Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang

‘Ah… Nanti aku buat lah’, ‘Aku tahulah apa aku nak buat’, ‘Nanti-nantilah’…. Ini antara alasan yang kerap aku berikan. Bukan tak tahu buat atau tiada masa tapi SIFAT MALAS yang membesar dalam diri pada dan ketika itu.

Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri

Tak kira dalam dunia pekerjaan atau belajar sifat suka bertangguh kelak akan memakan diri. Tak percaya sudah. Aku dah rasa dan lalui, aku percaya ramai juga percaya akan benda ini.

Zaman belajar biasa kawan akan cakap macam ni ‘Ala… Assignment ni nanti boleh buat. Aku pun belum buat lagi’. Bila dengar kawan cakap macam tu apa lagi terus tutup buku dan follow kawan merempit.

Hello… Kawan… Otak kau dengan dia tak share!!!

Dia mungkin perlukan 30 minit untuk faham satu tajuk. Kau mungkin perlukan 30 hari untuk fahamkan tajuk tu. Tu pun kalau faham.

Lagi satu kena ingat, pointer kau dan dia bukan kongsi. Kalau dia dapat 4.0 dia punya, kalau kau dapat 2.0 pun kau punya bukan boleh kongsi or puratakan.

Continue reading “Sikap Suka Bertangguh Memakan Diri… Kuasa Lakukan Sekarang”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea.
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Vote for Malaysia Apa
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Capatnya masa berlalu, dua permata saya sudah makin
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Dugaan tiada siapa mahu dugaan. Tiada siapa yang

Tips Blogging : Bina Identiti dan Cari Kelainan

Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku…

Bina Identiti Blog dan Cari Kelainan
Bina Identiti Blog dan Cari Kelainan

Sekarang ini makin ramai blogger baru yang muncul setiap hari tidak kira menggunakan self hosted atau host percuma. Ada terbaca dalam keratan akhbar di facebook menyatakan bahawa ‘20,000 blog baru muncul setiap hari‘. Banyak bukan 20,000 blog untuk satu hari. Masing masing berlumba untuk jadi yang terbaik. Salah satu cara untuk jadi yang terbaik adalah bina identiti dan cari kelainan.

Saya tidak tahu apakah punca sebenar menjadikan ramai yang berminat untuk jadi blogger tapi saya rasa ianya adalah sebab DUIT. Tidak ramai yang menulis blog sebagai hobi atau untuk mendidik. Sebab itu ramai juga kita lihat makin ramai blogger yang makin susut sehari ke sehari. Mereka mula bosan apabila matlamat tidak tercapai.

Ramai juga blogger hari ini muncul dengan cara copy paste, ini satu aktiviti tidak sihat. Saya juga tidak sarankan blogger untuk jadi surat khabar, setiap berita dalam akhbar mereka tampalkan. Blog sebegini memang mempunyai trafik tinggi kerana mereka memainkan isu panas tapi olahlah sedikit dan cuba buat ayat sendiri, itu sebaiknya cam Blogger Hebat Ini, kan lagi sedap kita baca.

Memang semakin ramai blogger di luar sana. Makin ramai pesaing untuk mengejar kedudukan untuk mendapat ranking Alexa terbaik, 1st page Google search, dan tempat pertama dalam satu niche. Pasti bukan senang tapi bukan susah dan nyata tidak mustahil.

Ingat lagi apabila mula membina blog saya banyak mencari Tips Blogging dalam internet dan masa itu kebanyakan blog adalah dalam bahasa English, tips yang sama temui kebanyakan satu saja untuk blog, NICHE. Ya niche niche dan niche. Pentingnya niche blog adalah amat penting. Tapi sukar untuk bina blog ber’niche’ bagi saya kecuali kita benar benar pakar dalam bidang tersebut contoh eizil.

Identiti Blog: Siapa kita?
Identiti Blog: Siapa kita?

Blog daddydee.net juga saya sudah tidak pasti Niche nya. Cuma apa yang saya lakukan adalah cuba untuk bina identiti dan cari kelainan dengan penulisan blog. Saya bukan blogger hebat hanya blogger amatur yang sedang bina identiti blog. Apa yang saya lakukan adalah memastikan setiap entri yang saya post adalah segar dan idea saya sendiri. Sukar memang sukar tiada benda senang dalam dunia ini.

