Tip Blogging : Pentingnya Jaringan Blog

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Semalam sempat meluangkan sedikit masa untuk berbual dengan dua orang kuat Blooggers Dot Com iaitu MrJocko dan Sohoque. Memang kedua orang hebat ini saya kenal dan pernah beberapa kali bersua muka dan ini kali berkesempatan berbual tentang projek mereka iaitu Blooggers Dot Com.

BIna Jaringan Blog
BIna Jaringan Blog

Sejujurnya saya dapat lihat prospeks yang besar dalam projek yang sedang mereka bangunkan. Dari apa yang diterangkan mereka tujuan utama mereka membuat projek ini adalah untuk membina jaringan blog secara online dan offline. Hebat bukan?

Bukan senang untuk membina jaringan blog sebenarnya, tapi jika ada satu komuniti yang aktif ia bukan satu perkara yang mustahil. Bukan semua bloggers berada disekitar Lembah Klang malah ramai juga yang dari luar Lembah Klang, dan bloggers hanya mengenali dalam dunia maya tapi dengan ada komuniti ini tidak mustahil perkenalan dunia maya akan dibawa ke dunia realiti. Kekadang jiran tetangga kita blogger pun kita tak kenal tapi dengan peluang ini mugkin kita akan kenali mereka.

Dengan adanya komuniti seperti ini bakal dapat membantu blogger amatur seperti saya yang tidak dikenali ini untuk mendapat lebih rezeki. Peluang untuk mendapat lebih jobs advertorial juga akan lebih terbuka selepas ini. Komuniti ini akan memberi peluang kepada ahli mereka untuk merasai advertorial seperti review produk seperti projek Megi Ketam.

Seperti cerita yang kita pernah dengar zaman kanak-kanak dahulu, seorang bapa mengajar anak-anak mereka tentang perpaduan dengan lidi. Memula sebatang lidi diberikan untuk dipatahkan, mereka berjaya. Kemudian setiap seorang diberikan seikat lidi, mereka gagal. Kerana sebatang lidi senang untuk dipatahkan tapi sukar untuk patahkan seikat lidi.

Begitu juga dunia blog, bergerak sendirian pasti lebih sukar untuk kita mencapai puncak kejayaan kecuali anda benar-benar hebat tapi dengan ada komuniti seperti ini untuk kita mendaki puncak bersama adalah senang. Jom kukuhkan jaringan blog.

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging? Ni memang soalan maut ni, kalau keluar soalan ni dalam Peperiksaan SPM 2013 bagus juga ni. Soalanya berbunyi begini sila buatkan satu karangan panjangnya 300 patah perkataan yang bertajuk ‘Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging?’

Pengalaman Buat Duit Dengan Blogging
Pengalaman Buat Duit Dengan Blogging

Percubaan Buat Duit Dengan Blog

Sememangnya saya letakkan DUIT sebagai sasaran utama saya menulis blog pada permulaan saya blogging dulu dengan blog lama pada tahun 2009. Yes, i love money and likes to make money. Money is everything and i will do anything for it. Ini mindset saya pada masa itu.

Setiap cerita hangat saya kongsikan, setiap gambar panas saya siarkan, bahasa jangan cerita pung pang bagai cakap keluar api. Apa saja saya lakukan demi dapat tarik trafik ke blog. Sebab saya tahu advertorial suka trafik. Itu yang penting bagi mereka untuk menjual produk mereka. Ya saya dapat duit yang tidak seberapa, tapi saya rasa saya lebih dapat dosa yang bertimpa.

Ini adalah silap saya demi cari duit dengan blog. Bila ilmu yang salah saya praktikkan, semuanya akhirnya hancur dan saya kuburkan blog itu kerana saya gagal mengawalnya dan untuk membentuknya kembali sudah sukar bagi saya.

Pengalaman Buat Duit Dengan Blog

‘Melentur buluh biar dari rebungnya’ memang benar kata orang tua. Dari kegagalan dulu, saya buatkan blog daddydee.net ini. Dengan buta ilmu wordpress dan SEO, saya nekad untuk membangunkannya dengan meletakkan matlamat utama ‘Knowledge is Power’ dan Perkongsian Ilmu. Duit saya letakkan sasaran kedua.

Ada juga kesilapan yang saya lakukan dan alhamdulillah guru saya, Sohoque.com ada menegur saya. Dengan teguran itu saya ingat sampai hari ini, dan saya terapkan dalam blog ini. Dengan panduan yang saya dapat dari blog kawan-kawan dan Ebook SEO Merah Jambu, Alhamdulillah rezeki yang dijemput mendatang juga.

Akhirnya, ada beberapa advertorial menyuarakan hasrat untuk bekerjasama dengan saya, dan saya sambut tawaran mereka dengan hati yang terbuka. Walaupun tidak sekencang blogger hebat, sekurangnya ada daripada tiada. Rezeki dengan affiliate juga mula menujukkan hasil dan dengan Nuffnang juga. Syukur alhamdulillah.

Itulah serba sedikit pengalaman saya buat duit dengan blogging.

“Mini contest ini mendapat sokongan penuh blogger Pakar iaitu Titan, Juan dan Suri.”

Kenapa Nuffnang Kedekut Dengan Saya?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Saya telah menyertai program Nuffnang sejak mula saya aktif berblog iaitu sekitar tahun 2009 (dengan blog lama), kalau tidak silap. Saya tidak pernah lagi tukar ke advertorial lain. Nuffnang adalah program advertorial pertama yang saya sertai dan menjana hasil. Program kedua adalah 8share.

