Datuk Hipster Yang Berjiwa Muda

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Günther Krabbenhöft, datuk Hipster yang berjiwa muda. Netizens percaya usia datuk ini hampir berusia 110 tahun namun hakikatnya usia nya baru menghampiri 70 tahun. Tapi apapun dari segi gayanya memang tampak yang jiwanya lebih muda dari itu.

Jom berkenalan dengan Günther Krabbenhöft, datuk Hipster yang berjiwa muda

Imej dan penampilan memang penting kerana ia menggambarkan bagaimana dalam diri kita. Bukan usia yang menentukan segalanya tapi jiwa dan raga kita.

Saya sendiri tidak dapat bayangkan bagaimanakah akan saya kelihatan pada usia 70-an nanti? Adakah sempat saya tempuhi usia sebegitu?

Hargai orang yang menyayangi kita
Hargai orang yang menyayangi kita

Apapun, saya hanya harapkan saya masih mampu hidup bahagia di sisi keluarga yang tersayang sehingga akhir hayat saya. Mahu melihat anak-anak saya membesar sihat dan berjaya.

Kunci kegembiraan dan kebahgiaan saya adalah keluarga saya. Itu keutamaan saya.

Hidup ini terlalu singkat – hargai setiap masa yang ada untuk kerja dunia dan akhirat.

Siang tadi terima satu Whatapps dari pelanggan yang berminat dengan M-Prolabs Alpha Capsule berbunyi begini:
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Makan Banyak atau Banyak
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... 10 Cara Habiskan Masa

Layanan Yang Baik

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku….

Layanan yang baik - pelanggan berhak mendapatnya
Layanan yang baik – pelanggan berhak mendapatnya

‘Customer always right’ itu adalah ungkapan yang selalu diungkapan kalau dalam soal perniagaan. ‘Customer always right’ tidak bererti pelanggan itu betul tapi adalah soal hak pelanggan. Pelanggan layak mendapat layanan yang baik dan berhak memilih. Itu hak pelanggan.

Itu lah yang terjadi kepada saya dalam 3 hari ini. Hak saya untuk memilih dan mendapat layanan yang baik.

Hari Pertama 

Oleh kerana cuti umum, banyak klinik swasta tidak beroperasi. Kita 1 Malaysia, bila saja perayaan besar banyaklah klinik mengambil peluang untuk cuti rehat. Jadi saya tidak banyak pilihan. Saya pergi ke satu klinik yang saya telah sedia maklum menyediakan perkhidmatan x-ray.

‘Hi, sini boleh buat x-ray tak?’ tanya saya pada seorang perempuan menjaga kaunter.

‘Ada, tapi mesti buat hari ini ke?’ jawab akak tu yang agak pelik soalannya.

‘Ya, saya nak buat hari ini. Boleh ke?’

‘You datang esok boleh tak. Hari ini kita malas nak bukak itu mesin.’

‘Ok, tak mengapa saya datang esok’. Walaupun, ingin menyelesaikan nya cepat saya tetap akur dan faham kerana cuti umum. Kecewa memang kecewa tapi saya terima alasannya, esok saya akan kembali.

Hari Kedua

‘Hi, boleh buat x-ray tak hari ini?’ saya bertanyakan perempuan yang sama di klinik yang sama.

‘Kenapa you datang lewat sangat.’ jawab kakak kaunter yang agak menaikkan amarah. Saya tengok jam baru pukul 7 malam bukannya 12 tengah malam.

‘Boleh buat tak boleh buat ni? Doktor ada tak? Tak boleh tak apa, saya pergi tempat.’

‘Doktor ada. Boleh buat. Tapi sudah lewat lah. Itu lah bla bla bla……’ panjang kakak kaunter tu membebel, saya pun angkat kaki. Saya datang untuk x-ray dan medical check up. Saya pergi ke klinik bersebelahan yang semalam tutup dan dapatkan perkhidmatan di situ.

Layanan yang baik - Pelanggan berhak memilih
Layanan yang baik – Pelanggan berhak memilih

Layanan Yang Baik

Saya tidak pernah minta di layan bagai VVIP. Cukup sekadar memberi layanan yang baik dan dengan senyuman. Klinik yang saya sebutkan di atas itu, kakak kaunter itu mukanya memang mencuka. Layan pun acuh tak acuh saja. Jadi ada baiknya untuk saya memilih tempat lain kerana itu hak saya sebagai pelanggan.

Sama juga dalam kehidupan seharian kita, cubalah memberi layanan yang baik buat semua orang sekeliling kita agar semua orang senang dengan kita. Bukan begitu saudaraku?

 

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Alhamdulilah, hari ni dapat berbual bersama seorang hebat.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Selama tiga tahun dalam bidang senggaraan dan secara
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Biaya keluarga dengan menjahit adalah bukan suatu yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.. Bulan Ramadhan memang banyak boleh lihat kedai yang