Sebenarnya, bina identiti dan cari kelainan ini kita bukan saja perlu praktik dalam dunia blog tapi juga dunia offline, dalam kehidupan sebenar ianya juga perlu. We need to be different to be better than others.

Posted from WordPress for Android

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya mula membuat blog pada tahun 2007 dengan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.. Apa khabar semua? Hari ini hanya ingin berkongsi
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... 8 Mei 2012 adalah hari pertama saya memiliki

Buat Duit Dengan Blog: Belum Rezeki Daddydee.net

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Bulan ini adalah bulan yang agak murah rezeki bagi daddydee.net sebenarnya. Saya telah menerima dua jemputan untuk menghadiri dua event yang bagi saya agak menarik dan mengujakan. Almaklumlah, ini merupakan dua event pertama yang saya dijemput untuk menghadiri sejak berblog dengan daddydee.net.

buat duit dengan blog
buat duit dengan blog

Kalau bukan rezeki kita, tetap tidak menjadi rezeki kita. Itu yang saya terpaksa terima. Kedua-dua jemputan ini saya terpaksa tolak kerana satu event adalah pada waktu kerja yang mana pada masa sama saya terpaksa hadiri satu mesyuarat penting dan satu lagi event saya terpaksa tolak sebab ada kelas ganti pada hari event tersebut. Kedua-duanya di luar perancangan. Itulah kalau belum rezeki kita tidak akan jadi milik kita. Belum masanya untuk saya buat duit dengan blog ini. Belum rezeki.

Saya juga agak kecewa kerana tidak dapat join dua event yang dianjurkan oleh Tuan Denaihati.  Memang nak sangat pergi ke event anjuran Tuan Denaihati untuk menambah ilmu dan kenalan. Apa boleh buat belum rezeki saya.

Insyallah mulai minggu hadapan dan dua bulan akan datang saya agak free. Dua bulan tempoh cuti semesta, jadi kalau ada sesiapa nak ajak join event ke apa insyallah akan saya penuhi selama dua bulan ini. Sebelum saya kembali kepada hidup abnormal saya yang tiada Sabtu dan Ahad.

Jika ada sesiapa yang sudi untuk menjemput saya bolehlah hubungi saya di daddydee.net{@}gmail{dot}com.

Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah
Kali ini berkesempatan untuk menonton Justice League dengan wife dan anak-anak. Ikutkan kehendak abang Haiqal
Bulan Ramadhan adalah bulan 1,000 rahmat di dalam nya. Ganjaran pahala berlipat kali ganda bagi
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Lama sudah saya tak menulis di sini, disebabkan

Tips Blogging: Panduan Menulis Entri

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku..

Apa khabar semua? Hari ini hanya ingin berkongsi sedikit Tips Blogging: Panduan Menulis Entri. Panduan ini hanya untuk blogger baru seperti saya, kalau dah blogger senior mungkin tak perlukan tips seperti ini.

