Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Hari terbaca satu post di laman sosial yang mana seoran kawan bertanya ‘Buruk Baik Berkahwi Zaman Belajar?’. Topik ini dah banyak kali diperdebatkan dan kali ini saya saja nak berkongsi dari sudut pandangan saya.

Kita lari sikit dari topik kewangan hari ini. Kita ke arah soal hati dan perasaan.

Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar?

Cinta itu buta. Cinta tidak kenal siapa.

Itu unggapan yang selalu kita dengar, sesuatu yang benar. Tak dapat disangkal dan dinafikan.

Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar
Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar

Baik dari zaman sekolah, zaman cinta monyet atau zaman belajar di kolej atau universiti lagilah tebal dugaan bercinta ini. Saya percaya lebih dari 50% pelajar bercinta.

Kalau dibuat soal selidik pasti ramai yang menjawab pernah bercinta sama ada bercinta sebelah tangan atau tidak. Kan?

Berbalik kepada persolan Buruk Baik Berkahwin Zaman belajar di sini saya kongsikan beberapa hujah yang boleh di rungkaikan lagi

Persoalan yang perlu ditanya sebelum berkahwin zaman belajar

  • Mana sumber kewangan kita?
  • Bagaimana persediaan mental kita?
  • Sudah bersedia untuk memimpin dan memikul tanggungjawab?
  • Sudah memikirkan baik buruknya?

Keburukan Berkahwin Zaman Belajar

  • Kematangan akal fikiran. Zaman muda mudi biasanya akal kita masih belum matang terutama di awal 20-an. Ingat ramai yang menjanda di usia muda sekarang ini.
  • Status Kewangan? Adakah sudah mempunyai sumber kewangan sendiri jika ya teruskan. Jika tidak fikir dulu.
  • Fokus pada pelajaran. Jangan tersasar dari matlamat asal kita jadi pelajar. Untuk berjaya mendapatkan sijil yang dimahukan.

Kebaikan Berkahwin Zaman Belajar

  • Mengelakkan maksiat. Dari diangkut kesana sini berpeluk tak tentu pasal. Baik bernikah halalkan hubungan.
  • Membina masjid suatu perkara elok jadi usah tangguhkan.
  • Meramaikan umat Islam

Kalau ada yang nak tambah boleh tambah di ruangan komen. Sila-sila.

 

Bagi pasangan suami isteri bersama adalah sebahagian dari aktiviti mereka, tapi sedarkah kita walaupun sering
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Ginseng Untuk Lelaki Sebut
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Benar kata orang tua, Untuk Memikat Hati Suami
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Suami Baran? Saya juga suami yang baran di

10 Tips Lulus Dalam Pelajaran Di Universiti

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

Hari minggu lepas sempat bertemu dengan sahabat lama, sahabat zaman sekolah menegah dulu. Lebih 16 tahun kami tidak berjumpa selepas saya ke MRSM.

16 tahun, tempoh yang lama. Hanya beberapa trademark saja yang menyebabkan saya masih kenal sahabat saya. Ya lah, bila dah kahwin sana sini kembang. Hahaha… Bukan dia saja tapi saya juga.

‘Yo, besar weh saing’ sapa saya bila lihat dia keluar dari pejabat.

‘Mu pun sama. Hahaha…’ gelak panjang sambil berjalan ke warung. Sembang punya sembang. Masuk bab seorang lagi kawan lama.

‘Wei… Panjang apa cite loni?’ Tanya saya.

‘Teruk di.  Dia down loni’

‘Kenapa pula?’

‘Aku jumpa dia. Aku tanya dia apa cite? Dia kata dia down. Belajar tak habis sekarang menanggung hutang banyak. Memang lain aku tengok dia di. Sian dia.’ Panjang Yo bercerita dengan saya.

*down = murung

Termangu… mengenangkan Panjang. Salah seorang kawan rapat saya dulu. Seorang pelajar yang pintar zaman belajar dulu. Dan berjaya ke Universiti tetapi kandas. Lagi sedih bila dia murung dek kegagalan lalu.

