Tindakan Tanpa Sedar

Assalamualaikum dan Salam Juara Buat Semua Saudaraku Semua

Teman, pernahkah kalian bertindak tanpa sedar? Jujur saya katakan, saya pernah beberapa kali berniat dan cuba bertindak tanpa sedar. Tindakannya adalah suatu yang nekad.

Apabila amarah menguasai diri, kita akan bertindak tanpa sedar. Bentindak luar kawalan. Bentindak diluar batas norma seorang manusia.

Sama juga apabila kita terlalu bersedih, terlalu kecewa. Bayangan tindakan nekad yang bodoh, ngeri dan sadis akan bermain difikiran kita. Kekecewaan yang terlampau menyebabkan akal akan dikuasai oleh hati yang sedih.

Kenapa begitu jadinya? Kerana apabila terjadinya suatu musibah kita mula menyalahkan diri sendiri serta menyalahkan takdir. Kekadang lebih parah apabila kita mula menyalahkan pencipta kita, Allah swt.

Menyalahkan Allah swt kerana tidak membantu kita. Kita fikir Allah swt melupakan kita. Walhal, kita sebenarnya yang sering melupakan Allah swt.

Apabila amarah dan sedih menguasai diri, Syaitan yang tidak pernah lupa akan janjinya pada Allah swt untuk memusnahkan anak cucu Nabi Adam as, akan memainkan peranan utamanya. Menghasut kita supaya melakukan tindakan nekad.

Sebaiknya, apabila marah atau sedih, ambillah wudhuk, solat sunat dua rakaat dan bacalah Al-Quran. Berdampinglah dengan Allah swt. Insyallah kita akan tenang.

Saya sendiri hanya mampu Istigfar apabila tersedar. Semua terjadi adalah silap saya sendiri. Maafkan saya, maafkan saya, maafkan saya.

Bersamalah kita menjadi insan yang lebih hebat dari semalam.

Ps : Jangan sertai kontest SEO ‘Eyriqazz vs Denaihati’ .
(Kajian telah membuktikan bahawa Manusia lebih suka membuat sesuatu yang dilarang)

Posted with WordPress for BlackBerry.

28 May - Kelam kabut penduduk flat daddydee dek kerana satu kebakaran yang terjadi pada
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Apa khabar semua? Harap sihat sejahtera semuanya. Sayang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Apa khabar semua saudaraku sekalian? Bagaimana percutian? Hebat,

Eyriqazz vs Denaihati

Assalamualaikum dan Salam Juara Buat Saudaraku Sekalian

 

Eyriqazz vs Denaihati??

Dua nama besar dan hebat dalam dunia blogger Malaysia (Melayu khususnya) iaitu Tuan Eyriqazz dan Tuan Denaihati. Kedua-dua blog ini telah lama saya follow dan baca sejak dari blog ini belum lagi wujud dan saya menggunakan blog yang satu lagi.

Tuan Eyriqazz sepertimana yang kita semua kenali di blog beliau iaitu www.eyriqazz.com yang sememangnya dikenali dengan tagline ‘Great Teacher Onizuka‘. Beliau merupakan antara blogger Melayu yang saya kenal yang memang sakan membuat duit melalui blog. Boleh dikatakan antara blogger yang berjaya. Setahu saya juga beliau banyak mendapat sponsor post dari Nuffnang. Beberapa kali jugalah saya terbeliak biji mata bila beliau pampang cek yang diperolehi dari blog beliau. Sememangnya sangat awesome.

Saya pernah bersua dengan Tuan Eyriqazz kalau tak silap lah di Gatsby Blogger Gathering di Berjaya Times Square anjuran Nuffnang beberapa tahun lepas. Itulah first and last jumpa Tuan Eyriqazz. Lepas ni kalau jumpa memang banyak soalan saya nak korek dari beliau. Nak tanya perihal kejayaan beliau dalam dunia blogging.

Eyriqazz vs Denaihati

Manakala, Tuan Denaihati sepertimana yang kita tahu blog beliau iaitu www.denaihati.com memang amat terkenal. Dan telah lama saya follow blog beliau yang terkenal dengan tagline ‘Hidup Untuk Memberi‘. Dan sepanjang saya membaca dan mengikuti blog beliau memang banyak yang telah beliau berkongsi dengan blogger lain seperti duit dan ilmu. 

Tuan Denaihati juga telah banyak mendapat sponsor post dari pelbagai syarikat besar. Beliau memang menjadi idola saya dalam dunia blogging.

Setakat ini saya masih belum dapat bertemu dengan Tuan Denaihati, isyallah satu hari nanti jika diizinkan tuhan pasti akan bertemu juga.

