Tag Archives: bola

Demam Bola, Kekalkan Prestasi

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Demam bola, demam bola Piala Dunia 2014, masih belum terlambat rasanya untuk saya membicarakan hal ini di sini, sekadar berkongsi rasa dan pandangan. Saya tahu ramai pembaca blog ini yang gemarkan bola sepak, gila bola, kaki bola. Kawan-kawan saya juga ramai yang begitu. Saya? Minat tapi sudah tidak segila dulu.

Demam bola Piala Dunia 2014

Demam bola Piala Dunia 2014

Jika dulu sanggup saya bersengkang mata semata untuk menonton perlawanan pasukan yang saya minat. Terutama apabila perlawanan yang melibatkan team Arsenal. Untuk perlawanan akhir Euro Champion League, Euro Cup atau World Cup, saya bersama kawan akan bersengkang mata. Tapi itu dulu, zaman-zaman saya muda remaja, zaman saya bergelar pelajar sepenuh masa. Seronok menonton bersama teman teman. Tapi itu dulu.

Kini, bila zaman saya sudah berkerjaya dan mempunyai keluarga, menonton bola bukan lagi keutamaan. Untuk berjaga malam semata untuk menonton bola bukan lagi pilihan. Sesekali jika hari cuti saya akan berjaga malam juga untuk menonton. Tapi bukan setiap malam.

Demam bola: Sneijder

Demam bola: Sneijder

Walaupun dalam mood demam bola, saya tetap perlu kekalkan prestasi kerja saya. Rehat kena cukup untuk kekalkan prestasi. Itu perlu, bukan saja bagi untuk saya tapi untuk anda semua juga. Bola-bola juga, kerja kena tetap jaga.

Jangan kerana demam bola, kita dibuang kerja. Jangan kerana demam bola, kita punah rumah tangga. Jangan kerana demam bola, kita hilang fokus. Fikir-fikirkan wahai teman. Jangan terlalu taksub dengan bola sampai kita datang lambat kerja, memandu dalam keadaan mengantuk, ponteng kerja dan lain-lain lagi. Jangan jadi seperti kejadian depan mata saya jumaat lepas, nyaris seorang akak bermotosikal di himpit oleh sebuah satria. Saya ketika itu betul di belakang satria, pemandu satria itu hilang kawalan seperti memandu dalam keadaan mengantuk.

Nak tengok boleh, pandai pandai susun jadual. Jika perlu tidurlah awal untuk berjaga untuk menonton bola. Rehat kita perlu cukup, supaya badan kita sihat dan segar untuk teruskan aktiviti harian kita.

Apapun, selamat melayan demam bola, selamat menonton Piala Dunia 2014.

Arsenal Menang Lagi

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Yes, Arsenal memang lagi, Arsenal masih lagi kekal di taktha liga. Semalam Arsenal telah menang 2-0 keatas Southampton dengan 2 gol yang dihasilkan oleh penjaring profilik Arsenal, Oliver Giroud. Dengan kemenangan ini Arsenal kekal di taktha liga dengan 4 mata dihadapan pencabar terdekat iaitu Liverpool.

Gol pertama terhasil dek kesilapan pemain Southampton melakukan back pass kepada Boruc dan pantas bola dirampas oleh Oliver Giroud dari kaki Boruc. Manakala gol kedua adalah hasil dari sepakan penalti.

Pejaring Arsenal Oliver Giroud

Pejaring Arsenal Oliver Giroud mengelecek Boruc

Mesut Ozil

Mesut Ozil

Arsenal menang lagi : wajah lagenda Arsenal

Arsenal menang lagi : wajah lagenda Arsenal

Ramai yang kata alah lawan Southampton boleh lah? Tapi pasti ramai yang tidak lupa kerana Southampton adalah kelab kecil yang telah mengejutkan kelab gergasi pada musim ini iaitu Manchester United dan Liverpool dalam perlawanan liga.

