Tag Archives: bola sepak

Harimau Baham Gajah Putih Malam Ini… Semoga Berjaya Harimau Malaya

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Malam ini pasukan Harimau Malaya akan turun menentang Thailand pada perlawanan akhir pertama AFF 2014 di Bangkok. Selaku penyokong Malaysia Tanah Tumpah Darahku saya berharap Harimau baham Gajah Putih pada malam ini.

Harimau Baham Gajah

Harimau Baham Gajah

Saya impikan persembahan terbaik dari pasukan Harimau Malaya seperti kemenangan ke atas pasukan Vietnam tempoh hari. Harapnya pemain Malaysia dapat memberikan persembahan terbaik pada malam ini.

Buat Dollah Salih harapnya malam ini dapat memilih pemain terbaik dan menurunkan mereka malam ini. Saya mengharapkan pemain yang sama seperti menang dengan Vietnam tempoh hari:

Harimau Baham Gajah

Harimau Malaya

Semoga malam ini Harimau baham Gajah, dan pasukan Malaysia berjaya membawa pulang piala AFF.

Epik Harimau Baham Singa

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua saudaraku…

Tahniah, Tahniah, Tahniah. Tahniah buat pasukan Harimau Malaya. Terima Kasih Dollah Salleh. Terima kasih Harimau Malaya dan Dollah Salleh kerana menghidupkan kembali peluang Malaysia di AFF 2014.

Harimau Baham Singa

Harimau Baham Singa

Suatu perlawanan yang epik antara Harimau dan Singa, yang berakhir dengan Harimau baham Singa 3-1.

Gol pertama hadir melalui sepakan kencang oleh Safee Sali (minit ke 61), kemudian disamakan oleh Khairul Amri (minit ke 83). Dan Safiq Rahim (minit ke 91) melalui sepakan penalti selepas Amri Yahyah di jatuhkan oleh pemain Singapura. Pada minit ke 95, Indra Putra menjaringkan satu gol yang menarik. Keeper, awak kat mana, awak awak kat mana?

Perlawanan yang cukup epik, tapi amat menyakitkan hati. Pada pandangan saya mutu pengadilan AFF 2014 amat teruk, terdapat beberapa perlawanan yang boleh diperhatikan beberapa keputusan kontroversi di berikan pengadil. Malaysia antara yang menjadi mangsa mutu pengadilan yang agak teruk.

Tambah menyakitkan hati apabila melihat lakonan hebat pemain lawan yang suka melengahkan masa. Singapura yang memang terkenal dengan wayang di padang, terutama apabila mereka rasakan mereka mendahului.

Khairul Fahmi Che Mat memang superhero malam. Gawang Malaysia dikawal dengan baik sekali oleh Apek. Apek membuktikan dia memang layak mengawal gawang negara. Tak kurang juga sumbangan Mahali, Zubir, Muslim, Shukor Adan, Safiq, Amri, Mat Yo, Safee, Indra, Gary, Hafiz dan Abdul Manaf. Kalian memang terbaik.

Selepas Harimau baham Singa malam ini, harapnya Harimau akan terus membaham pasukan lain seterusnya membawa pulang Piala AFF. Next target adalah Vietnam.

Selamanya Harimau Malaya.

Demam Bola, Kekalkan Prestasi

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Demam bola, demam bola Piala Dunia 2014, masih belum terlambat rasanya untuk saya membicarakan hal ini di sini, sekadar berkongsi rasa dan pandangan. Saya tahu ramai pembaca blog ini yang gemarkan bola sepak, gila bola, kaki bola. Kawan-kawan saya juga ramai yang begitu. Saya? Minat tapi sudah tidak segila dulu.

Demam bola Piala Dunia 2014

Demam bola Piala Dunia 2014

Jika dulu sanggup saya bersengkang mata semata untuk menonton perlawanan pasukan yang saya minat. Terutama apabila perlawanan yang melibatkan team Arsenal. Untuk perlawanan akhir Euro Champion League, Euro Cup atau World Cup, saya bersama kawan akan bersengkang mata. Tapi itu dulu, zaman-zaman saya muda remaja, zaman saya bergelar pelajar sepenuh masa. Seronok menonton bersama teman teman. Tapi itu dulu.

Kini, bila zaman saya sudah berkerjaya dan mempunyai keluarga, menonton bola bukan lagi keutamaan. Untuk berjaga malam semata untuk menonton bola bukan lagi pilihan. Sesekali jika hari cuti saya akan berjaga malam juga untuk menonton. Tapi bukan setiap malam.

Demam bola: Sneijder

Demam bola: Sneijder

Walaupun dalam mood demam bola, saya tetap perlu kekalkan prestasi kerja saya. Rehat kena cukup untuk kekalkan prestasi. Itu perlu, bukan saja bagi untuk saya tapi untuk anda semua juga. Bola-bola juga, kerja kena tetap jaga.

Jangan kerana demam bola, kita dibuang kerja. Jangan kerana demam bola, kita punah rumah tangga. Jangan kerana demam bola, kita hilang fokus. Fikir-fikirkan wahai teman. Jangan terlalu taksub dengan bola sampai kita datang lambat kerja, memandu dalam keadaan mengantuk, ponteng kerja dan lain-lain lagi. Jangan jadi seperti kejadian depan mata saya jumaat lepas, nyaris seorang akak bermotosikal di himpit oleh sebuah satria. Saya ketika itu betul di belakang satria, pemandu satria itu hilang kawalan seperti memandu dalam keadaan mengantuk.

