Kepelbagaian Cara Berdakwah

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pertamanya, saya tabik buat semua saudara saya yang sanggup luangkan masa untuk berdakwah yang mana saya sendiri belum mampu jadi seperti mereka, belum mampu untuk meluangkan masa untuk lakukan dakwah. Insyallah suatu hari nanti.

Kepelbagaian Cara Dakwah yang menarik orang muda

Kepelbagaian Cara Dakwah yang menarik orang muda

Melihat kepelbagaian cara berdakwah yang mereka gunakan saya ‘respect’, bukan senang untuk berada di stesen LRT untuk mengajak masyarakat untuk mendekati Islam. Bukan mudah untuk mendekati golongan geladangan yang jijik di mata masyarakat, bukan semua orang faham akan AIDS dan mendekati golongan ini, bukan semua orang berani mendekati pekerja sosial untuk berdakwah. Tapi itulah yang saudara saya, Tuan Hamli Hamdan dan Pertubuhan Amal Firdausi lakukan. Tabik bro.

Begitu juga dengan seorang sahabat yang aktif berjuang untuk golongan asnaf, turun naik pejabat kerajaan untuk membantu orang lain. Bukan untuk diri sendiri. Dan saya percaya yang dia tolong itu tiada pun tali persaudaraan malah bukan kenalan. Itu pasti. Tapi kemurniaan hati untuk membantu dan berjuang untuk orang lain yang langsung tidak dia kenali. Hebat.

Begitu juga bila melihat ramai artis di Malaysia yang mula aktif berdakwah, sebelum ini biasa dengan kumpulan dari Indonesia saja yang menyanyikan lagu dakwah, bila melihat Kumpulan Khalifah turut menggunakan medium muzik untuk berdakwah. Muzik tetap keras tapi lagu penuh 1001 makna yang padu.

Saya percaya dengan kepelbagaian cara berdakwah yang digunakan akan membantu orang Islam terutamanya lebih memahami tentang Islam, dan menggalakkan golongan muda mendekati Islam.

Semoga syiar Islam di Malaysia akan terus berkembang.

Hangout With My Boy

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

My family, my wife and my kids – they are my everything. Nothing more important than they. This is my priority. 

To be weekend husband not my choice. Hard for me to leave my kids and my wife in Kuala Lumpur while I’m working in Kuantan. Really miss the moment how my kid to grow in front of me. To see both of them smile, laugh and cry. Damn…. Unlucky me.

Actually before I had transferred to Kuantan, i spend 1 whole day in weekend to hangout with my boy. We spend a day with full of joy at the mall, park or etc. Leaving my wife and my daughter home. Hahahhaa….

This time i bring my boy to Mid Valley Mega mall, his favorites spot. Not at Toys’r’Us, not the playground but at the walk way between Mid Valley and the Garden – the fountain spot. This his favorite since baby.

20150505_163958

See the smile on his face….

20150505_164053

Now Enjoy the Show

After enjoy the fountain show, i bring my prince to the Secret Recipes (Ok… this is last month not today). Bring my cake’s monster to cake’s palace, he enjoy the walnut chocolate cakes. Just a piece for both of us. Sweet daddy, right? 

20150505_170308

My monster with the cake

20150505_170041

Hangout with my boy – with my family and see they smile is the sweetest moment for me. To see my family happy. To see my kids grow up.

Sorry my wife – you still the Queen of My Heart but the Chart goes down to no 2 now. Both of out diamond takes the 1st place. Hehehehe

Pengalaman Pertama Mencuba Fuel Shack

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Diet bersenam, sesekali tibai juga makanan fast food. Sudah lama tahu berkenaan Fuel Shack ni tapi belum pernah sempat mencuba. Kebetulan hari tu saja bawa anak dan isteri berjalan di KLCC weekend lepas, sambil cari barang untuk putera dan puteri hamba. Walaupun yang dapat hanya untuk adik Afina saja, Abang Haiqal tunggu ya turn abang nanti.

Ini kali pertama kami mencuba Fuel Shack.

Sememang nya konsep Fuel Shack ni bagus yang mana semua pelanggan boleh melihat bagaimana makanan disediakan oleh Pekerja Fuel Shack. Tengok menu Fuel Shack memang mengujakan memang mengiurkan jiwa dan raga.

Rahsia Bisnes Burger

Oleh kerana saiz Fuel Shack agak besar, kami hanya ambil 1 set Aloha Chicken sahaja. 1 set di makan oleh suami isteri, sweet gitu. Jangan ingat zaman bercinta je boleh buat, zaman dah kahwin pun boleh tau kalau nak semarakan cinta suami isteri. Nak atau tak saja? Kan?

