir Nasri. Kemasukan dua lagi penyerang iaitu Oliver Giroud dan Jeremy Menez pun masih gagal untuk Perancis menembusi benteng kebal Spain.

Gol awal dari Xabi Alonso pasa minit ke-16 memang menjadi bekalan pada Spain untuk bermain lebih defensive. Dan ditambah satu lagi gol pada minit 86 oleh Xabi Alonso melalui sepakan penalti memang cukup menamatkan saingan Perancis.

Spain dilihat cukup cemerlang dengan gerakan cantik yang dimainkan oleh semua pemain dari defend, midfield sampailah ke attacking. Kalau dilihat keserasian bahagian tengah gandingan antara Xavi, Inesta dan Fabregas dari Barcelona FC ditambah lagi dengan kelincahan David Silva. Memang menjadi dan mantap sangat.

Kalau dari segi taktikal memang nampak Spain dan Germany mempunyai kelebihan, sebab mereka lebih bermain dalam satu pasukan bukannya individu.

Untuk perlawanan malam ni, saya pilih Italy untuk menang. Bukan England tak kuat tapi lebih suka tengok cara permainan Italy. Tua-tua Italy yang cukup berisi, taktikal Italy boleh dikatakan sama seperti zaman Roberto Baggio dulu. Still defensive and counter attack. Yang pastinya Pirlo, De Rossi, Di Natele dan Buffon akan menjadi nadi utama Italy.

Sekian, terima kasih banyak-banyak.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat semua Saudaraku sekalian.   Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati makin
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Antara Ilmu atau Harta ?? Mana akan saudaraku
Asslamualaikum dan salam satu inspirasi buat saudaraku... Sambungan kepada Perebutan Kuasa : Dongeng Eyriqazz vs Denaihati
Demi maruah empayar yang gah, demi menentukan siapa lagi kuat dan siapa lagi kuat. Pertarungan

Tindakan Tanpa Sedar

Assalamualaikum dan Salam Juara Buat Semua Saudaraku Semua

Teman, pernahkah kalian bertindak tanpa sedar? Jujur saya katakan, saya pernah beberapa kali berniat dan cuba bertindak tanpa sedar. Tindakannya adalah suatu yang nekad.

Apabila amarah menguasai diri, kita akan bertindak tanpa sedar. Bentindak luar kawalan. Bentindak diluar batas norma seorang manusia.

Sama juga apabila kita terlalu bersedih, terlalu kecewa. Bayangan tindakan nekad yang bodoh, ngeri dan sadis akan bermain difikiran kita. Kekecewaan yang terlampau menyebabkan akal akan dikuasai oleh hati yang sedih.

Kenapa begitu jadinya? Kerana apabila terjadinya suatu musibah kita mula menyalahkan diri sendiri serta menyalahkan takdir. Kekadang lebih parah apabila kita mula menyalahkan pencipta kita, Allah swt.

Menyalahkan Allah swt kerana tidak membantu kita. Kita fikir Allah swt melupakan kita. Walhal, kita sebenarnya yang sering melupakan Allah swt.

Apabila amarah dan sedih menguasai diri, Syaitan yang tidak pernah lupa akan janjinya pada Allah swt untuk memusnahkan anak cucu Nabi Adam as, akan memainkan peranan utamanya. Menghasut kita supaya melakukan tindakan nekad.

Sebaiknya, apabila marah atau sedih, ambillah wudhuk, solat sunat dua rakaat dan bacalah Al-Quran. Berdampinglah dengan Allah swt. Insyallah kita akan tenang.

Saya sendiri hanya mampu Istigfar apabila tersedar. Semua terjadi adalah silap saya sendiri. Maafkan saya, maafkan saya, maafkan saya.

Bersamalah kita menjadi insan yang lebih hebat dari semalam.

Ps : Jangan sertai kontest SEO ‘Eyriqazz vs Denaihati’ .
(Kajian telah membuktikan bahawa Manusia lebih suka membuat sesuatu yang dilarang)

Posted with WordPress for BlackBerry.