Nak tengok boleh, pandai pandai susun jadual. Jika perlu tidurlah awal untuk berjaga untuk menonton bola. Rehat kita perlu cukup, supaya badan kita sihat dan segar untuk teruskan aktiviti harian kita.

Apapun, selamat melayan demam bola, selamat menonton Piala Dunia 2014.

Arsenal Menang Lagi

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Yes, Arsenal memang lagi, Arsenal masih lagi kekal di taktha liga. Semalam Arsenal telah menang 2-0 keatas Southampton dengan 2 gol yang dihasilkan oleh penjaring profilik Arsenal, Oliver Giroud. Dengan kemenangan ini Arsenal kekal di taktha liga dengan 4 mata dihadapan pencabar terdekat iaitu Liverpool.

Gol pertama terhasil dek kesilapan pemain Southampton melakukan back pass kepada Boruc dan pantas bola dirampas oleh Oliver Giroud dari kaki Boruc. Manakala gol kedua adalah hasil dari sepakan penalti.

Pejaring Arsenal Oliver Giroud

Pejaring Arsenal Oliver Giroud mengelecek Boruc

Mesut Ozil

Mesut Ozil

Arsenal menang lagi : wajah lagenda Arsenal

Arsenal menang lagi : wajah lagenda Arsenal

Ramai yang kata alah lawan Southampton boleh lah? Tapi pasti ramai yang tidak lupa kerana Southampton adalah kelab kecil yang telah mengejutkan kelab gergasi pada musim ini iaitu Manchester United dan Liverpool dalam perlawanan liga.

Apapun, terima kasih juga kepada Liverpool kerana sekadar seri 3 sama dengan Everton yang memberikan Arsenal lebih ruang di taktha liga. Game Liverpool dan Everton semalam amat best, perlawanan musuh tradisi setempat yang pasti tidak akan dilepaskan oleh kedua-dua peminat pasukan ini.

English Premier League : Manchester United Lawan Arsenal

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Awal pagi nanti akan berlangsung satu perlawanan epik English Premier League antara Manchester United lawan Arsenal di Stadium Old Trafford, kubu agung Manchester United. Pasti perlawanan ini akan menjadi tumpuan ramai dek kerana kedudukan Arsenal di taktha liga dan juga persembahan yang tidak kosisten Manchester United pada musim ini di bawah pimpinan David Moyes.

Manchester united lawan Arsenal

Manchester united lawan Arsenal

Perang saraf antara David Moyes dan juga Arsene Wenger sedang hangat sekarang ini, itu baru perang saraf pengurus belum lagi perang saraf antara penyokong yang pasti lagi sengit dan hebat. Kata mengata tak mengapa jangan sampai pakai meriam buluh, C4, bom tangan, TNT dan lain-lain sudah.

Manchester United vs Arsenal : Wenger vs Moyes

Manchester United vs Arsenal : Wenger vs Moyes

Dengar kata malam ini, Robin Van Persie akan diturunkan sebagai pemain gantian saja, mungkin Wayne Rooney akan mengemudi jentera serangan Manchester United. Manakala, serangan akan diterajui oleh Oliver Giroud dan akan dibantu oleh perangcang utama Arsenal, Mesut Ozil dan Santi Cazorla serta beberapa pemain lain seperti Aaron Ramsey, Wilshere.

Harapnya Arsenal akan mengungguli takhta liga dengan memenangi perlawanan ini. Mana port malam ini unutk layan Manchester United lawan Arsenal? Mana port kawan-kawan?

Dulu kalau zaman bujang selalu port di luar semasa game epik sebegini tapi kini sudah kahwin lepak di rumah saja la jawabnya. Hehehe…Selamat menonton.

Sukan Untuk Perpaduan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku….

Sukan untuk perpaduan

Sukan untuk perpaduan

Sukan untuk perpaduan, itu adalah tujuan utama sukan diwujudkan dan diadakan. Selain dari mencari siapa kuat dan siapa juara, sukan adalah satu cara untuk mengeratkan perpaduan antara negara, negeri, bangsa, kaum dan agama.

Tapi sekarang ini saya melihat sifat penyokong bola sepak negara kita jadi sebaliknya, mereka gunakan sukan untuk medan memulakan api pergaduhan. Saya lihat cukup banyak sentimen kenegerian disebarkan secara viral dalam media sosial.

Penyokong A mengata Negeri B, Penyokong C kutuk penyokong D. Apakah semua ini?

Kita rakyat Malaysia. Satu negara yang sama, sama bangsa, sama agama pula tu. Sibuk mengata sana sini. Begaduh. Seronok sangat melihat orang bergaduh sebab apa yang kita mulakan? Hebat sangat ke?

Tak perlu nak mengata orang negeri D mencari rezeki atau merempat di negeri F untuk cari rezeki. Kata orang negeri D menumpang dia negeri B. Apakah semua ini?

Majukan minda kita, matang sikit dalam berkata atau berbicara. Usah nak bergaduh sebab bola sampai nak mengata negeri itu negeri ini. Kita rakyat Malaysia. Buangkan sentimen kenegerian yang melampau.

Sukan untuk perpaduan : Sukan mampu mengamankan bumi

Sukan untuk perpaduan : Sukan mampu mengamankan bumi

Jadikan sukan untuk perpaduan bukan perpecahan. Bersatu kita wahai Rakyat Malaysia, besatu kita wahai Melayu dan bersatu kita wahai Umat Islam. Utuhkan perpaduan kita, kukuhkan persatuan kita. Jangan biar kita pecah ranap.

Setakat mengata manja kepada penyokong Manchester United, Liverpool atau Arsenal tu biasalah untuk eratkan silaturrahim, sebab kami tetap lepak semeja minum kopi.