Apapun, terima kasih juga kepada Liverpool kerana sekadar seri 3 sama dengan Everton yang memberikan Arsenal lebih ruang di taktha liga. Game Liverpool dan Everton semalam amat best, perlawanan musuh tradisi setempat yang pasti tidak akan dilepaskan oleh kedua-dua peminat pasukan ini.

Perlawanan Akhir Pestabola Merdeka Malaysia lawan Myanmar

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku……

Perlawanan Akhir Pestabola Merdeka Malaysia lawan Myanmar

Malam ini akan berlangsungnya perlawanan akhir Pestabola Merdeka antara Malaysia lawan Myanmar di Kuantan Pahang. Tak sabar nak melihat aksi squad bimbingan Ong Kim Swee.

Ong Kim Swee

Ong Kim Swee

Sememangnya saya suka melihat aksi squad bimbingan Ong Kim Swee. Taktikal dan kreativiti yang ditonjol oleh Harimau memang hebat.

Malam ni Harimau akan turun dalam perlawanan akhir antara Malaysia lawan Myanmar bagi menentukan juara Pestabola Merdeka. Saya harap Harimau akan muncul juara malam ini.

Ingin melihat sekali lagi aksi garang Harimau malam ini seperti yang dilakukan semasa Harimau baham Gajah. Moga terkaman Harimau menjadi walaupun mungkin terpaksa turun tanpa Wan Zack Haiqal.

Aksi Pertama Ozil Bersama Arsenal

Malam ini juga taj sabar nak melihat aksi Arsenal lawan Sunderland di Stadium of Light. Harapnya Arsene Wenger akan menurunkan Mesut Ozil disamping Giroud dan Cazorla.

Dengarnya Bale juga akan diturunkan untuk bersama Ronaldo pagi nanti.

Jawapnya menunggu bola malam ini dengan secawan kopi.

Posted from WordPress for Android

Siapakah muka baru akan sertai Arsenal tahun ini?

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

JDT dikhabarkan sudah mengambil Pablo Aimar. Team lain masih lagi belum mendengar khabar berita. Saya masih menunggu siapa yang akan sertai Red Warrior nanti. Dalam mood berhari raya kita tukar sikit topik kita sembang bola sepak sesekali. Boleh kan?

Berbalik kepada cerita Arsenal dan Arsene Wenger, saya masih lagi tertunggu siapakah muka baru yang akan diambil oleh Arsene Wenger? Siapa yang akan menjadi penambah perisa bagi Arsenal pada musim akan datang.

Saya agak kecewa apabila mendengar yang Gonzalo Higuain telah sertai Napoli walau pada awalnya dikhabarkan akan sertai Arsenal. Kalau Higuain sertai Arsenal pasti suatu yang hebat dapat disaksikan. Saya memang menantikan jika benar Higuain menjadi muka baru bagi Arsenal tapi kecewa.

Penambah Perisa Lagenda yang dikenang sampai bebila

Penambah Perisa Lagenda yang dikenang sampai bebila

Tapi apa boleh buat Arsene Wenger nyata lebih berminat dengan penyerang kontroverai Liverpool, Luis Suarez. Saya memang suka melihat aksi Suarez bersama Liverpool. Saya suka melihat larian pantas dan gelecekan yang dilakukan Suarez. Kalau benar Suarez sertai Arsenal harap satu kelainan akan berlaku. Harapnya satu gandingan mantap antara Suarez, Podolski, Cazorla, Arteta dan juga Wilshere.

Tapi saya memang berharap Arsene Wengar dapat membawa masuk muka baru hebat yang mampu memberi nadi baru kepada Arsenal serta mengembalikan zaman kegemilangan Arsenal.

Selalu kecewa dengan nama besar yang dikaitkan dengan Arsenal tapi tidak pernah jadi pemain Arsenal. Harap tahun ini akan ada perubahan.

Euro 2012 : Final Spain vs Italy

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat SaudaraKu Semua.

