Tag Archives: duit mudah

Tips Menulis Blog : Berani Menulis

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea. Tugas penulis adalah menulis dan berkongsi dengan pembaca, tugas pembaca pula adalah membacanya. Tapi sukar untuk penulis blog untuk mengetahui apa yang pembaca di inginkan. Tapi sebagai penulis kita harus berani menulis.

Untuk memenuhi kehendak pembaca memang amat sukar kerana kita tidak tahu apa yang pembaca mahukan. Mungkin ada pembaca suka baca bahas yang santai dan ada juga yang suka bahasa skema. Ada juga pembaca suka baca gossip tetapi ada juga pembaca mahukan bahan ilmiah dan jenaka. Jadi kita tidak akan dapat memenuhi kehendak semua pembaca, kita tidak tahu apa yang mereka inginkan tapi kita yang kena tahu apa yang ingin kita tulis.

Berani Menulis : Tulis dan berkongsi

Berani Menulis : Tulis dan berkongsi

Berani Menulis dan Tahu Apa Yang Kita Tulis

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis dan tahu apa yang kita tulis. Tahu tujuan kita menulis, untuk apa dan untuk siapa. Sebagai penulis kita mesti mejadi pemikir yang hebat dan bersedia berkongsi ilmu.

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis mengikut cara kita sendiri. Tidak berlu terikut dengan cara orang lain, tetapi berani menulis mengikut cara kita sendiri. Menjadi diri kita sendiri. Binakan dan ciptakan identiti kita sendiri melalui gaya penulisan kita sendiri. Bak kata Tuan Titan ‘Menulis biar ada jiwa’.

Tidak kisah apa gaya bahasa yang ingin kita gunakan apa yang penting setiap maklumat yang ingin disampaikan itu sampai dan lagi elok jika ianya adalah ilmu yang bermanafaat. Sekurangnya kita dapat juga saham pahala dari ilmu yang bermanafaat yang kita tuliskan.

Menulis dan Lakukan Eksperimen

Berani Menulis : Lakukan eksperimen

Berani Menulis : Lakukan eksperimen

Eksprerimen bukan hanya di dalam makmal tapi juga dalam blog. Tuliskan sesuatu yang segar sesekali untuk melakukan eksperimen, menguji bagaimanakah sambutan pembaca dari eksperimen kita. Apakah respons pembaca?

Saya juga ada membuat beberapa eksperimen penulisan dalam blog ini antaranya ‘Main Dengan Makcik‘ dan ‘Metallica Live In Malaysia‘. Itu adalah antara dua penulisan eksperimen yang saya lakukan dalam blog ini, eksperimen cuba lari dari konsep penulisan skema saya kepada yang lebih santai.

Jujur saya katakan, saya tetap akan kekal dengan gaya penulisan skema ini kerana saya selesa begini dengan daddydee.net, walaupun saya bukanlah manusia skema. Siapa yang kenal saya, mereka tahu siapa saya. I’m not the best but i want be the best.

Tetapkan Matlamat Dalam Penulisan

Akhir sekali adalah tetapkan matlamat apa yang ingin kita capai dalam penulisan kita. Itu yang paling penting, apa yang ingin kita capai dalam jangka pendek dan jangka panjang. Bila ada matlamat inshallah kita tidak akan mudah bosan untuk menulis dan berkongsi.

Yang paling penting dalam menulis, jangan pernah merasa bosan dan putus asa. Malah terus berusaha dan berusaha sampai tercapai matlamat kita.

Untuk penulis blog yang ingin mantapkan trafik blog boleh dapatkan Ebook Teknik SEO Merah Jambu dan Tips Atasi Kekeringan Idea.

Cara mendapatkan pendapatan tambahan : Kenapa Saya Pilih Jobdirumah?

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Ingat lagi pada tahun 2007 semasa saya mula melangkah ke alam pekerjaan. Saya mencari peluang untuk mencari pendapatan tambahan kerana gaji saya pada masa itu tidak mencukupi. Gaji yang diterima tidak sebesar mana cukup untuk makan pakai saja untuk mewah memang taknlepas. Gaji yang diterima juga digunakan untuk buat kerja semula. Kewangan memang tunggang langgang pada masa itu.

Fikirkan cara untuk jana pendapatan tambahan

Fikirkan cara untuk jana pendapatan tambahan

Duit hutang dari PTPTN masih ada bersisa, tapi bukan untuk berjoli sakan. Duit itu adalah untuk waktu kecemasan yang tidak menentu. Kerja di tapak bina dan hidup membujang di tempat orang banyak dugaan, jadi duit waktu kecemasan itu perlu.

Waktu saya pada masa mula-mula kerja banyak masa lapang kerana kerja, tidur, makan, pakai dan mandi semuanya di pejabat. Pejabat adalah rumah saya. Jadi pada waktu malam banyak masa terluang saya luangkan dengan mengadap komputer dan mencari infomasi di internet.

Mencari maklumat tentang peluang-peluang untuk mencari pendapatan tambahan, selain untuk kocek sendiri untuk membeli pakaian baru dan makan sedap, saya juga berniat untuk membantu keluarga.

