Tag Archives: contest

Minum Sirap Limau Sambil Layan SirapLimau.com

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Sirap limau pastinya satu minuman yang tidak asing lagi bagi kita semua rakyat Malaysia yang marhain ini. Minuman yang cukup sinonim dengan kita pergi ke mana saja pasti ada saja minuman sirap limau di hidang, tempat kenduri, kedai makan sampai ke restoren mewah semua tempat ada menghidangkan sirap limau. Saya juga suka minum sirap limau ni. Senang kata semua suka sirap limau ni.

Dari Sirap Limau Ais ke SirapLimau.com

Dari blog AhmadFaizal.com iaitu tentang satu contest review blog SirapLimau.com. Bila memula dengar nama blog yang unik iaitu SirapLimau.com saya agak terkesima, nama blog yang amat unik dan menarik iaitu satu nama yang sinonim dan dekat bagi kita rakyat Malaysia iaitu Sirap Limau Ais, nama blog yang memang akan mudah melekat dihati pembaca.

Review SirapLimau.com

Review SirapLimau.com

Bila dengar nama SirapLimau.com saya agak tetanya apakah kelainan yang akan dihidangkan oleh blog ini. Apakah kehebatan blog ini berbanding blog hebat lain yang telah lama bertapak di Malaysia dan dunia? Apakah kelainan nya? Apakah Strategi Laut Biru blog ini?

Hidup Suami Isteri itu indah

Hidup Suami Isteri itu indah

Be Different Be The One – itulah yang boleh saya gambarkan blog SirapLimau ini. Saya mulanya andaikan blog ini hanya blog bersahaja dengan nama blog siraplimau yang sama seperti blog kebanyakan. Tapi ternyata saya salah. Blog ini memang menghidangkan kelainan kepada pembaca seiring dengan nama Sirap Limau yang menjadi hidangan harian begitu juga blog ini yang sesuai di baca sebagai panduan kita seharian terutama bagi pasangan suami isteri.

Blog SirapLimau mengetengahkan isu-isu kekeluargaan dan kehidupan suami isteri. Isu yang sememangnya hangat pada hari ini pada abad ini, terutama isu perceraian. Isu perceraian amat kritikal sekarang ini terutama dalam kalangan kita umat Islam.

Petikan Berita Harian, 10 Ogos 2013,

Kuala Lumpur: Tiga kes perceraian berlaku dalam kalangan pasangan beragama Islam di negara ini dalam tempoh satu jam.

Pengerusi Majlis Perunding Wanita Islam Malaysia (MPWIM), Prof Madya Datin Noor Aziah Mohd Awal, berkata maklumat diperoleh hasil kajiannya terhadap statistik perceraian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bagi 2011.

Ia berikutan purata 70 kes perceraian dilaporkan sehari, 2,000 kes dilaporkan sebulan dan 25,000 kes setahun di seluruh negara bagi 2011.
 

Bayangkan betapa kritikalnya masyarakat kita hari ini apabila 3 kes perceraian dalam masa 1 jam. Sungguh kritikal keadaanya, sungguh kritikal, lagi kritikal apabila kes perceraian ini semakin meningkat setiap tahun.

Statistik Perceraian

Statistik Perceraian

Komen untuk SirapLimau.com

Walau bagaimanapun, dari beberapa entri SirapLimau yang bagi saya tidak patut ada. Ya kita merasakan sesetengah cerita yang kita kongsikan sebagai sempadan tapi bayangkan sekiranya cerita yang kita kongsikan sebagai sempadan itu jadi panduan. Apa pula akan jadi? Bagai kita mengajar orang untuk melakukan perkara yang tidak elok.

Lagi molek kiranya penulis melakukan lebih banyak tapisan dalam entri yang ingin diketengahkan bukan sekadar untuk trafik tapi memikirkan penulisan ini sebagai satu medan jihad, menyebarkan ilmu yang bermanafaat. Sebolehnya juga cubalah penulis menulis dengan rujukan seperti Al-Quran, Hadith, statistik, rujukan atau kata-kata bijak pandai.

Penulisan yang memberi ilmu yang bermanafaat memberikan kita pahala, begitu jugalah yang sebaliknya.

