Aku Hanya Penulis Bukan Blogger…

‘Untung lah jadi blogger. Masyuk.’

‘Best jadi blogger dapat banyak sponsor’

Malah, banyak lagi bila kawan kawan aku baca link yang keluar dekat FB aku. Bila ada blog orang akan panggil blogger.

Tapi aku bukan blogger. Malu nak ngaku blogger. Blog aku yang traffic ciput ni apa la sangat kan.

Ya, aku ada blog daddydee.net dan takaful4u.com tapi aku tak rasa diri aku blogger.

Aku Hanya Penulis Bukan Blogger...
Aku Hanya Penulis Bukan Blogger…

Continue reading “Aku Hanya Penulis Bukan Blogger…”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea.
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Semalam sempat meluangkan sedikit masa untuk berbual dengan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sekarang ini sana-sini blog yang saya pergi semua

Harapkan Tuah Lebih Baik Tahun 2016

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Sememangnya prestasi saya pada 2015 memang teruk dan merundum yang amat sangat. Saya sendiri amat kecewa bila post-mortem diri saya.

Harapkan Tuah Tahun 2016 Lebih Baik
Harapkan Tuah Tahun 2016 Lebih Baik

Tahun 2015 saya hanya fokus pada tugas hakiki saya dan penjualan M-Prolabs sahaja dan banyak abaikan kerja lain saya. Masa lain saya habiskan dengan beraktiviti di Oasis Gym, Kuantan dan kekadang di Titanium Gym, Jalan Teluk Sisek.

Continue reading “Harapkan Tuah Lebih Baik Tahun 2016”

Kehidupan sebagai agen macam ni lah. Stock yang habis perlu di Re-Stock dengan segera. Kikiki...
Siang tadi terima satu Whatapps dari pelanggan yang berminat dengan M-Prolabs Alpha Capsule berbunyi begini:
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Masih tercari-cari produk kesihatan yang sesuai untuk kaum
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di

Tip Blogging : Pentingnya Jaringan Blog

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Semalam sempat meluangkan sedikit masa untuk berbual dengan dua orang kuat Blooggers Dot Com iaitu MrJocko dan Sohoque. Memang kedua orang hebat ini saya kenal dan pernah beberapa kali bersua muka dan ini kali berkesempatan berbual tentang projek mereka iaitu Blooggers Dot Com.

BIna Jaringan Blog
BIna Jaringan Blog

Sejujurnya saya dapat lihat prospeks yang besar dalam projek yang sedang mereka bangunkan. Dari apa yang diterangkan mereka tujuan utama mereka membuat projek ini adalah untuk membina jaringan blog secara online dan offline. Hebat bukan?

Bukan senang untuk membina jaringan blog sebenarnya, tapi jika ada satu komuniti yang aktif ia bukan satu perkara yang mustahil. Bukan semua bloggers berada disekitar Lembah Klang malah ramai juga yang dari luar Lembah Klang, dan bloggers hanya mengenali dalam dunia maya tapi dengan ada komuniti ini tidak mustahil perkenalan dunia maya akan dibawa ke dunia realiti. Kekadang jiran tetangga kita blogger pun kita tak kenal tapi dengan peluang ini mugkin kita akan kenali mereka.

Dengan adanya komuniti seperti ini bakal dapat membantu blogger amatur seperti saya yang tidak dikenali ini untuk mendapat lebih rezeki. Peluang untuk mendapat lebih jobs advertorial juga akan lebih terbuka selepas ini. Komuniti ini akan memberi peluang kepada ahli mereka untuk merasai advertorial seperti review produk seperti projek Megi Ketam.

Seperti cerita yang kita pernah dengar zaman kanak-kanak dahulu, seorang bapa mengajar anak-anak mereka tentang perpaduan dengan lidi. Memula sebatang lidi diberikan untuk dipatahkan, mereka berjaya. Kemudian setiap seorang diberikan seikat lidi, mereka gagal. Kerana sebatang lidi senang untuk dipatahkan tapi sukar untuk patahkan seikat lidi.

Begitu juga dunia blog, bergerak sendirian pasti lebih sukar untuk kita mencapai puncak kejayaan kecuali anda benar-benar hebat tapi dengan ada komuniti seperti ini untuk kita mendaki puncak bersama adalah senang. Jom kukuhkan jaringan blog.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Makan Banyak atau Banyak
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tahniah buat PDRM kerana berjaya memberkas antara penjenayah
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku semua... Mungkin agak terlambat untuk saya menulis entri berkenaan
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Sekarang ini masih ramai yang menilai dari warna

Sepetang Bersama Blogger 2014 – Buang Masa Secara Ilmiah

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Sekarang ini sana-sini blog yang saya pergi semua sibuk membicarakan tentang Sepetang Bersama Blogger 2014 anjuran Tuan Denaihati dan Yeo’s yang bakal diadakan pada 8 Mac 2014 di Saloma Bistro, Ampang. Bagi semua blogger yang mempunyai masa lapang silakanlah sertai majlis ilmu Sepetang Bersama Blogger 2014 ini.

Majlis ini pasti menjadi satu acara yang amat ditunggu-tunggu oleh para blogger semua, satu majlis yang pasti mempunyai pengisian yang berilmiah. Banyak perkongsian yang berguna akan dapat, dengarnya blogger top seperti Redmummy, Ben Ashaari, Shafie Bustan, Zarul Husin dan beberapa blogger top lagi akan membuat perkongsian.

