Bonus ASB Sikit, Apa Perlu Buat?

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pendapatan ASB Sikit
Pendapatan ASB Sikit

Apa khabar semua? Layan monday blues lagi ke? Hehehehe… Kerja-kerja ya.

Bonus ASB dah diagihkan, kalian semua macamana? Sudah semak berapa bonus ASB yang dapat tahun ni? Pakcik punya malas nak pergi beratur dekat pejabat Pos yang tentunya no giliran beratus sebab ramai yang nak kemaskini buku. Lagipun pakcik tau dah berapa bonus pakcik dengan simpanan yang pakcik kayo tu. Almaklum lah duit simpanan sejoota setengah rupiah tu memang tak pakcik usik. Jadi tak perlu tergesa-gesa, duit pakcik ado sejoota setengah rupiah.

Sekarang ini ramai yang sibuk beratur kat pejabat Pos sebab nak keluarkan duit bonus ASB, yalah awal tahun banyaklah perbelanjaan nak pakai. Nak bayar yuran anak sekolah, beli baju anak sekolah lah. Macam-macam lah.

Ramai juga kawan-kawan pakcik yang mengeluh sebab bonus ASB sikit. Yang buat simpanan tetap setiap bulan tu mungkin tak mengeluh tapi yang buat ASB loan pasti terkesan. Ya lah ada yang kata bonus ASB sikit tak cover montly yang kena bayar kat bank.

Berapa Bonus ASB 2014?

Bonus ASB 2014
Bonus ASB 2014 (sumber Astro Awani)

Mungkin disebabkan oleh ekonomi yang agak goyah sekarang ini, bonus ASB 2014 juga menurun berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Kalau dilihat dari jadual di sebelah pendapatan dari 1990 sehingga 2014 terdapat penurunan yang mana pada tahun 2014 dividen ASB adalah 7.50 dan bonus sebanyak 1.00.

Dividen ASB 7.50 adalah sama seperti tahun 2010 dulu tapi pada 2010 bonus adalah lebih tinggi dari tahun ini.

Bagi yang masih tidak tahu cara pengiraan pendapatan ASB boleh baca disini.

Secara ringkas pengiraan pendapatan ASB adalah dividen dikira dari purata minima simpanan ASB selama setahun. Manakala bonus adalah purata minima terendah bagi tempoh 10 tahun.

Konsep ASB tetap sama dengan unit amanah saham (unit trust) yang lain diluar sana. Jumlah pendapatan simpanan adalah berkadaran dengan masa. Makin lama kita simpan makin meningkatlah pendapatan simpanan tersebut.

Pelbagaikan Simpanan

Pada pandangan pakcik, sebaiknya pelbagaikan simpanan kita. Jangan bergantung pada satu sumber. Betul orang kata kalau ekonomi jatuh semua akan terkesan tapi bila simpan di banyak tempat kesan dia akan berbeza.

Contoh: ASB mungkin melabur dalam kompeni A,B dan C yang mana pendapatan dia adalah D, manakala Unit Trust P mungkin melabur dalam kompen V, W, X dan Y yang pendapatannya Z.

Jadi kalau kita melabur dalam ASB saja pendapatan kita akan dapat D, manakala kalau melabur dalam Unit Trust P saja pendapatan akan kita dapat Z. Dan kalau kita melabur keduanya kita akan merasa D & Z sekali gus. Mana pilihan kalian? Pakcik akan pilih dua-dua sebab pakcik tamak.

Sebenarnya banyak skim simpanan yang menawarkan pulangan lumayan diluar sana, sama ada kita punyai keberanian atau tidak saja. Tapi jangan pula terpelosok dalam skim cepat kaya, itu pakcik tak campur tau.

PS: Kalau ada yang berminat nak tau pasal Unit Trust boleh contact pakcik kat contact form. Nanti kita PM-PM ya.

Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ingat lagi pada tahun 2007 semasa saya mula
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Perlukan modal besar atau modal kecil yang diperlukan untuk

Floor trap penting ke? Perlu pasang floor trap?

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Jika saya ditanya penting ke floor trap? Jawapan saya adalah penting. Dan jika ditanya perlu pasang floor trap? Jawapan saya perlu pasang floor trap dan guna floor trap. Bukan letak buat hiasan tapi penutupnya dibuka untuk beri aliran air yang laju.

Floor trap adalah amat penting dan sangat berguna. Tidak kira floor trap jenis apa sekali pun sama ada jenis PVC atau stainless steel ia sama saja.

Floor Trap tidak kira apa bentuk, rupa, bahan atau harga fungsi nya amat penting sekali
Floor Trap tidak kira apa bentuk, rupa, bahan atau harga fungsi nya amat penting sekali

Ramai yang menganggap komponen kecil ini tidak berguna dan menyusahkan. Ramai peniaga di lot kedai di bawah seliaan saya dapati membuka floor trap ini. Alasan mereka floor trap ini menyusahkan dan menyebabkan air mengalir perlahan.

Floor trap sebenarnya berfungsi memerangkap sebarang sampah dari memasuki saluran paip air buang dan menyebabkan saluran paip air buang tersumbat. Sampah yang tersangkut di floor trap perlu dibersihkan seeloknya setiap hari.

Jika floor trap tidak digunakan akan menyebabkan paip saluran air buang akan tersumbat. Jika bernasib baik, paip yang tersumbat akan kembali lancar selepas menggunakan pelocok dan mengunakan sedikit bahan kimia yang sesuai. Dan lebih bertuah jika paip perlu dipotong dan digantikan kerana telah rosak atau saluran yang makin mengecil.

Floor trap harganya tidak mahal. Untuk floor trap jenis PVC boleh didapati dengan harga RM3.00 saja. Tapi jika floor trap tidak digunakam dan menyebabkan saluran paip air buang tersumbat kita perlu membayar kos yang tinggi sehingga boleh mencecah RM1,000 tengok pada jenis kes.

Jadi jangan ingat komponen kecil dan murah seperti floor trap ini tidak penting. Fikir dulu sebelum melakukan tindakan yang tidak patut.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Saya bukan orang elektrik dan memang takut dengan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Posted with WordPress for BlackBerry.