Konklusi

Semoga dengan wujudnya blog seperti SirapLimau.com akan mampu menjadi satu sumber inspirasi dan panduan buat semua pembaca terutama nya pasangan suami isteri dalam mengharungi hidup berkeluarga yang indah dan berliku ini. Saya harap usaha murni penulis blog SirapLimau terus maju jaya dalam penulisan dan berjaya membantu banyak pasangan di dunia dan Malaysia khususnya.

Semoga berjaya SirapLimau.com

Contest Review Blog SirapLimau.com ini dianjurkan oleh Encik Titan dan ditaja oleh SirapLimau.com dan Tareeq Al Jannah

Contest SEO Eridy

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku….

Contest SEO kembali lagi kali ini adalah Contest SEO Eridy yang dianjurkan oleh Eridy.com. Lama juga saya sudah tidak menceburkan diri dalam Contest apatah lagi Contest SEO.

Saya sebenarnya masih lagi newbie dalam SEO ni, bak kata orang tua-tua masih lagi budak ingusan dalam SEO ini. Banyak lagi yang perlu saya terokai dalam dunia SEO dan blogging ini. Penyertaan Contest SEO ini adalah percubaan saya bukan nak menang tapi kalau dah menang itu rezeki. Melihat ramai otai-otai SEO telah join Contest SEO Eridy ni rasa geram dan gatal tangan pula saya nak turut sama memeriahkan.

Contest SEO Eridy

Contest SEO Eridy

Contest SEO Eridy: Tips Untuk Menang

Bukan nak berlagak bukan nak sombong. Saya rasa setiap peserta Contest SEO Eridy pasti telah memasang stategi, teknik dan taktikal yang hebat hebat belaka. Itu pasti.

Lihat saja nama peserta setakat ini bukan calang-calang semuanya, ada yang telah menjadi penulis E-Book SEO yang tak perlu saya sebutkan lagi nama gergasi SEO ini. Dan ramai juga peserta contest kali ini adalah alumni kelas WordPress Akedemi Denaihati. Dengarnya dalam seminar WordPress ini banyak juga ilmu SEO terhebat didedahkan, saya pun rugi tidak sempat lagi sertai seminar ini.

Apapun sedikit tips untuk menang yang saya ingin kongsikan untuk contest SEO Eridy adalah:

  • Jangan Putus Asa
  • Jangan Takut Mencuba
  • Jangan Mudah Jemu
  • Berusaha-Berusaha-Berusaha dan Terus Berusaha

Ini adalah tips untuk hidup dalam dunia ini dan dunia blog.

Habuan Contest SEO Eridy

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Untuk maklumat lanjut boleh ke blog Eridy.com

Mini Giveaway Blogger Kacak HafizRahim

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Ini adalah Mini Giveaway Blogger Kacak HafizRahimsila maklum, sila ambil perhati dan sila join.

HafizRahim dan LizaSurihani

HafizRahim dan LizaSurihani

HafizRahim : Boleh I jadi hero you tak?

LisaSurihani : Boleh, you pun kacak tapi tanya abang Yusri dulu. hehehe

Ini adalah penyertaan saya untuk GiveAway dari HafizRahim. Saya harap penyertaan ringkas ini dapat diterima. Bagi yang belum sertai jom kita pakat sertai contest ini. Jom support antara rakan blogger, unite and fight.

Blogger Sebagai Kerjaya

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai kerjaya? Jika ditanya pada saya jawapan saya adalah tepuk dada tanya dalam diri anda. Ramai yang sudah berjaya dengan blog, dan ramai juga blogger yang sudah menjana ribuan ringgit hanya dari blog seperti Titan, Redmummy, Denaihati dan Beutifulnara

Siapa tahu dengan duit dari hasil blogging boleh buat bayar hutang PTPTN kan? Dan siapa tahu mungkin rezeki kita pula selepas ini untuk merasa duit hasil blog. Siapa tahu?

Malah ramai juga blogger-blogger hebat Malaysia mula terpampang di dada akhbar. Malah sekarang ini ramai pihak yang mula mengangkat blogger, dan mengiktiraf sumbangan blogger. Banyak anugerah yang telah diwujudkan bagi menghargai blogger-blogger Malaysia yang menjadi nadi penentu di mada depan.

Blogger sebagai kerjaya boleh ke?