Duit internet pada masa itu memang ada. Peluang untuk menjana pendapatan dari internet memang ada pada masa itu. Tapi banyak juga kekangan yang tidak dapat saya tangani dan menyulitkan saya. Antara kekangan saya pada masa itu adalah:

    • Syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini kebanyakan adalah dari luar negara bukan dari Malaysia. Bahasa English bukan masalah tapi bagaimana tahap keberkesanan? Sihat ragu-ragu yang amat menebal dalam diri.
    • Paypal memerlukan kad kredit pada masa itu. Kad debit masih tidak boleh diguna pakai kerana masih baru. Saya memang tiada kad kredit sehingga sekarang pun. Sekarang Paypal sudah ada di Malaysia dan kad debit juga diterima. Memang mudah nak berurusan.
    • Buat duit dengan blog? Saya masih buta ilmu SEO pada masa ini. Blog saya ketika ini adalah amat carca marba sekali kerana saya bangunkan blog dengan ilmu blog dan SEO yang kosong. Tiada guru tiada petunjuk.
jana duit internet

jana duit internet

Memang agak sukar untuk saya sertai sebarang program jana duit internet untuk pendapatan tambahan saya. Masalah utama adalah kerana kebanyakan produk pada masa itu adalah dari luar negara. Antara yang menarik minat saya pada masa itu adalah VemmaBuilders. Apa itu Vemma silalah google. Tapi saya tidak sertainya apabila tahu Vemma adalah MLM.

Semasa itu peluang untuk dapatkan pendapatan tambahan seperti jobsdirumah juga tiada. Sekarang ini sudah ada jobsdirumah yang dihasilkan oleh anak tempatan. Satu platform yang menyediakan kita satu peluang untuk menjana duit sampingan. Duit tambahan untuk menampung kos sara hidup kita seharian. Nilai duit dijana adalah bergantung kepada kerajinan kita. Sejujur saya katakan kalau tika itu ada jobsdirumah pasti saya antara pelanggan pertama.

Jangan tunggu sehingga orang lain mendahului kita, mulakan sekarang dengan jobsdirumah.

Kerja Mudah Gaji Lumayan

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang terang tantang, gerak gaya ligat cam gasing. Memang kerja pun tak pernah melekat satu tempat. Pindah sana sini cam kaum nomad sudah. Pantang tak puas hati terus cari kerja lain. Satu hari saya melepak bersama seorang kawan lama di Damansara. Sambil makan mee goreng dan nescafe tarik sambil layan game bola sepak Manchester United lawan Chelsea.

Kerja mudah gaji lumayan

Kerja mudah gaji lumayan

Kerja Mudah Gaji Lumayan

‘Rasa nak cari kerja lain la. Dah tak tahan dah kerja tempat sekarang ni’ saya meluahkan perasaan pada kawan saya.

‘Kenapa nak tukar kerja pula? Kau dah kenapa?’ Tanya kawan saya nak kan kepastian.

‘Saja nak tukar angin la. Kau ada lubang baik ke?’

‘Ada. Tapi hati kena kering la. Kerja mudah gaji lumayan.’

Kerja mudah gaji lumayan satu quote yang cukup menarik bagi saya. Ya lah dalam dunia ini mana ada kerja mudah gaji lumayan. Yang banyaknya kerja cam macai gaji ciput saja.

‘Kau jangan main main. Mana ada kerja mudah gaji lumayan. Aku serius ni.’

‘Betul la. Aku tengok kau memang dah ada gaya. Muka dah bengis. Garang pun dah ada.’ Terang kawan saya bersungguh-sungguh

‘Aik…. muka aku je kau tengok. Tak perlu ada ijazah ke sijil ke.’ Tanya saya lagi.

‘Tak perlu semua itu. Itu semua dunia’

‘Main-main pula kau ni. Kerja apa kau cakap ni.’

Kerja Mudah Gaji Lumayan - Nak kena cincang tak?

Kerja Mudah Gaji Lumayan – Nak kena cincang tak?

‘Pembunuh upahan. Kau mahu ke?’

Ya malam itu memang saya nak je bunuh kawan saya buat sate. Tengah saya serius nak mencari kerja boleh dia mempermainkan hati dan perasaan saya ini. Oh sahabat sampai hati kamu.

Benar kah ke kerja sebagai pembunuh upahan itu kerja mudah gaji lumayan? Betul ke? Saya tak rasa kerja mencabut nyawa orang lain itu kerja yang mudah. Betul tak? Saya tak sampai hati untuk bunuh orang.

Nak kerja mudah gaji lumayan jom cuba ini.

Buat Duit Raya Dengan Jobdirumah

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Ramadhan semakin nak habis Syawal pula bakal menjelma, persiapan untuk berhari Raya pasti tengah memuncak sekarang ini. Ketua keluarga pasti pening kepala macam mana nak tampung perbelanjaan di Hari Raya nanti, pasti agak tinggi perbelanjaan yang diperlukan. Kakitangan kerajaan masih lagi boleh bersyukur dapat juga bonus raya RM 500 tapi kakitangan awam tetap pening sebab tiada bonus raya kebanyakkannya. Jobdirumah pasti boleh membantu untuk dapatkan duit raya.

