Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang

‘Ah… Nanti aku buat lah’, ‘Aku tahulah apa aku nak buat’, ‘Nanti-nantilah’…. Ini antara alasan yang kerap aku berikan. Bukan tak tahu buat atau tiada masa tapi SIFAT MALAS yang membesar dalam diri pada dan ketika itu.

Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri

Tak kira dalam dunia pekerjaan atau belajar sifat suka bertangguh kelak akan memakan diri. Tak percaya sudah. Aku dah rasa dan lalui, aku percaya ramai juga percaya akan benda ini.

Zaman belajar biasa kawan akan cakap macam ni ‘Ala… Assignment ni nanti boleh buat. Aku pun belum buat lagi’. Bila dengar kawan cakap macam tu apa lagi terus tutup buku dan follow kawan merempit.

Hello… Kawan… Otak kau dengan dia tak share!!!

Dia mungkin perlukan 30 minit untuk faham satu tajuk. Kau mungkin perlukan 30 hari untuk fahamkan tajuk tu. Tu pun kalau faham.

Lagi satu kena ingat, pointer kau dan dia bukan kongsi. Kalau dia dapat 4.0 dia punya, kalau kau dapat 2.0 pun kau punya bukan boleh kongsi or puratakan.

Continue reading “Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang”

Aku Hanya Penulis Bukan Blogger…

‘Untung lah jadi blogger. Masyuk.’

‘Best jadi blogger dapat banyak sponsor’

Malah, banyak lagi bila kawan kawan aku baca link yang keluar dekat FB aku. Bila ada blog orang akan panggil blogger.

Tapi aku bukan blogger. Malu nak ngaku blogger. Blog aku yang traffic ciput ni apa la sangat kan.

Ya, aku ada blog daddydee.net dan takaful4u.com tapi aku tak rasa diri aku blogger.

Aku Hanya Penulis Bukan Blogger...
Aku Hanya Penulis Bukan Blogger…

Continue reading “Aku Hanya Penulis Bukan Blogger…”

Tips Blogging : Bina Identiti dan Cari Kelainan

Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku…

Bina Identiti Blog dan Cari Kelainan
Bina Identiti Blog dan Cari Kelainan

Sekarang ini makin ramai blogger baru yang muncul setiap hari tidak kira menggunakan self hosted atau host percuma. Ada terbaca dalam keratan akhbar di facebook menyatakan bahawa ‘20,000 blog baru muncul setiap hari‘. Banyak bukan 20,000 blog untuk satu hari. Masing masing berlumba untuk jadi yang terbaik. Salah satu cara untuk jadi yang terbaik adalah bina identiti dan cari kelainan.

Saya tidak tahu apakah punca sebenar menjadikan ramai yang berminat untuk jadi blogger tapi saya rasa ianya adalah sebab DUIT. Tidak ramai yang menulis blog sebagai hobi atau untuk mendidik. Sebab itu ramai juga kita lihat makin ramai blogger yang makin susut sehari ke sehari. Mereka mula bosan apabila matlamat tidak tercapai.

Ramai juga blogger hari ini muncul dengan cara copy paste, ini satu aktiviti tidak sihat. Saya juga tidak sarankan blogger untuk jadi surat khabar, setiap berita dalam akhbar mereka tampalkan. Blog sebegini memang mempunyai trafik tinggi kerana mereka memainkan isu panas tapi olahlah sedikit dan cuba buat ayat sendiri, itu sebaiknya cam Blogger Hebat Ini, kan lagi sedap kita baca.

Memang semakin ramai blogger di luar sana. Makin ramai pesaing untuk mengejar kedudukan untuk mendapat ranking Alexa terbaik, 1st page Google search, dan tempat pertama dalam satu niche. Pasti bukan senang tapi bukan susah dan nyata tidak mustahil.

Ingat lagi apabila mula membina blog saya banyak mencari Tips Blogging dalam internet dan masa itu kebanyakan blog adalah dalam bahasa English, tips yang sama temui kebanyakan satu saja untuk blog, NICHE. Ya niche niche dan niche. Pentingnya niche blog adalah amat penting. Tapi sukar untuk bina blog ber’niche’ bagi saya kecuali kita benar benar pakar dalam bidang tersebut contoh eizil.

Identiti Blog: Siapa kita?
Identiti Blog: Siapa kita?

Blog daddydee.net juga saya sudah tidak pasti Niche nya. Cuma apa yang saya lakukan adalah cuba untuk bina identiti dan cari kelainan dengan penulisan blog. Saya bukan blogger hebat hanya blogger amatur yang sedang bina identiti blog. Apa yang saya lakukan adalah memastikan setiap entri yang saya post adalah segar dan idea saya sendiri. Sukar memang sukar tiada benda senang dalam dunia ini.

Sebenarnya, bina identiti dan cari kelainan ini kita bukan saja perlu praktik dalam dunia blog tapi juga dunia offline, dalam kehidupan sebenar ianya juga perlu. We need to be different to be better than others.

Posted from WordPress for Android

Tips Menulis Blog : Berani Menulis

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea. Tugas penulis adalah menulis dan berkongsi dengan pembaca, tugas pembaca pula adalah membacanya. Tapi sukar untuk penulis blog untuk mengetahui apa yang pembaca di inginkan. Tapi sebagai penulis kita harus berani menulis.

Untuk memenuhi kehendak pembaca memang amat sukar kerana kita tidak tahu apa yang pembaca mahukan. Mungkin ada pembaca suka baca bahas yang santai dan ada juga yang suka bahasa skema. Ada juga pembaca suka baca gossip tetapi ada juga pembaca mahukan bahan ilmiah dan jenaka. Jadi kita tidak akan dapat memenuhi kehendak semua pembaca, kita tidak tahu apa yang mereka inginkan tapi kita yang kena tahu apa yang ingin kita tulis.