Blogger sebagai kerjaya boleh ke?

>>>Rahsia Blogger Hebat<<<

Kalau dilihat peringkat antarabangsa juga ramai sudah blogger yang menjadikan blogger sebagai kerjaya mereka. Menjadikan blog sebagai sumber kewangan utama mereka. Salah satu nama yang memang tidak asing lagi adalah Seth Godin.

Sememangnya tiada yang mustahil dengan hanya menulis kita mampu menjemput rezeki. Siapa tahu kita juga mampu menjadi seperti nama-nama hebat di atas? Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu?

Blogger sebagai kerjaya -  Jatuh bangun adalah lumrah dunia, tapi jangan pernah sesekali mengalah terus berjuang dan berjuang

Blogger sebagai kerjaya – Jatuh bangun adalah lumrah dunia, tapi jangan pernah sesekali mengalah terus berjuang dan berjuang

Bagi saya pula blog adalah medan untuk saya menjemput rezeki. Dalam penulisan blog ini saya tidak meletakan duit sebagai sasaran utama tapi meletakkan rezeki sebagai sasaran utama saya.

Penwujudan asal blog ini adalah berteraskan ‘Knowledge Is Power’, saya wujudkan blog ini sebagai medan perkongsian ilmu. Berkongsi segala ilmu yang saya pelajari dan lalui bersama pembaca blog ini disamping menambahkan lagi ilmu saya.

Penulisan blog yang meletakkan sasaran utama adalah rezeki, memberikan saya lebih ketenangan dan kebebasan dari menulis. Ini saya pelajari melalui pengalaman lepas saya, penulisan yang tanpa arah tujuan dan haru biru kerana saya meletakkan duit sebagai sasaran saya. Walaupun, saya pernah menyertai satu projek ‘blook’ (book + blog, suatu yang pernah popular suatu masa dulu sebelum wujudnya ebook), tiada kepuasan yang saya capai.

Ya, kini saya amat puas dalam penulisan saya hari ini, walaupun traffic blog saya tidak segah mana sekadar nyawa-nyawa ikan, walaupun duit yang diperolehi dari hari blog tidak setinggi mana, saya tetap puas. Saya puas dengan rezeki ilmu yang saya perolehi hari ini.

Blogger sebagai kerjaya saya untuk berkongsi ilmu yang bermanafaat. Itulah tujuan kita ke dunia untuk menjadi khalifah di alam dunia ini.

#DuitRaya dari denaihati.

2012 Tahunku Yang Kacak

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

2012 akan berlalu meninggalkan daku. Sungguh cepat sekali masa berlalu. 12 bulan dalam tahun 2012 bagaikan tidak terasa lamanya. Alhamdulillah tahun ini menjadi 2012 tahunku yang kacak. Walaupun pencapaian daku tidak seperti insan lain yang lebih berjaya daku tetap berusaha ke arah itu.

2012 tahunku yang kacak, telah menjadi satu titik noktah permulaan baru dalam hobi ku dalam berblogging. Pada Mei 2012 tahunku yang kacak daku, telah memulakan blog daddydee.net, dan buat pertama kali daku menggunakan hosting dan domain sendiri, juga menggunakan wordpress. Jika sebelum ini, daku hanya menggunakan domain sendiri dan hosting percuma dari blogspot. Dalam tahun 2012 tahunku yang kacak daku memulakan blog daddydee.net dan blog heykawan.com telah terkubur. Insyallah tagline ‘Biar Kejam Jangan Keji’ akan daku kekalkan untuk blog daddydee.net. Insyallah.

Kenapa daku kuburkan blog heykawan.com adalah daku ingin memulakan satu blog yang lebih berinfomasi dan memberi manafaat kepada orang lain dan diri ku. Dan sebolehnya biarlah blog ini mampu membantu orang lain, bukan sekadar omongan kosong semata. Daku ingin berblog yang mampu memberikan saham positif untuk diriku di akhirat kelak. Bukan saham negetif.

2012 tahunku yang kacak

Amacam? Kacak tak saya?