20150509_174350

Aloha Chicken Dari Fuel Shack

Dari segi persembahan dia memang agak menarik bagi saya, patty isi ayam yang tebal dengan potongan nenas yang juicy dicampur pula dengan keju ditambah sos yang meleleh. Memang memikat jiwa. Lihat dari rupa memang menggoda.

Apabila di suap ke mulut, saya sedikit kecewa. Rasa patty isi ayam agak kurang rasanya (seperti isi ayam yang lama). Atau memang rasanya begitu. Dan memang rasa tu tidak kena dengan saya.

Kehadiran potongan nenas tu memang menaikan markah Aloha Chicken ni.

Dari segi yang lain – Saiz Fries tu terlalu sedikit bagi saya. Mungkin boleh di kaji semula. Fries dia memang dah sedap – better than other like KFC or McDonalds in my opinion.

Mencuba Fuel Shack

Mencuba Fuel Shack

Apapun lepas ni mungkin akan cuba lagi untuk menu Fuel Shack yang lain pula.

Seeyaaa….. Ke Tanjung Lumpur malam ni, cari makanan ala Thai.

Lempeng Pisang Cinta Hasil Air Tangan Isteri Tersayang

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Benar kata orang tua, Untuk Memikat Hati Suami Bukan Susah Pikatlah Perutnya. Sebab dek terpikat dengan masakan isterilah badan saya makin memontel selepas kahwin, kalau tengok gambar sebelum dan selepas memang jauh sangat bezanya dari 60kg memecut ke 95kg dalam masa 3 tahun. Hahahha

Tapi alhamdulillah sekarang ini sejak menjadi weekend husband, dan sejak mengamalkan Diet Atkins. Diet-diet jugak, makan tetap makan. Belasah tetap belasah tapi dengan cara yang betul yang ada dalam Diet Atkins tak risau lagi badan mengembang sebab alhamdulillah sekarang berat dari 95kg dah jadi 83kg. Akan cuba kekalkan diet Atkins ni sehingga capai berat 80kg. Target.

Masakan isteri bagi saya memang heaven walaupun tidak se-heaven masakan ma saya tapi air tangan isteri tetap ada bisanya. 

Hari itu saja merengek manja dengan isteri saya, minta dia buatkan lempeng. Bukan tak boleh nak makan lempeng kat kedai tapi air tangan isteri lagi sedap kan?

Isteri yang baik, saya hanya minta lempeng tapi dimasaknya Lempeng Pisang. Memula ingatkan dia ingin masakkan ‘cekodok pisang’, saja saya bertanya pada isteri

‘Masak cekodok pisang ke?’

‘Masak lempeng la ni’

‘Guna pisang?’

‘Ini Lempeng Pisang Cinta Kasih, abang’

Perghhh… Memang melting I bila isteri saya buat manja gitu.

Inilah rupa Lempeng Pisang Cinta hasil tangan isteri saya yang sangat yummy.

20150506_212707

Lempeng Pisang Cinta Hasil Air Tangan Isteri

Lempeng Pisang Cinta Berintikan Kelapa

Lempeng Pisang Cinta Berintikan Kelapa

Sepetang mengenakan Lempeng Pisang dan air kopi panas memang nikmat tak terkata. Sesekali mengenakan kuih tradisional ni memang best. Asyik dengan McDonal’s KFC Domino’s je bosan juga. Ya tak?

Ada yang nak ke resipi Lempeng Pisang Cinta ni? Kalau ada yang nak nanti saya share kan ya.

Apa Itu Pedofilia? Fakta Tentang Pedofilia Yang Ibu Bapa Patut Tahu

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Apa itu Pedofilia?

Apa itu Pedofilia

Apa itu Pedofilia

Pedofilia adalah orientasi seksual yang mana seseorang itu lebih tertarik dan mempunyai nafsu seksual ke atas kanak-kanak di bawah 13 tahun. Golongan Pedofilia lebih tertarik untuk melakukan hubungan seks dengan kanak-kanak.

Suatu yang gila kan? Mempunyai nafsu pada kanak-kanak? Ya, tapi itulah pedofilia.

Dalam kebanyakan kes pedofilia tidak melibatkan penembusan, kebiasaan akan melibatkan seks oral atau sentuhan alat kelamin.

