Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri Ini Cara Penyelesaian nya

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Selepas beberapa tahun berbakti pada diri aku, kira-kira 7 tahun berjasa Alarm Kereta Toyota Vios 2007, 1st gen Toyota Vios mula meragam. Rasa pun dah lama tak tukar bateri remote alarm.

Ketika turun melawat kawasan masa nak lock kereta tetiba remote tak berfungsi, berkali kali tekan baru memberi respons. Alhamdulillah.

Dua hari selepas itu sekali lagi dia buat hal, time nak unlock kereta tak boleh sampai ke sudah. Panik juga… Dah la malam. Mana aku nak cari bateri remote tengah malaam ni.

Vios 2007 kesayangan ku
Vios 2007 kesayangan ku

Selepas dua kali kena aku dah mula serik. Esoknya sempat pergi ke kedai di Seremban masa lunch aku pergi tukar bateri remote alarm kereta sekali. Kereta Vios model aku menggunakan Cobra Alarm System. Rasanya Kereta Honda tahun yang sama juga menggunakan sistem yang sama.

Ingat selepas tukar 2 biji bateri segala masalah telah selesai.

Rupanya tidak, Sabtu dan Ahad pada minggu itu kereta aku tersadai dua hari di parking kerana remote tidak berfungsi.

Dalam kepala otak mula membayangkan kepingan wang kertas yang bakal hangus dek kerana Alarm kereta yang dah rosak.

Continue reading “Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri Ini Cara Penyelesaian nya”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Saya bukan orang elektrik dan memang takut dengan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Jika saya ditanya penting ke floor trap? Jawapan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Posted with WordPress for BlackBerry.