Buat duit raya dengan Jobdirumah

Buat duit raya dengan Jobdirumah

Kenapa jobdirumah? Dengan hanya bayaran RM 50 sekali sahaja untuk pendaftaran kita boleh mula mendapatkan kerja dengan jobdirumah.com. Dengan jobdirumah kita boleh dapatkan kerja sambilan dan menjana wang tambahan serta duit raya di musim perayaan ini dengan hanya menghadap laptop dan online.

Jobdirumah berperanan sebagai orang tengah yang menyediakan platform yang bagus untuk kita menjana duit raya di musim perayaan nanti. Jobdirumah akan menghubungkan kita dengan pemberi kerja dari dalam dan luar negara. Pemberi kerja yang menyediakan kerja dan akan membayar kita.

Kebanyakkan kerja tidak memerlukan kemahiran yang tinggi mengenai komputer. Cukup dengan asas komputer yang kita ada kita pasti dapat melaksanakan tugasan yang diberikan kepada kita. Syarat kelayakan untuk Jobdirumah adalah:

  • Asas komputer & internet
  • Microsoft Office (Words & Excel)
  • Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
  • Komputer/Laptop
  • Akses ke talian internet
  • 18 tahun keatas
contoh kerja jobdirumah

contoh kerja jobdirumah

contoh kerja jobdirumah

contoh kerja jobdirumah – bayaran yang lumayan

Dan syarat yang paling penting adalah Jangan Malas dan putus asa. Terus berusaha pasti kita akan dapat menjana duit raya untuk musim perayaan ini nanti.

 

Buat Duit Dengan Blog : Pendapatan Pertama Affiliate Jomniaga

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Buat duit dengan blog bukan suatu mitos, ia adalah satu kenyataan zaman ini. Banyak cara untuk buat duit dengan blog boleh setai memana agensi pengiklanan atau affiliate atau menjual ruang iklan di blog. Banyak cara sebenarnya asalkan kita tahu caranya dan gunakan teknik yang betul contoh nya gunakan SEO.

Teknik SEO Merah Jambu

Sebelum ini, saya juga ada buat duit dengan blog tapi tidaklah sekencang orang lain seperti Titan, CikTom, BroFramestome dan LizaRazak. Sebab itu saya tidak pernah pampangkan pendapatan saya di blog ini. Sebelum ini saya lebih fokus pada pengiklanan seperti Nuffnang dan Says (sekarang 8share). Untuk Adsense, saya pernah cuba apply tapi tak lulus jadi saya tak mahu fikir itu dulu.

Untuk affiliate pun saya ada daftar sebelum ini dengan JomNiaga dan lain-lain tapi tiada pendapatan. Sebab sebelum ini saya tidak pernah membuat entri yang speksifik untuk affiliate yang saya sertai. Selepas saya guna teknik  yang disarankan dalam Teknik SEO Merah Jambu saya telah berjaya menjana pendapatan yang pertama. Alhamdulillah.

Belajar Cpanel dan WordPress
Komisen Pertama

Komisen Pertama

Walaupun hanya RM 25, pendapatan pertama ini besar maknanya bagi saya. Inn-sha-allah ini hanya permulaan dan selepas ini saya kena berusaha lebih kuat mengikut setiap teknik yang digariskan dalam Teknik SEO Merah Jambu.

Jom buat duit dengan blog, boleh saja asal ada usaha dan asa.

Jobdirumah : siapa pun boleh buat duit dari rumah

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua…

Buat duit dari rumah dengan laptop saja

Buat duit dari rumah dengan laptop saja

Sekarang semua orang adalah pengguna internet baik dilayar dari smartphone mahupun laptop atau komputer. Tidak kira umur baik tua muda atau dewasa pasti menggunakan internet.

Berita baik untuk pengguna internet, jobdirumah.com menawarkan satu skim kerja amat mudah dengan modal kecil tapi menjamin pulangan yang lumayan.

Dengan bayaran RM50 kita akan dapat sertai jobdirumah.com. Bayaran ini adalah untuk yuran proses.

Selepas mendaftar kita akan dibenarkan login dan memilih kerja yang sesuai dengan kita. Setiap kerja pasti ada komitmen nya sama juga dengan jobdirumah.com. Kerja yang diambil perlu disiapkan dalam jangka masa yang ditetapkan dan untuk dapatkan kerja ini kita perlu menang bid. Kalau rajin pasti akan boleh.

Buat duit dari rumah mulakan sekarang

Buat duit dari rumah mulakan sekarang

Jadi tiada lagi yang mustahil, pelajar sekolah, pelajar ipt, cikgu, pensyarah, penganggur, tukang cuci dan sebagainya semua boleh buat duit dari rumah dengan jobdirumah.com asalkan kita ada akses internet dan komputer.

Setakat RM 50 apa lah sangat, digunakan untuk melabur untuk dapatkan wang tambahan poket untuk kita juga belanja awek-awek comel. Tak akan nak orang perempuan belanja orang lelaki kot malu.

Jom buat duit dari rumah boleh dapat duit lebih untuk kita buat belanja pergi SPA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...