Kenapa Nuffnang Kedekut Dengan Saya?
Kenapa Nuffnang Kedekut Dengan Saya?

Walaupun telah lama dengan Nuffnang, namun saya rasa pendapatan saya dengan Nuffnang agak sedikit. CPUV memang tiada langsung lagi dari awal tahun 2013 hingga kini. Nuffnang kedekut dengan saya. Ini adalah pengakuan jujur dari saya.

Sejujurnya saya agak cemburu dengan kawan-kawan yang dapat CPUV dan sponsor post, kadang-kala bukan satu tapi dua tiga sekali gus. Tapi saya, masih tiada rezeki dengan Nuffnang dan saya percaya ada rezeki saya di tempat lain.

Kenapa Nuffnang Kedekut dengan saya?

Saya akui ini kesilapan saya yang membuatkan Nuffnang kedekut dengan saya. Antara kesilapan saya adalah:

  • Tidak dapat nak bagi komitmen untuk sertai event Nuffnang. Event last saya pergi adalah Pelancaran LG Smart TV.
  • Jarang lepak di laman Nuffnang dan tinggalkan komen di blog Nuffnang.
  • Tidak aktif bersosial dengan Nuffnang.
  • MALAS (ini punca utama)

Ini adalah antara sebab mengapa Nuffnang kedekut dengan saya. Tapi tengok orang yang aktif kat Nuffnang seperti MrJocko. Tanya beliau bagaimana kencangnya pendapatan beliau dengan Nuffnang. Ikut nasihat MrJocko : ‘Jika ada jemputan event pergilah

Kenapa saya masih setia dengan Nuffnang? Sebab dari pengalaman saya, Nuffnang tidak ada lagi masalah pembayaran jadi buat apa saya bertukar. Lagipun ‘blogging is my passion’, saya percaya selagi saya menulis dengan ikhlas akan ada rezeki yang mendatang. Innsyallah.

Jangan malas.

Mendaki Puncak Alexa Guna Teknik SEO Terhebat

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Sejak awal bulan Julai 2013 saya cuba sebaik mungkin untuk mendaki puncak Alexa, untuk mendapat ranking yang sebaik mungkin. Selepas saya selak dan lakukan bedah siasat pada daddydee.net ini rupanya banyak sangat organ dalaman yang kurang. Sudahlah organ dalaman kurang dengan semangat nak update blog pun kurang menyebabkan blog tak berfungsi secara normal dan ranking pun menjunam.

Teknik SEO Terhebat
Tanam Pokok SEO untuk mendaki puncak
Tanam Pokok SEO untuk mendaki puncak

Pada awal Julai 2013, ranking dunia adalah hampir 300,000 dan ranking Malaysia adalah 2,800++ memang dah parah sangat. Dengan mood blogging yang ke laut kerana terlalu sibuk dengan belajar.

Selepas terpana dek dua entri dari dua blog hebat iaitu kujie dan denaihati, saya cuba mengkaji di mana silap saya. Mungkin saya perlu lebih linean selapas ini bukan lagi rigid, saya akan terus berekperimentasi dengan artikel hebat dari blogger hebat ini dan juga panduan Teknik SEO Merah Jambu. Alhamdulillah saya berjaya juga turunkan ranking Alexa saya.

Mendaki punca Alexa-Ranking alexa daddydee.net
Mendaki punca Alexa-Ranking alexa daddydee.net

Gambar tu adalah ranking alexa daddydee.net pada 25 Julai 2013. Inn-sha-allah saya akan terus bersemangat untuk berblogging untuk menambah ilmu saya dan terus berkongsi. Akan saya terus mendaki puncak alexa.

Sasaran saya yang seterusnya adalah untuk berada di ranking bawah 100k dunia dan bawah 1,000 Malaysia. Inn-sha-allah akan terus saya usahakan dan terus berusaha.

Buat Duit Dengan Blog : Pendapatan Pertama Affiliate Jomniaga

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Buat duit dengan blog bukan suatu mitos, ia adalah satu kenyataan zaman ini. Banyak cara untuk buat duit dengan blog boleh setai memana agensi pengiklanan atau affiliate atau menjual ruang iklan di blog. Banyak cara sebenarnya asalkan kita tahu caranya dan gunakan teknik yang betul contoh nya gunakan SEO.

Teknik SEO Merah Jambu

Sebelum ini, saya juga ada buat duit dengan blog tapi tidaklah sekencang orang lain seperti Titan, CikTom, BroFramestome dan LizaRazak. Sebab itu saya tidak pernah pampangkan pendapatan saya di blog ini. Sebelum ini saya lebih fokus pada pengiklanan seperti Nuffnang dan Says (sekarang 8share). Untuk Adsense, saya pernah cuba apply tapi tak lulus jadi saya tak mahu fikir itu dulu.

Untuk affiliate pun saya ada daftar sebelum ini dengan JomNiaga dan lain-lain tapi tiada pendapatan. Sebab sebelum ini saya tidak pernah membuat entri yang speksifik untuk affiliate yang saya sertai. Selepas saya guna teknik  yang disarankan dalam Teknik SEO Merah Jambu saya telah berjaya menjana pendapatan yang pertama. Alhamdulillah.

Belajar Cpanel dan WordPress
Komisen Pertama
Komisen Pertama

Walaupun hanya RM 25, pendapatan pertama ini besar maknanya bagi saya. Inn-sha-allah ini hanya permulaan dan selepas ini saya kena berusaha lebih kuat mengikut setiap teknik yang digariskan dalam Teknik SEO Merah Jambu.

Jom buat duit dengan blog, boleh saja asal ada usaha dan asa.