Sepetang Bersama Blogger 2014
Peluang Membina Jaringan – Sepetang Bersama Blogger 2014

Pada masa ini jugalah untuk kita berkenalan dengan blogger top seperti Titan, BroFramestone, Shakiddo, cikgu saya Sohoque, Eizil, Cikgu Naman dan ramai lagi. Selain dapat imu, kita juga mendapat kawan baru yang terdiri dari blogger hebat. Berkenalan dengan orang hebat tak rugi. Ingat berkawan dengan pembuat minyak wangi kita juga akan terkena bau wangi nya, begitu juga berkawan dengan orang yang hebat pasti kita akan mendapat tempias kehebatan mereka. Inilah peluang.

Cakap banyak tak guna, bagi mereka yang ada peluang pergilah sertai Majlis Ilmu ini pasti tidak rugi. Kalau baru nak berjinak dalam dunia blog pun boleh juga sertai sebab ini peluang untuk mendapat ilmu dari blogger hebat.

Saya pun sedih sebenarnya sebab tidak dapat nak buang masa secara ilmiah di Sepetang Bersama Blogger 2014 kerana saya ada komitmen lain, iaitu kelas saya. Insyallah tahun 2014 ini saya akan tamatkan pengajian saya. Jika ada Sepetang Bersama Blogger 2015 dan 2016 saya akan sedia membuang masa secara ilmiah.

Daftar sekarang dengarnya kerusi dah nak habis. RM 20 yang dibayar untuk pendaftaran tidak rugi pun berbanding dengan ilmu yang bakal kalian ceduk nanti.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Konvesyen Usahawan Muslim 2013
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Pernah dengar tentang Konvesyen Usahawan Muslim? Jika tidak
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea.

Tips Menulis Blog : Berani Menulis

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea. Tugas penulis adalah menulis dan berkongsi dengan pembaca, tugas pembaca pula adalah membacanya. Tapi sukar untuk penulis blog untuk mengetahui apa yang pembaca di inginkan. Tapi sebagai penulis kita harus berani menulis.

Untuk memenuhi kehendak pembaca memang amat sukar kerana kita tidak tahu apa yang pembaca mahukan. Mungkin ada pembaca suka baca bahas yang santai dan ada juga yang suka bahasa skema. Ada juga pembaca suka baca gossip tetapi ada juga pembaca mahukan bahan ilmiah dan jenaka. Jadi kita tidak akan dapat memenuhi kehendak semua pembaca, kita tidak tahu apa yang mereka inginkan tapi kita yang kena tahu apa yang ingin kita tulis.

Berani Menulis : Tulis dan berkongsi
Berani Menulis : Tulis dan berkongsi

Berani Menulis dan Tahu Apa Yang Kita Tulis

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis dan tahu apa yang kita tulis. Tahu tujuan kita menulis, untuk apa dan untuk siapa. Sebagai penulis kita mesti mejadi pemikir yang hebat dan bersedia berkongsi ilmu.

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis mengikut cara kita sendiri. Tidak berlu terikut dengan cara orang lain, tetapi berani menulis mengikut cara kita sendiri. Menjadi diri kita sendiri. Binakan dan ciptakan identiti kita sendiri melalui gaya penulisan kita sendiri. Bak kata Tuan Titan ‘Menulis biar ada jiwa’.

Tidak kisah apa gaya bahasa yang ingin kita gunakan apa yang penting setiap maklumat yang ingin disampaikan itu sampai dan lagi elok jika ianya adalah ilmu yang bermanafaat. Sekurangnya kita dapat juga saham pahala dari ilmu yang bermanafaat yang kita tuliskan.

Menulis dan Lakukan Eksperimen

Berani Menulis : Lakukan eksperimen
Berani Menulis : Lakukan eksperimen

Eksprerimen bukan hanya di dalam makmal tapi juga dalam blog. Tuliskan sesuatu yang segar sesekali untuk melakukan eksperimen, menguji bagaimanakah sambutan pembaca dari eksperimen kita. Apakah respons pembaca?

Saya juga ada membuat beberapa eksperimen penulisan dalam blog ini antaranya ‘Main Dengan Makcik‘ dan ‘Metallica Live In Malaysia‘. Itu adalah antara dua penulisan eksperimen yang saya lakukan dalam blog ini, eksperimen cuba lari dari konsep penulisan skema saya kepada yang lebih santai.

Jujur saya katakan, saya tetap akan kekal dengan gaya penulisan skema ini kerana saya selesa begini dengan daddydee.net, walaupun saya bukanlah manusia skema. Siapa yang kenal saya, mereka tahu siapa saya. I’m not the best but i want be the best.

Tetapkan Matlamat Dalam Penulisan

Akhir sekali adalah tetapkan matlamat apa yang ingin kita capai dalam penulisan kita. Itu yang paling penting, apa yang ingin kita capai dalam jangka pendek dan jangka panjang. Bila ada matlamat inshallah kita tidak akan mudah bosan untuk menulis dan berkongsi.

Yang paling penting dalam menulis, jangan pernah merasa bosan dan putus asa. Malah terus berusaha dan berusaha sampai tercapai matlamat kita.

Untuk penulis blog yang ingin mantapkan trafik blog boleh dapatkan Ebook Teknik SEO Merah Jambu dan Tips Atasi Kekeringan Idea.

'Ah... Nanti aku buat lah', 'Aku tahulah apa aku nak buat', 'Nanti-nantilah'.... Ini antara alasan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Vote for Malaysia Apa
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Sejak awal bulan Julai 2013 saya cuba sebaik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Jangan beli ebuku Teknik SEO Merah Jambu, sejujur