Lebih merbahaya dalam kebanyakan kes pedofilia, mereka biasanya menggunakan pendekatan bersahabat, berkawan, pujukan dan tipu helah untuk mendekati mangsa mereka.

Tingkahlaku pedofilia adalah satu jenayah kejam apabila memaksa mangsa yang tidak berdaya untuk melawan seperti kanak-kanak. Ianya pasti akan meninggalkan kesan negetif pada mangsa mereka, menyebabkan mangsa trauma dan memberi kesan kepada psikologi dan hubungan interpersonal mangsa kelak. Dari kajian menunjukkan, pedofilia kebanyakkan adalah mangsa gangguan seksual di zaman kanak-kanak mereka.

Pedofilia banyak gunakan pujuk rayu

Pedofilia banyak gunakan pujuk rayu

Selain dari itu, pedofilia juga boleh disebabkan oleh pendedahan kepada filem lucah yang tidak terkawal sejak dari awal usia. Ataupun pernah menjadi mangsa penderaan seksual, mempunyai nafsu seks yang tinggi (hyper sexuality).

Pengidap pedofilia kebiasaan tidak akan mendapat kepuasan dalam hubungan seks dewasa. Dan lebih cenderung untuk melakukan seks dengan kanak-kanak yang tidak memberi ancaman kepada mereka.

Sebagai ibu bapa kita perlu tahu hal ini. Bukan sewenangnya membiarkan anak kita tanpa pemantauan. Pengawasan yang rapi perlu diberikan memandangkan golongan pedofilia boleh terangsang nafsu mereka dengan hanya melihat kanak-kanak dan juga melalui sentuhan.

Mungkin kita merasakan kita masih selamat? Betul kan?

Sedar atau tidak kes kehilangan / penculikan kanak-kanak berkemungkinan berkaitan dengan pedofilia. Antara kes yang popular di Malaysia adalah sesuatu yang mengejutkan apabila menemukan mayat mangsa dengan timun di kemaluan. Apakah semua ini?

Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh PDRM pada 2013, terdapat 4,998 kes individu hilang dan hanya 2,382 berjaya ditemui semula. Dan 45 peratus dari angka itu adalah melibatkan remaja dan kanak-kanak yang berusia bawah 18 tahun.

Pedofilia akan cuba mendekati anak anak

Pedofilia akan cuba mendekati anak anak

Apa yang perlu ibu bapa lakukan?

Sebolehnya sebagai ibu bapa elakkan perkara-perkara berikut:

  • elakkan berkongsi gambar anak-anak terutama dalam keadaan tidak berpakaian atau berpakaian tidak sopan tidak kira lelaki atau perempuan
  • elakkan berkongsi lokasi sekolah dan lokasi keberadaan anak di laman sosial
  • latih anak untuk tidak membenarkan sesiapa menyentuh kemaluan
  • beri perhatian lebih kepada anak terutama apabila mereka berada dalam keadaan murung untuk mendekati seseorang.
  • Jangan biasakan anak-anak duduk di atas riba orang lain terutamanya lelaki
  • Jangan biarkan anak-anak bawah 13 tahun dibiar berjalan atau keluar tanpa pengawasan kita.

Jaga-jaga semakin kita mendekati penghujung dunia ini, makin banyak benda-benda pelik yang gagal diterima akal akan terjadi dan berlaku. Sebagai ibu bapa, kita pelindung anak-anak. 

Mesej Cinta Yang Awesome

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Seperti yang saya kongsikan dalam entri sebelum ini 5 Tips Cinta Suami Isteri, rasa cinta itu perlu diluahkan agar orang yang kita tujukan akan tahu. Mesej cinta perlu sampai biarlah sampai menusuk kalbu jiwa.

Mesej Cinta

Mesej Cinta

Mungkin jika dekat kita boleh luahkan menggunakan mulut – Luahan Melalui Kata-Kata. Kalau jauh antara negara atau negeri boleh buat panggillan telefon, SMS, whatapps, e-mel dan lain lain lagi.

Tapi bagaimana angkasa memisahkan kita? Lihat video satu Mesej Cinta yang Awesome dari seorang anak buat bapanya yang juga seorang angkasawan yang sedang bertugas di angkasa. Memang sangat rare.

Mesej Cinta Yang Awesome

Kalau inilah mesej cinta dari seorang lelaki buat seorang wanita, saya rasa memana perempuan akan melting down. heheehe…


Dari video ini, saya boleh katakan tiada alasan. Tiada alasan untuk kita melakukan sesuatu. Jangan beralasan. Gerak hari ini untuk mencapai gemilang hari esok.