2012 tahunku yang kacak, daku juga telah membuat satu keputusan yang berat dalam hidupku iaitu dalam memilih antara kerjaya atau keluarga? Alhamdulillah, daku rasakan daku telah membuat satu keputusan yang tepat sekali, iaitu memilih keluarga. Kekal tinggal di Kuala Lumpur di samping keluarga yang tercinta dan meneruskan kerjaya sedia ada yang memberi lebih masa dengan keluarga. Walaupun, kerjaya satu lagi menjanjikan gaji yang lebih lumayan dan laluan kerjaya, tapi daku terpaksa membuat satu pengorbanan yang besar iaitu berjauhan dari keluarga. Meninggalkan Tuan Kecik dan isteri tersayang tidak sanggup daku.

2012 tahunku yang kacak, kerana dapat melihat tuan kecik membesar depan mata ku. Dan Alhamdulillah genap hujung tahun ini tuan kecik akan berumur 1 tahun 2 bulan. Melihat anak membesar di depan mata memang suatu nikmat yang tidak terkata dan tahun 2012 tahunku yang kacak. Berkeluarga adalah satu nikmat. Serius. Bagi saudara yang telah mendirikan rumah tangga pada tahun 2012, kalian semua sungguh kacak dan cantik kerna memilih 2012 tahunku yang kacak untuk melakarakan suatu sejarah hidup. Tahniah buat anda.

2012 tahunku yang kacak, tetap kacak walaupun akan berlalu pergi. Penuh nostalgia dan kenangan. Apa yang aku harapkan tahun 2013 yang akan menjelma akan menjadi lebih kacak dari 2012 tahunku yang kacak.

Sekian.

Contest ini Ditaja khas oleh : Ciktom, mksyahir, FauziBlues, eizil network, lepakk[dot]com, LadFeamir , My Arazzipenmerah[dot]com , nurmisnan dan puanbee[dot]com

Contest Bersama Cik Tom dan Exabytes

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Ini adalah kali kedua saya join kontest anjuran Cik Tom. Dulu dah ada join sekali. Dan ini adalah kali pertama saya nak join balik kontest setelah beberapa lama saya mendiamkan diri dari menyertai sebarang kontest. Dan insyallah akan saya sertai kontest yang lain-lain pula nanti.

Kontest kali ini, Cik Tom mengarahkan semua peserta untuk komen di tentang blog Cik Tom, ciktom.com. Apa yang ingin saya komen? Rasanya tiada apa sangat yang ingin saya komenkan di sini. Tapi dah disuruh komen saya komen lah juga kan.

Bagi saya blog Cik Tom ada gayanya yang tersendiri. Setelah seberapa lama saya mengikuti perkembangan Cik Tom ni. Saya lihat Cik Tom ada gaya penulisan yang tersendiri, berbeza dengan orang lain. Dan berani saya katakan blog Cik Tom juga berbeza dari blog kebanyakan blogger cewek yang lain, yang banyak menonjolkan muka mereka pada blog dengan posing yang bermacam-macam gaya rasa dan perisa.Bahasa mudahnya menggedik.

Blog Cik Tom kalau biasa saudara sekalian baca beliau banyak mengenegahkan tutorial-tutorial yang amat bagus bagi blogger-blogger baru. Dan tak kurang juga dengan perkongsian resipi yang bermacam-macam dari Cik Tom, cewek Terengganu ini.

tomato

Tomato – Cantik luar cantik juga dalamnya. Jika diperah banyak khasiatnya. Begitulah blog Cik Tom, banyak manafaat yang berguna dalamnya.

Yang lebih saya salute Cik Tom ini adalah kehebatan beliau dalam menjana pendapatan online yang sama hebat nya dengan blogger kacak se-Malaya, Tuan Titan. Saya pula, masih belum mencapai tahap mereka berdua ini. Pandangan saya Cik Tom pasti akan menjadi blogger yang berjaya.

Interface blog CIk Tom bagi saya tiada apa yang kurang. Sudah cukup menarik dan mudah untuk dilayari.

Tentang Exabytes, saya bukanlah pelanggan Exabytes. Pendapat saya tentang Exabytes, adalah servis nya sememangnya mahal. Dan saya yakin bayaran yang mahal itu adalah setanding dengan servisnya yang cekap dan mantap. Semestinya bukan?

Itu sajalah untuk kali ini. Sekian dulu.

“Contest ini dianjurkan oleh ciktom.com dan ditaja oleh Exabytes.”