Ok… cukup cerita pasal saya, Yo dan Panjang. Kalau cerita memang tak habis. 16 tahun tak jumpa beb.

Tips Lulus Pelajaran Di Universiti
Tips Lulus Pelajaran Di Universiti

10 Tips Lulus Dalam Pelajaran Di Universiti

  1. Masuk universiti adalah satu kejayaan tapi ingat itu permulaan nya. Apa yang penting bagaimana penamat yang kita mahukan? Tetapkan matlamat penamat yang kita mahukan
  2. Pilih kawan yang terbaik semasa belajar di Universiti. Bukan cari kawan untuk enjoy atau have fun saja. Tapi cari kawan yang boleh push kita untuk belajar
  3. Rancang masa yang kita miliki. Jangan biarkan masa yang kita ada ditentukan oleh orang lain. Biar kita jadi tuan kepada masa kita.
  4. Jangan percaya setiap kata kawan-kawan kita terutamanya bila kawan cakap ‘Aku pun belum study’. Jangan tertipu. Kita masing masing punya otak dan otak kita berlainan. Mungkin kawan kita hanya perlu 5 minit untuk faham 1 topik tapi kita mungkin 5 minggu pun belum tentu faham. Renungkan.
  5. Time study adalah masa untuk study bukan untuk enjoy. Ada sesetengah orang cakap masa study adalah masa enjoy. No… No… Masa study adalah masa untuk study. Set the priority is study.
  6. MLM bukan satu dosa. Nak suruh suka pun tidak nak suruh benci pun tidak MLM ni, tepuk dada tanya selera. Jika masuk MLM jangan fikir nak jadi jutawan je, kencing tu tapi kalau nak ‘belajar’  meniaga dan bina networking itu satu benda yang bagus. Jutawan satu bonus jika kalian berjaya.
  7. Ambil peluang belajar meniaga. Tak kisah lah nak meniaga online ke, offline ke atau MLM ke terpulanglah tapi masa belajar ambil peluang untuk belajar rahsia berniaga. Sebab? Masa belajar banyak masa free kalau pandai urus dengan baik.
  8. Jangan takut dengan Pensyarah. Jangan takut nak berjumpa pensyarah walaupun pensyarah tu muka bengis. Sebab markah kita ada di tangan pensyarah. Jadi fikirlah sendiri.
  9. Pergi ke kelas jangan ponteng. Saya dulu kerap juga ponteng tapi ada sebabnya, apapun sebabnya saya kesal juga. Sebab masa dalam kelas walaupun tak faham sekurangnya ada input walaupun sedikit.
  10. Rendah diri, jangan sombong. Tak tahu bertanyalah pada kekawan yang lebih pandai yang lebih tahu, tanya pada senior atau tanya pada pensyarah. Buang ego be humble, tak hilang bisa ular menyusul akar. Ingat tu?
  11. Lain-lain…. sila tambah Tips Lulus Dalam Pelajaran Di Universiti

Semoga berjaya buat adik-adik pelajar sekalian.

Life it's likes a drama. Yeah, likes a drama. But it's not easy likes drama.
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Capatnya masa berlalu, dua permata saya sudah makin
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Dugaan tiada siapa mahu dugaan. Tiada siapa yang

Bagus ke Belajar Kemahiran?

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Belajar Kemahiran Bagus Ke?
Belajar Kemahiran Bagus Ke?

Teringat soalan akak dalam entri Kasihnya Ibu, akak ada bertanya ‘Dia belajar kemahiran, bagus ke?’. Dan soalan ini bukan akak ini sahaja tanya saya malah ada beberapa orang yang bertanya soalan sama pada saya. Mereka takut dan ragu untuk menghantar anak mereka untuk belajar kemahiran kerana pada hemat mereka belajar mesti di Universiti atau mesti ada ijazah atau diploma sekurangnya untuk masa depan yang cerah.

