Review Power Rangers The Movie

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Semakin lama semakin slow pula nak tulis review me-review ni. Bukan saja review filem, cerita pasal makanan pun slow. Eh eh rasanya memang saya dah slow menaip sekarang ini. Hahaha… Tapi mulai April 2017 ni ada hasrat baru, seminggu akan cuba publish sekurangnya 4 entri. Kita cuba 4 dulu sebab April kan. Hahahaha.

Power Ranger The Movie
Power Ranger The Movie

2017 ni memang tahun yang agak hype bagi saya teruja nak tonton banyak movie yang best di panggung sekarang ini. Hahaha… Paling tak sabar nak tengok Fast 8 minggu depan, dan juga filem filem perang antara Marvel dan DC.

Continue reading “Review Power Rangers The Movie”

Makan MatBulat Meatball Sedap Dan Berbaloi

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Dah lama tak menulis pasal makanan. Hihihi. Bukan tak menulis pasal makanan maknanya saya tak makan. Makan tetap kena makan untuk hidup. Tapi lama tak menulis pasal makanan walhal banyak tempat makan best yang saya telah terjah di Negeri Sembilan ni. Insyallah lepas ini akan cuba tulis satu entri pasal makanan setiap minggu. Yummy.

Bila sebut saja meatball, pasti ramai yang teringatkan IKEA. Yup, meatball IKEA memang famous dan ramai yang ke IKEA untuk makan meatball. Saya pernah dua kali cuba tak salah tapi lama dulu tahun 2012 saya kira di IKEA Damansara.

Tapi hari ni saya bukan nak cerita Meatball IKEA tapi MatBulat Meatball. Bukan dalam mall mewah tapi di tepi jalan saja.

MatBulat Meatball Sedap Dan Berbaloi

‘Sedap la meatball ni. Lagi sedap dari IKEA punya. Padat. Sayang Sarawak belum ada’ Itu kata-kata sahabat saya dari Sarawak ketika saya bawa dia makan MatBulat Meatball.

Meatball yang Sedap
Meatball yang Sedap

Mula-mula ajak dia makan meatball dia memang gembira sebab ingat saya ajak ke IKEA tapi saya ajak dia ke tepi jalan saja. Jalan Pantai Murni (Lokasi Matbulat Meatball Pantai Dalam), gerai MatBulat Meatball di sana.

Matbulat Meatball ni memang keluaran bumiputera, dan isi daging nya memang padat. Yang penting dagingnya tidak kejong, lembut je bila dimakan. Paling sedap bila dimakan panas-panas.

Continue reading “Makan MatBulat Meatball Sedap Dan Berbaloi”

Foto Yang Menarik Dihasilkan Dari Dalam Rumah

Bila tengok foto yang menarik di bawah ini tiada siapa sangka foto ini dihasilkan dari dalam rumah sahaja. Sekali tengok memang aku sangkakan ia dihasilkan dengan menggunakan kereta Audi memecut 250km/h.

Tapi bila tengok rahsia belakang tabir baru tahu foto yang menarik dihasilkan dari dalam rumah saja. Memang awesome sangat.

Teknik foto yang amat menarik.

Continue reading “Foto Yang Menarik Dihasilkan Dari Dalam Rumah”

Benarkah Duit ASB Akan Dibekukan Apabila Pemilik Meninggal Dunia?

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Benarkah duit ASB akan hangus bila kita meninggal?
Benarkah duit ASB akan dibekukan bila kita meninggal?

Semalam buat pertama kalinya saya melakukan urusan Amanah Saham Bumiputera (ASB) di Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), selama bertahun-tahun jadi pelanggan ASB saya hanya berurusan di Pejabat Pos dan Bank-Bank.

Memang tak banyak cawangan ASNB kalau nak bandingkan dengan Pejabat Pos. Dan semalam pun nak dapatkan parking pun punya la susah terpaksa menapak jauh juga.

Sememangnya senang berurusan di ASNB ni sebab orang pun tak ramai. Tak macam di Pejabat Pos atau Bank yang perlu menunggu turn sampai berpuuh-puluh dan beratus-ratus. Hahahah…

Duit ASB Akan Dibekukan Apabila Pemilik Meninggal Dunia?

Semasa nak buka buku akaun ASB dulu, ramai yang cakap kat saya yang duit dalam ASB akan beku bila kita meninggal kelak. Dan ya aku percaya sangat.

Continue reading “Benarkah Duit ASB Akan Dibekukan Apabila Pemilik Meninggal Dunia?”

Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pengalaman pertama menjadi peniaga jalanan yang bakal aku ceritkan ini mungkin tidaklah sebegitu hebat cerita malam pertama atau cerita malam jumaat atau cerita main dengan makcik.

Alhamdulillah, 31 Januari 2016 jam 7 malam adalah malam pertama aku meniaga. Bukan meniaga restoren 5 bintang, bukan juga kontraktor G7 tapi sekadar peniaga jalanan. Tampak lekeh dan langsung tidak glamer.

Jadi Peniaga Jalanan Memang Seronok
Jadi Peniaga Jalanan Memang Seronok

Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan

Selama ini saya hanya jadi pembeli, tidak pernah menjadi peniaga face to face. Bukan tak pernah langsung, sebab biasa juga buat Takaful secara face to face, dan masa menjalani latihan kerjaya kena meniaga di pasar pagi pun pernah dan kalau masa kecil dulu lagilah kerap.

Cuma bila dah dewasa, dan memulakan perniagaan pada skala yang kecil yang saya setup dari A to Z, memang sesuatu yang menyeronokkan.

Continue reading “Hari Pertama Menjadi Peniaga Jalanan”