ASB Loan : Bagus ke tidak??

Assalamualaikum…

Hari ni daddydee.net ingin berkongsi pengalaman tentang ASB Loan yang telah lama dilancarkan oleh bank-bank di Malaysia. Banyak bank seperti Maybank, CIMB dan easy RHB juga menyediakan perkhidmatan ini.

Saya tahu di luar sana telah banyak blog mengulas soal ini. Tapi saya tetap ingin berkongsi pengalaman saya sendiri dan pandangan saya. Dan dijelaskan di sini, saya bukan ajen ASB LOAN. Apa yang saya kongsikan adalah pengalaman saya semata-mata.

simpanan
ASB Laon : Salah satu cara untuk menyimpan

Sebut saja LOAN, semuanya sama. Takkan menguntungkan kita. LOAN mesti akan menguntungkan pemberi pinjam sebabnya semua LOAN pasti ada faedahnya yang perlu ditanggung oleh peminjam. Sama juga ASB LOAN ni.

Tapi ada sedikit perbezaannya, jumlah pinjaman yang di pinjam kita tidak dapat. Sebaliknya dimasukkan ke dalam akaun kita dan hanya boleh diambil apablia cukup masanya. Peminjam hanya boleh mengeluarkan dividen sahaja. Senang cakap pinjam duit tapi tak dapat duit la. Pinjam duit dan simpan saja.

Ianya bagus untuk orang macam saya yang agak kurang disiplin dalam menabung. Orang yang pabila tengok duit tabung penuh, saya akan gatal tangan nak keluarkan untuk membeli gadget impian.

Tapi dengan ASB LOAN tak dapat lah. Dapat pun awal tahun bila pengagihan dividen dilakukan.

Contohnya :

Kita pinjam RM15,000. Dan kita perlu bayar RM180 sebulan bagi 10 tahun. Jadi jumlah yang kita bayar adalah RM21,600. Jumlah faedah yang kita bayar pada bank adalah RM6,600.

Katakan dividen tahunan kita dapat dalam RM1,100 setahun. Jadi bagi tempoh sepuluh tahun kita akan dapat RM11,000 jumlah dividen sepuluh tahun. (Ini sekiranya dividen dikeluarkan bagi setiap tahun. Kalau di simpan lagi bagus lah.)

Jadi, jumlah keuntungan kita dapat adalah RM11,000 – RM6,600 = RM 4,400. Jumlah keuntungan kita dapat adalah RM4,400.

RM 4,400 bukanlah banyak sangat kan. Betul tu, tapi baiklah ada dari langsung tiada.

Apabila cukup tempoh dia, 10tahun, jumlah pinjaman kita akan dimasukkan kedalam akaun. Jadi barulah dapat merasa duitnya.

Lambat…… Memang lambat. Tapi biar lambat asalkan selamat.

Sikit-sikit lelema jadi bukit.

Tapi, apa yang paling penting bagi saya bukannya jumlah duit tu. Tapi sebaliknya disiplin menabung yang dipupuk dari ASB LOAN ni.

Kalau kalian semua berdisiplin, sejujurnya saya cakap, tak perlulah ambila LOAN ni. Kenapa nak berhutang. Ye tak?

Semoga apa yang dikongsikan oleh daddydee.net memberi manafaat buat semua.

Sekian, terima kasih.

Juara EPL

Tahniah buat Man City yang telah menjadi juara EPL 2011/2012. Ini adalah kali pertama dalam tempoh 44tahun Man City telah menjadi juara. Tersangatlah hebat.

Berbaloi atau tak dengan perbelanjaan beratus juta pound semata untuk menjadi juara liga sahaja. DaddyDee tak nak komen pasal itu. Mungkin ini satu langkah positif buat Man City.

BlueMoon has Risen.

Apa yang menarik juara EPL kali ini ditentukan sehingga saat akhir.

Perlawanan antara Man City dan QPR agak menarik dengan separuh masa pertama tamat dengan keputusan seri hasil dari jaringan Zabaleta dan juga Cisse. Separuh masa kedua Cit menyerang habisan. Pelbagai gerakan dilakukan oleh City dengan Nasri dan Silva menjadi nadi gerak mereka.

Agak malang buat QPR apabila Joey Barton dibuang padang dek kerana mengasari Tevez. Mungkin season depan QPR perlu menimbang kembali kedudukan Barton. Memang Barton bagus tapi disiplin di atas padang dan luar padang memang agak teruk.

Walaupun bermain sepuluh orang QPRberjaya berada didepan hasil dari tandukan cantik oleh MAckie hasil darisatu hantaran lintang yang cantik dari Armand Traore. MAN CITYterus menggasak dengan QPR dihujani dengan serangan bertalu-talu. QPR berjaya bertahan sehingga minit ke 90. Dan telah emebuatkan penyokong SETAN MERAH (MAN UTD) rasa mereka adalah juara.

Gol MAN CITY hanya hadir pada minit 93, hasil dari tandukan Edin Dzeko hasil sepakan penjuru oleh Silva.

Kun Aguero muncul wira Man City apabila merembat masuk gol kemenangan CITIZEN pada mini 94.

Game CITIZEN VS QPR memang sangat dramatik.

Papepun tahniah buat Man City yang muncul sebagai juara.

Buat ARSENAL tahniah kerana berjaya berada ditempat ke-3. Walaupun permulaan season yang hambar oleh GUNNERS dek kerana kehilangan ramai bintang mereka. Tapi kembali ke prestasi kemuncak dibawah pimpinana Kapten ROBIN VAN PERSIE. Tahniah buat Arsenal.

Harap season 2013 Arsenal akan menambah dua tiga bintang baru yang akan memantapkan lagi Arsenal.

Salam Pembuka DaddyDee.net

Assalamualaikum,

DaddyDee.net satu lembaran baru madah perkongsian ilmu, pengalaman hidup dan lain-lain. DaddyDee adalah manusia biasa yang mewujudkan laman ini sekadar madah penghubung antara kita semua.

Pada yang sudi menyinggah di teratak uzur daddydee.net ini amat la saya alukan dan ucapkan terima kasih atas skongan anda semua. Dan saya amatlah berbesar hati sekiranya anda semua sudi meningggalkan jejak anda semua. Skpokongan anda semua amatlah diperlukan bagi memajukan daddydee.net ini.

 

Sekian, terima kasih.