‘Bagus ke belajar kemahiran?’ Jawapan saya ‘Bagus’.

‘Cerah ke masa depan belajar kemahiran? ‘ Jawapan saya ‘Cerah’.

Bagi saya belajar apa pun bagus. Belajar apa pun cerah. Tidak kiralah belajar kemahiran peringkat sijil ke diploma ke ijazah ke semuanya bagus. Ilmu adalah bagus dan amat berguna tidak kira kemahiran atau teori asal namanya ilmu memang bagus. Ilmu amat berharga.

Saya juga ingin tegahkan bahawa belajar kemahiran punya kelebihan yang tersendiri sebab tidak semua orang yang ada kemahiran. Jadi orang yang tidak berkemahiran sanggup bayar orang berkemahiran untuk kerja kerja tertentu. Kekadang kita rasa hal tu mudah seperti tukar lampu, tukar kepala pili, tukar float valve tangki air, cuci S-trap sinki dan lain lain, tapi ada orang yang langsung tak tahu lakukan hal ini. Jadi inilah perlunya orang yang ada kemahiran. Jadi jangan pandang rendah orang yang belajar kemahiran.

Masa depan cerah atau tidak itu bezanya pada usaha kita. Sijil sijil yang ada sebagai pengesah saja tapi membezakan adalah usaha kita. Lebih usaha lebih lah peluang untuk berjaya.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Lama sudah saya tak menulis di sini, disebabkan
Dimanakah letaknya nilai sebuah perkahwinan?? Adakah nilai hantaran yang tinggi itu adalah nilai sebuah perkahwinan.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hari terbaca satu post di laman sosial yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Isu Bauksit Di Kuantan kini telah menjadi isu

Dunia Baru Alam Mahasiswa

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Dunia baru - tetapkan matlamat
Dunia baru – tetapkan matlamat

Tahniah buat semua mahasiswa baru. Selamat menempuh dunia baru buat adik adik yang baru mendaftarkan diri ke Universiti tempatan, hari ini adalah hari pertama mereka ke kuliah, hari pertama mereka menempuh alam mahasiswa. Seminggu minggu suai kenal telah tamat, penat dikejar dihambat dimarah dicemuh mengikut jadual yang padat disusun oleh urusetia. Dan hari ini mungkin hari yang mendamaikan selepas seminggu dan mungkin juga hari ini adalah hari paling kelam kabut kerana perlu berdikari.

Mulai hari ini, sehingga tempoh 6 semester atau 8 semester pengajian tidak akan berlaku apa yang berlaku seminggu yang lalu semasa sesi suai kenal, tidak akan berlaku juga dunia kolej yang sering digambarkan oleh filem filem tempatan. Dunia baru alam mahasiswa adalah perihal kita tentang berdikari, perihal bagaimanakah cara kita untuk merangka kejayaan diri kita esok?

Adakah saya berjaya semasa belajar? Tidak. Saya bukan pelajar yang cemerlang semasa belajar di Universiti dulu, saya juga bukan pelajar yang kreatif dan aktif. Keputusan hanya cukup makan.

Cuba terus mencuba
Cuba terus mencuba

Dan sebab kegagalan saya berdikari semasa belajar dulu, kegagalan saya untuk merangka kejayaan diri saya esok semasa belajar di universiti dahulu membuatkan saya ingin menulis hari ini. Saya amat berharap pada adik adik mahasiswa yang baru membulatkan tekad dan sentiasa ingat apakah janji kita pada keluarga kita saat hari pertama kita memijak kaki ke Universiti? Apakah janji kita pada ayah ibu saat mereka menghantar kita ke Universiti? Ingat tanggungjawab kita sebagai pelajar dan anak?