28 May - Kelam kabut penduduk flat daddydee dek kerana satu kebakaran yang terjadi pada
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Apa khabar semua? Harap sihat sejahtera semuanya. Sayang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Apa khabar semua saudaraku sekalian? Bagaimana percutian? Hebat,

Eyriqazz vs Denaihati

Assalamualaikum dan Salam Juara Buat Saudaraku Sekalian

 

Eyriqazz vs Denaihati??

Dua nama besar dan hebat dalam dunia blogger Malaysia (Melayu khususnya) iaitu Tuan Eyriqazz dan Tuan Denaihati. Kedua-dua blog ini telah lama saya follow dan baca sejak dari blog ini belum lagi wujud dan saya menggunakan blog yang satu lagi.

Tuan Eyriqazz sepertimana yang kita semua kenali di blog beliau iaitu www.eyriqazz.com yang sememangnya dikenali dengan tagline ‘Great Teacher Onizuka‘. Beliau merupakan antara blogger Melayu yang saya kenal yang memang sakan membuat duit melalui blog. Boleh dikatakan antara blogger yang berjaya. Setahu saya juga beliau banyak mendapat sponsor post dari Nuffnang. Beberapa kali jugalah saya terbeliak biji mata bila beliau pampang cek yang diperolehi dari blog beliau. Sememangnya sangat awesome.

Saya pernah bersua dengan Tuan Eyriqazz kalau tak silap lah di Gatsby Blogger Gathering di Berjaya Times Square anjuran Nuffnang beberapa tahun lepas. Itulah first and last jumpa Tuan Eyriqazz. Lepas ni kalau jumpa memang banyak soalan saya nak korek dari beliau. Nak tanya perihal kejayaan beliau dalam dunia blogging.

Eyriqazz vs Denaihati

Manakala, Tuan Denaihati sepertimana yang kita tahu blog beliau iaitu www.denaihati.com memang amat terkenal. Dan telah lama saya follow blog beliau yang terkenal dengan tagline ‘Hidup Untuk Memberi‘. Dan sepanjang saya membaca dan mengikuti blog beliau memang banyak yang telah beliau berkongsi dengan blogger lain seperti duit dan ilmu. 

Tuan Denaihati juga telah banyak mendapat sponsor post dari pelbagai syarikat besar. Beliau memang menjadi idola saya dalam dunia blogging.

Setakat ini saya masih belum dapat bertemu dengan Tuan Denaihati, isyallah satu hari nanti jika diizinkan tuhan pasti akan bertemu juga.

 

Eyriqazz vs Denaihati…… Siapa lagi hebat? Saya rasa dua-dua lagi hebat, masing-masing mempunyai kekuatan dan follower yang tersendiri. Tapi Tuan Eyriqazz ada kehebatan lain iaitu menjadi salah seorang dari Ahli Kelab Fatin Liyana. Heheheh…

Eyriqazz vs Denaihati….. Siapa lagi kacak? Saya rasa dua-dua adalah kacak. Sama bermisai yang melambangkan kekacakan dan kelelakian dua blogger hebat ini.

 

 

Sekian untuk kali ini.

 

Berminat nak sertai kontest ‘Eyriqazz vs Denaihati’ boleh lah bersama kita sertai dan meriahkan lagi cabaran SEO ini.

 

Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com ditaja bersama Denaihati.com , Azri.my ,  Blogr.my ,  ziefauzi.com ,  Shakiddo.com ,  ZarulUmbrella.Com ,  Hatiputera.com ,  Papamifz.com , Mksyahir.blogspot.comBoladaily.com , BloggerSentral.com ,  Mysuperkids.net dan Vitaminsemulajadi.com

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat semua Saudaraku sekalian.   Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati makin
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Antara Ilmu atau Harta ?? Mana akan saudaraku
Asslamualaikum dan salam satu inspirasi buat saudaraku... Sambungan kepada Perebutan Kuasa : Dongeng Eyriqazz vs Denaihati
Demi maruah empayar yang gah, demi menentukan siapa lagi kuat dan siapa lagi kuat. Pertarungan
Assalamulaikum dan Salam Juara Buat Saudaraku Sekalian Semalam menyaksikan pasukan yang saya pilih untuk Kontest