Tips Blog : Panduan Menulis Entri
Tips Blog : Panduan Menulis Entri
  • Fokus Topik – Tulisan entri blog yang fokus atau ber’niche’ini lebih bagus sebenarnya kalau mampu buat seperti blog perihal teknologi, travel atau makanan seperti blogger ini, ini dan ini. Ini kerana ia akan memudahkan enjin carian untuk mencari blog kita yang mempunyai imej yang jelas. Saya sendiri pun belum mampu buat blog sebegini. Ilmu belum cukup di dada.
  • Panjang – Entri yang panjang dan berinformasi sebenarnya memang bagus tapi berapa ramaikah pengunjung blog kita yang sanggup baca entri tulisan kita sampai habis. Jadi tulis biar berpada-pada. TIdak panjang tidak pendek yang penting maksud yang kita ingin sampaikan sampai kepada pembaca. Pembaca boleh faham entri kita itu. Kalau entri itu terlalu panjang sebaiknya bahagikan kepada beberapa entri dan terbitkan secara berkala. Ini boleh buat entri lagi menarik dengan menambah elemen suspen seperti cerita Ain Maisarah oleh blogger ini.
  • Lontarkan buah fikiran – Tuliskan entri dengan berfikir sebaiknya, bukan sekadar satu tulisan kosong. Menulis entri dengan berfikir pasti akan memberikan lebih kualiti pada entri tersebut. Bukan sekadar entri kosong. Sebaiknya dan jika rajin tulis atau catat dahulu point point penting atas sekeping kertas, rangkakan dahulu entri sebelum menulis entri penuh. Ingat ilmu yang baik dikongsikan pasti kita juga akan dapat balasan baik dan begitu juga jika sebaliknya.
  • Gaya Bahasa – Sebolehnya gunakan gaya bahasa yang mudah dan senang difahami oleh semua orang. Tidak kiralah gaya bahasa manapun kita nak gunakan tapi biarlah mudah difahami. Elakkan menggunakan gaya bahasa short form yang pelik pelik seperti c2 utk situ, uat utk buat dan lain lain lagi. Yang boleh membuatkan pembaca jadi malas untuk membaca.
  • Pos Secara Kosisten – Sebaiknya poslah entri secara kosisten, ini juga menunjukkan kita blogger yang berdisiplin. Saya juga bukan penulis blog yang kosisten. Selalu saja tercicir sebaik saja dipuncak ada saja halangan. Seperti blogger ini yang kosisten dengan entri nya sejak dari saya mula kenal beliau dari blog lama saya lagi.

Semoga perkongsian ini akan memberi manafaat pada semua pembaca blog ini dan dapat membantu saudara sekalian menulis entri yang lebih berkualiti. Kalau ada lagi boleh sama kita tambahkan. Sharing is caring.

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Anda kenal Sop Nama Saya? Ok Sop tengah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... 8 Mei 2012 adalah hari pertama saya memiliki

Selepas Setahun Menggunakan Servis NetKL

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

8 Mei 2012 adalah hari pertama saya memiliki blog self-host wordpress iaitu daddydee.net selepas selama 3 tahun menggunakan blog blogspot. Walaupun memula agak terkial-kial nak menggunakan wordpress ni, lama-lama terasa lebih syok dan senang.

Saya memilih menggunakan servis netKL, saya memilih plan mygold yang berharga RM100.00 untuk setahun. Bagi saya sudah mencukupi dengan 1.5 GB (1500MB) Storage Space, 20 GB Monthly Bandwidth dan lain-lain lagi.

NetKL
NetKL –  Perkhidmatan yang memuaskan dan berbaloi

Bagi saya, servis NetKL amat memuaskan, dan dengan harga yang agak berpatutan. Setakat saya menggunakan servis NetKL seingat saya ada dua kali berlakunya server down. Saya tidak boleh access ke blog saya sepanjang masalah ini, dan alhamdulillah tidak sampai 24 jam semua masalah diselesaikan. Kalau mengalami sebarang masalah boleh terus hubungi mereka insyallah akan segera diambil tindakan oleh mereka. Boleh hubungi mereka melalui emel ataupun facebook NetKL.

Saya juga pernah emelkan masalah yang saya hadapi dengan blog saya dan ternyata mereka amat cekap menyelesaikan masalah. Saya amat berpuas hati dengan mereka.

Servis NetKL - blog menggunakan wordpress
blog menggunakan wordpress

Selepas bertukar platform dari blogspot ke wordpress, saya merasakan tidak akan berpaling lagi, memang seronok dan syok berblog menggunakan wordpress. Saya pun masih lagi belajar sedikit demi sedikit untuk menguasai ilmu wordpress.

Berblog dengan wordpress memang senang untuk update entri blog, boleh melakukan update blog dimana saja dan bebila saja yang kita suka. Kerana ada aplikasi wordpress yang boleh di install ke smart phone anda. Senang untuk update blog di mana saja yang kami suka. Kalau dulu semasa menggunakan blogspot, untuk update entri hanya boleh digunakan dengan emel yang mana agak rumit bagi saya. WordPress memang banyak memudahkan.

Kalau yang berminat untuk berpindah dari blogspot ke wordpress boleh mencuba menggunakan servis NetKL, murah dan memuaskan.

 

Assalamualaikum dah salam inspirasi buat semua saudaraku... Bina Identiti Blog dan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bulan ini adalah bulan yang agak murah rezeki
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.. Apa khabar semua? Hari ini hanya ingin berkongsi