Euro 2012 telah sampai ke kemuncaknya. Pasti ramai yang tidak sabar untuk menantikan penentuan Juara Euro 2012.

Awal pagi esok, 2 Julai 2012, jam 2.45 pagi akan berlangsungnya perlawanan Akhir Euro 2012, antara Spain vs Italy.

Pastinya satu perlawanan menarik akan dihidangkan buat semua peminat. Ya, dua corak permainan yang amat ketara sangat dan itulah suatu yang amat mengasyikkan untuk ditonton.

Spain pastinya ramai yang memilih Juara Bertahan ini, sebagai pasukan pilihan untuk menjadi Euro 2012. Spain pasukan yang dibarisi bintang dari Goalkeeper hingga ke Striker pastinya akan menyajikan satu persembahan hebat. Antara pemain yang akan diturunkan iaitu Cassilas, Pique, Arbeloa, Jordi Alba, Sergio Ramos, Xavi, Basquets, Ineasta dan juga Fabregas. Pastinya akan mempamerkan satu permainan terhebat. Dengan Fabregas yang berada di prestasi terbaik.

Italy pastinya akan mempamerkan permainan terbaiknya. Walaupun dari segi umur pemain Spain jauh lebih muda berbanding dengan Italy. Majoriti pemain Italy telah berumur dan mempunyai pengalaman yang cukup luas. Dan pastinya tonggak utama Italy iaitu Pirlo yang terkenal dengan freekick dan passing nya yang cermerlang. Pirlo juga bijak menyusun dan mengatur permainan. Italy akan dibarisi oleh Buffon, Bazagli, Chellini, Pirlo, De Rossi, Cassano dan Balotelli.

Pastinya yang paling menarik perhatian adalah persembah dua penjaga gol terbaik Eropah iaitu Buffon dan Cassilas. Dua penjaga Gol terbaik dari La Liga dan Sirie A.

Dan tak lupa juga persembahan Budak Nakal Balotelli pastinya akan mencuri perhatian semua.

Saya meramalkan Italy akan jadi Juara Euro 2012. Italy akan menang 2-1 ke atas Spain.

PS : Saya sokong Italy, wife pula pilih Spain. Nasib baik Tuan Kecil di rumah tak tahu memilih lagi.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Euro 2012 : Apa Akan Jadi Di Pejabat?

Seperti biasa, bila musim bola menyerang, wabak demam bola pasti akan melanda pejabat.

Mula Euro 2012, Isnin ni kita bolehlah lihat kesannya dipejabat masing-masing. Terutama pada pekerja lelaki.

Apa yang akan jadi ketika Euro2012 di pejabat:

1. Pekerja Perempuan Akan Buat Duit Kopi
Pekerja perempuan boleh buat duit kopi. Dan boleh jana pendapatan sampingan dengan jadi tukang ketuk kad perakam waktu dan juga tukang cover kalau bos cari.

2. Mesyuarat Lebih Lancar
Menyuarat akan lebih senang dan lancar. Tiada lagi baling-baling fail, tiada tikam lidah. Sebab ramai yang akan pakat hangguk saja. Kerana tersengguk-sengguk mengantuk tak cukup tidur.

3. Summer Camp
Pasti akan terdapat Summer Camp ataupun setinggan di bawah meja masing-masing. Dan mungkin juga akan ramai yang berjemaah beriktiqaf dalam surau. Hehehehe

4. Banyak Racing Haram
Pasti akan banyak racing haram akan berlaku. Akan ada bunyi NOS, turbo, twincam dan macam-macam lagi bakal menghiburkan halwa telinga. Mungkin sesekali akan dengar macam muzik ‘I’m sexy and I know it’

Apapun, selamat melayan Euro 2012 tetapi jangan dilupakan tanggungjawab kita pada keluarga dan pejabat.

Euro 2012 sebagai hobi saja. Kerja adalah punca pendapatan kita. Jadi jangan kerana hobi, periuk nasi kita tidak berasap lagi.

Posted with WordPress for BlackBerry.