Apa Itu Wai khru? Tarian Pembuka Dalam Muaythai

Kalau biasa tengok perlawanan Muay Thai, real Muay Thai Fighting Competition bukan MMA atau setara dengan nya, pasti biasa tengok ada tarian sembah yang dilakukan oleh Fighter Fighter Muay Thai. Tarian inilah yang dipanggil Wai khru.

Waikru
Waikru

Apa Itu Wai khru?

Dulu aku sendiri ingatkan waikru adalah tarian untuk membakar semangat dan sindir pihak lawan (menganjing). Rupanya tidak. Sangkaan aku salah sama sekali.

Continue reading “Apa Itu Wai khru? Tarian Pembuka Dalam Muaythai”

Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
9 Mei 2018 yang lalu jadi tanggal penting dalam sejarah Negara Malaysia apabila Parti Barisan
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk
Takeo Kukuchi jenama fesyen di Jepun Jenama fesyen Jepun Takeo Kikuchi
Eddie Putra adalah salah satu photografer yang amat aku segani. Dia memang antara legend lah.

Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…

Dulu aku rasakan memang sukar untuk turun berat badan. Selera makan aku pun memang lain macam beb. Pantang jumpa yang sedap aku akan sapu habis. Hahahaha…

Rancang dan Buat
Rancang dan Buat

Dulu aku aktif dalam gym, hari-hari angkat besi dumbell dan lakukan rutin. Berat badan aku berkembang dari 82kg ke 88kg. Tapi otot aku makin padat dan staminat agak ok.

Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…

Sejak akhir bulan Januari 2018 aku kembali aktif ke gym, kali ini bukan gym besi aku pilih muay thai gym. Aku sertai keluarga Pejuang Muay Thai di Senawang, Negeri Sembilan.

Continue reading “Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Alhamdulillah sudah sampai kita ke separuh Ramadhan kita lalui,
Dari dulu memang aku suka kan 'martial art', boleh kata dari kecil dari umur aku
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan mendekat, kurang dari 24jam kita akan mula

Jangan Takut Jadi Pelik… Be Different.

Dari dulu memang aku suka kan ‘martial art’, boleh kata dari kecil dari umur aku 7 tahun. Semua bermula dari movie, bila tengok movie Rombo, Snake In Eagle Shadow, Keris Hitam Bersepuh Emas, Satria Baja Hitam dan lain lain.

Aku cakap pada diri aku pada masa itu ‘Aku perlu pandai berlawan untuk lindung orang yang aku sayang’.

Aku juga kagum dengan senjata. Walaupun aku tak collect senjata tapi aku minat senjata, terutama kerambit.

Tapi apa kan daya keadaan ekonomi keluarga aku tak mengizinkan. Bukan ingin mengeluh nasib tapi aku syukur kerana semua itu mengajar aku.

Continue reading “Jangan Takut Jadi Pelik… Be Different.”

Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
Dulu aku rasakan memang sukar untuk turun berat badan. Selera makan aku pun memang lain
Takeo Kukuchi jenama fesyen di Jepun Jenama fesyen Jepun Takeo Kikuchi
Eddie Putra adalah salah satu photografer yang amat aku segani. Dia memang antara legend lah.

Generasi Baru Kurang Meminati Seni Bela Diri

Seni Bela Diri kalau baca pun perkataan pertama adalah Seni diikuti dengan Bela dan Diri. Maksud di sini ia bukan bertumbuk atau jadi samseng. Ia adalah seni untuk kita bela diri dalam keadaan terancang.

Ya, sekarang ini makin banyak gelanggang pertandingan seni bela diri di buka. Tapi itu bukan tujuan utama belajar seni bela diri. Dah tua macam aku nak naik stage melawan, memang TIDAK lah kan. Hahahaha…

Generasi Baru Kurang Meminati Seni Bela Diri
Generasi Baru Kurang Meminati Seni Bela Diri

Aku boleh dikatakan antara pelajar baru yang tua di gelanggang. Ya lah, umur dah cecah 34 tahun baru nak pijak masuk belajar seni bela diri semula. Ya aku pernah belajar dulu tapi telah lama aku tinggalkan seni bela diri.

Continue reading “Generasi Baru Kurang Meminati Seni Bela Diri”

Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
9 Mei 2018 yang lalu jadi tanggal penting dalam sejarah Negara Malaysia apabila Parti Barisan
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk
Takeo Kukuchi jenama fesyen di Jepun Jenama fesyen Jepun Takeo Kikuchi
Eddie Putra adalah salah satu photografer yang amat aku segani. Dia memang antara legend lah.

Punca Kebakaran Bangunan KWSP.

Punca Kebakaran Bangunan KWSP

Punca Kebakaran Bangunan KWSP

Punca Kebakaran Bangunan KWSP

Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
9 Mei 2018 yang lalu jadi tanggal penting dalam sejarah Negara Malaysia apabila Parti Barisan
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk
Takeo Kukuchi jenama fesyen di Jepun Jenama fesyen Jepun Takeo Kikuchi
Eddie Putra adalah salah satu photografer yang amat aku segani. Dia memang antara legend lah.