Jangan adik jangan leka jangan lalai jangan alfa. Dunia universiti penuh dugaan kalau kita gagal kita akan hanyut. Mungkin juga ada yang akan terkejut dengan budaya baru di universiti. Pasti ada? Jangan terlalu terkejut dan mengubah diri. Kekalkan jati diri kita – jadilah diri kita yang sebenar. Tidak perlu bersalin kulit.

Universiti adalah tempat menuntut ilmu. Tuntutlah ilmu selagi boleh sehingga mencapai matlamat kita yang satu – capai kejayaan. Buat adik-adik mahasiswa, semoga berjaya.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku...
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... [caption id="" align="alignleft" width="207"] Belajar Kemahiran Bagus Ke?
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk

Teknik Menjual Diri Semasa Temuduga

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk menarik perhatian bakal majikan ketika proses temuduga kerja bukan teknik menjual diri untuk aktiviti tidak sihat seperti pelacuran atau mak nyah. Sila ambil maklum, teknik itu masih belum saya terokai akan saya kongsi jika ada.

Teknik menjual diri
Teknik menjual diri

Sebenarnya saya pun sudah lama tidak di temuduga, kalau dulu semasa baru lepas habis belajar memang banyak kali temuduga boleh dikatakan hampir setiap hari dan boleh mengagak apa soalan yang bakal ditanyakan. Sebab saya hanya minta jawatan yang sama dan mempunyai skop kerja hampir sama jadi boleh lah agak soalan yang bakal di tanya.

Tapi itu dulu, sekarang bila dah lama tak di temuduga dan bakal di temuduga kembali memang agak gemuruh sebenarnya. Kalau tanya setakat soalan kerja harian Insyallah dapat saya goreng tapi kalau bertanyakan luar skop kerja atau bertanyakan soal rekabentuk atau teknikal memang mati kutu saya. Sebab telah lama meninggalkan bab ini, otak pun dah agak berkarat sebab lama tidak di asah. Pekali-pekali atau pemalar dalam sesuatu rumus pun sudah saya lupa bagaimana nak lakukan kalkusi. Hehehehe

Apa pun, hari ini saya ingin kongsikan sedikit Teknik Menjual Diri semasa temuduga:

  • Tiba awal ke tempat temuduga – ini tips biasa yang saya warisi dari guru dan lecturer saya. Bukan setakat untuk menunjukkan kita orang yang jenis menghargai masa tapi menunjukkan kita bersungguh mahukan jawatan tersebut. Lagipun kalau datang awal kalau ada yang terkurang sempat lagi kita betulkan dan buang rasa gemuruh.
  • Jaga Penampilan Diri – ‘Dont Judge The Book by Its Cover’ tapi itu kata pepatah hakikatnya manusia suka menilai dari luaran – dari penampilan diri kita. Jadi pastikan semasa sesi temuduga kita berpakaian kemas dan sopan. Kalau lelaki biasanya biarlah bertali leher. Pastikan juga kombinasi warna adalah menarik, elakkan warna yang suram dan warna yang menyakitkan mata.
  • Buat ‘Home Work’ – Lakukan sedikit ‘home work’ dengan mengkaji tentang background syarikat, visi dan misi syarikat, core business syarikat kalau boleh dapat background founder or CEO syarikat pun bagus juga. Ini menunjukkan kita berminat dengan kerja tersebut.
  • Buat Latihan – Kalau boleh buat latihan bercakap, boleh latih dengan kawan atau di hadapan cermin. Ini adalah untuk memastikan kita lebih yakin dan bersedia.
  • Jaga Kelakuan – Jaga kelakuan semasa dalam bilik temuduga dan tunjukkan tahap professionalism kita yang tinggi.
  • Bertanya Soalan – Biasa di akhir sesi akan ada sesi soal jawab. Jadi tanyalah soalan kepada penemuduga, pastikan soalan yang releven.

Itu sedikit Teknik Menjual Diri semasa temuduga yang boleh saya kongsikan. Ingat ‘First Impression’ sangat penting.

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas situasi saya agak kelam kabut, keadaan