 

Eyriqazz vs Denaihati…… Siapa lagi hebat? Saya rasa dua-dua lagi hebat, masing-masing mempunyai kekuatan dan follower yang tersendiri. Tapi Tuan Eyriqazz ada kehebatan lain iaitu menjadi salah seorang dari Ahli Kelab Fatin Liyana. Heheheh…

Eyriqazz vs Denaihati….. Siapa lagi kacak? Saya rasa dua-dua adalah kacak. Sama bermisai yang melambangkan kekacakan dan kelelakian dua blogger hebat ini.

 

 

Sekian untuk kali ini.

 

Berminat nak sertai kontest ‘Eyriqazz vs Denaihati’ boleh lah bersama kita sertai dan meriahkan lagi cabaran SEO ini.

 

Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com ditaja bersama Denaihati.com , Azri.my ,  Blogr.my ,  ziefauzi.com ,  Shakiddo.com ,  ZarulUmbrella.Com ,  Hatiputera.com ,  Papamifz.com , Mksyahir.blogspot.comBoladaily.com , BloggerSentral.com ,  Mysuperkids.net dan Vitaminsemulajadi.com

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat semua Saudaraku sekalian.   Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati makin
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Antara Ilmu atau Harta ?? Mana akan saudaraku
Asslamualaikum dan salam satu inspirasi buat saudaraku... Sambungan kepada Perebutan Kuasa : Dongeng Eyriqazz vs Denaihati
Demi maruah empayar yang gah, demi menentukan siapa lagi kuat dan siapa lagi kuat. Pertarungan
Assalamulaikum dan Salam Juara Buat Saudaraku Sekalian Semalam menyaksikan pasukan yang saya pilih untuk Kontest

Misteri Bukit Gantang

Assalamualaikum dan Salam Aspirasi Salam Juara Buat Semua Saudaraku Sekalian

Izinkan saya berkongsi satu pengalaman yang bagi saya amat menarik dan pelik yang telah berlaku pada saya pada minggu ini. Ya cerita yang saya ingin kongsikan ini tidak sehebat novel ‘Ombak Rindu’, tidak semisteri cerita ‘Jangan Pandang Belakang’, dan jangan risau misterinya tidak perlu saudara saudari berfikir dengan stress.

 

18 Jun 2012
Isnin lalu saya menaiki Bas Ekspress Cosmic dari Hentian Duta ke Butterworth untuk berkursus di Bukit Mertajam, Penang. Sesampai di Butterworth saya merancang untuk mengambil teksi pula ke Bukit Mertajam.

Sepanjang perjalanan, saya sempat membaca beberapa blog berselang seli dengan facebook dan twitter. Dalam perjalanan talian U Mobile handphone saya tidak sebagus mana. Jadi, tidaklah lama saya menghabiskan masa dengan blog.

Saya ambil pula Harian Metro yang saya beli. Seperti biasa, ruangan sukan dituju dahulu kemudian bahagian Rencana dan ekonomi menjadi pilihan. Gosip saya tidak suka baca gosip, cukup sekadar belek sekali lalu saja.

Habis baca Harian Metro, saya belek pula buku WTF? yang saya bawa. Sempat satu bab saya habiskan, bab ke-2. Buku ini baru saja saya beli di Kedai Buku Pertama.  (Memang hobi saya akan membawa sekurangnya sebuah buku setiap kali berjalan….Baca atau tidak itu hal no dua, yang penting niat untuk membaca itu ada)

Sambil membaca kepala memikirkan plan apabila sampai ke Butterworth, apa yang akan saya lakukan? Sesekali terbayang bagaimana rupa Bukit Mertajam sekarang, adakah sama seperti 10 tahun lalu semasa saya belajar di Kulim.

Plan berfoya-foya tiada dalam kepala keran kelas sampai malam mengikut jadual.

Sampai di Ipoh, saya terima panggilan dari seorang kawan yang sama berkursus mengajak saya menaiki kereta bersamanya ke Bukit Mertajam. Beliau meminta saya untuk turun di Kawasan RnR Bukit Gantang, dan dia akan ambil saya disana. Lalu saya bersetuju.

Pabila bas berhenti rehat di RnR Bukit Gantang, turun bas dan menaiki kereta dengan kawan saya menuju ke Bukit Mertajam. Jutaan buat Tuan Fendi sahabat saya kerana menumpangkan saya dan menjadi teman sebilik saya sepanjang berkursus.

 

21 Jun 2012
Hari ini Khamis setelah tamat kursus saya terus mengambil bas dari Bukit Mertajam ke Butterworth. Dari Butterworth saya mengambil tiket Bas Ekspress Pancaran Matahari ke Kuala Lumpur. Tiket saya adalah pada jam 2.30petang.

Dalam bas, seperti biasa blog dan akhbar Berita Harian (free hotel berikan) menjadi teman dalam bas. Hilang juga bosan dalam perjalanan.