Berani Menulis : Tulis dan berkongsi
Berani Menulis : Tulis dan berkongsi

Berani Menulis dan Tahu Apa Yang Kita Tulis

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis dan tahu apa yang kita tulis. Tahu tujuan kita menulis, untuk apa dan untuk siapa. Sebagai penulis kita mesti mejadi pemikir yang hebat dan bersedia berkongsi ilmu.

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis mengikut cara kita sendiri. Tidak berlu terikut dengan cara orang lain, tetapi berani menulis mengikut cara kita sendiri. Menjadi diri kita sendiri. Binakan dan ciptakan identiti kita sendiri melalui gaya penulisan kita sendiri. Bak kata Tuan Titan ‘Menulis biar ada jiwa’.

Tidak kisah apa gaya bahasa yang ingin kita gunakan apa yang penting setiap maklumat yang ingin disampaikan itu sampai dan lagi elok jika ianya adalah ilmu yang bermanafaat. Sekurangnya kita dapat juga saham pahala dari ilmu yang bermanafaat yang kita tuliskan.

Menulis dan Lakukan Eksperimen

Berani Menulis : Lakukan eksperimen
Berani Menulis : Lakukan eksperimen

Eksprerimen bukan hanya di dalam makmal tapi juga dalam blog. Tuliskan sesuatu yang segar sesekali untuk melakukan eksperimen, menguji bagaimanakah sambutan pembaca dari eksperimen kita. Apakah respons pembaca?

Saya juga ada membuat beberapa eksperimen penulisan dalam blog ini antaranya ‘Main Dengan Makcik‘ dan ‘Metallica Live In Malaysia‘. Itu adalah antara dua penulisan eksperimen yang saya lakukan dalam blog ini, eksperimen cuba lari dari konsep penulisan skema saya kepada yang lebih santai.

Jujur saya katakan, saya tetap akan kekal dengan gaya penulisan skema ini kerana saya selesa begini dengan daddydee.net, walaupun saya bukanlah manusia skema. Siapa yang kenal saya, mereka tahu siapa saya. I’m not the best but i want be the best.

Tetapkan Matlamat Dalam Penulisan

Akhir sekali adalah tetapkan matlamat apa yang ingin kita capai dalam penulisan kita. Itu yang paling penting, apa yang ingin kita capai dalam jangka pendek dan jangka panjang. Bila ada matlamat inshallah kita tidak akan mudah bosan untuk menulis dan berkongsi.

Yang paling penting dalam menulis, jangan pernah merasa bosan dan putus asa. Malah terus berusaha dan berusaha sampai tercapai matlamat kita.

Untuk penulis blog yang ingin mantapkan trafik blog boleh dapatkan Ebook Teknik SEO Merah Jambu dan Tips Atasi Kekeringan Idea.

Bangunkan Blog Tanpa Ilmu SEO

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

‘Wah, dah jadi blogger sekarang?’ Tegur seorang kawan lama di laman muka buku. Seorang kawan dari zaman belajar sampai ke zaman universiti. Memang tidak dinafikan tidak ramai orang sekeliling saya tahu saya menulis blog. Saya menulis blog sudah lama, saya bangunkan blog tanpa ilmu SEO, terkial-kial satu demi satu saya pelajari.

bangunkan blog tanpa ilmu SEO
bangunkan blog tanpa ilmu SEO

Saya bangunkan blog Daddydee.net tanpa ilmu SEO, saya buta ilmu SEO. Pada mula saya membangunkan blog ini saya hanya nekad sahaja, saya tidak pernah kenal dan tahu apa-apa ilmu tentang CPanel, WordPress dan SEO. Ya, saya tidak tahu.

Sebelum ini saya hanya menggunakan laman blogspot, menggunakan domain berbayar. Selepas bertahun dengan blog lama, saya nekad untuk bertukar arus menggunakan WordPress. Walaupun tanpa ilmu wordpress dan tanpa ilmu SEO tetap nekad untuk melangkah. Kalau tak mula sekarang bila lagi.

Selama setahun saya buat banyak kesilapan yang tanpa saya sedari. Banyak ilmu wordpress yang saya tidak ketahui, sikit-sikit saya pelajari dan alhamdulillah selepas setahun saya mula lihat hasil yang positif.

Dengan bantuan Teknik SEO Merah Jambu banyak membantu blog saya untuk capai ranking yang lebih baik. Banyak tips yang dikongsikan didalamnya membantu blog saya. Kalau ada yang perasan ranking MY blog ini banya menurun dari 2000++ ke ranking bawah 1000. Syukur alhamdulillah.

Apa yang saya ingin kongsikan disini, untuk bangunkan blog hari ini lebih mudah tak seperti zaman saya mula menulis blog dulu. Banyak tips yang dikongsikan secara percuma dan berbayar. Nak atau tidak sahaja.

Yang penting adalah sifat keterbukaan untuk menerima kesilapan dan kesalah yang akan kita lakukan, sedia untuk belajar dan terima kritikan. Itu lumrah. Pengalaman adalah cikgu terbaik dalam hidup ini. Belajar dan terus belajar itu perlu. Kalau berminat untuk belajar cara yang betul untuk bangunkan blog dan teknik hebat blogger otai boleh sertai kursus anjuran team Denaihati.

Mulakan eksperimentasi sekarang, mana tahu dari sekadar eksperimen mampu jadikan satu empayar.