Nak Untung Tapi Rugi

Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi…

Nak Untung Tapi Rugi. Ini saya ingin berkongsi pengalaman saya. Nak kata pengalaman ditipu memang tak, sebab ianya silap saya dalam membuat keputusan. 

Adaptor Laptop HP

Laptop Compaq saya telah hampir 4 tahun lebih menabur bakti kepada saya. Banyak telah saya gunakan dan buat dengan laptop ni, dari benda elok sampai lah kepada benda yang tak elok. (Saya bukan budak baik).

4 tahun jugalah saya menggunakan laptop ini untuk berblog. Ya jasanya sememangnya amat besar pada saya. Dari bujang sampai bertiga sekarang ini dia masih lagi berjasa.

TV terbaik ketika ini

Laptop power?? Laptop saya spec biasa saja. Rank Windows7 pun 3.5 saja kerana tiada grafik card. Memang laptop ini ada masalah untuk mainkan game atau sebarang perisian bergrafik tinggi.

April tahun 2012, laptop ini mula meragam. Bukan masalah apa pun. Adaptor laptop ni dah blow. Dah meletup. Almaklum lah dah sampai ajalnya setelah lama berkhidmat.

Nak dijadikan cerita, disebabkan nak sangat untung. Nak jimat punya pasal. Saya mencari lah adaptor baru di Low Yat. Dapat 1 adaptor RM60. Murah kan?? Memang murah. Semua nya ok dan lancar. Khidmatnya tiptop.

Checkup Kereta guna Twiiter?? Boleh caya ke??

Prestasi cermerlangnya tidak lama. Dua bulan sahaja. Waranti adaptor murah ini hanya sebulan. Jadi dah tak boleh nak buat apa. Masalah adaptor ini adalah lambat tangkap current. Kadang terpaksa menunggu hampir 30minit baru boleh on power laptop. Kekadang langsung tak boleh on. (Bateri laptop memang dah lama kong.)

Julai 2012, saya nekad. Dah tak tahan dengan adaptor murah, lalu saya pecat adaptor murah dari jawatannya. Lalu saya mencari pengganti baru di Digital Mall, PJ SS14.

Mencari punya mencari saya jumpa 4 pilihan :

  1. Original Hp : RM139.00
  2. Adaptor multi purpose (Brand A…brand sebenar lupa) : RM110.00
  3. Adaptor multi purpose (Brand B…brand sebenar pun lupa) : RM89.00
  4. Adaptor murah : RM69.00

 

Pilihan no.4 memang saya reject terus sebab dah ada pengalaman lalu. Tinggal pilhan no 1, 2 dan 3. Disebabkan tak yakin dan tak berani ambil risiko sekali lagi saya nekad untuk reject pilihan 2 dan 3. Jadi saya beli pilihan 1, original HP.

Walaupun mahal, kualitinya lebih terjamin. Dan sekarang beliau sedang ceria menjadi bini baru Laptop Compaq saya.

Dek kerana nak jimat sangat. Saya telah kerugian RM60.00, kalau dari awal saya pilih original HP selamatlah RM60.00 itu dan boleh buat belanja. Itulah kesilapan dalam membuat keputusan nak untung tapi rugi.

Membuat keputusan yang tepat dalam apa jua keadaan adalah penting dalam hidup ini.

 

PS: Sekarang memikirkan untuk menukar bateri Blackberry yang sudah kong. Kawan ada suggest bateri China RM60.00….Tapi saya dah serik rasanya, sekarang tengah kumpul untuk beli bateri original.

 

Galaxy S3 murah..murah..murah bangat..

 

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Rindu ragam si anak, itulah satu kerugian bagi
Assalamualaikum buat semua saudaraku... Apa khabar semua saudara ku? Sihat sejahtera bahagia senantiasa hendaknya buat
Emel dan Surat....Dulu dan Sekarang..

Blogging Untuk Lepaskan Tension

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku

Sebagai pekerja lapan hingga lima, lima hari seminggu, hidup saya kadangkala penuh dengan jadual yang agak padat. (Agak padat kerana saya rasakan kerja sekarang agak rileks sedikit dari dahulu.)  Memang agak memenatkan. Melayan kerenah pegawai atasan dan melayan kerenah pelanggan. (Bukan ingin mengeluh sekadar berkongsi).

Blogging… Adalah salah satu cara saya melepaskan tension kerja dan kehidupan seharian saya. Dengan menulis dan membaca blog, hidup saya terasa sedikit berisi. Ya dengan blogging. 

Mungkin sekarang saya masih bersemangat untuk berblog, dan saya sendiri sampai bila saya akan terus bersemangat. Saya harap semangat ini akan kekal dan tidak akan luntur.

Mengeluarkan wang untuk hosting dan domain, bagi saya suatu yang tidak membeban setakat ini. Ya lah selagi saya masih berminat untuk berblog saya sanggup keluarkan duit walaupun duit dikeluarkan adalah lebih banyak dari duit yang masuk (income). Jealous juga melihat blogger berjaya mendapat income yang tinggi dari blogging, tapi jealous bukan buat saya ingin plagiat, atau hack mereka tapi buatkan saya lebih bersemangat untuk terus maju ke depan.

Lihatlah bagaimana blogger berjaya seperti denaihati.com, eyriqazz.com, redmummy.com, ariffshah.com dan ramai lagi. Mereka semuanya hebat-hebat belaka. (Dah join kontest eyriqazz vs denaihati)

Dengan berblog saya rasa saya lebih ramai kawan. Walaupun hakikatnya saya tidak kenal mereka secara realiti tetapi secara maya saya kenal mereka. Tak ramai pun sebenarnya blogger yang saya pernah jumpa, hanya beberapa orang sahaja. Ada yang telah berhenti blogging, ada yang masih aktif berhubung melalui facebook / twitter. Apapun semua blogger adalah hebat. Kerana tak semua orang mampu menulis. (Tulisan saya pun masih lemah)

Membaca blog dapat menambahkan sedikit ilmu. Ya, tak semua yang dalam dunia ini kita tahu. Tapi dengan berkongsi dapatlah menambahkan ilmu saya yang kurang ini.

Dalam blog, macam-macam yang kita boleh temui seperti tempat makan yang baru, tips-tips hebat (blogging, parenting, working, gadget, photograph dan lain-lain), nasihat yang berguna dan panduan hidup. Macam-macam, boleh dikatakan semua ada.  Sama ada kita mahu ataupun tidak saja. Kalau nak carilah, banyak yang boleh kita dapat.

Dunia blogging tidak pernah membosankan bagi saya walaupun sudah 4tahun berlalu. Pasang surut itu biasa, norma seorang manusia.

Sekian dulu, buat masa ini.

 

 

Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku... Bina Identiti Blog dan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... 'Wah, dah jadi blogger sekarang?' Tegur seorang kawan