Sesampainya di RnR Bukit Gantang, bas berhenti untuk rehat seketika. Saya turun melegakan sikit urat yang tegang. Selesai solat saya pergi membeli air, ketika hendak membeli air saya bertemu dengan Tuan Shamsuddin Kadir iaitu trainer saya sepanjang kursus.

Saya menegur Tuan SK dan duduk berbual dengan Tuan SK. Tuan SK telah mempelawa saya untuk bersamanya ke Kuala Lumpur. Lalu saya bersetuju walaupun berasa amat segan tapi saya rebut peluang itu kerana bukan senang untuk bersama dengan orang hebat seperti beliau. Saya yakin dengan peluang ini banyak ilmu yang dapat saya timba dari beliau.

Memang benar perjalanan saya dari Bukit Gantang ke Kuala Lumpur bersama Tuan SK adalah amat berisi, banyak ilmu yang amat berharga dapat saya timba.

Jutaan terima kasih saya ucapkan pada Tuan SK kerana menumpangkan saya, mengajar saya dan membuka minda saya. Saya suka. Jasa Tuan Selamanya Saya Kenang.

Antara hasil tulisan Tuan Shamsuddin Kadir di pasaran

Tuan Shamsuddin Kadir

 

Tuan Shamsuddin Kadir
Buku yang mesti ada….
Buku yang akan aku dapatkan….

Hebat… Amat hebat… Saya merancang perjalanan menaiki bas ekspress, tapi Allah swt sudah menetukan perjalanan saya hanya sampai di Bukit Gantang menaiki bas. Selebihnya perjalanan saya adalah bersama dua insan hebat yang berbeza.

Saudara saudari ku sekalian bagaimana? Pernah alami situasi seperti ini, jom kita kongsi.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Memetik dari Laporan Akhbar Harian Metro (5 Jun 2012) yang bertajuk 'Golongan Muda Paling Ramai
Bila aku melihat remaja sekeliling aku hari ini aku rasa aku semakin tua. Semakin dunia
Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan

Tamat Kursus Professional Communication Art

Tamat sudah empat hari berkursus – Professional Communication Art di Hotel Summit, Bukit Mertajam, Penang.

Kursus ini memang berjaya bagi saya. Berjaya sangat dengan pernceramah hebat iaitu Tuan Shamsuddin Kadir (Motivator dan Penulis). Untuk lebih kenal beliau boleh kunjungi blog beliau www.shammsuddinkadir.com dan website www.sk.my.

Kursus ini berjaya ubah mentaliti saya selama ini. Mengeluarkan saya dari kepompong lapuk yang mengurung saya selama ini. Semoga saya terus positif dan selamanya positif.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Gambar di atas antara kes yang saya jumpa
Ni la bab yang paling tak best dalam kerja 'maintanance' pagi-pagi lagi sudah main air
Nampak tak naga tu? Garang tak? Nampak tak logo Espirit tu? Stapler tu bukan hadiah,
Assalamualaikum dan salam inspirasi... Ada sesiapa yang berminat untuk Lihat Persembahan Kumpulan Rabbani di Sekolah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Saudaraku,   Perihal Buku Tajuk : Hidup Tenang Walaupun Berhutang

Perkahwinan Itu Indah

Perkahwinan – Semua tahu perkahwinan adalah penyatuan antara lelaki dan perempuan mengikut hukum, cara, adat dan agama yang dipercayai dan dianuti.

Perkahwinan di Barat yang Abnormal seperti lelaki dengan lelaki, perempuan dengan perempuan, manusia dengan barang dan lain-lain lagi. Bagi saya, semua itu bukan perkahwinan tapi lebih kepada kerja gila. Pendapat tuan-tuan dan cik puan-cik puan bagaimana?

Menurut Hamka
Perkahwinan adalah penyatuan 1001 perbezaan.

Pandangan benar kata-kata Hamka kerana memang banyak perbezaan antara suami dan isteri. Perbezaan itu akan mewujudkan kebahgiaan, keseronokan dan keserasian sebenarnya.

Gaduh-gaduh manja, tengkar-tengkar rindu dan cubit-cubit sayang sememangnya adalah satu seni dan pelengkap yang menguatkan CINTA antara suami dan isteri.

Apapun perbezaan yang wujud, tangani sebaiknya. Bertolak ansur lah. Pasti bahagia.

Apabila berlaku ketegangan dalam rumahtangga cubalah mengurut ego pasangan anda.

Ini pandangan saya, pandangan tuan-tuan dan cik puan-cik puan??

Senyum-senyum lah.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Dimanakah letaknya nilai sebuah perkahwinan?? Adakah nilai hantaran yang tinggi itu adalah nilai sebuah perkahwinan.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua.... Sanding dalam komuter, pasti menjadi satu nostalgia indah bagi
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua... Bila isteri membebel Hari ini,
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Biasa kita dengar ayat 'Disebalik kejayaan seorang lelaki